ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με γνώμονα τις συνολικές πραγματικές ανάγκες του νομού

Η πρόταση της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ

Με αφορμή τις διαδικασίες, που είναι σε εξέλιξη, για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ από το κέντρο της πόλης στην περιφέρεια, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ αναπτύσσει τη θέση της για το χαρακτήρα του εθνικού εκθεσιακού φορέα (ΔΕΘ) και τη χωροθέτησή του. Πρόσφατα, η αρμόδια επιτροπή, που έχουν συστήσει τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Μακεδονίας - Θράκης, κατέληξε σε δύο προτάσεις για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, η πρώτη είναι το αγρόκτημα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, δυτικά, στη Σίνδο, και η δεύτερη είναι οι δημοτικές εκτάσεις στη συμβολή των δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας. Την τελική απόφαση θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στα εγκαίνια της 74ης ΔΕΘ, στις 5 Σεπτέμβρη.

Παραθέτουμε ολόκληρη τη θέση της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για τη ΔΕΘ:

«Η Θεσσαλονίκη, κάτω από το βάρος της εφαρμοζόμενης πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, έχει αναλάβει ρόλο εξυπηρέτησης των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των οργανισμών που το υπηρετούν στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης (Βλ. Στρατηγείο ευέλικτων δυνάμεων στο ΓΣΣ - Πύλη εξόδου πολέμου - Ν. Σάντα πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης, Διεθνές Πανεπιστήμιο κλπ.).

Η πρόταση του ΚΚΕ βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα αυτής της λογικής. Την προοπτική για την πόλη και την περιοχή το Κόμμα μας τη βλέπει να περνά μέσα από την ισόρροπη ανάπτυξη των κλάδων και των τομέων της οικονομίας. Στο ερώτημα ανάπτυξη για ποιον τοποθετείται ξεκάθαρα υπέρ των αναγκών της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού και όχι για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτά σημαίνουν αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής (ενεργειακών, ορυκτού πλούτου, φυσικού κάλλους, δυνατοτήτων ανάπτυξης της γεωργίας στην ευρύτερη περιοχή). Αξιοποίηση του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, καθώς και της πληθώρας επιστημονικών ιδρυμάτων και επιστημόνων.


Motion Team

Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας θα μπορούσε να λειτουργήσει σε όφελος του εργαζόμενου λαού τόσο της πόλης μας όσο και της χώρας μας γενικότερα μόνο ως δημόσιος φορέας, αναδεικνύοντας αυτές τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα τις πραγματικές ανάγκες, με εργαζόμενους μόνιμους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με ικανοποιητικές αμοιβές, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.

Προϋπόθεση, φυσικά, για μια τέτοια ανάπτυξη αποτελεί η ύπαρξη ενός λαϊκού κινήματος, που θα βάλει στο επίκεντρο της διεκδίκησης τη δημιουργία ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου πάλης που θα διαχειριστεί την οικονομία προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού.

Η δημιουργία μεγάλου αριθμού κλαδικών εκθέσεων τόσο στα πλαίσια της ΔΕΘ, όσο και μέσω άλλων φορέων σε άλλες περιοχές της χώρας έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της ΔΕΘ με τη μορφή που γνωρίζαμε. Στις σημερινές συνθήκες, η λειτουργία της συνδέεται πολύ περισσότερο απ' ό,τι πριν με την προώθηση και προβολή των συμφερόντων του μεγάλου ελληνικού και ξένου κεφαλαίου.

Το κεφάλαιο θα χρησιμοποιήσει τη ΔΕΘ, ανεξάρτητα από την περιοχή μετεγκατάστασης, ανάλογα με τις ανάγκες του. Η μελλοντική πορεία ανάπτυξής της είναι συνδεδεμένη - εξαρτημένη από την πορεία ανάπτυξης της πόλης μας και της εθνικής οικονομίας, με στόχο την αύξηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών και όχι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού.

Το ζήτημα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ το παρουσιάζουν (κυβέρνηση και άλλα κόμματα) ως "όραμα για την βιώσιμη ανάπτυξη της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης".

Επαναλαμβάνουν ό,τι έλεγαν για τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008:

-- "Θα αναβαθμιστούν υποβαθμισμένες περιοχές, θα μεταφερθεί η ΔΕΘ από το κέντρο της πόλης που ασφυκτιά".

-- "Θα αναζωογονήσει τον αναπτυξιακό δυναμισμό της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα".

-- "Θα αξιοποιήσει αποδοτικά τους επενδυτικούς πόρους, θα λειτουργήσει ως κίνητρο για προσέλκυση πρόσθετων επενδύσεων κλπ.".

Και άρα: Πρέπει να γίνει "υπόθεση - ευκαιρία - όραμα" όλης της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό προϋποθέτει "μια στρατηγική συναίνεση κυβέρνησης, κομμάτων, αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής".

Δεν είναι φυσικά τυχαίο που οι αναπτυξιακές προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αφορούν την εξασφάλιση υποδομών για την ανάπτυξη της όποιας επενδυτικής δραστηριότητας του ιδιωτικού κεφαλαίου (οδικοί άξονες, ΒΙΠΕ, Τεχνόπολις, εκθεσιακοί χώροι), χωρίς κουβέντα για την παραγωγική δραστηριότητα, η οποία σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς αναπτύσσεται μόνο εφόσον υπηρετεί τη γρήγορη κερδοφορία.

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι προβαλλόμενες τελευταίες θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Το μόνο που εξασφαλίζουν είναι διοχέτευση ζεστού χρήματος (φοροαπαλλαγές, κίνητρα) σε μια νεοεισερχόμενη στο μονοπωλιακό ανταγωνισμό μερίδα του κεφαλαίου.

Συμπερασματικά, η άποψή μας είναι:

Το εργατικό κίνημα και οι μαζικοί φορείς της πόλης να προσανατολιστούν άμεσα στα εξής:

Η επιλογή του χώρου θα πρέπει να γίνει παίρνοντας υπόψη τις συνολικότερες πραγματικές ανάγκες του Νομού και της ευρύτερης περιοχής, την προστασία του φυσικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος, την ανατροπή του αναπτυξιακού σχεδιασμού που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου. Θέση μας είναι να δημιουργηθεί Ενιαίος Εκθεσιακός Φορέας, να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΘ, να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία και η εμπειρία των εργαζομένων της.

Η Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ χρειάζεται να συνδεθεί με τη λύση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της πόλης. Το ΜΕΤΡΟ με τα γνωστά προβλήματα, δεν γνωρίζουμε καν πότε θα ολοκληρωθεί. Παράλληλα, χρειάζεται να γίνουν και άλλα έργα, όπως οι ανισόπεδοι κόμβοι στον περιφερειακό, ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς, χώροι στάθμευσης κλπ.

Η ανάγκη βεβαίως για να γίνουν τα έργα υπάρχει, ανεξάρτητα απ' τη διεκδίκηση ή όχι της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ.

Ο σημερινός χώρος της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης, μετά τη μεταφορά της στις νέες εγκαταστάσεις, να δοθεί στο λαό και να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου - πολιτισμού. Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκτός του κέντρου της πόλης και η δημιουργία στη θέση της ενός μεγάλου πάρκου από τα πανεπιστήμια έως τη νέα παραλία (συμπεριλαμβανομένου και του Γ' Σώματος Στρατού) και από την Αγγελάκη έως την Ευζώνων θα έδινε ανάσα ζωής στην πόλη και στους κατοίκους και χώρους πρασίνου που τόσο πολύ έχει ανάγκη».

Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης

του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ