ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Οργισμένος και αποφασισμένος ο λαός
  • Οι λαϊκές δυνάμεις απευθύνουν έκκληση για διεθνή αλληλεγγύη
  • Ψήφισμα συμπαράστασης από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, την Οργάνωση Αλληλεγγύης με τους λαούς της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής και το Κουβανικό Κίνημα για την Ειρήνη και την Ακεραιότητα των Λαών

Από τη μαζική κινητοποίηση της Παρασκευής στην πρωτεύουσα της Ονδούρας
Από τη μαζική κινητοποίηση της Παρασκευής στην πρωτεύουσα της Ονδούρας
Σε καθημερινή κινητοποίηση βρίσκεται ο ηρωικός λαός της Ονδούρας πάνω από ένα μήνα παρά τη βάρβαρη καταστολή από την πραξικοπηματική κυβέρνηση, η οποία ανέτρεψε στις 28 του Ιούνη τον εκλεγμένο Πρόεδρο της χώρας, Μανουέλ Σελάγια, που εξακολουθεί να βρίσκεται στη γειτονική Νικαράγουα. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα στην οποία συμμετείχε και η σύζυγος του εκδιωχθέντος Προέδρου, Ξιομάρα Σελάγια ντε Κάστρο, όπου χιλιάδες διαδηλωτές διατράνωσαν για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν όσο αίμα και αν χυθεί, αν δεν αποκατασταθεί η συνταγματική νομιμότητα και επιστρέψει ο εκλεγμένος Πρόεδρος. Ωστόσο, οι λαϊκές δυνάμεις που βγήκαν στους δρόμους δε μένουν μόνο σε αυτό. Απαιτούν να μη μείνουν ατιμώρητοι οι πραξικοπηματίες αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές αλλαγές και να προωθηθεί η διαδικασία μιας συντακτικής συνέλευσης για τη δημιουργία νέου Συντάγματος. Αλλωστε, αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης Σελάγια να θέσει σε μη δεσμευτικό δημοψήφισμα το αν ο λαός επιθυμούσε μαζί με τις προγραμματισμένες εκλογές, τον ερχόμενο Νοέμβρη, να διατυπώσει τη γνώμη του για την αλλαγή του Συντάγματος ήταν που εξόργισε την ολιγαρχία του πλούτου και οδήγησε στο πραξικόπημα.

Από τη βάρβαρη καταστολή στρατού και αστυνομίας ήδη έχουν σκοτωθεί δύο διαδηλωτές και ένας ακόμη από την Πέμπτη χαροπαλεύει. Πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό, 38 χρόνων, που χτυπήθηκε στο κεφάλι από σφαίρα σε μπλόκο σε οδική αρτηρία στα βόρεια της πρωτεύουσας, στο Ντουράσνο. Είναι ενδεικτικό της βαρβαρότητας ότι οι κατασταλτικές δυνάμεις επιτίθενται στους διαδηλωτές και ελικόπτερα ρίχνουν δακρυγόνα, ενώ στο συγκεκριμένο μπλόκο τους κυνήγησαν για 6 χιλιόμετρα, μέχρι που έφτασαν και ενώθηκαν με το άλλο μπλόκο στην εμπορική ζώνη Μπελέν. Με ανάλογο τρόπο καταστάλθηκαν διαδηλώσεις στο Σαν Πέδρο Σούλα, στην Κολόν, στην Κομάγκουα και άλλες πόλεις. Πολλές δεκάδες είναι σε όλο αυτό το διάστημα οι τραυματίες και συλληφθέντες, των οποίων δεν είναι ξεκάθαρη η τύχη τους. Οι λαϊκές δυνάμεις απηύθυναν την Παρασκευή έκκληση αλληλεγγύης και σε διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις ώστε να ασκηθεί περισσότερη πίεση στους πραξικοπηματίες.

Στην παραμεθόρια περιοχή Ελ Παραΐσο, εξακολουθούν να βρίσκονται χιλιάδες διαδηλωτές εγκλωβισμένοι από τα μπλόκα του στρατού ενώ ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αλληλεγγύη στο λαό της Ονδούρας

Την αλληλεγγύη τους στο λαό της Ονδούρας εξέφρασαν με κοινό ψήφισμά τους από την Αβάνα, όπου συμμετείχαν σε διεθνές σεμινάριο με τον τίτλο «Εμείς θα νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό», η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, η Οργάνωση Αλληλεγγύης με τους λαούς της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, το Κουβανικό Κίνημα για την Ειρήνη και την Ακεραιότητα των Λαών. Οι οργανώσεις αυτές μαζί με την Κομμουνιστική Νεολαία Κούβας, που διοργάνωσε και το σεμινάριο, με τη συμμετοχή της ΚΝΕ και άλλων οργανώσεων, καλούν τη νεολαία και τους λαούς να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα του λαού της Ονδούρας.

Από την άλλη μεριά, σε πολιτικό επίπεδο, την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια εγκατέλειψε το Λας Μάνος και πήγε στην πρεσβεία της Ονδούρας στη Μανάγκουα, όπου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ με επικεφαλής τον πρέσβη τους στην Ονδούρα, Ούγκο Γιόρενς. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ονδούρας κάλεσε τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής να εντείνουν τις πιέσεις προς την πραξικοπηματική κυβέρνηση. Βεβαίως, είναι φανερό ότι οι επιδιώξεις των ΗΠΑ που υποτίθεται ότι αναγνωρίζουν ως μόνο νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο τον Σελάγια και «έκοψαν» την παροχή βίζας στους πραξικοπηματίες, είναι να κερδίσουν χρόνο για να πετύχουν καλύτερους όρους συμβιβασμού ανάμεσα στον Σελάγια και τους διώκτες του. Αυτό άλλωστε επιδίωξαν και με τη διαμεσολάβηση του Προέδρου της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας, που ναυάγησε για την ώρα, ωστόσο προέβλεπε ουσιαστικά ατιμωρησία για τους πραξικοπηματίες και έναν απαράδεκτο συμβιβασμό, που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν οι λαϊκές δυνάμεις της Ονδούρας που βρίσκονται στους δρόμους. Και αυτό ουσιαστικά κόντρα και στις συμβιβαστικές τάσεις που φαίνεται να επικρατούν και στον Πρόεδρο Σελάγια. Εξάλλου, ο ίδιος ο Σελάγια, ως αστός πολιτικός που προέρχεται από το Φιλελεύθερο κόμμα (το ίδιο κόμμα με τον επικεφαλής των πραξικοπηματιών Ρομπέρτο Μιτσελέτι), έως τώρα δείχνει να θέλει ένα συμβιβασμό στο όνομα της αποκατάστασης της τάξης και της ηρεμίας. Στην Ονδούρα ωστόσο μέσα από αυτή τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το ποια θα είναι η τελική κατεύθυνση που θα πάρουν, μένει να φανεί. Και θα εξαρτηθεί κυρίως από την αντοχή του λαού. Ομως, η εμφανής απουσία της επαναστατικής πρωτοπορίας είναι σημαντική αδυναμία, που αν εξέλιπε θα μπορούσε να ωθήσει τα πράγματα μπροστά.


Δ. ΚΑΡ.


Το αγωνιστικό φιλειρηνικό κίνημα μπροστά

Σε λίγες μέρες, 6 και 9 Αυγούστου, είναι, αντίστοιχα, η επέτειος του ολοκαυτώματος σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι το 1945 από τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές. Οπως κάθε χρόνο, και φέτος το κίνημα ειρήνης θα διαδηλώσει ενάντια στον ιμπεριαλισμό στον Ιερό Βράχο, εκφράζοντας την άρρηκτη σχέση ειρήνης και πολιτισμού. Στη μνήμη εκείνης της αποφράδας μέρας, το μαχόμενο κίνημα ειρήνης υποχρεώνεται σε περισυλλογή και προβληματισμό για τα παρελθόντα, τα παρόντα και τα μελλούμενα στο φόντο του ζόφου και της απειλής.

Τα ζητήματα πολλά που έπρεπε να ξεπερασθούν τη δεκαετία του '80. Ενα γενικότερο ήταν η αντιμετώπισή του από τη συντηρητική παράταξη που το ονόμαζε ως ενασχόληση κάποιων αργόσχολων μέχρι αριστερογενή δάχτυλο για λογαριασμό του «σιδηρού παραπετάσματος», όπως ονόμαζε τη Σοβιετική Ενωση. Χαρακτηριστική η δήλωση του τότε αρχηγού της ΝΔ, Κώστα Μητσοτάκη, ότι επρόκειτο για ματαιόδοξους αργόσχολους. Χαρακτηριστική και η άποψη του σημερινού αρχηγού της ΝΔ και πρωθυπουργού, που ξεκίνησε από την κληρονομημένη θέση του «θείου», ότι η διασφάλιση της ειρήνης προϋπέθετε «το ανώτερο επίπεδο εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ - ΕΣΣΔ», για να καταλήξει κάνοντας ...σκόντο στο κατώτερο δυνατό επίπεδο. Ηταν αντίθετος με τη θέση του κινήματος ειρήνης των τεσσάρων λέξεων «ισόρροπος ελεγχόμενος παγκόσμιος αφοπλισμός».

Ενα άλλο ζήτημα ήταν η επιχειρούμενη ταύτιση του κινήματος ειρήνης με εκάστοτε κυβερνήσεις και κόμματα. Αδυνατούσαν να καταλάβουν ότι αυτές ήταν επιμεριστικές στο περιεχόμενό τους και σταυρικές στη συνάντησή τους από διαφορετικές αφετηρίες. Αγνοούσαν, δηλαδή, την ουσία της σχέσης. Ενα ζήτημα, επίσης, ήταν η απαξίωση που προσέδιδαν στο κίνημα ειρήνης διάφοροι τύποι της «εργατικής επαναστατημένης πλατφόρμας». Εγκλωβισμένοι σε δόγματα περιφρονούσαν ένα κίνημα που απλωνόταν σε πλήθος λαού και ζητούσε την ενεργό συμμετοχή του για την ανατροπή και κατάργηση των απειλών πολέμου. Επιζητούσε, δηλαδή, σε ευρεία λαϊκή κλίμακα ό,τι και το εργατικό κίνημα. Μια μερίδα αυτής της «σέχτας» ταύτιζε μηχανιστικά το κίνημα ειρήνης με την ΕΣΣΔ αδυνατώντας να καταλάβει τη διαλεκτική τους σχέση ως μία ζώσα εν εξελίξει πραγματικότητα. Αφορούσε τη δυνατότητα καλύτερης δυνατής προσέγγισης με τμήματα του διεθνούς κινήματος ειρήνης, που, παρά τη διαφορετική φιλοσοφική και ιδεολογική του προέλευση, έβλεπαν ως θετική την ενίσχυση της ΕΣΣΔ στο ζήτημα ειρήνης.

Της αφαιρούσαν, δηλαδή, το οξυγόνο που τόσο είχε ανάγκη. Σήμερα το ανασυγκροτημένο κίνημα ειρήνης υποχρεώνεται να αποκλείσει παρόμοιες σκέψεις και ενέργειες, είτε πρόκειται για το αντιδραστικό φασιστοειδές δόγμα περί «αργόσχολων αγωνιστών της ειρήνης», είτε πρόκειται για σεχταριστικές αντιλήψεις που αδυνατούν να κατανοήσουν τη δυναμική οργανική σχέση του ταξικού εργατικού κινήματος με το ευρύτερο λαϊκό και ειρηνιστικό κίνημα. Αδύνατο, δηλαδή, να καταλάβουν την ουσία της σύγχρονης επαναστατικής δυναμικής.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ