ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αντιδραστικός μεταναστευτικός νόμος

ΡΩΜΗ.--

Την τελική της έγκριση έδωσε χτες η Γερουσία της Ιταλίας με 157 ψήφους υπέρ και 124 κατά στο «Νόμο για την Ασφάλεια», με τον οποίο πλέον θεσπίζεται το αδίκημα της «λαθρομετανάστευσης» με επιβολή προστίμου 5-10.000 ευρώ και άμεσης απέλασής τους. Ως «λαθραίους» κατονομάζει η αστική τάξη της γειτονικής χώρας τους ανθρώπους που ξερίζωσαν ο ιμπεριαλισμός με τις επεμβάσεις του, η φτώχεια και η ανέχεια από τις πατρίδες τους.

Ο νόμος προχωράει και στη θέσπιση του «χαφιεδισμού» αφού γίνεται επιπλέον υποχρεωτική η καταγγελία των μεταναστών στη δικαστική αρχή, με μόνη εξαίρεση τους διευθυντές σχολείων και τους γιατρούς (η διάταξη που περιλάμβανε και αυτούς αποσύρθηκε γιατί προφανώς εκτιμήθηκε ότι θα προκαλούσε τεράστιες αντιδράσεις). Παράλληλα, αυξάνεται στους τρεις μήνες (από δύο) η περίοδος παραμονής στα διάφορα «κέντρα προσωρινής κράτησης», τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου στοιβάζονται εν αναμονή της απέλασής τους. Σε ό,τι αφορά τους Ιταλούς που νοικιάζουν σπίτι σε ξένους που δε διαθέτουν άδεια παραμονής, ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών. Επιπλέον, εγκρίθηκε τελικά η δέσμη μέτρων που δίνει το «πράσινο φως» στις λεγόμενες περιπολίες εθελοντών να ...βοηθούν την αστυνομία. Τα μέτρα αυτά δείχνουν ότι η επίθεση της αντίδρασης στην Ιταλία δεν αφορά μόνο τους μετανάστες αλλά επιχειρεί να χτυπήσει λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα και να αντιδραστικοποιήσει συνειδήσεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Επιμένει το παραστρατιωτικό σώμα Μπασίτζ στην απαγγελία κατηγοριών για «υπόσκαψη της ασφάλειας της χώρας» σε βάρος του «μετριοπαθούς» υποψηφίου Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί. Την ίδια ώρα, σταδιακά άρχισε να λειτουργεί το σύστημα επικοινωνιών για τα κινητά τηλέφωνα, με πρώτη τη δυνατότητα αποστολής γραπτού μηνύματος.

ΡΙΑΝΤ.-- Συμφωνία ύψους 2,27 δισ. δολαρίων υπέγραψε η σαουδαραβική κυβέρνηση με την ευρωπαϊκή εταιρεία αεροναυπηγικής και αμυντικών συστημάτων EADS για τη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων της χώρας. Στη συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η τοποθέτηση συστήματος καμερών, ραντάρ, καθώς και αεροσκάφη αναγνώρισης, κατά μήκος της σαουδαραβικής συνοριογραμμής με έμφαση στη μεθόριο με το Ιράκ, αλλά κυρίως, πλέον, στο νότο με την Υεμένη από όπου οι σαουδαραβικές αρχές εκτιμούν ότι γίνεται λαθρεμπόριο όπλων και μετακίνηση εξτρεμιστών ισλαμιστών.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το αεροσκάφος «Αirbus 330» που πραγματοποιούσε τη μοιραία πτήση 447 της «Air France» που έκανε το δρομολόγιο Ρίο ντε Τζανέιρο - Παρίσι πιθανότατα συνετρίβη την ώρα που προσέκρουσε στην επιφάνεια του Ατλαντικού ωκεανού με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αυτό υποστηρίζει ένα πρωταρχικό πόρισμα των Γάλλων ερευνητών, που συμπληρώνουν, όμως, ότι δε γνωρίζουν τι έγινε μεταξύ των 35.000 ποδιών και του ωκεανού, καθώς, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, προκύπτει ότι οι «αισθητήρες ταχύτητας ήταν παράγοντας, αλλά όχι αιτία της πτώσης».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες άλλοι τραυματιστεί τις τελευταίες δύο ημέρες στην πρωτεύουσα της Σομαλίας το Μογκαντίσου, εξαιτίας σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και σε ισλαμιστές μαχητές.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Παραιτήθηκε χτες ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ισπανίας, Αλμπέρτο Σαΐθ, μετά τις κατηγορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα «Ελ Μούντο» ότι χρησιμοποίησε δημόσιο χρήμα για να κάνει εκδρομές και διόρισε φίλους και συγγενείς σε διάφορες θέσεις εργασίας. Τη θέση του αναλαμβάνει ο στρατηγός Φελίξ Σανθ Ρονλντάν. Πάντως, ο Σαΐθ αρνείται τις κατηγορίες και δήλωσε πως παραιτείται για να μην προκληθεί παραπέρα ζημιά στην εικόνα της υπηρεσίας πληροφοριών και στην κυβέρνηση.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Τη διάλυση της ακροδεξιάς οργάνωσης «Ουγγρική Φρουρά» αποφάσισε χτες Εφετείο στη Βουδαπέστη, σημειώνοντας ότι κάνει κατάχρηση του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι» και παραβίασε το δικαίωμα άλλων ανθρώπων για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ομως ο αρχηγός της οργάνωσης προειδοποίησε ότι τα μέλη της «Φρουράς» θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, που ανάμεσα στα άλλα έχει θέσει στόχο την κοινότητα των Ρομ. Η συγκεκριμένη οργάνωση ιδρύθηκε το 2007 από το ακροδεξιό κόμμα «Γιόμπικ» (Κίνημα για μια καλύτερη Ουγγαρία), το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις πρόσφατες ευρωεκλογές συγκέντρωσε το 14,8% και τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ως «απειλή» προς τη χώρα χαρακτήρισε ο πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε το ένταλμα σύλληψης του πρώην υπουργού Αμυνας Χοσέ Μανουέλ Σάντος εκ μέρους των δικαστικών αρχών του Εκουαδόρ, που τον θεωρούν άμεσα υπεύθυνο για τη δολοφονία 25 ανθρώπων και την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας κατά την εισβολή της 1ης Μαρτίου του 2008.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Νέο μαζικό τάφο με τις απανθρακωμένες σορούς 14 ανθρώπων ανακάλυψαν οι αρχές στο Κεντρικό Μεξικό που εκτιμούν ότι πρόκειται για θύματα του βρώμικου πολέμου που μαίνεται μεταξύ των ναρκοκαρτέλ και των αρχών ασφαλείας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ηθελημένη» η καταστροφή και το μακελειό στη Γάζα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε «εκατοντάδες πολίτες με όπλα ακριβείας ή από μικρή απόσταση, μεταξύ αυτών παιδιά και ιατρικό προσωπικό» και δεν μπορούν όλα αυτά να χαρακτηριστούν «λάθη» ή «παράπλευρες απώλειες», ενώ «ηθελημένα και ευρέως» κατέστρεψε σπίτια και δημόσια κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της 22ήμερης εισβολής στις αρχές του χρόνου. Αυτό υποστηρίζει, σε 117σέλιδη έκθεσή της για την επιχείρηση, η Διεθνής Αμνηστία που υπογραμμίζει ότι επιπλέον έγινε χρήση απαγορευμένων όπλων και καταλήγει ότι αυτού του είδους οι ενέργειες εκ μέρους του ισραηλινού στρατού ήταν επαναλαμβανόμενες, κάτι που σημαίνει ότι δεν ήταν τυχαίες.

Η Διεθνής Αμνηστία, βέβαια, προσπαθεί να «ισορροπήσει» το περιεχόμενο της έκθεσής της, επιρρίπτοντας και στη «Χαμάς» ευθύνες για «πλήγματα κατά αμάχων στο νότιο Ισραήλ» και για χρησιμοποίηση κατοικημένων παλαιστινιακών κτιρίων για εξαπόλυση επιθέσεων. Εντούτοις, από τα ίδια τα στοιχεία που συνέλεξε, υποχρεώθηκε να διαψεύσει τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι η «Χαμάς» χρησιμοποίησε πολίτες ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Αμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης. Χαρακτήρισε «προβληματική» την έκθεση, γιατί «χάνει το βασικό σημείο, που είναι ότι το Ισραήλ αντέδρασε σε επιθέσεις της "Χαμάς" και δεν ξεκίνησε άνευ λόγου την επιχείρηση», που, όπως επιμένει, «βασίστηκε σε χειρουργικές επιθέσεις!!»

ΓΑΛΛΙΑ
Σχέδια για απολύσεις στο δημόσιο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την «εισαγωγή ενός καμουφλαρισμένου τρόπου απόλυσης δημόσιων υπαλλήλων» μέσα στο σχέδιο νόμου για την «κινητικότητα» εντός των δημοσίων υπηρεσιών, που συζητάται στη Βουλή, καταγγέλλουν τα συνδικάτα CGT Force Ouvriere. Τα συνδικάτα ζητούν την απόσυρση των άρθρων εκείνων που αναφέρουν ότι ένας δημόσιος υπάλληλος θα οδηγείται σε αναγκαστική συνταξιοδότηση «αν, στην περίπτωση που βρεθεί χωρίς αντικείμενο εργασίας, αρνηθεί τρεις αλλεπάλληλες φορές επαναπροσανατολισμό του αντικειμένου του που πιθανώς να συνοδεύεται από μετακίνησή του ανά τη χώρα, αφού ληφθεί υπόψη η οικογενειακή του κατάσταση». Τα συνδικάτα προανήγγειλαν απεργιακές κινητοποιήσεις μετά από άλλη μια συνάντηση που είχαν και στο υπουργείο Οικονομίας για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας για το δημόσιο τομέα, η οποία προβλέπει αύξηση μόνο 0,5%.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μετ' εμποδίων ο νέος επικεφαλής

ΒΙΕΝΝΗ.--

Μετά από μήνες αντιπαραθέσεων εκλέχτηκε, με δυσκολία, ο νέος επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, με την πλάστιγγα, όπως φάνηκε, να «κλίνει» προς τις ΗΠΑ και την πλειοψηφία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες απέτυχαν να εκλέξουν το δικό τους υποψήφιο. Με 23 από τους 35 ψήφους του διοικητικού συμβουλίου, ο 62χρονος Ιάπωνας Γιουκίγια Αμάνο αναδείχτηκε, χθες, γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, για να διαδεχτεί τον επί 12ετία επικεφαλής Αιγύπτιο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ. Η εκλογή του θα πρέπει να επικυρωθεί, σήμερα, από τη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής.

Ο συνυποψήφιος του Αμάνο, ο Νοτιοαφρικανός Αμπντούλ Σαμάντ Μίντι, συγκέντρωσε, στην τέταρτη τελική ψηφοφορία, 12 ψήφους. Από το Μάρτη, οπότε άρχισε η διαδικασία διαδοχής του Μπάρανταϊ, η Ουάσιγκτον, αλλά και το Λονδίνο ή το Παρίσι, είχαν διατυπώσει την υποστήριξή τους στον Αμάνο, εκτιμώντας ανοιχτά ότι «είναι τεχνοκράτης και θα αποφύγει τις πολιτικές τοποθετήσεις», κάτι για το οποίο κατηγορούν τον απερχόμενο Μπάρανταϊ, ο οποίος αρκετές φορές κατέκρινε τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» που ακολουθούνται. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, ο τρόπος αντιμετώπισης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, της ΛΔ Κορέας, αλλά και η προσπάθεια Μπάρανταϊ να ανοίξει συζήτηση για τα πυρηνικά οπλοστάσια ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Στις κάλπες την Κυριακή

ΣΟΦΙΑ.--

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν την Κυριακή περίπου 7 εκατομμύρια Βούλγαροι πολίτες για να εκλέξουν τα 240 μέλη της Βουλής της χώρας. Συμμετέχουν 14 κόμματα και 4 συνασπισμοί. Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την «Gallup» και δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, καταγράφεται πως το κεντροδεξιό κόμμα Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας (GERB) θα συγκεντρώσει το 26-30% των ψήφων, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα το 19-23% και το εθνικό Τουρκικό Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες περίπου το 15%. Το εθνικιστικό κόμμα «Ατάκα» λαμβάνει το 9-11% των ψήφων και η δεξιά Μπλε Συμμαχία το 7-9%. Το κόμμα Νόμος, Δίκαιο και Δικαιοσύνη, ο συνασπισμός Λίντερ - Νέα Εποχή και το Εθνικό Κίνημα για Σταθερότητα και Πρόοδο αναμένεται να ξεπεράσουν το απαιτούμενο 4% και να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ