ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε δίνη τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων
  • Τα 12,6 δισ. ευρώ θα φτάσουν στα τέλη του 2009 τα χρέη του κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία
  • Ραγδαία αυξάνονται οι δαπάνες των ταμείων για φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Οι οφειλές του κράτους στα Ταμεία, η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, η συνεχής αύξηση των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη και φάρμακα, η «νομίμως» ανασφάλιστη εργασία είναι ορισμένοι από τους κύριους παράγοντες όξυνσης των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Στοιχεία που δείχνουν τα αποτελέσματα της αντεργατικής και αντιασφαλιστικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία επεκτείνει τις ελαστικές μορφές εργασίας, τζογάρει τα αποθεματικών των Ταμείων, εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την Υγεία και Πρόνοια, συρρικνώνει διαρκώς τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι:

  • Οι οφειλές του Δημοσίου προς το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται μέχρι το τέλος του 2009 να φθάσουν συνολικά τα 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Η εισφοροδιαφυγή για το σύνολο των Ταμείων αυξάνεται κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο και το 2009 αναμένεται να διαμορφωθεί συνολικά στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Οι δαπάνες των Ταμείων για υγειονομική περίθαλψη αυξάνονται κάθε χρόνο 15-20%.
  • Η φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία τρία χρόνια αυξάνεται 20%-30% το χρόνο.
  • Η απασχόληση μέσω συμβάσεων έργου ή προγραμμάτων stage, στερούν από τα Ταμεία 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν μεταξύ άλλων και τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Υγεία και το Φάρμακο.

Ακόμα, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΠΟΚΠ, τα πέντε μεγαλύτερα Ταμεία θα χρειαστούν επιπλέον 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, από όσα προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, για να καταβάλλουν συντάξεις και δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης για το 2009. Τα Ταμεία αυτά είναι το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΠΑΔ και το ΝΑΤ και καλύπτουν για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη το 93% των ασφαλισμένων της χώρας. Ακόμα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που χρειάζεται 670 εκατομμύρια ευρώ για να καταβάλλει το εφάπαξ σε 15.600 δικαιούχους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Ολες οι δυνάμεις στην προετοιμασία της απεργίας

Καθημερινές οι εξορμήσεις στους τόπους δουλειάς

Με στόχο να φτάσει το μήνυμα της νέας 24ωρης απεργίας, την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Ιούλη, παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς σε όλη τη χώρα, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Γάλα, τα Τρόφιμα και τα Ποτά, τα σωματεία - μέλη της που συσπειρώνονται στη γραμμή της, δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης και κυρίως της οργάνωσης και επιτυχίας της νέας απεργιακής κινητοποίησης για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με ανάλογο τρόπο, προετοιμάζει τη μαζική συμμετοχή των λογιστών στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Ομοσπονδία Λογιστών την ίδια μέρα το απόγευμα, κλιμακώνοντας τον αγώνα για την υπογραφή της ΣΣΕ.

Ηδη, η Ομοσπονδία σε Γάλα - Τρόφιμα και Ποτά έχει καταρτίσει πρόγραμμα περιοδειών σε κάθε χώρο δουλειάς τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία. Περιοδείες έχουν πραγματοποιηθεί σε μια σειρά εργοστάσια όπως «Κόκα - Κόλα», «ΕΒΓΑ», «ΝΕΣΤΛΕ», και αλλού. Παράλληλα, επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία συζητούν και παίρνουν αποφάσεις για την καλύτερη δυνατή οργάνωση και επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία θα προσέλθει στη συνάντηση με τον ΣΕΒ και τους εργοδότες του κλάδου στις 21 Ιούλη με στόχο την υπογραφή της ΣΣΕ.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία - συζήτηση άλλωστε που κάνει μέσα στους τόπους δουλειάς με τους εργαζόμενους - οι εργοδότες δε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία που σημείωσε η 24ωρη απεργία στις 8 του Ιούλη. «Ηδη, σημειώνει, από την επομένη της απεργίας εντάθηκε το κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, οι απειλές, οι εκβιασμοί, η προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων». Οπως ακριβώς εξηγεί η Ομοσπονδία, η εργοδοσία επιχειρεί να βάλει «τρικλοποδιές» στους εργαζόμενους με επιχειρήματα όπως: «Γιατί να γίνεται απεργία σε μια επιχείρηση αφού έχει υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση;». Στόχος τους είναι σημειώνει η Ομοσπονδία η κατάργηση της κλαδικής ΣΣΕ. «Αν το πετύχουν αυτό είναι εύκολο μετά να καταργήσουν και τις εργοστασιακές συμφωνίες για να πάνε σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και να έχουν το δικαίωμα να παίξουν με τα μεροκάματά μας».

Η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι έχει επιλέξει το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης και υπογραφής ικανοποιητικών ΣΣΕ και αυτόν ακολουθεί μέχρι η εργοδοσία του κλάδου να έρθει με προτάσεις που να ικανοποιούν το πλαίσιο αιτημάτων της για την υπογραφή ΣΣΕ.

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Επιτακτικός ο αγωνιστικός συντονισμός

Υπόθεση κάθε κλάδου πρέπει να γίνει η επιτυχία της σύσκεψης στην οποία καλεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, την επόμενη Τετάρτη

Την ανάγκη να δυναμώσει ο ταξικός συντονισμός όλων των εργαζομένων αλλά και η κοινή δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται σε Υγεία - Πρόνοια - Ασφάλιση αναδεικνύει η πρωτοβουλία που παίρνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας καλώντας σε σύσκεψη, την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιούλη, στις 7 μ.μ., Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Γυναικείες Οργανώσεις και Οργανώσεις Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Τη σημασία που αποκτά η σύσκεψη, ανοίγοντας το δρόμο για ανάδειξη των προβλημάτων και συντονισμένη πάλη ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική αναδεικνύει μιλώντας στο «Ρ» ο Κώστας Μυτηλινιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου της Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», το οποίο στηρίζει και συμμετέχει στην πρωτοβουλία: «Η επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση επιχειρεί μεγάλες ανατροπές στον κλάδο του μετάλλου, στα δικαιώματα των μεταλλεργατών. Οι δύσκολες και σκληρές συνθήκες εργασίας των μεταλλεργατών, σε αντίθεση με αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση, επιβάλλουν νέες ειδικότητες να ενταχθούν στα ΒΑΕ, να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η σωματική καταπόνηση των μεταλλεργατών είναι τεράστια. Για παράδειγμα ειδικότητες όπως οι ηλεκτροσυγκολλητές ή οι χειριστές πρέσας και αρκετές άλλες δουλεύουν σε ιδιαίτερα ανθυγιεινές συνθήκες (π.χ. παραγωγή φρένων). Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις συναδέλφων που δεν καταφέρνουν να βγουν στη σύνταξη. Οι επαγγελματικές ασθένειες, που η κυβέρνηση φροντίζει να μην καταγράφει, πολλαπλασιάζονται. Αρκετοί μεταλλεργάτες σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά το πέρας της συνταξιοδότησης, ταλαιπωρούνται από διάφορες ασθένειες».

Και ο συνδικαλιστής καταλήγει: «Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει, δεν αξιοποιείται στην κατεύθυνση της μείωσης των ωρών εργασίας, της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας. Αυτό γιατί όλα ανάγονται στο τι συμφέρει και τι φέρνει κέρδος στον εργοδότη». Και καταλήγει: «Ο συντονισμός της δράσης των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων επιβάλλεται. Για να μην καταργηθούν τα ΒΑΕ, για να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για να ενταχθούν και άλλες ειδικότητες στα ΒΑΕ. Για να μην περάσει συνολικά η επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων».

ΑΝΕΡΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εισέπραξαν ξανά την κυβερνητική αδιαφορία

Με αγωνιστική συγκέντρωση υποδέχτηκαν οι απολυμένοι των εργοστασίων ιματισμού «Ραπτέξ», «Γκρουπ Φάσιον» και «Τέγος», την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά, χτες στη Λάρισα, απαιτώντας να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους. Συνεχίζοντας για 8η βδομάδα τις κινητοποιήσεις τους, από νωρίς χτες το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της πόλης, που επισκέφτηκε η υπουργός, στα πλαίσια φιέστας που στήθηκε για την παρουσίαση των σχεδίων του Μεσογειακού Χωριού που θα γίνει στη Λάρισα, ενόψει των αγώνων του 2013.

Σε συνάντηση που είχε μαζί της αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, η υπουργός, για μια ακόμα φορά, αρνήθηκε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των απολυμένων προκαλώντας την έντονη οργή και αγανάκτησή τους. Παρουσίασε, δε, ως σωτήρια γι' αυτούς τα διάφορα προγράμματα που δίνουν τζάμπα εργάτες στους εργοδότες.

Οι απολυμένοι διεμήνυσαν ότι όσο η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, ενισχύουν ακόμα περισσότερο την αποφασιστικότητά τους, για να συνεχίσουν τον αγώνα ακόμα πιο δυναμικά χωρίς να κάνουν ούτε βήμα από τις διεκδικήσεις τους.

ΟΣΕ
Αντιλαϊκές οι συνέπειες της «απελευθέρωσης»

Εξόρμηση πραγματοποιήθηκε χτες από αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ στην Αθήνα, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων των ταξικών δυνάμεων για τις εξελίξεις στον ΟΣΕ.

Ο Θ. Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας με εργαζόμενους, επισήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της ΕΕ για απελευθέρωση των μεταφορών. Το σχέδιο αυτό είναι σε βάρος των εργαζομένων του ΟΣΕ, αλλά και των λαϊκών στρωμάτων, γιατί θα επιφέρει απολύσεις, μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια, δραστικές περικοπές δρομολογίων και άλλα. Στη συνέχεια, ανέδειξε τις ευθύνες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που στηρίζει την υλοποίηση των αντεργατικών σχεδιασμών.

Το ΠΑΜΕ, σημείωσε, επιδιώκει το συνδικαλιστικό κίνημα να αποκτήσει ταξική κατεύθυνση. Είναι δυνατόν, είπε, η κατάσταση να αντιστραφεί εάν οι εργαζόμενοι πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις για να έρθουν σε ρήξη και σύγκρουση με αυτή την πολιτική.

ΠΑΤΡΑ
Σήμερα η συναυλία αλληλεγγύης

Συναυλία αλληλεγγύης στους απολυμένους μουσικούς της μπάντας του Δήμου Πατρέων πραγματοποιείται, σήμερα Παρασκευή 17 Ιούλη, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Τριών Συμμάχων. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Γραμματεία Νέων Πάτρας του ΠΑΜΕ και οι απολυμένοι μουσικοί. Στη συναυλία συμμετέχουν η μπάντα του δήμου και τα συγκροτήματα: Snached, Innovator, Folks Wagon, Lost Faith, Small Ended Xenophobic, Blue Horizon, Εσπερινές Νότες και το Συγκρότημα της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ