ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
56η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ ΜΟΝΚΑΔΑ
Η σπίθα που «άναψε» την Επανάσταση στην Κούβα

Ιστορική φωτογραφία από το 1956 με ομάδα των επιζησάντων επαναστατών του «Γκράνμα» (στο κέντρο διακρίνεται ο Φιντέλ)

Fernando Garcia - Oscar Sola

Ιστορική φωτογραφία από το 1956 με ομάδα των επιζησάντων επαναστατών του «Γκράνμα» (στο κέντρο διακρίνεται ο Φιντέλ)
Πενήντα έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 26 Ιούλη, όταν το 1953 ολιγομελείς ομάδες επαναστατών - συνολικά 160 αγωνιστές - με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο επιτέθηκαν στο στρατόπεδο Μονκάδα, κοντά στο Σαντιάγο δε Κούμπα - όπου στάθμευαν χιλιάδες στρατού - με σκοπό να ξεσηκωθεί ο κουβανικός λαός ενάντια στη δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα. Η ενέργεια αυτή των Κουβανών επαναστατών, παρά την ήττα, άνοιξε μια νέα φάση στην πάλη του κουβανικού λαού, σημαδεύοντας την σύγχρονη Ιστορία του Νησιού της Επανάστασης, η οποία κορυφώθηκε με την επικράτηση της Επανάστασης 6 χρόνια αργότερα, την 1η Γενάρη του 1959. Από εκείνη την επίθεση γεννήθηκε το Κίνημα της 26ης του Ιούλη, καθώς οι εξεγερμένες δυνάμεις αποφάσισαν να ενωθούν. Κάθε χρόνο, η Κούβα γιορτάζει την 26η Ιούλη, που έχει καθιερωθεί ως εθνική γιορτή της Επανάστασης.

Μετά την επίθεση, συνελήφθη ο Φιντέλ Κάστρο και στις 6 Οκτώβρη του 1953, κατά τη διάρκεια της ιστορικής του απολογίας στο δικαστήριο του Σαντιάγκο ντε Κούμπα, τόνισε:

«Οσο για μένα, ξέρω πως η φυλακή θα 'ναι σκληρή όσο δεν ήτανε ποτέ για κανένα, πως θα βρω μπροστά μου απειλές, παγίδες και άτιμες βιαιότητες. Μα, δεν τις φοβούμαι, όπως δεν τρέμω τη μανία του άθλιου τυράννου που πήρε τη ζωή εβδομήντα αδελφών μου. Καταδικάστε με, δεν πειράζει, η Ιστορία θα με δικαιώσει».

Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση στο σωφρονιστήριο του Λος Πίνος, που σήμερα ονομάζεται το Νησί της Νεολαίας. Μετά από δύο χρόνια φυλακής, στον Φιντέλ και τους συντρόφους του χορηγήθηκε γενική αμνηστία και αυτοεξορίστηκε στο Μεξικό, απ' όπου οργανώθηκε και εκπαιδεύτηκε στρατιωτικά μια ομάδα επαναστατών, ανάμεσά τους ο Αργεντίνος Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα και ο Καμίλο Σιενφουέγκος. Εκεί η ομάδα ετοιμάστηκε για τη νέα προσπάθεια ανατροπής του αιματοβαμμένου καθεστώτος του Μπατίστα και την απελευθέρωση της Κούβας από τα δεσμά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Με ένα μικρό πλοιάριο, το «Γκράνμα», 82 επαναστάτες αποβιβάστηκαν σε παραλία στους πρόποδες της οροσειράς της Σιέρα Μαέστρα στις 30 Νοέμβρη του 1956, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την έναρξη της Επανάστασης στο νησί. Από αυτούς μόνο 12 αντάρτες κατάφεραν να επιζήσουν. Ανάμεσά τους οι μεγάλοι ηγέτες της Επανάστασης, ο Φιντέλ και ο Ραούλ Κάστρο, ο Αργεντίνος Ερνέστο Γκεβάρα Ντε λα Σέρνα (ο θρυλικός Τσε), ο Καμίλο Σιενφουέγκος, ο Χουάν Αλμέιδα.

Η ολιγάριθμη αυτή ομάδα, που κατάφερε να ανασυνταχθεί καταφεύγοντας στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα και ξεκίνησε τον αγώνα με διαδοχικές νίκες κατά του εκπαιδευμένου από Αμερικανούς ειδικούς στρατού του Μπατίστα, αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα της Κουβανικής Επανάστασης που διήρκεσε για τα επόμενα δύο χρόνια περίπου και οδήγησε τελικά στην ανατροπή του Μπατίστα.

Ετσι ξεκίνησε ο επαναστατικός στρατός που στηρίχτηκε ήδη στη δουλειά - πολιτικοστρατιωτική - που είχαν ξεκινήσει το Κίνημα 26ης Ιούλη με επικεφαλής τον Φρανκ Πάις, το Επαναστατικό Διευθυντήριο, από φλογερούς επαναστάτες φοιτητές και το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Κούβας, όπως είχε ονομαστεί το ΚΚ Κούβας, που το 1955 είχε απορρίψει την έκκληση του Κάστρο για ένοπλο αγώνα, αλλά είχε δώσει όλες τις δυνάμεις του στην πάλη για τη δημιουργία μαχητικών επιτροπών στα εργοστάσια και στις κοινότητες και τη δημιουργία ενός εθνικού δημοκρατικού μετώπου, που θα ένωνε όλες τις δυνάμεις που ήταν αντίθετες με τον Μπατίστα. Αυτή η προσεκτική πολιτική προετοιμασία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών δυνάμεων αποδείχτηκε κρίσιμη για την επιτυχία της Επανάστασης.

Το Φλεβάρη του 1956 έγιναν καθολικές απεργίες εργατών στη βιομηχανία ζάχαρης και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Οι επαναστάτες κατάφεραν να συνδυάσουν τον αγώνα στα βουνά με ένοπλες εξεγέρσεις, απεργίες και διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Στο πλευρό τους είχαν και σημαντικό μέρος του πληθυσμού της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι το 1958 οι ένοπλοι αντάρτες έφτασαν τους 6.000 και είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος του Νησιού.

Μετά την επιτυχία της Επανάστασης, οι τρεις προαναφερόμενες πολιτικές ομάδες συνενώθηκαν, σχηματίζοντας, τον Ιούλη του 1961, τις Ενωμένες Επαναστατικές Οργανώσεις (Organizaciones Revolucionarias Integradas, ORI), οι οποίες μετεξελίχθηκαν το 1965 και επανασύστησαν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας.

Σήμερα, 50 χρόνια μετά την επικράτηση της Επανάστασης, οι Κουβανοί παραμένουν σταθεροί στις αρχές και τα ιδεώδη τους, παρά τις επιθέσεις και τις πιέσεις που δέχονται - με διάφορες μορφές - για να αλλάξουν τη σοσιαλιστική τους επιλογή διακυβέρνησης, που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση σοβαρών επιτευγμάτων και κατακτήσεων στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή τους.

Διέξοδος η λαϊκή αντίσταση

Η επικίνδυνη έξαρση εναέριων παραβιάσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο αποδίδεται από την ελληνική κυβέρνηση στις πιέσεις που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ανυπαρξία ελέγχου της μαζικής εισόδου μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα.

Σ' αυτό κυρίως αποδίδεται κι η τουρκική ανακοίνωση για έρευνες πετρελαίου σε ελληνικά χωρικά ύδατα με επιπρόσθετη αφορμή τη συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με αμερικανική εταιρεία για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου. Χωρίς να παραγνωρίζεται το κρίσιμο ζήτημα της ανεξέλεγκτης εισδοχής μεταναστευτικών πληθυσμών στην Ελλάδα, ερωτάται: Ποια είναι η έννοια της επίσημης αναγνώρισης από ελληνική κυβέρνηση στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν για τα «τουρκικά ενδιαφέροντα και συμφέροντα στο Αιγαίο;». Επίσης, ερωτάται: Εάν δεν υπήρχε το πράγματι κρίσιμο ζήτημα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και των υποτιθέμενων ευρωενωσίτικων πιέσεων προς την Τουρκία, αυτή θα σταματούσε τις αυξομειούμενες εναέριες παραβιάσεις;

Η εμπειρία δείχνει ότι οι παραβιάσεις συνεχίζονται για χρόνια ανεξαρτήτως των κάθε φορά αιτιάσεων. Το ζήτημα, επομένως, της αναγκαίας ταυτοποίησης των μεταναστευτικών πληθυσμών είναι ένα περιστασιακό αδιάφορο ζήτημα στην πολυετή επεκτατική αναζήτηση του πολιτικο-στρατιωτικού συμπλέγματος εξουσίας της Τουρκίας προς την Ελλάδα με ή άνευ μαντήλας. Η αυθαίρετη ταυτόσημη σύμπλεξη των δυο διαφορετικών ζητημάτων οδηγεί στην παραγνώριση επεκτατικών βλέψεων ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα με εμπλοκή ισχυρών δυνάμεων. Επιπλέον ενισχύει περισσότερο τη νησίδα των πολιτικών μιρακίων της πάλαι ποτέ μαδημένης εθνικόφρονου ξενοδουλείας.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης των επεκτακτικών βλέψεων κι ενεργειών της Τουρκίας προς την Ελλάδα με την έμμεση κι άμεση στήριξη και υποστήριξη αμερικανο-νατοϊκών δυνάμεων προϋποθέτει 1) τη διαμόρφωση μιας νέας εθνικής λαϊκής συνοχής σ' ένα παλλαϊκό μέτωπο. 2) Την αναδιάταξη των ενόπλων δυνάμεων στη βάση της παλλαϊκής άμυνας. Η πρώτη θα εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα εργατολαϊκών μεταρρυθμίσεων εναντίον των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας του κεφαλαίου, που είναι απαραίτητο για την υλική, ηθική, ψυχική και πνευματική ανάταση των Ελλήνων. Η δεύτερη θα απαγγιστρώσει την Ελλάδα από τη συμμετοχή της σε ιμπεριαλιστικά μισθοφορικά εκστρατευτικά σώματα εις βάρος χωρών και λαών. Επίσης, θα έχει τον αποκλειστικό έλεγχο της οργάνωσης και του προσανατολισμού των ενόπλων δυνάμεων κόντρα σε κάθε λογής συμβατικές και περιστασιακές εξαρτήσεις (ΝΑΤΟ, ξένες αποστολές κλπ.). Θα έχουν άμεσο δεσμό με εθελοντικές λαϊκές συμμετοχές διαφόρων μορφών.

Γίνεται κατανοητό ότι αυτές οι προϋποθέσεις παραπέμπουν, αποτελώντας στοιχεία ενός ευρύτερου προγράμματος του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Μιας ευρείας σύμπραξης ριζοσπαστικών κοινωνικο-πολιτικών δυνάμεων του χεριού και του πνεύματος ως μοναδικής υπαρκτής διεξόδου στις παρούσες εθνικές και διεθνείς συνθήκες. Η στήλη επαναλαμβάνει: Λακεδαιμόνιοι προβληματιστείτε!


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ
Εκδήλωση για την 56η επέτειο της Μονκάδα

Εκδήλωση με την ευκαιρία της 56ης επετείου διοργανώνει την Τετάρτη 29 Ιούλη, στις 8 μ.μ., ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, με τη συνεργασία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και της Επιτροπής Ειρήνης Ηλιούπολης, στην αίθουσα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης (Ηλιούπολη - διασταύρωση των οδών Μαρίνου Αντύπα - Σοφοκλή Βενιζέλου, πλησίον Κεντρικής Πλατείας). Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Α' Γραμματέας της Πρεσβείας της Κούβας, Χοσέ Κάλα, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ