ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αρης Βελουχιώτης
Αρης Βελουχιώτης
2 ΦΩΤ. (Αρης - Χαρίλαος)

Στο όνομα και στη μνήμη όλων των συντρόφων και συναγωνιστών μου, των αντιστασιακών της ΕΑΜικής Αντίστασης και των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ιδιαίτερα των αγωνιστών από την Επαρχία Ελασσόνας, που παλέψαμε μαζί και έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά και τα οράματα του ΚΚΕ, προσφέρω, συμβολικά, 300 ευρώ για το Αρχείο του Κόμματος. Σαν μια απάντηση στους συκοφάντες Παγκαλο-Καρατζαφέρηδες και Σία, που επιχειρούν να πλήξουν το Κόμμα μας με άθλιες προβοκάτσιες και συκοφαντίες σχετικά με τα οικονομικά του, καθώς δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν πολιτικά στις φιλολαϊκές θέσεις και τις απόψεις του. Δεν τους φοβόμαστε! Οσα ψέματα και λάσπη κι αν χρησιμοποιούν οι μηχανισμοί της πλουτοκρατίας και των ιμπεριαλιστών, αργά ή γρήγορα, ο ίδιος ο λαός θα τους δώσει την απάντηση: Καταδικάζοντας το δικομματισμό και τα παρακλάδια του και ενισχύοντας το ΚΚΕ στην κάλπη και τους αγώνες. Ζήτω το 90χρονο ηρωικό ΚΚΕ!

Λύσανδρος Ταμουρίδης, αγωνιστής της ΕΑ, λοχαγός του ΔΣΕ

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του συντρόφου ΤΑΚΗ ΠΑΤΟΥΛΑ, στελέχους της ΚΟ Αιτ/νίας του ΚΚΕ, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Στον εργάτη, τον ανειρήνευτο αγωνιστή της ταξικής πάλης για την κατάργηση της ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Προσφέρω αντί στεφανιού 500 ευρώ στη ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Ανδρεόπουλος Αντρέας

***

ΦΩΤ.

Στις 28 Ιούλη συμπληρώνονται δύο χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΤΑΣΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑΚΟΥ (Στράτου), μέλους του ΚΚΕ. Εζησε και αγωνίστηκε σαν ένας σεμνός δημιουργικός αφανής αγωνιστής. Μια ζωή ταγμένη στον αγώνα της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, μια ζωή αφιερωμένη στο ΚΚΕ. Η ζωή και η δράση του Τάσου Μπαρμπάκου αποτελούν πλούσια παρακαταθήκη, λαμπρό παράδειγμα για τους νέους ανθρώπους. Εζησε χρόνια σε φυλακές και εξορίες, πέρασε από μπουντρούμια και βασανιστήρια χωρίς να λυγίσει, χωρίς να υπογράψει «δήλωση μετανοίας». Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του έμεινε αταλάντευτα πιστός στον αγώνα για τη σοσιαλιστική κοινωνία.

ΓΕΝΝΑΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΝΝΑΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Τιμώντας τη φωτεινή προσωπικότητά του και αντί για μνημόσυνο, η σύζυγός του Ελισάβετ προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο.

***

ΦΩΤ.

Στις 6.7.1985 «έφυγε» από κοντά μας, σε ηλικία 19 ετών, με τραγικό τρόπο, η πολυαγαπημένη μας κόρη ΧΟΤΖΙΔΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ. Από μαθήτρια γυμνασίου ήταν μέλος της ΚΝΕ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Πολίχνης Θεσσαλονίκης, στον «Ριζοσπάστη».

***

ΦΩΤ.

Στις 2 Ιούλη 2009 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αδελφού μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 100 ευρώ για την ανέγερση του κτιρίου στέγασης των αρχείων του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ «Γιάννης Χαλκίδης» Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.

Τα αδέλφια του Περικλής και Σουλτάνα

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΥ, από το Ηράκλειο της Κρήτης, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Κ/Δ Συνοικιών Ηρακλείου του ΚΚΕ. Η γυναίκα του: Ολγα. Τα παιδιά του: Νίκος και Αντα

***

ΦΩΤ.

Στις 25 Ιούνη έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο σύντροφός μας ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ. Από τα πρωτοπόρα στελέχη στο στήσιμο και την ανάπτυξη της ΚΟ Σιδηροδρομικών στη Θεσσαλονίκη. Από τα ιδρυτικά στελέχη της ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών. Με το ήθος του, τους αγώνες του και την προσφορά του στο κίνημα, καταξιώθηκε στο χώρο των σιδηροδρομικών.

ΧΑΤΖΗΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
ΧΑΤΖΗΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Στη μνήμη του, σύντροφοι, φίλοι και συνάδελφοί του προσφέρουν 275 ευρώ για το κτίριο του Αρχείου του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Σιδηροδρομικών Θεσσαλονίκης.

***

ΦΩΤ.

Τον περασμένη Μάη συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης μας και αξέχαστης μάνας μας ΕΥΤΕΡΠΗΣ Στέργιου ΝΤΕΞΗ, αγωνίστριας.

Στη μνήμη της, καθώς, επίσης, στη μνήμη του πατέρα μας ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΝΤΕΞΗ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1944, και αντί για λουλούδια στον τάφο τους, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Τα παιδιά της: Αλκης - Θάλεια

***

ΦΩΤ.

Ο σύντροφος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ γεννήθηκε το 1918 στον Πόντο. Πολέμησε κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο το 1940. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής πολέμησε τον κατακτητή μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Στη διάρκεια του Εμφύλιου ήταν επίτροπος λόχου στο ΔΣΕ. Παρέμεινε πιστό μέλος του Κόμματος μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του.

Στη μνήμη του, δύο σύντροφοί του προσφέρουν 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συντρόφου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, στελέχους του ΚΚΕ και δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη»

ΓΕΝΝΑΙΟΥ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

καθώς και στη μνήμη των γονιών και αδελφών μου, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Η συντρόφισσά του Λίτσα Γενναίου - Καραγεωργοπούλου

ΕΥΤΕΡΠΗ ΝΤΕΞΗ
ΕΥΤΕΡΠΗ ΝΤΕΞΗ
***

ΦΩΤ.

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΨΑΣ (Ξάρχης), από την Εξάνθεια Λευκάδας, υπήρξε πιστός οπαδός και ψηφοφόρος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του ο ανιψιός του Κώστας Βλάχος (Πατράλης) προσφέρει στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ, 100 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Ο ΠΑΡΘΕΝΗΣ ΔΙΑΝΕΛΟΣ αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για τα ιδανικά του ΚΚΕ. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Πέθανε στις 24.7.2004 παραμένοντας μέλος στην ΚΟ Βόλου του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η κόρη του Μένη Παρθένη προσφέρει στο Κόμμα 150 ευρώ.

***

3 ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αδελφού μου ΒΑΣΙΛΗ ΝΤΑΡΔΑ, του συζύγου μου ΣΤΡΑΤΟΥ ΧΑΤΖΗΒΟΓΙΑΤΖΗ και του γιου μου ΔΗΜΗΤΡΗ προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Κατερίνα Χατζηβογιατζή

***

2 ΦΩΤ.

Στις 26.5.2009 πέθανε η μητέρα μου ΒΑΣΙΛΙΚΗ. Ο πατέρας μου ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, συνδικαλιστής στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, πέθανε στις 17.8.1999. Και οι δύο ήταν πιστοί οπαδοί του ΚΚΕ και καθημερινοί αναγνώστες του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη τους η κόρη τους Δέσποινα προσφέρει στο ΚΚΕ 20 ευρώ, μέσω ΚΟ Συκεών, και ο Α. Π. 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Ηλιούπολης.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΦΙΑΝΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Μακρονησιώτη και αταλάντευτου κομμουνιστή μέχρι το θάνατό του, η συντρόφισσά του στη ζωή, Κυριακή, προσφέρει 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Γαλλικού (Ν. Σάντα) για να φτιαχτεί το κτίριο του Αρχείου του Κόμματος.

ΧΑΤΖΗΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΧΑΤΖΗΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Ο σ. Γιάννης συμμετείχε στους αγώνες του Κόμματος ως μέλος της ΚΟ Ν. Σάντας, ήταν αγαπητός και συνεπής στις χρεώσεις του στο Κόμμα.

  • Επίσης, η Ολγα Χριστοδουλίδου προσφέρει στη μνήμη του σ. Γιάννη Σοφιανού 30 ευρώ στην ΚΟΒ Γαλλικού.

***

Στη μνήμη του πατέρα μας ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΤΖΑΤΖΟΥ, και αντί μνημοσύνου για τις 40 μέρες από το θάνατό του, οι κόρες του προσφέρουν στο ΚΚΕ 200 ευρώ για την κατασκευή του κτιρίου του Αρχείου του Κόμματος που υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση ως την τελευταία του μέρα.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της αξέχαστης συντρόφισσας ΡΟΥΛΑΣ ΣΙΩΤΑ, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Σερρών, Γιάννης Πέτκογλου, προσφέρει στη ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ 500 ευρώ για την αγορά των γραφείων.

***

Στη μνήμη του ΧΑΡΗ ΠΑΝΤΑΖΗ, γιου της συντρόφισσας Τζένης Πανταζή, προσφέρουμε 140 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Αγ. Κωνσταντίνου Ηλιούπολης.

Φίλες και συντρόφισσές της

***

2 ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συζύγου μου, που συμπληρώνονται πέντε χρόνια στις 11 Αυγούστου που «έφυγε», του ΤΗΛΕΝΤΖΙΔΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, μέλους του Κόμματος και στη μνήμη του αδερφού μου ΛΥΚΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, που συμπληρώθηκαν 13 χρόνια στις 22 Ιούλη που «έφυγε». Επίσης, στη μνήμη της αξέχαστης συντρόφισσας ΖΕΚΟΥ ΚΑΣΙΑΝΗΣ, που μας άφησε πριν ενάμιση χρόνο. Αγωνίστηκε από τα μικρά της χρόνια μέσα από το ΚΚΕ και υπέστη πολλές διώξεις. Στη χούντα κυνηγήθηκε και άλλαξε περιοχή να μην τη βρουν, ενώ έκρυβε και άλλους συντρόφους διωκόμενους. Πέθανε στα 78 της χρόνια. Ηταν εξαδέλφη του συζύγου μου.

Στη μνήμη τους προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ που τόσο αγάπησαν, μέσω της ΚΟ Καπνεργατών.

Τηλεντζίδου Χρυσούλα

***

ΦΩΤ.

Στις 25 Ιούνη 2000 «έφυγε» από κοντά μας ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗΣ. Η αδελφή του Δήμητρα Βουρλιώτη στη μνήμη του προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, στο κόμμα που πίστευε και αγωνίστηκε από τις γραμμές του μέχρι το τέλος της ζωής του, μέσω της ΚΟ Ελευθερίου -Κορδελιού Θεσσαλονίκης.

ΝΤΑΡΔΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΝΤΑΡΔΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
***

ΦΩΤ.

Στις 28.10.2008 έφυγε από τη ζωή ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΕΝΤΖΙΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και λοχαγός του ΔΣΕ. Γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Διάκο Γρεβενών. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και έγινε μέλος του ΚΚΕ. Πήρε μέρος στη μάχη του Σνίχοβου και του Φαρδύκαμπου. Μετά τη Βάρκιζα διώκεται, συλλαμβάνεται, βασανίζεται και φυλακίζεται. Την άνοιξη του '47 καθώς αποφυλακίζεται, αντί για το στρατό που καλείται η κλάση του, κατατάσσεται στο ΔΣΕ, όπου αναδείχτηκε ανθυπολοχαγός και διοικητής λόχου παίρνοντας μέρος σε πολλές μάχες. Μετά την ήττα πέρασε στην Τασκένδη όπου παντρεύτηκε την ΕΠΟΝίτισσα Παναγιώτα από τον Εβρο και απέκτησαν δύο παιδιά. Επαναπατρίστηκαν το 1975 και διέμεναν στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κώστας Βέντζιος έχασε δύο αδέλφια αντάρτες, τον ΓΙΩΡΓΟ που υπηρετούσε στο 353 Τάγμα της 9ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ και σκοτώθηκε από τους κατακτητές σε ενέδρα στον Αλιάκμονα, και τον ΧΡΗΣΤΟ που ήταν λοχαγός διαβιβάσεων του ΔΣΕ που σκοτώθηκε τον Ιούλη του 1947 στο Βέρμιο. Επίσης, ο γαμπρός του ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, που γεννήθηκε το 1926, σκοτώθηκε από αεροπλάνο στο Γράμμο.

Στη μνήμη τους, ο αδελφός τους Κώστας Βέντζιος που μένει στα Γρεβενά προσφέρει 20 ευρώ στον «Ρ», 20 ευρώ στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης και 20 ευρώ στην εφημερίδα «Η Φωνή της Εθνικής Αντίστασης».

***

φωτό

Πέρασε ένας χρόνος που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ, στα 82 του χρόνια. Αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, για τον κομμουνισμό. Μαχητής του ΕΑΜ, μέλος του ΚΚΕ και, για πολλά χρόνια, μέλος του ΔΣ του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Πρέβεζας.

Η σύζυγός του, συντρόφισσα Γαρουφαλλιά, προσφέρει 100 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ.


Χαρίλαος Φλωράκης
Χαρίλαος Φλωράκης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ

ΒΕΝΤΖΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΒΕΝΤΖΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ

ΤΑΚΗΣ ΠΑΤΟΥΛΑΣ
ΤΑΚΗΣ ΠΑΤΟΥΛΑΣ

ΡΟΥΛΑ ΣΙΩΤΑ
ΡΟΥΛΑ ΣΙΩΤΑ

ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΨΑΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΨΑΣ

ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΥΚΙΔΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΥΚΙΔΗΣ

ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗΣ
ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΗΛΕΝΤΖΙΔΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΗΛΕΝΤΖΙΔΗΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ

ΠΑΡΘΕΝΗΣ ΔΙΑΝΕΛΟΣ
ΠΑΡΘΕΝΗΣ ΔΙΑΝΕΛΟΣ

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΧΟΤΖΙΔΟΥ
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΧΟΤΖΙΔΟΥ

ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ

ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΚΟΣ
ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΚΟΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ