ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ»
Επικαιροποίησε τις διαχρονικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας

Χωρίς καμιά ενίσχυση η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ενώ οι ανάγκες των νοσοκομείων θα «καλυφθούν» με τους διαγωνισμούς για τις προσλήψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη!

Η κυβερνητική πολιτική περιορίστηκε μόνο στα ενημερωτικά φυλλάδια και όχι στη λήψη πρόσθετων και ουσιαστικών μέτρων στο δημόσιο σύστημα Υγείας

Eurokinissi

Η κυβερνητική πολιτική περιορίστηκε μόνο στα ενημερωτικά φυλλάδια και όχι στη λήψη πρόσθετων και ουσιαστικών μέτρων στο δημόσιο σύστημα Υγείας
Τελικά, το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας της «νέας γρίπης», που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, εκείνο που επικαιροποίησε δεν ήταν η αποτελεσματική προετοιμασία της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της, αλλά οι εγγενείς αδυναμίες του δημόσιου συστήματος Υγείας, που προκάλεσαν με την πολιτική τους οι κυβερνήσεις του δικομματισμού την τελευταία δεκαπενταετία.

Αυτές οι κυβερνήσεις απογύμνωσαν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και παρέδωσαν τα σημαντικότερα τμήματά της στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ η δευτεροβάθμια περίθαλψη με τα τεράστια κενά καλείται να αντέξει το βάρος μιας ενδεχόμενης έξαρσης της πανδημίας με ευχολόγια και όχι με ουσιαστικές έκτακτες ενισχύσεις τουλάχιστον σε προσωπικό. Και την πολιτική τους αυτή επιχείρησαν να την συγκαλύψουν στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων με ένα χαρτοπόλεμο δηλώσεων και ανακοινώσεων το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, πίσω απ' αυτό το κλοτσοσκούφι φαίνεται καθαρά η συναίνεση στις βασικές κατευθύνσεις της αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση σιωπούν ηχηρά για τις αιτίες της κατάντιας του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσιάστηκε στη Διυπουργική Επιτροπή - κάτι που ζητούσε και το ΠΑΣΟΚ ως παράλειψη - των συναρμόδιων υπουργών, που συγκλήθηκε στις 31.7.2009 υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή. Μάλιστα, στη συνέχεια για να δείξει η κυβέρνηση ότι έχει σχεδιασμούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, και ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, αντί των δηλώσεων έξω απ' το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ουσία το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελεί επικαιροποίηση παλιότερων σχεδίων για την αντιμετώπιση επιδημιών γρίπης και των σχεδίων που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από τεχνικής άποψης περιλαμβάνει - όπως τους προσδιόρισε ο υπουργός Υγείας - πέντε άξονες: 1. Υπεύθυνη, ανοιχτή και διάφανη ενημέρωση της κοινής γνώμης. 2. Διυπουργικός Συντονισμός. 3. Προμήθεια όλου του αναγκαίου φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού. 4. Ανταπόκριση του ΕΣΥ και των υγειονομικών μονάδων της χώρας. 5. Συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση και διεύρυνση της υποδομής των εργαστηρίων αναφοράς.

Τα νέα στοιχεία σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια, που θα μπορούσαν να εντοπιστούν από μια πρώτη σύγκριση, είναι τα εξής: 1. Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός. 2. Η Διυπουργική Συνεργασία. 3. Η δημιουργία Κέντρων Εμβολιασμού Γρίπης. 4. Οι σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης» στις επιχειρήσεις. 5. Ορισμένες οικονομικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της «νέας γρίπης».

Οι σχεδιασμοί έγιναν με την πιθανότητα να νοσήσει το 25% του γενικού πληθυσμού - που μπορεί να φτάσει και μέχρι το 50%. Ακόμα και στην περίπτωση που θα υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο κατά του νέου στελέχους, θα απαιτηθούν δύο δόσεις ανά άτομο για να υπάρξει επαρκής ανοσολογική απάντηση, η οποία θα επιτευχθεί σε 6 βδομάδες μετά την πρώτη δόση. Το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 70-90%, επομένως ένα ποσοστό εμβολιασθέντων δε θα ανταποκριθεί ανοσολογικά.

Χωρίς ενισχύσεις η Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «έχει καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με τη συμμετοχή όλων των γιατρών και όλων των ιδιωτών γιατρών, οδοντογιατρών και φαρμακοποιών».

Πέρα απ' τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες των δημόσιων υπηρεσιών της ΠΦΥ, εκείνο που θα προστεθεί είναι οι αυξημένοι κατάλογοι εφημεριών των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών - όπως γίνεται δηλαδή και σήμερα - που θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο: Απ' τα Ταμεία ή τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Η ΠΦΥ δεν ενισχύθηκε ούτε και με βάση τις προβλέψεις του ίδιου του Εθνικού Σχεδίου, το οποίο, λόγου χάρη, προβλέπει ενίσχυση των κινητών μονάδων θεραπείας (ασθενοφόρα) και «δημιουργία ενδιάμεσων δωρεάν κέντρων κατοικίας όπου θα ομαδοποιηθούν οι ασθενείς (ιδιαίτερα οι άστεγοι και άποροι), των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο». «Σ' αυτές τις εγκαταστάσεις, αναφέρεται στο Σχέδιο, θα υπάρχει περιοδική δωρεάν επίσκεψη των ιατρών και στην περίπτωση επιδείνωσης της κλινικής τους κατάστασης θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο». Επίσης, προβλέπει τη δημιουργία «διαμερισματικών υγειονομικών και συμβουλευτικών κέντρων και εκπόνηση σχεδίου δράσης για τους λαθρομετανάστες».

Ομως, για τίποτε από όλα αυτά δεν υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο ούτε έκανε καμιά αναφορά ο υπουργός Υγείας.

Απογευματινά χαράτσια για τις ΜΕΘ

Το ίδιο εξόφθαλμες είναι οι ελλείψεις σε επίπεδο νοσοκομείων, τις οποίες η κυβέρνηση προσπάθησε για άλλη μια φορά να προσπεράσει με την επανάληψη αριθμών που αφορούν σε διαγωνισμούς προσλήψεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή με υποσχέσεις για νέες προκηρύξεις. Ετσι, ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, επανέλαβε τις προκηρύξεις για 5.500 νοσηλευτές - για τους οποίους οι διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη - και 4.500 γιατρούς, για τους οποίους θα προκηρυχτούν μόνο 1.400 θέσεις. Παρ' όλα αυτά ο υπουργός υποσχέθηκε ότι στα μέσα του Οκτώβρη τα νοσοκομεία θα ενισχυθούν με «2.000 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές».

Ακόμα και για το επείγον θέμα των εκατό κλειστών κρεβατιών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) η κυβέρνηση επανέλαβε τους σχεδιασμούς να παρατείνει τις συμβάσεις των 240 εργαζομένων σε αυτές και μάλιστα με χρήματα απ' τους Ειδικούς Λογαριασμούς των Απογευματινών Ιατρείων (ΕΛΑΠΙ). Δηλαδή, με χαράτσια απ' τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Κάλυψη με φοιτητές

Επειδή υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και επειδή θα δημιουργηθούν και αυξημένες ανάγκες στα νοσοκομεία, το Εθνικό Σχέδιο, αντί για μαζικές προσλήψεις, προβλέπει την κάλυψή τους με φοιτητές ιατρικών σχολών, φοιτητές νοσηλευτικής δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νοσηλευτές, με βάση τα μητρώα των συλλόγων νοσηλευτών και ειδικευμένοι ιατροί, με βάση τα μητρώα των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Επίσης, προβλέπει την κάλυψη από άλλους επαγγελματίες Υγείας, όπως, φαρμακοποιοί, φυσικοθεραπευτές, κλπ. και εθελοντές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε υποστηρικτικές μη ιατρικές υπηρεσίες, όπως, το σερβίρισμα, η παρασκευή γευμάτων, κλπ.

Εκ των ενόντων προβλέπεται, από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, και η κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων σε κλίνες: Με αύξηση των κενών κλινών μέσω της μείωσης των τακτικών και μη επειγόντων εισαγωγών. Διάθεση κενών κλινών ιδιωτικών νοσοκομείων σε ασθενείς δημόσιων νοσοκομείων. Μείωση των τακτικών εισαγωγών στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Χρησιμοποίηση των κλινών των στρατιωτικών νοσοκομείων και των μονάδων αποκατάστασης. Μετατροπή ξενοδοχείων σε θεραπευτήρια.

Τέλος, σημειώνεται ότι «αντίστοιχη πρόβλεψη πρέπει να υπάρξει και για τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Αγνοείται ο ρόλος του γιατρού Εργασίας

Το κεφάλαιο 6 του Σχεδίου αναφέρεται στην αντιμετώπιση της γρίπης απ' τις επιχειρήσεις. Κι ενώ επισημαίνεται τι πρέπει να προταχθεί στην παραγωγική διαδικασία καθώς και στον ορισμό του υπεύθυνου για τη διαχείριση των κρίσεων απουσιάζει παντελώς ο ρόλος του γιατρού Εργασίας και του τεχνικού Ασφαλείας, που θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για τη διανομή των εμβολίων και τους ίδιους τους εμβολιασμούς προβλέπεται η ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων σε επίπεδο νομαρχιών. Τους εμβολιασμούς όμως θα τους κάνουν οι οργανισμοί που εποπτεύονται απ' το υπουργείο Υγείας.

Μονομερώς στον εμβολιασμό

Μέσα από αυτόν το σχεδιασμό η κυβέρνηση έρχεται να αντιμετωπίσει μονομερώς την επιδημία με τον εμβολιασμό.

Οπως είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, η εντολή του πρωθυπουργού είναι να δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού όλου του πληθυσμού - διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Επανέλαβε ότι μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη θα έρθουν τα πρώτα εμβόλια στη χώρα και θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με μια ιεράρχηση, η οποία υπάρχει σε γενικές γραμμές στο Εθνικό Σχέδιο και η οποία θα επικαιροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες απ' τους υπεύθυνους οργανισμούς.

Οι διαβεβαιώσεις για την παραλαβή των πρώτων εμβολίων στα μέσα του Σεπτέμβρη μπορεί να δημιουργήσουν και παρενέργειες καθώς τα εμβόλια δεν είναι ακόμα έτοιμα, αλλά και δε θα έχει αποδειχτεί στην πράξη η ασφάλειά τους.

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι η «χώρα μας έχει σχέδιο, έχει στρατηγική, έχει συγκεκριμένους στόχους».


Γιώργος ΜΟΥΣΓΆΣ


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ουσιαστικά μέτρα και επιστημονική ενημέρωση

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να επιτρέψει η «νέα γρίπη» να γίνει αφορμή για την παραπέρα επέλαση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε αντίθεση με το δικομματικό χαρτοπόλεμο η ανακοίνωση του ΚΚΕ είναι οδηγός στην καθημερινή πάλη για τη «διεκδίκηση άμεσων μέτρων Δημόσιας Υγείας και επιστημονικής ενημέρωσης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που εκδόθηκε στις 31/7/2009, έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ επικρίνει κάθε τακτική εφησυχασμού ή κινδυνολογίας σε σχέση με τα ανθρώπινα θύματα και γενικότερα τις επιπτώσεις στην υγεία του λαού που μπορεί να προκαλέσει η "νέα γρίπη". Θεωρούμε ότι ο λαός πρέπει να έχει επιστημονική ενημέρωση σχετικά με τη "νέα γρίπη", αλλά και να γνωρίζει όλη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα Υγείας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός στη διεκδίκησή του.

Ο υπουργός Υγείας σήμερα διαβεβαίωσε και πάλι τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της "νέας γρίπης" και όλο αυτό το διάστημα κινείται με βάση την "αρχή της προνοητικότητας".

Οι εργαζόμενοι όμως έχουν σημαντική εμπειρία σχετικά με την πολιτική της "προνοητικότητας" των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της Υγείας. «Προνόησαν» έτσι, ώστε να είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι δημόσιες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τώρα, με αφορμή την αντιμετώπιση της "νέας γρίπης", η κυβέρνηση υλοποιεί τα προαποφασισμένα και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, σχέδια για εκχώρηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους ιδιώτες, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για την υγεία στην Τοπική Διοίκηση και στις ΜΚΟ.

"Προνόησαν" ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να υπολειτουργούν λόγω και των διαχρονικών ελλείψεων προσωπικού, Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, εργαστηριακής υποδομής κλπ. Ταυτόχρονα λαμβάνονται μέτρα για μετατροπή της λειτουργίας τους σε επιχειρήσεις. Τώρα, στο παρά πέντε, ανακοινώνουν, για πολλοστή φορά, ότι θα καλύψουν τις χρονίζουσες ελλείψεις και τα κενά.

Ο υπουργός στη συνέντευξή του συνεχάρη υποκριτικά το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της "νέας γρίπης", την ίδια ώρα που δε λαμβάνεται κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας και ασφάλειάς τους, κατάσταση που επικρατεί και σε όλους τους άλλους εργασιακούς χώρους. Από την άλλη μεριά η παραγωγή και εμπορία των φαρμάκων και των εμβολίων είναι παραδομένη στα μονοπώλια. Με την έγκριση παγκόσμιων και ευρωπαϊκών επιστημονικών οργανισμών, που είναι στην υπηρεσία τους, παρακάμπτουν κοινές ερευνητικές και κλινικές πρακτικές και προχωράνε άρον άρον στη παραγωγή του νέου εμβολίου.

Το ΚΚΕ πάντα τόνιζε την ανάγκη, οποιοδήποτε σχέδιο και εξειδικευμένα μέτρα που χρειάζονται να ληφθούν για την αντιμετώπιση κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία, να στηρίζονται στη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου, καθολικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας για όλο το λαό. Να παρέχονται συστηματικά δωρεάν υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και όχι μόνο κάποιοι εμβολιασμοί σε καταστάσεις ανάγκης. Αυτά αποτελούν προϋπόθεση για την ουσιαστική διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να επιτρέψει η "νέα γρίπη" να γίνει αφορμή για την παραπέρα επέλαση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία. Να επιμείνει στη διεκδίκηση άμεσων μέτρων Δημόσιας Υγείας και επιστημονικής ενημέρωσης.

  • Να ξεκινήσουν πανελλαδικά παρεμβάσεις (ιατρική εξέταση, εντοπισμός ευάλωτων ομάδων κλπ) και εμβολιασμός με όσα εμβόλια ήδη υπάρχουν και ενδείκνυνται για τις ευάλωτες ομάδες (εποχική γρίπη, πνευμονιόκοκκος) και με το νέο εμβόλιο, αφού αποδειχθεί η ασφάλειά του για τη "νέα γρίπη". Να πραγματοποιηθούν, με κινητές μονάδες του υπουργείου, σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και σχολές, στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές, σε ΚΑΠΗ, στο στρατό, στα αεροδρόμια και στα σύνορα της χώρας αλλά και σε χώρους που εργάζονται ή που ζουν μετανάστες, πρόσφυγες άποροι, άστεγοι, Τσιγγάνοι, τοξικοεξαρτημένοι (καταλύματα, σκηνές, πλατείες κλπ).

Ιδιαίτερη βοήθεια να δοθεί στους μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς κρατικοί χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. Να τους παρέχονται όλες οι υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης. Ειδική κρατική μέριμνα για μητέρες και παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες.

  • Να εγκατασταθεί μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης - αναφοράς κρουσμάτων σε όλους αυτούς τους χώρους, πανελλαδικά.
  • Δωρεάν παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης για όποιον χρειαστεί νοσηλεία, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κάλυψης.
  • Αμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών θέσεων και όχι μόνο των έκτακτων αναγκών για τις ΜΕΘ. Προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία και όχι με ανανέωση συμβάσεων. Μονιμοποίηση όλων όσοι δουλεύουν με ευέλικτες μορφές εργασίας (συμβασιούχοι, STAGE, επικουρικοί κλπ.) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ενίσχυση των υποδομών και εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού των νοσοκομείων.
  • Λήψη όλων των μέτρων από το κράτος για την προστασία της υγείας και ασφάλειας όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία.
  • Κρατική χρηματοδότηση ερευνών για συμβολή στην αντιμετώπιση της νόσου (φάρμακα - εμβόλια) μέσα από κρατικούς φορείς».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ