ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Μολύνθηκε νοσοκόμος στο «Σισμανόγλειο»

Μεγάλα ερωτηματικά για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και των ασθενών απ' τη νέα γρίπη, ακόμα και στα νοσοκομεία αναφοράς για τη νόσο, εγείρει η χτεσινή διαπίστωση ότι μολύνθηκε απ' τη νόσο τραυματιοφορέας του «Σισμανόγλειου», ο οποίος μάλιστα μετέδωσε τον ιό και στον αδερφό και το δυο ετών ανιψάκι του. Με απόφαση του υπουργείου Υγείας ανεστάλη χτες η λειτουργία του νοσοκομείου ως Νοσοκομείο Αναφοράς Γρίπης, για τις επόμενες ημέρες, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης στους εργαζόμενους και νοσηλευόμενους που ήρθαν σε επαφή με τον τραυματιοφορέα που νόσησε. Ως Νοσοκομείο Αναφοράς Ενηλίκων για τη νέα γρίπη λειτουργεί από χτες το «Αμαλία Φλέμινγκ», χωρίς όμως να έχει προηγηθεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία του, ούτως ή άλλως, μειωμένου προσωπικού του νοσοκομείου.

O τραυματιοφορέας ακολουθεί την ενδεδειγμένη θεραπεία στο σπίτι του. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, διαπίστωσε τη μόλυνση του τραυματιοφορέα κατά τη διαδικασία διερεύνησης των επαφών ενός 2χρονου αγοριού που νόσησε απ' τον νέο ιό. Η διερεύνηση έδειξε ότι συμπτώματα της γρίπης έχουν ο τραυματιοφορέας - θείος του παιδιού και ο πατέρας του, οι οποίοι προστέθηκαν στον κατάλογο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Συνολικά έως χτες τα περιστατικά που νόσησαν απ' το νέο ιό της γρίπης στη χώρα μας ανέρχονταν σε 109, απ' τα οποία 42 έχουν ιαθεί πλήρως.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Προχωρούν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης
Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 9 Ιούλη, πορεία διαμαρτυρίας την ίδια μέρα από την Ομόνοια ως το υπουργείο Υγείας στις 9:30 το πρωί, και με πολύμορφες κινητοποιήσεις, απαντούν στο χρόνιο εμπαιγμό των αρμόδιων φορέων, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ).

Ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, στις 25 του περασμένου Ιούνη, είχε δηλώσει ότι τη Δευτέρα 29/6/09 θα δίνονταν τα χρέη του υπουργείου στα ΚΠ, διαρρέοντας μάλιστα ότι θα δοθούν 6 από τα 13 εκατ. ευρώ που οφείλονται συνολικά. Οι εργαζόμενοι σημειώνουν μάλιστα ότι είχε δεσμευτεί προσωπικά στον αντιπρόεδρο του σωματείου και ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών.

«Σήμερα, κανείς από τους υπεύθυνους δεν ξέρει πότε και αν θα δοθούν αυτά τα ποσά, που εκ των πραγμάτων φαίνεται πως εξαγγέλθηκαν προκειμένου να περάσει χωρίς πολλές αρνητικές εντυπώσεις η φετινή "Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών"», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το Σωματείο των Εργαζομένων στα ΚΠ με ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Ως εργαζόμενοι έχουμε υποστεί πολλά. Δε θα ανεχτούμε να γίνουμε και θύματα καταφανούς απάτης, παραπληροφόρησης και κοροϊδίας, εις βάρος και του ελληνικού λαού, που και φορολογείται και δέχεται τις υπηρεσίες μας».

Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι η 24ωρη απεργία θα είναι η αρχική τους αντίδραση και για κάθε βδομάδα που θα περνά χωρίς να δίνεται το οφειλόμενο ποσό θα προχωρούν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις. Γιατί «δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Αν δεν είναι πολιτική επιλογή το σιωπηλό κλείσιμο των ΚΠ, αν δε θέλουν να γίνει προμετωπίδα του ΟΚΑΝΑ η προτροπή "το χαπάκι σου και έξω από την πόρτα μας", ας τηρήσουν έστω και αυτή τη στιγμή τις δεσμεύσεις τους»...

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΣΚΟΥΠΑ»: Αιφνιδιαστική επιχείρηση «σκούπα» πραγματοποίησε προxτές το απόγευμα η Αστυνομία σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Περίπου οι μισοί συλληφθέντες είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά. Συμμετείχαν 380 αστυνομικοί και συνολικά ελέγχθηκαν 680 άτομα, 123 οχήματα και 68 καταστήματα, ενώ έγιναν 121 συλλήψεις. Από αυτούς, 33 για παράβαση του νόμου «περί ναρκωτικών», 65 για παράβαση του νόμου «περί αλλοδαπών», 17 για παράβαση του νόμου «περί εκδιδομένων επ' αμοιβή», τέσσερις για παράβαση του νόμου «περί όπλων», και δύο για εκκρεμούσες δικαστικές υποθέσεις.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ: Εντονες είναι οι αντιδράσεις του εισαγγελικού κόσμου για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ορίσει νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την καθήμενη δικαιοσύνη και όχι από τους εισαγγελείς που είναι πάγιο αίτημά τους. Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσος, ενώ προχτές είχε παραιτηθεί ο Αν. Ζυγούρας.

ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ: Σημαντικές υλικές ζημιές υπέστη το αυτοκίνητο του νέου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Π. Πικραμένου, από επίθεση αγνώστων χτες. Περίπου πέντε άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες, πλησίασαν το όχημα που ήταν σταθμευμένο σε πάρκινγκ στην οδό Πανεπιστημίου και Πεσματζόγλου, λίγο πριν τις 12.30 μ.μ. και πυροδότησαν εμπρηστικό μηχανισμό με γκαζάκια.

ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ: Σε ανθρώπους που ανήκουν σε κύκλωμα εκμετάλλευσης οικονομικών μεταναστών, αποδίδουν, σύμφωνα με τις πρώτες τους εκτιμήσεις, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ τη δολοφονία ενός άνδρα ασιατικής καταγωγής. Το σώμα του άτυχου άνδρα βρέθηκε δεμένο και τυλιγμένο με μια κουβέρτα, σε καρότσα ενός κλεμμένου φορτηγού, πίσω από το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, χθες το μεσημέρι. Την υπόθεση ερευνά το Τμήμα Ασφαλείας Περιστερίου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα Παραρτήματα Ηρακλείου και Ρεθύμνης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, την Κυριακή 5 Ιουλίου διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής στον τόπο θυσίας των αγωνιστών του ΔΣΕ για τη μάχη του Ψηλορείτη (27 Ιουνίου - 1 Ιουλίου), όπου έπεσαν ο καπετάν Γιάννης Ποδιάς με τα παλικάρια της ομάδας του, δολοφονημένοι από τα όργανα εξόντωσης των αγωνιστών της ΕΑΜικης Εθνικής Αντίστασης. Η εκδήλωση θα γίνει στον τόπο θυσίας (Λοχριά) στις 11 π.μ. Λεωφορεία για τον τόπο της εκδήλωσης θα ξεκινήσουν από την Πλατεία Ελευθερίας (άγαλμα Βενιζέλου) Ηρακλείου στις 9 πμ της Κυριακής.

-- Την Κυριακή 5 Ιούλη, ώρα 9.30 το πρωί, στην Αμφιλοχία, διοργανώνεται μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 65 χρόνια της μεγάλης νικηφόρας Μάχης της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στην Αμφιλοχία (12-13 Ιούλη του 1944). Η εκδήλωση, φέτος, είναι αφιερωμένη στην Τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ και την Πολιτική Προσφυγιά. Τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Ναυπακτίας-Δωρίδας, Μακρύνειας-Θέρμου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Αγρινίου -Αστακού δρομολογούν πούλμαν για την μετακίνηση όσων θέλουν να συμμετέχουν.

Εκδρομή-προσκύνημα

Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, διοργανώνει, προς τιμήν των 60 χρόνων της πολιτικής προσφυγιάς, εκδρομή -προσκύνημα στην Τασκένδη, από τo βράδυ της 28 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου 2009.Το ταξίδι προβλέπει επίσκεψη σε τρεις μεγάλες πόλεις του Ουζμπεκιστάν: Τασκένδη - Σαμαρκάνδη - Μπουχαρά. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.8826.338 και 210.8225.407.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
«Νόμιμα» τα «ψιλά γράμματα» των ασφαλιστικών εταιρειών

Αποκλειστικά την ευθύνη στον ασφαλισμένο επιρρίπτει ο Αρειος Πάγος και όχι στις ασφαλιστικές εταιρίες που διατυπώνουν με ασάφεια τα ασφαλιστήρια συμβόλαια (τα λεγόμενα ψιλά γράμματα), ώστε να είναι ακατανόητα, με αποτέλεσμα να μην καταβάλουν αποζημιώσεις.

Το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε αίτηση αναίρεσης συγγενών φοιτητή που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα. Ο φοιτητής είχε ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο που ανέφερε ότι καλύπτει τον ασφαλισμένο μόνο σε περίπτωση που ο θάνατος επέλθει σε απόσταση μεγαλύτερη των 35 χιλιομέτρων από τον τόπο μόνιμης διαμονής του. Είναι μια συνήθης μέθοδος των ασφαλιστικών εταιρειών να βάζουν τέτοιους όρους στα συμβόλαια για να αποφεύγουν την καταβολή των αποζημιώσεων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου αναφέρει ότι «δεν είναι καταχρηστική» τέτοιου είδους ρήτρα. Στην απόφαση αναφέρεται ότι το ασφαλιστήριο είναι διατυπωμένο με τόση σαφήνεια «ώστε ο απρόσεκτος μεν ως προς την ενημέρωσή του, αλλά διαθέτοντας τη μέση αντίληψη κατά το σχηματισμό της δικαιοπρακτικής του βούλησης και απόφασης, καταναλωτής, να γνωρίζει από τη χρονική στιγμή της κατάρτισης της σύμβασης στην πραγματική τους έκταση, τα δικαιώματά του και τις συμβατικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει».

Είναι, βέβαια, γνωστό τοις πάσι ότι τα συμβόλαια όχι μόνο με τις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και τις τράπεζες διατυπώνονται επίτηδες με τέτοιο τρόπο, που θα πρέπει να είναι κανείς νομικός για να καταλάβει τι υπογράφει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ