ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Σε αγωνιστικό αναβρασμό οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Στο δρόμο κατέβηκαν πάνω από 100 εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ» στην Κέρκυρα, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων οφειλών από την εργοδοσία. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, με τη στήριξη του ταξικού σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων, βρίσκονται από χθες το πρωί σε διαρκή επίσχεση εργασίας έως ότου καταβληθούν τα δεδουλευμένα της περσινής σεζόν (Σεπτέμβρης, Οκτώβρης, άδεια και επίδομα αδείας) και των μηνών Απρίλη, Μάη και Ιούνη.

Οι εργαζόμενοι μαζί με το ταξικό τους σωματείο και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από την πύλη εισόδου του εργοστασίου, προχωρώντας κατά τη διάρκεια της μέρας σε συμβολικούς ωριαίους αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού Λευκίμμης - Κέρκυρας. Η καθολική σχεδόν συμμετοχή των εργαζομένων στη χθεσινή πρώτη μέρα της επίσχεσης εργασίας σε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα του νησιού δείχνει την αποφασιστικότητα, την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων να υπερασπιστούν το μόχθο και τον ιδρώτα τους, τα δικαιώματά τους, απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία.

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται απο χθες και οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Αχιλλέας», διεκδικώντας την καταβολή των μισθών Μάη και Ιούνη, καθώς και τα δεδουλευμένα της περσινής σεζόν (Αύγουστος, Σεπτέμβρης, άδεια και επίδομα αδείας), ενώ σύσκεψη θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «ΜΙΡΑΜΑΡΕ», προκειμένου να συντονίσουν τα βήματα της πάλης τους ενάντια στην απλήρωτη εργασία.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
Συντονισμένη η επίθεση του κεφαλαίου

Την επίθεση που ενιαία εξαπολύει το κεφάλαιο καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν ενώνοντας τις δυνάμεις τους και με τους μικροϊδιοκτήτες

Τη νέα επίθεση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, καθώς μόλις προχτές στο Γαλλικό Κοινοβούλιο εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές στις «τουριστικές» περιοχές, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «να που δεν είναι "τυχαία" η επίθεση και στη χώρα μας ενάντια στους εργαζόμενους στο εμπόριο, με στόχο την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με το ίδιο επιχείρημα Δήμος Λαμίας, Δήμος Αμαρουσίου, Νομαρχία Θεσσαλονίκης κ.ά. χαρακτηρίστηκαν "τουριστικές περιοχές". Το κεφάλαιο δρα ενιαία, έχοντας κάνει στρατηγικές επιλογές».

Καταγγέλλει ότι «από κοινού, χέρι-χέρι οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ μαζί με τα στηρίγματά τους ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ., με σύμμαχό τους τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό σε ΓΣΕΕ, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, ακόμα και σε σωματεία δίνουν τη μάχη για την υλοποίηση αυτού του στόχου του κεφαλαίου. Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Οι σιδερένιες μπάλες στα πόδια των εργαζομένων και η επιστροφή σε συνθήκες μεσαίωνα;».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους συνολικά και όχι μόνο στο εμπόριο, μαζικά αποφασιστικά να πουν το μεγάλο ΟΧΙ στα αντεργατικά σχέδια του ευρωπαϊκού και ντόπιου κεφαλαίου. Να υπερασπιστούν την κυριακάτικη αργία. Να οργανώσουν την αντίστασή τους, παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που παραχωρούν γην και ύδωρ στο κεφάλαιο. Να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία τους και με αποφασιστικότητα να παλέψουν τα νέα αντεργατικά μέτρα.

Καλεί, τέλος, τους αυτοαπασχολούμενους και όλους τους μικροϊδιοκτήτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους και από κοινού να αντιμετωπίσουν την επίθεση του κεφαλαίου. Η καμπάνα σήμερα χτυπά δυνατά και για τους ίδιους, αφού κινδυνεύουν με αφανισμό από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές.

Προχωρά η επίθεση και στη Θεσσαλονίκη

Την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης να ανακηρύξει σαν «τουριστικές» πολλές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος και του κέντρου της πόλης, με τις ψήφους των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (επικεφαλής της οποίας είναι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Γιαννόπουλος) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Υπενθυμίζοντας πώς ξεκίνησε η επίθεση στην κυριακάτικη αργία και τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων, η Γραμματεία σημειώνει: «Ξεκίνησε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, επί νομαρχίας Παπαδόπουλου, χαρακτηρίζοντας τουριστικές περιοχές αστικά κέντρα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, καταδικάζοντας τους εργαζόμενους σε εργασιακό μεσαίωνα, επιβάλλοντας 7ήμερο καθεστώς εργασίας και απελευθερωμένο ωράριο. Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με νομάρχη Ψωμιάδη και διευρύνει το καθεστώς της εργοδοτικής ασυδοσίας, με πλήρη απελευθέρωση ωραρίου, σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Νομάρχης και παράταξη του ΠΑΣΟΚ ανοιχτά τάσσονται με τα συμφέροντα της εργοδοσίας και του κεφαλαίου, που πάγιο αίτημά τους είναι η παραπέρα ελαστικοποίηση των συμβάσεων εργασίας στο Εμπόριο».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην αφήσουν να περάσει κανένα μέτρο παραπέρα ελαστικοποίησης των συμβάσεων εργασίας: «Πρέπει να μπει φραγμός στον εργασιακό μεσαίωνα της ΕΕ, που στο όνομα της κρίσης μάς γυρίζει 100 χρόνια πίσω. Να σταματήσουμε τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ για το Ασφαλιστικό. Να βάλουμε στη γωνία τους βαστάζους συνδικαλιστές, του κοινωνικού διαλόγου και της υποταγής». Καλεί τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί η απόφαση της Νομαρχίας γιατί πέρα από το εμπόριο η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου θα ακουμπήσει και άλλες περιοχές και άλλους κλάδους εργαζομένων, όπως τράπεζες, υπηρεσίες και μεταφορές.

ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ
Νέες συλλήψεις χτες

Αμεση απάντηση ενάντια στην τρομοκρατία, με πικετοφορία στους δρόμους των Ιωαννίνων

Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες τρομοκράτησης καθώς οι εργάτες παραμένουν στην πύλη του εργοστασίου
Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες τρομοκράτησης καθώς οι εργάτες παραμένουν στην πύλη του εργοστασίου
Συνέχεια στις τρομοκρατικές συλλήψεις, στον αυταρχισμό και την καταστολή σε βάρος των εργαζομένων της επιχείρησης «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ», που βρίσκονται εδώ και ένα μήνα περίπου σε κινητοποιήσεις υπερασπίζοντας το μόχθο και την εργασία τους, δόθηκε χτες το μεσημέρι από την αστυνομία. Δύο ακόμη εργαζόμενοι και μια συνδικαλίστρια του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων σύρθηκαν, για δεύτερη φορά αυτή την βδομάδα, στο αστυνομικό τμήμα. Η αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις κατόπιν εισαγγελικής εντολής με τις κατηγορίες για «παράνομη βία», «παρεμπόδιση και απειλές εναντίον των εργαζομένων που επιθυμούν να εργαστούν» και «παρεμπόδιση εμπορευμάτων». Κατηγορίες στα πλαίσια των νέων μηνύσεων που υπέβαλε από τις 15 Ιούλη η εργοδοσία και οι οποίες στρέφονται εναντίον 24 εργαζομένων αλλά και δύο συνδικαλιστών του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Η εργοδοσία πιεσμένη από τον ανυποχώρητο και ενωμένο αγώνα των εργαζομένων που παραμένουν στις πύλες της επιχείρησης και περιφρουρούν τον αγώνα τους, παρά τις εκβιαστικές και διασπαστικές πρακτικές της, παρά την αστυνομική επέμβαση την περασμένη Δευτέρα, προχωρά ένα βήμα παραπέρα στην μανιασμένη προσπάθειά της να χτυπήσει τον αγώνα των εργατών με τις πλάτες της ταξικής Δικαιοσύνης και της αστυνομίας. Επιδιώκει να τρομοκρατήσει, να χτυπήσει τους πρωτοπόρους εργάτες, να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, που εδώ και 4 βδομάδες δίνουν μαζί με το ταξικό σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το ΠΑΜΕ μάχη για την υπεράσπιση της εργασίας, για το μεροκάματο, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων (Μάη, Ιούνη, Ιούλη).

Νέα αγωνιστική απάντηση στην τρομοκράτηση και τον αυταρχισμό, στην προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων δόθηκε χτες το απόγευμα στην πικετοφορία που διοργάνωσε η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων με τη συμμετοχή εργαζομένων της επιχείρησης «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» και εργαζομένων από άλλους κλάδους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΜΑΣΑ»
Ο αγώνας τους ασκεί πίεση

Συνελήφθη χτες ένας από τους ιδιοκτήτες, εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα δεδουλευμένα δυόμισι μηνών που οφείλονται στους εργάτες

Με πολύμορφες παρεμβάσεις οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας επεξεργασίας αλιευμάτων «ΑΜΑΣΑ» στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία. Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, ενώ σήμερα στις 10 το πρωί θα πραγματοποιήσουν μαζική παράσταση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στη συνέχεια στον ΟΑΕΔ και την Εισαγγελία.

Χτες κάτω από τη δυναμική τους παρέμβαση ανάγκασαν τους μηχανισμούς να δράσουν και να συλλάβουν το διευθύνοντα σύμβουλο και έναν εκ των ιδιοκτητών της «ΑΜΑΣΑ» Νίκο Λιανό, την ώρα που πήγε στο εργοστάσιο και άρχισε να προκαλεί τους εργαζόμενους. Εναντίον του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα δεδουλευμένα 2,5 μηνών που οφείλει στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με εισαγγελική εντολή, ο Ν. Λιανός θα κρατούνταν χτες στο ΑΤ Σίνδου για να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι η αποφασιστικότητα των εργαζομένων δίνει απάντηση σε όσους προσπάθησαν να κάμψουν τον αγώνα τους και να τους αποπροσανατολίσουν με διάφορους τρόπους, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ότι η πολυήμερη πάλη που δίνουν οι εργάτες της «ΑΜΑΣΑ» δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι όσοι έρχονται αντιμέτωποι με τις αντεργατικές μεθοδεύσεις του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ