ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Διαδηλώνουν ενάντια στην ανεργία

Νέες κινητοποιήσεις σήμερα, ενώ αύριο συνεδριάζουν οι διοικήσεις των ταξικών τους σωματείων, προκειμένου να οργανωθεί παραπέρα η πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά και την ουσιαστική προστασία των ανέργων

Με νέα αγωνιστική κινητοποίηση σήμερα, οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, συνεχίζουν τον οργανωμένο ταξικό αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλειά και για την ουσιαστική προστασία των ανέργων του κλάδου τους. Το αγωνιστικό τους πρόγραμμα προβλέπει για σήμερα παύση εργασιών, στις 12.30 το μεσημέρι, συγκέντρωση μισή ώρα μετά, στη 1, στις δεξαμενές Βασιλειάδη στο λιμάνι της Δραπετσώνας και από εκεί πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Αύριο Παρασκευή, θα γίνει κοινή συνεδρίαση των προεδρείων των συνδικάτων για να καθορίσουν την παραπέρα αγωνιστική πορεία.

Οι εργάτες της Ζώνης με τον ταξικό αποφασιστικό αγώνα τους, του οποίου οργανωτής είναι τα ταξικά τους συνδικάτα, έχουν καταφέρει, και μάλιστα σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, να αποσπάσουν σημαντικές κατακτήσεις για την προστασία των ανέργων του κλάδου. Πριν δύο μήνες επέβαλαν την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ και να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με 25 ένσημα έως το 2013. Ωστόσο αυτά δε λύνουν το πρόβλημα και γι' αυτό συνεχίζουν αποφασιστικά, προβάλλοντας το διεκδικητικό τους πλαίσιο.

Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα σωματεία της Ζώνης, «από τον Αύγουστο του 2008 οπότε και υπήρξε, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πλήρης καθήλωση της παραγωγικής δραστηριότητας, η ανεργία στο χώρο της Ν/Ζώνης έχει αρχίσει να λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις, σε σημείο να μιλάμε για τραγικές συνέπειες στις οικογένειες των ανέργων συναδέλφων, αφού πλέον το μεροκάματο είναι δυσεύρετο».

«Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί - τονίζουν τα σωματεία - οι οικογένειές μας θα καταδικαστούν στην ανέχεια. Είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους». Τα σωματεία ξεκαθαρίζουν ότι από τη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και από τις απαντήσεις που θα δοθούν θα καθοριστεί και η πορεία των κινητοποιήσεων.

Απαιτούν επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% του μεροκάματου της ΣΣΕ του κλάδου σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις μέχρι να βρουν δουλειά. Ο χρόνος ανεργίας να είναι ασφαλίσιμος και συντάξιμος, να συνταξιοδοτηθούν άμεσα μέσω του ΛΑΕΚ όσοι εργαζόμενοι είναι 55 ετών και άνω με αποδοχές ίσες με το 80% του ημερομισθίου τους, πάγωμα όλων των δανείων κ.ά.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ «ΙΡΙΣ»
Εκβιάζει για δουλειά χωρίς δικαιώματα

Προτείνει σε εργαζόμενες που απέλυσε να γυρίσουν στη δουλειά, αλλά να πληρώνονται όποτε βρίσκει χρήματα

Τη «βούλα» του στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων «Ιρις» έβαλε το υπουργείο Απασχόλησης σε τριμερή συνάντηση χτες για την καταβολή των δεδουλευμένων και την επαναπρόσληψη δυο εργαζομένων που απολύθηκαν απ' την εταιρεία. Οι εργαζόμενες απολύθηκαν μετά από επίσχεση εργασίας για την καταβολή των δεδουλευμένων τριών μηνών και των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και ενώ η εργοδοσία κατέθεσε εξώδικο για να κηρυχθεί η κινητοποίησή τους παράνομη και καταχρηστική.

Στην τριμερή (μετείχε η εργοδοσία, αντιπροσωπεία του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Συναφών Χώρων και εκπρόσωπος του υπουργείου) η νομική εκπρόσωπος της Εταιρείας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι για να εξεταστεί η επιστροφή των δυο εργαζομένων πρέπει να συμφωνήσουν να υπογράψουν Σύμβαση Εργασίας που θα αποδέχονται ότι θα πληρώνονται όποτε και εάν εκταμιεύονται τα λεφτά από το Ελληνικό Δημόσιο! Η αντίδραση του εκπροσώπου του υπουργείου ήταν να ζητήσει από το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών «να βρει συμφιλιωτική λύση με την εργοδοσία».

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου ξεκαθάρισαν ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να είναι απλήρωτος ούτε με μια μέρα καθυστέρηση, ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν για ΣΣΕ που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, για την επαναπρόσληψη των δυο εργαζομένων, για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του κλάδου. Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο καταγγέλλει την εργοδοσία «που μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ, την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν μετατρέψει, και πίσω από τη βιτρίνα της μη κερδοσκοπικής δράσης, σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης την παροχή υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Επιβεβαιώνει η ίδια η ζωή ότι τέτοιου είδους υπηρεσίες δεν μπορεί να καλύψουν ούτε τις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών, ούτε των εργαζομένων».

ΣΥΡΙΖΑ
Διαχειριστική έμφαση για την ΟΑ

«Βουτιά» στην υπόθεση της διαχείρισης της επόμενης μέρας της «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ» έκανε χτες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσοντας σε συνέντευξη Τύπου των Αλ. Αλαβάνου και Π. Λαφαζάνη, ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με το αν διασφαλίζονται θεσμικά τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα απομακρυνθούν από την εταιρεία και τις προσλήψεις συμβασιούχων.

Συγκεκριμένα, το κύριο θέμα που απασχολεί το ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρόσληψη 2.300 συμβασιούχων για την επίγεια εξυπηρέτηση με αδιαφανείς διαδικασίες, λίγο πριν περάσει η εταιρεία στην MIG, κάνοντας λόγο για «δουλεμπόριο» και ρουσφετολογικές προσλήψεις. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν επίσης ότι αναμένονται κέρδη 60 εκατ. ευρώ στην επίγεια εξυπηρέτηση, ενώ πουλήθηκε για 46 εκατ. ευρώ. Τελευταίο έθεσαν και με «χλιαρές» εκφράσεις, το ζήτημα της απαράδεκτης σύμβασης εργασίας που απαιτεί ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας - θέμα που αποκάλυψε ο «Ρ» - λέγοντας ότι είναι απειλή για τους εργαζόμενους, το συνδικαλισμό και δείχνει το «μικρό δείκτη προστασίας της εταιρείας», όπως σημείωσε ο Α. Αλαβάνος. Ο ίδιος μίλησε για «Βατοπέδι των αιθέρων» σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού, «κατόπιν εορτής».

ΠΑΜΕ
Συγκροτεί θεατρική ομάδα

Με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός είναι πολύτιμο εργαλείο για την εργατική τάξη το ΠΑΜΕ προχωρά στη συγκρότηση θεατρικής ομάδας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση καλεί τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, Ελληνες και μετανάστες, νέους και νέες, σπουδαστές που έχουν ιδιαίτερη αγάπη για το θέατρο, αλλά και διάθεση για το δυνάμωμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, να επικοινωνήσουν με το ΠΑΜΕ στα τηλέφωνα: 210.3301.847, 210.3833.786 και ώρες 9 π.μ. - 8 μ.μ. Η πρώτη συνάντηση για ενημέρωση θα γίνει την Τρίτη 7 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (πλατεία Μητροπόλεως 10).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ