ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στοχευμένο φούντωμα της εκλογολογίας

Η προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί ο λαός από τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που από κοινού προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κρύβεται κάτω από τον κουρνιαχτό που συντηρούν

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ φορούν τις μάσκες του αποπροσανατολισμού και προσπαθούν με την εκλογολογία να κρύψουν τη στρατηγική τους ταύτιση στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ φορούν τις μάσκες του αποπροσανατολισμού και προσπαθούν με την εκλογολογία να κρύψουν τη στρατηγική τους ταύτιση στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις
Το αποπροσανατολιστικό κλίμα της εκλογολογίας φροντίζουν να συντηρούν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, καθώς την ίδια στιγμή προωθούν από κοινού το νέο κύκλο «διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων» που τσακίζει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Πρώτης τάξης ευκαιρία για την υποδαύλιση της εκλογολογίας αποτελεί η νέα φουρνιά των δημοσκοπήσεων, που βγήκαν στον αέρα μόλις ένα μήνα μετά την έκφραση της ετυμηγορίας του λαού στις ευρωεκλογές.

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ έχουν αναγορεύσει σε βασικό «πεδίο» αντιπαράθεσης και διασταυρώνουν τα ξίφη τους γύρω από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, με αφορμή και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουν τη νέα αντιλαϊκή επίθεση, που στην αιχμή του δόρατος έχει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, η εργάσιμη βδομάδα των τεσσάρων ημερών, η παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με αιχμή τις γυναίκες στο Δημόσιο, η νέα φοροεπιδρομή στα λαϊκά νοικοκυριά, το «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, η εφαρμογή νέου μισθολόγιου στο δημόσιο τομέα, οι ιδιωτικοποιήσεις πρώην ΔΕΚΟ με τελευταία τη χτεσινή απόφαση για ξεπούλημα της ΕΥΑΘ, επιχειρείται να περάσουν σε «δεύτερο πλάνο». Η βασική επιδίωξη είναι να καλλιεργηθεί κλίμα μοιρολατρίας και υποταγής στους εργαζόμενους απέναντι στις επιλογές της κυρίαρχης πολιτικής του ευρωμονόδρομου, που στηρίζονται από τα κόμματα διαχειριστές του.

Στο επίπεδο της δικομματικής κοκορομαχίας, η μεν κυβέρνηση επιμένει ότι δεν είναι στις προθέσεις της να πάει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ενώ δεν κρύβει ότι θέλει να τις αποφύγει και το Μάρτη, με αφορμή την προεδρική εκλογή. Μάλιστα μετά τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων αρκετά κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι «θα ήταν καθαρή αυτοκτονία να πάει ο Κ. Καραμανλής σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο», αλλά το ενδεχόμενο αυτό διατηρείται ανοικτό, με ορισμένους μάλιστα να θεωρούν ότι ενισχύει το σενάριο του «εκλογικού αιφνιδιασμού».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου είχε δηλώσει σε συνέντευξή του την περασμένη βδομάδα ότι «εθνικές εκλογές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή, από τη στιγμή την οποία ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα δε συναινούν στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας». Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δε δίστασε να εμπλακεί και υποδαυλίσει την εκλογολογία, αρνούμενος, από τη Μαδρίτη όπου συναντήθηκε με τον Ισπανό ομόλογό του, ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές. «Οχι, δεν είναι πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Εξίσου στοχευμένα παίζει στο παιχνίδι της εκλογολογίας και το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι οι πρόωρες εκλογές είναι απαραίτητες «για να αλλάξει σελίδα η χώρα», όπως υποστήριξε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και τις δημοσκοπήσεις για να «νομιμοποιήσει» το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβρη και στη συνέχεια να υποστηρίξουν από κοινού τον Καρ. Παπούλια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Αρα, λοιπόν, εμείς είμαστε απολύτως καθαροί, η θέση μας είναι πεντακάθαρη από την αρχή. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι, γιατί πιστεύουμε ότι οι Ελληνες πολίτες αντιλαμβάνονται απολύτως γιατί ακριβώς παίρνουμε αυτή τη θέση», υποστήριξε.

ΠΑΣΟΚ
«Βαθιές τομές» προς όφελος του κεφαλαίου

Τα φοβικά αντανακλαστικά του λαού επιχειρεί να ενεργοποιήσει το ΠΑΣΟΚ και να τα αξιοποιήσει στα πλαίσια του κάλπικου δικομματικού καυγά για τη νομή της κυβερνητικής εξουσίας. Ο Γ. Παπανδρέου στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο «Συμπόσιο της Σύμης», που ξεκίνησε την Κυριακή στη Σκιάθο, μίλησε για «μια ιδιαίτερη κρίση» που περνάει σήμερα η Ελλάδα, ενώ περιγράφοντας αυτή την «κρίση» είπε ότι πρόκειται για «κρίση οικονομική, κρίση πολιτική, κρίση θεσμών, κρίση αξιών, κρίση σε ό,τι αφορά και εθνικά μας θέματα».

Συμπλήρωσε ότι «υπάρχει μια τεράστια ανασφάλεια, γιατί βλέπουμε μια κυβέρνηση που αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας» και «βλέπουμε και εξελίξεις που μας ξαφνιάζουν, διότι είναι καινούργιες για τη χώρα μας, όπως η αύξηση της εγκληματικότητας σε ένα βαθμό που πραγματικά έχει δημιουργήσει τεράστια κρίση στην ελληνική κοινωνία, όπως και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις απαγωγές που είχαν γίνει».

Προκαλώντας τους εργαζόμενους, που έχουν ζήσει στην πλάτη τους την ταξική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «έχουμε τη συγκέντρωση πλούτου σε λίγους, εξουσίας, μέσων ενημέρωσης, έχουμε ένα σύστημα το οποίο περνά από μια βαθιά κρίση». Για να προσφέρει ακολούθως τη διέξοδο στα μέτρα της δικής του διαχειριστικής πολιτικής: «Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε βαθιές τομές, γνωρίζοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν, τα προβλήματα που υπάρχουν και έχοντας την αποφασιστικότητα που χρειάζεται».


Θερινή «καταιγίδα» δημοσκοπήσεων

Ολοένα και περισσότερο λιγοστεύει η ανοχή της «κοινής γνώμης» σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δίχως όμως αυτό να «μεταφράζεται» σε αποφασιστική καταδίκη της κυρίαρχης πολιτικής τους και χειραφέτησης από τα κόμματα που τη διαχειρίζονται. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται και από τη νέα σοδειά των δημοσκοπήσεων, που βγήκαν στον αέρα ένα μόλις μήνα μετά τις ευρωεκλογές.

Στη δημοσκόπηση της «Public Issue» για την «Καθημερινή», οι μισοί περίπου από τους ερωτηθέντες (ποσοστό 48%) απαντούν ότι «καμία από τις δύο κυβερνήσεις» (είτε ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ) δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας. Το 25% απαντά μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και 22% μια κυβέρνηση ΝΔ. Στην ίδια δημοσκόπηση το 79% θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα πάνε σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 15% εκφράζει ικανοποίηση από το έργο της κυβέρνησης και 18% για το έργο του ΠΑΣΟΚ.

Εξι στους δέκα θεωρούν ως σημαντικότερο πρόβλημα «το οικονομικό» και ακολουθούν η ανεργία (ποσοστό 43%), η υγεία - ασφάλιση 14% και η Παιδεία 12%. Η «τάξη και ασφάλεια» όπως και η «μετανάστευση» ακολουθούν με χαμηλά ποσοστά της τάξης του 10%. Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών το 49% εκτιμά ότι δε χρειάζονται, αλλά την ίδια στιγμή το 65% θεωρεί ότι θα γίνουν.

Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για το «Εθνος της Κυριακής», το 40,8% επιθυμεί πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και το 39,4% εξάντληση της τετραετίας. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 34,5%, έναντι 29,2% της ΝΔ και ακολουθούν ΚΚΕ 7,1%, ΛΑ.Ο.Σ. 5,8%, ΣΥΡΙΖΑ 3,6% και Οικολόγοι Πράσινοι 3%. Η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 11,1%. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 41,1%, έναντι 38,6% του Κώστα Καραμανλή.

ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι να δράσουν τώρα!

Ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την εκλογολογία και τις δημοσκοπήσεις: «Οι εργαζόμενοι ας μην περιμένουν τις εκλογές αμέτοχοι. Πρέπει να δράσουν από τώρα για να εμποδίσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και, όποτε γίνουν οι εκλογές, να τιμωρήσουν όλα τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" και να ενισχύσουν αποφασιστικά τη μόνη δύναμη που είναι εγγύηση και σταθερά δίπλα τους, το ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ