ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Πολύμορφη δράση για την απόκρουση της επίθεσης

Ζήτημα αιχμής η μάχη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με οδηγό τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων

Τις διεκδικήσεις των εργαζομένων πρέπει να καθορίζουν οι ανάγκες τους, όχι οι αντοχές του κεφαλαίου

*

Τις διεκδικήσεις των εργαζομένων πρέπει να καθορίζουν οι ανάγκες τους, όχι οι αντοχές του κεφαλαίου
Πολύμορφη δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων από τη νέα σαρωτική επίθεση που ήδη ετοιμάζει το κεφάλαιο αναλαμβάνουν οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με ζητούμενο την ενίσχυση της ταξικής συσπείρωσης και οργάνωσης της εργατικής τάξης. Ζητούμενο απαραίτητο όχι μόνο για να πάρουν απάντηση τα νέα αντεργατικά μέτρα που αποφάσισε η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση (με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ) ήδη προωθεί στη χώρα μας, αλλά κυρίως για να δυναμώσουν οι εργατικοί αγώνες ενάντια στην ίδια την πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα». Εχοντας καθαρό ότι η αντεργατική επίθεση όχι μόνο δεν έχει ημερομηνία λήξης αλλά θα εντείνεται διαρκώς, λόγω της ανάγκης του κεφαλαίου να ενισχύσει την κερδοφορία του. Κρίσιμος σταθμός αποτελεί η μάχη για την υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που οι ταξικές δυνάμεις δίνουν με οδηγό την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση μεγάλη σημασία αποκτά η επιτυχία της 24ωρης απεργίας που προχτές αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών για τις 8 Ιούλη, δίνοντας απάντηση στην αδιαλλαξία των εργοδοτών που οχυρώνονται πίσω από τις συνέπειες που έχει για τα κέρδη τους η κρίση αλλά και την υπονομευτική τακτική της συμβιβασμένης πλειοψηφίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Την ίδια μέρα, με απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας σε απεργία θα προχωρήσουν και οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, σε περίπτωση που δεν προκύψει θετικό για τον κλάδο αποτέλεσμα από την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνάντηση με τους εργοδότες του κλάδου. Στην ίδια κατεύθυνση τα αγωνιστικά τους βήματα συντονίζουν με τους λογιστές και οικοδόμους και οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο, με μπροστάρη την Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμάκου και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας που έχει πάρει επίσης απόφαση για απεργία.

Η αφίσα του ΠΑΜΕ για την οργάνωση ενάντια στα νέα μέτρα
Η αφίσα του ΠΑΜΕ για την οργάνωση ενάντια στα νέα μέτρα
Ηδη οι ταξικές δυνάμεις με συγκεκριμένο σχέδιο ρίχνονται στη δουλειά, με εξορμήσεις στους χώρους εργασίας ενημέρωσης και συζήτησης με τους εργαζόμενους για την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος κάθε δικαιώματός τους, στο μεροκάματο, στην ασφάλιση, στην περίθαλψη, στην παιδεία, συνολικά στη ζωή τους, προκειμένου να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης του. Με στόχο η οργάνωση και η κλιμάκωση του αγώνα να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Χτες έγινε κοινή σύσκεψη συνδικαλιστών οικοδόμων από την Ηπειρο, με την παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας του κλάδου Γιάννη Πάσουλα. Επίσης, χτες έγινε σύσκεψη στο Λαύριο, ενώ τη Δευτέρα 6 Ιούλη διοργανώνονται συσκέψεις:

  • Στην Παλλήνη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο.
  • Θεσπρωτία, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Αρτα, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Για την ενίσχυση αυτής της δουλειάς, το ΠΑΜΕ έχει εκδώσει προπαγανδιστικό υλικό (ανακοίνωση και αφίσα) για την ενημέρωση των εργαζομένων γύρω από τα μέτρα της ΕΕ.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΤΟΕ
Ενισχύει την επιθετικότητα των τραπεζιτών

Την ώρα που ενισχύεται η εργοδοτική αδιαλλαξία, η ΟΤΟΕ αποθεώνει με κάθε τρόπο τον «κοινωνικό διάλογο»

«Αέρα στα πανιά» των τραπεζιτών δίνει η άκρως προκλητική στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) για το ζήτημα της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Για τρίτη συνεχόμενη φορά, οι τραπεζίτες αρνούνται να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το νομικίστικο πρόσχημα της άρνησής τους είναι ότι δεν υπάρχει εργοδοτική οργάνωση που να τους εκπροσωπεί και να μπορεί να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις. Ο πραγματικός λόγος της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει είναι η κατάργηση της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η αντικατάστασή της από ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ αρνείται πεισματικά την άμεση οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων, το μόνο δρόμο που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επίθεση που δέχονται. Ταυτόχρονα, με τη στάση της προβάλλει ως μόνη «λύση» την προσφυγή σε θεσμικές και νομικίστικες διαδικασίες. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα μέχρι σήμερα έχει κάνει η πλειοψηφία και όσα αποφάσισε χθες στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα αποφάσισε τη συνέχιση του «διαλόγου» σε όλα τα επίπεδα, την ενημέρωση των εργαζομένων και της κοινής γνώμης, την οργάνωση «ειδικής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη με πρόσκληση κοινωνικών και επιχειρηματικών φορέων», τη διαρκή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και ετοιμότητα της ΟΤΟΕ, την άμεση αγωνιστική ... αντίδραση αν οι εργοδότες καταφύγουν σε δικαστικές ενέργειες. Ούτε λέξη για αγώνες. Κανένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων! Ακόμα η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, όπως και πέρυσι, κατέφυγε στον ΟΜΕΔ, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία πρωτοβουλία για την οργάνωση της αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η χθεσινή συνάντηση της ΟΤΟΕ με την υπουργό Απασχόλησης, με την τελευταία να δεσμεύεται ότι θα παρέμβει για το θέμα...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Απεργούν ενάντια στα αντεργατικά σχέδια

Κατώτερο των περιστάσεων θεωρεί το «επιχειρησιακό σχέδιο» η πλειοψηφία του σωματείου

Αμεση απόσυρση του «επιχειρησιακού σχεδίου», μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, πλήρη εφαρμογή του Οργανισμού Εργασίας κτλ. καλούν οι ταξικές δυνάμεις τους εργαζόμενους της «Εμπορικής» να διεκδικήσουν, συμμετέχοντας μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που αποφάσισε για αύριο Παρασκευή 3 Ιούλη το επιχειρησιακό σωματείο.

Αυτό το πλαίσιο αιτημάτων κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις και στο ΔΣ του Συλλόγου, με συγκεκριμένο πρόγραμμα ενημέρωσης και κινητοποίησης όλων των εργαζομένων για την οργάνωση και την κλιμάκωση του αγώνα. Πρόταση που απέρριψε η πλειοψηφία του ΔΣ.

Η ίδια πλειοψηφία, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Ενιαία Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΣΥΝ), παρόλο που απορρίπτει το σχέδιο, συγκαλύπτει τις πολιτικές αιτίες της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι. Αποδέχεται τη λογική της ανταγωνιστικότητας και σε αυτή τη βάση ασκεί κριτική στην εργοδοσία λέγοντας ότι το «επιχειρησιακό σχέδιο» είναι κατώτερο των περιστάσεων και δεν ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της τράπεζας!

Στο μεταξύ χτες το ΔΣ του Συλλόγου συναντήθηκε με την Λ. Κατσέλη, πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας. Και εδώ είναι ξεκάθαρη η στήριξη του ΠΑΣΟΚ στη λογική της ανταγωνιστικότητας, καθώς εκφράζει την ανησυχία του, μεταξύ άλλων, για τη «διασφάλιση του ανταγωνισμού στην χρηματοπιστωτική αγορά».

Για τα μάτια του κόσμου

Είναι πολλοί αυτοί που μιλούν για αγώνες το τελευταίο διάστημα που η αντεργατική επίθεση δυναμώνει. Είναι όμως και αρκετοί αυτοί που προσπαθούν με λεονταρισμούς να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές των εργαζομένων, για να κρύψουν τις ευθύνες που έχουν για την ένταση της επίθεσης. Ενα παράδειγμα:

Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καμωνόταν τον υπερεπαναστάτη - και αυτό στα λόγια - όλο το προηγούμενο διάστημα, με αιχμή την έλλειψη προσωπικού στην Επιχείρηση. Οι φραστικοί λεονταρισμοί της στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπο του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ, Αθανασόπουλου, συγκαλύπτοντας και άρα αθωώνοντας τις αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, το περιεχόμενο και η χρονική περίοδος των όποιων κινητοποιήσεων είχε εξαγγείλει η ΓΕΝΟΠ για το ζήτημα του προσωπικού ήταν έτσι διαμορφωμένα, ώστε να στέκονται απέναντι από τις ανάγκες των εργαζομένων και να βάζουν εμπόδια στη μαζική συμμετοχή τους.

Ομως, μόλις την περασμένη βδομάδα, έφθασε μια συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ και οι λεονταρισμοί της πλειοψηφίας πήγαν περίπατο. Ακόμα και αυτές τις κινητοποιήσεις που είχε προκηρύξει τις ματαίωσε. Ταυτόχρονα, αποδέχθηκε τις προτάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ για προσλήψεις που ουσιαστικά στοχεύουν στην παραπέρα μείωση του προσωπικού, διατήρηση των «εργολαβιών». Αποκαλύφτηκε έτσι ακόμα μια φορά ο ρόλος του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στον εγκλωβισμό και αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, τη στήριξη της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.

«Αποδείχθηκε - όπως σημειώνει πολύ σωστά σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ - για μια ακόμη φορά ότι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ σε ΓΕΝΟΠ και πρωτοβάθμια δε θέλουν να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Για να κρύψουν το συμβιβασμό τους, δε διστάζουν να κηρύττουν "ιερούς αγώνες" και να τους αναστέλλουν με την ίδια ευκολία, προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Συνειδητά ακολουθούν το δρόμο της ταξικής συνεργασίας. Το δρόμο που ακολουθούν οι δυνάμεις τους σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».


Χ.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ