ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «CLUB MED»
Λειτουργεί ως «κράτος εν κράτει»

Απέλυσε όλες τις καμαριέρες, που μετά επέστρεψαν στο ξενοδοχείο για να δουλέψουν μέσα από ιδιωτική εταιρεία καθαριότητας. Ωμή η ομολογία της εκπροσώπου της εργοδοσίας, που σε χτεσινή παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων είπε ότι η εταιρεία προσπαθεί να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα

Μέσα στα πολυτελή σαλόνια των ξενοδοχειακών ομίλων κρύβεται η στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων (φωτ. από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στο «King George»)
Μέσα στα πολυτελή σαλόνια των ξενοδοχειακών ομίλων κρύβεται η στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων (φωτ. από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στο «King George»)
Με μια ωμή, κυνική και προκλητική ομολογία η διευθύντρια ανθρωπίνου δυναμικού της πολυεθνικής τουριστικής επιχείρησης «Club Med» Χαρά Διαμαντοπούλου, επιβεβαίωσε χτες ότι τον περασμένο Απρίλη απέλυσε όλες τις καμαριέρες (25 τον αριθμό) από το ξενοδοχείο «ATHENIA GOLDEN COAST» στο Μαραθώνα και προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης παροχής υπηρεσιών (!) με την εταιρεία «ISS», η οποία απασχολεί όλες (!) τις παραπάνω απολυμένες στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο ως καθαρίστριες, αλλά κάνουν και τις καμαριέρες! Τις απολύσεις η εκπρόσωπος της πολυεθνικής τις βάφτισε «οικειοθελείς αποχωρήσεις», αφού ωστόσο η ίδια απλά εξήγησε ότι σε κάθε περίπτωση θα τις απέλυε όλες, όπως άλλωστε έκανε με «δυο τρεις εργαζόμενες που δε δέχτηκαν να πάνε στην "ISS"»!

Τα παραπάνω χωρίς ίχνος ενδοιασμού η εκπρόσωπος της πολυεθνικής τα είπε στους συνδικαλιστές από το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων της Αθήνας και τους εκπροσώπους του αντίστοιχου σωματείου και του Εργατικού Κέντρου στην Κω που πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της πολυεθνικής στην Αθήνα μετά από καταγγελίες των εργαζομένων. Η προκλητικότητα αυτή και της συγκεκριμένης πολυεθνικής ενισχύεται αποφασιστικά από την πολιτική τόσο της σημερινής κυβέρνησης, όσο και των προηγούμενων, που φρόντισαν με το νομοθετικό τους έργο να στρώσουν το έδαφος στους εργοδότες για να αλωνίζουν ελεύθερα, να καταπατούν στοιχειώδη δικαιώματα, να βάλλουν ευθέως κατά των ΣΣΕ, της σταθερής δουλειάς.

Οπως υποστήριξε η Χ. Διαμαντοπούλου, η προσπάθεια της πολυεθνικής είναι να κατεβάσει τα λειτουργικά της έξοδα. Πράγμα που κατάφερε και με την απόλυση του συνόλου των καμαριέρων. Αξίζει δε να σημειωθεί, όπως επίσης ομολόγησε το στέλεχος της πολυεθνικής, ότι σύμφωνα με τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών, που υπέγραψε με την «ISS», οι καθαρίστριες αμείβονται (στα χαρτιά τουλάχιστον) με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή ούτε καν με τη σύμβαση των καθαριστριών των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Το Συνδικάτο της Αθήνας υπογραμμίζει ότι «στη θέση των απολυμένων δεν προσελήφθη ποτέ εργαζόμενη με την ειδικότητα της καμαριέρας, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το πρωτόγνωρο γεγονός να λειτουργεί ξενοδοχειακή επιχείρηση χωρίς καμαριέρες»! Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι «η διπλή αυτή παρανομία τόσο της "Club Med", όσο και της "ISS" οδηγεί στην καταστρατήγηση της κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων με συνέπειες τόσο στα εργασιακά όσο και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων».

Εχει κλείσει ήδη τρία ξενοδοχεία στην Ελλάδα!

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη πολυεθνική έχει οδηγήσει στην ανεργία τα τελευταία 6 χρόνια πάνω από 600 εργαζόμενους, βάζοντας «λουκέτο» στις ξενοδοχειακές της μονάδες σε Κέρκυρα, Πελοπόννησο και Αθήνα. Μάλιστα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για το μέλλον των 170 εργαζομένων στο ξενοδοχείο της στην Κω, καθώς - όπως καταγγέλλει και το συνδικάτο - με πρόφαση ριζική ανακαίνιση ανέστειλε τη λειτουργία του ξενοδοχείου από τον Οκτώβρη του 2007 με συνέπεια οι εργαζόμενοι έκτοτε να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας - διαθεσιμότητας, η οποία λήγει τον Οκτώβρη του 2009. Σύμφωνα μάλιστα με τις αρχικές δεσμεύσεις της εταιρείας, το ξενοδοχείο θα επαναλειτουργούσε το καλοκαίρι του 2010 με την επαναπρόσληψη του συνόλου των εργαζομένων.

Δυο χρόνια μετά την αναστολή της λειτουργίας δεν έχει γίνει καν έναρξη των εργασιών ανακαίνισης και, όπως ξεκάθαρα είπε χτες η Χ. Διαμαντοπούλου, αν δεν γίνει κατορθωτό να πραγματοποιηθεί η ανακαίνιση, το ξενοδοχείο πολύ απλά δε θα λειτουργήσει!

Σε πρώτη φάση για όλα τα παραπάνω το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργείο Απασχόλησης. Παράλληλα, οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν χτες στην εκπρόσωπο της πολυεθνικής ότι σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουν να περάσουν οι άθλιες και αντεργατικές πρακτικές της και πολύ σύντομα η πολυεθνική θα πάρει την απάντησή της.

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Εργάτης έμεινε ανάπηρος μετά από «ατύχημα»

Καταγγελία του Συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου του νομού Λασιθίου

Εργατικό «ατύχημα» που οδήγησε στο σοβαρό τραυματισμό ενός εργαζόμενου ο οποίος τελικά έμεινε ανάπηρος, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου στο νομό Λασιθίου.

Το «ατύχημα» συνέβη στις 26/5/09 με θύμα έναν πατέρα 4 παιδιών, αλλά γνωστοποιήθηκε αρκετό διάστημα μετά, ύστερα από παρέμβαση του συνδικάτου και του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, το νέο εργατικό «ατύχημα» έγινε στην περιοχή του Κλειστού Γυμναστηρίου Ιεράπετρας, σε παράνομη κατασκευή (μεταλλικό κτίριο) στο χώρο του θερμοκηπίου, ιδιοκτησίας Βεργάκη Δημήτρη - την οποία κατασκεύαζε η επιχείρηση του Ανδρουλάκη Νίκου.

Στην κατασκευή αυτή πήγαν να τοποθετήσουν την οροφή του κτιρίου (πάνελ) οι 7 εργαζόμενοι της επιχείρησης με τον εργοδότη. Κατά μήκος της κατασκευής περνούν 3 σύρματα της ΔΕΗ υψηλής τάσης 20.000 βολτ σε απόσταση από την οροφή 1,5 μέτρο. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να ανέβουν στην οροφή γιατί υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή τους. Κατόπιν πίεσης του εργοδότη και του ιδιοκτήτη αναγκάστηκαν να ανέβουν στην οροφή ύψους 4 μέτρων. Το αποτέλεσμα ήταν να χτυπηθεί από το ρεύμα υψηλής τάσης ο εργαζόμενος Κώστας Γραμματικάκης, πατέρας 4 παιδιών, και να πέσει από την οροφή του κτιρίου σπάζοντας την σπονδυλική στήλη και να μείνει ανάπηρος. Η μεταφορά του εργαζόμενου προς το Νοσοκομείο έγινε με αγροτικό αυτοκίνητο.

Το συνδικάτο (σύμφωνα με πληροφορίες του οποίου δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται «ατύχημα» στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς) καταγγέλλει την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας, την Επιθεώρηση Εργασίας Λασιθίου, την Τεχνική Υπηρεσία Ηρακλείου καθώς και την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της εργοδοσίας τόσο σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας που δεν παίρνονται όσο και των εργατικών «ατυχημάτων» που γίνονται και προσπαθούν να μη γίνουν γνωστά.

ΠΑΜΕ
Μέτρα προστασίας για τις μέρες του καύσωνα

Να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους καλεί το ΠΑΜΕ τους εργάτες

Εκτός από τους εργοδότες οι εργαζόμενοι αυτή την περίοδο έχουν απέναντί τους ακόμα έναν «ύπουλο» αντίπαλο: τη ζέστη και την υγρασία, με άμεσες επιπτώσεις την καταπόνηση, την αφυδάτωση, την αύξηση του κινδύνου των εργατικών «ατυχημάτων», αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις. Αυτό επισημαίνει η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν και να επιβάλλουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Συγκεκριμένα απαιτείται:

  • Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C. Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. (Θυμίζουμε ότι η διακοπή αυτών των εργασιών προβλέπεται ήδη ρητά στη Συλλογική Σύμβαση εργατοτεχνιτών οικοδόμων και συναφών κλάδων).
  • Αμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κλπ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.
  • Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Αποχή από την εργασία όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κλπ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
  • Υπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
  • Υπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό. (Σημειώνουμε ότι πολλές φορές η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία).
  • Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
  • Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.
  • Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.
  • Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών κλπ).
  • Θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ