Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Αυγούστου 2009 - αριθ. φύλλου: 10444

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ
Συνώνυμος με το διαλεχτικό και ιστορικό υλισμό

«Η εργασία είναι η πηγή κάθε πλούτου, λένε οι οικονομολόγοι. Και είναι τέτοια - πλάι στη φύση που της παρέχει το υλικό που η εργασία το μετατρέπει σε πλούτο. Μα είναι άπειρα περισσότερο απ' αυτό. Είναι ο πρώτος βασικός όρος κάθε ανθρώπινης ζωής, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που με μιαν ορισμένη έννοια πρέπει να πούμε: Αυτή δημιούργησε τον ίδιο τον άνθρωπο (...). Εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια - που για την ιστορία της Γης δεν έχουν μεγαλύτερη σημασία απ' ό,τι έχει ένα δευτερόλεπτο στην ανθρώπινη ζωή - θα πέρασαν σίγουρα, προτού από την αγέλη των πιθήκων που σκαρφάλωναν στα δέντρα γεννηθεί η ανθρώπινη κοινωνία. Ομως στο τέλος παρουσιάστηκε. Και τι βρίσκουμε πάλι σαν χαρακτηριστική διαφορά ανάμεσα στην αγέλη των πιθήκων και στην ανθρώπινη κοινωνία; Την εργασία (...). Με τη συνεργασία του χεριού, των οργάνων της ομιλίας και του εγκεφάλου όχι μόνο στον κάθε ξεχωριστό άνθρωπο, μα και στην κοινωνία, έγιναν ικανοί οι άνθρωποι να εκτελούν όλο και πιο σύνθετες λειτουργίες, να βάζουν στον εαυτό τους και να φτάνουν όλο και ανώτερους σκοπούς» (Φρ. Ενγκελς, «Ο ρόλος της εργασίας στην εξανθρώπιση του πιθήκου»).


ΣΕΛ.  11  -  14


ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ
Συνέπεια ζωής και έργου

Στον «φωτοδότη, ζωοδότη» Γιάννη Ρίτσο είναι αφιερωμένος ο κύκλος των δέκα μουσικών παραστάσεων του Χρήστου Λεοντή, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης.


ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ψευδαισθήσεις περιγράμματος

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κάνουν υπολογισμούς με εκπληκτική ταχύτητα, αλλά δεν μπορούν να πλησιάσουν την ικανότητα της ανθρώπινης όρασης να συγκροτεί μια συνεκτική εικόνα από ασαφή κομμάτια διάσπαρτα μέσα σε μια ευρύτερη εικόνα.


ΣΕΛ.  7
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ

Σε τροχιά πλήρους εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης έχει θέσει η κυβέρνηση τον ελληνικό σιδηρόδρομο, ενόψει της πλήρους «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών μεταφορών από το 2011, όπως προβλέπει ρητά οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


ΣΕΛ.  24
ΔΙΗΓΗΜΑ
Το Υπόγειο

Το «Υπόγειο» του Ντοστογιέφσκι είναι προάγγελος όλων των έργων που ακολούθησαν. Αποτελεί την κρίσιμη καμπή γιατί προαναγγέλλει τις ηθικές, πολιτικές και κοινωνικές ιδέες με τις οποίες θα ασχοληθεί στο «Εγκλημα και Τιμωρία», στον «Ηλίθιο», στους «Αδελφούς Καραμαζόφ» και στους «Δαιμονισμένους».


ΣΕΛ.  8

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ