ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ και η συζήτησή του προγραμματίζεται για την ερχόμενη βδομάδα. Να θυμίσουμε ότι ειδικά για τα ΤΕΙ, το νομοσχέδιο ρυθμίζει μια σειρά θέματα επιχειρώντας να ...διευκολύνει τα ιδρύματα στην πορεία προσαρμογής τους στις αναδιαρθρώσεις, να σπρώξει περισσότερο τα ΤΕΙ σε ένα μοντέλο ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας. Αν και από κύκλους της κυβέρνησης - και όχι μόνο - επιχειρείται να εμφανιστεί η νομοθετική παρέμβαση ως μια αναβάθμιση των ΤΕΙ, ως νέα «ανωτατοποίηση», στην πραγματικότητα στρώνεται ο δρόμος για ακόμα μεγαλύτερη πολυκατηγοριοποίηση των ανώτατων σχολών, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες της αγοράς. Σ' αυτή τη λογική εντάσσονται οι διατάξεις για μετονομασίες, συγχωνεύσεις και κλεισίματα Τμημάτων, οι διατάξεις για ερευνητικά εργαστήρια στα ΤΕΙ που θα κάνουν μελέτες για λογαριασμό των επιχειρήσεων ή αυτές για συνεργασίες στο προπτυχιακό επίπεδο μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση των ΤΕΙ, το υπουργείο Παιδείας προχωράει και σε διάφορα ...ταξίματα (ρυθμίσεις για το εκπαιδευτικό προσωπικό), για τα οποία όμως σκοντάφτει σε μια δυσφορία που αφήνεται να εννοηθεί από την πλευρά των πρυτάνεων. Οι τελευταίοι συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να συζητήσουν το νομοσχέδιο, τις θέσεις τους για το νέο χωροταξικό σχεδιασμό της ανώτατης εκπαίδευσης (που θα συζητηθεί στα αρμόδια συμβούλια του ΕΣΥΠ) και γενικότερα τις σχέσεις μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

ΑΣΓΜΕ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ
Προτάσεις για την υγιεινή και την ασφάλεια στα σχολεία

Συγκεκριμένα μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία προτείνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων και τέσσερις Ομοσπονδίες

Αιτήματα για τα φλέγοντα προβλήματα υγείας, υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών στα σχολεία κατέθεσε, χτες, στον υφυπουργό Υγείας, Γ. Παπαγεωργίου, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, μαζί με άλλες τέσσερις Ομοσπονδίες Γονέων (Αθήνας, Πειραιά και Ανατολικής Αττικής).

Σε ανακοίνωση τους αναφέρονται ιδιαίτερα στο ζήτημα της «νέας γρίπης» και πώς αυτή θα αντιμετωπιστεί στα σχολεία απ' το Σεπτέμβρη. Υπογραμμίζουν πως τους «ανησυχεί το γεγονός ότι πέρα απ' το μαθητικό πληθυσμό δε σχεδιάζεται μέριμνα για το μαζικό - δωρεάν εμβολιασμό των γονιών και των ενηλίκων που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα και κάλυψης». Παράλληλα σημειώνουν ότι στη συνάντηση πολλά θέματα παραπέμφθηκαν στο μέλλον.

Τα προβλήματα δε λύνονται με ευχολόγια

Στο ψήφισμά τους περιγράφουν την κατάσταση που έχει φτάσει σε οριακό σημείο και τονίζουν ότι «δε λύνεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με κροκοδείλια δάκρυα» και ζητούν «αποστολή κινητών μονάδων υγείας από το υπουργείο Υγείας που θα επισκεφθεί τα σχολεία όλης της χώρας για την πρόληψη της διασποράς της "νέας γρίπης" στον μαθητικό πληθυσμό και τους εργαζόμενους. Θα παρέχει δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών εφόσον έχει εξασφαλιστεί η καταλληλότητα και ασφάλεια του υπό έρευνα - παραγωγή νέου εμβολίου, έγκαιρη διάγνωση και και αντιμετώπιση των περιστατικών.

Θα καταγράψει τις ανάγκες, θα παρέχει δωρεάν τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις που απαιτούνται σε όλα τα παιδιά και το προσωπικό του σχολείου, θα ενημερώσει με συστηματικό τρόπο παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς. Η πρόληψη της διασποράς στο σχολείο δεν μπορεί να γίνει με τηλέφωνο στο Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), χωρίς συνεχή - περιοδική παρακολούθηση. Οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να στελεχώνονται με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό (παιδίατροι, γιατροί εργασίας, νοσηλευτές)».

Παράλληλα ζητούν την αποστολή κινητών μονάδων του υπουργείου Υγείας για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας, με πλήρη καταγραφή ιστορικών υγείας, δωρεάν εξετάσεις. Αμεση αποστολή κλιμακίων στα σχολεία για τον έλεγχο των κυλικείων και των χώρων υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρόσληψη τραπεζοκόμων στα ολοήμερα δημοτικά, με μόνιμη σχέση εργασίας και εκπαίδευσή τους από δημόσιο φορέα στα θέματα υγιεινής, προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.

Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα

Παλεύουν για να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, στην Υγεία, την Πρόνοια και την Παιδεία και κάθε μορφή πληρωμής. Θεσμοθέτηση δημόσιων υπηρεσιών σχολικής υγείας και ασφάλειας της εργασίας σε δημόσια Κέντρα Υγείας, που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τη δημιουργία ιατρείων σε όλες τις σχολικές μονάδες και τη στελέχωσή τους με νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε όλες τις σχολικές μονάδες, με πλήρες ωράριο. Γενναία πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, άμεση επιστροφή των χρημάτων που καταβλήθηκαν από τις σχολικές επιτροπές για τη μισθοδοσία των καθαριστριών κ.ά.

Τέλος, οι Ομοσπονδίες τονίζουν ότι «η Υγεία ως κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα αποτελεί υποχρέωση του κράτους και πρέπει να παρέχεται δωρεάν στους πολίτες. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη ενός συστήματος πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στα σχολεία ενταγμένου στο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή και υγιής ανάπτυξη των παιδιών».

ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Λ' ΑΚΟΥΙΛΑ
Οταν οι φοιτητές αντιμετωπίζονται ως πελάτες...
  • Δραματική η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της ιταλικής πόλης Λ' Ακουιλα που χτυπήθηκε τον Απρίλη από φονικό σεισμό
  • Μεταγραφή τους σε ιταλικά ή ελληνικά πανεπιστήμια ζητούν οι Ελληνες φοιτητές

Την αδιέξοδη κατάσταση που βιώνουν οι 255 Ελληνες φοιτητές της ιταλικής πόλης Λ' Ακουιλα - η οποία χτυπήθηκε από φονικό σεισμό στις 6 Απρίλη - περιέγραψε σε συνέντευξη Τύπου, χτες, η Επιτροπή Σεισμοπαθών Φοιτητών και η Επιτροπή Γονέων Σεισμοπαθών Φοιτητών. Υπογράμμισαν ότι το διάβασμα, τα μαθήματα και οι εξετάσεις σε σκηνές και σε υπαίθριους χώρους είναι μια πραγματικότητα για Ιταλούς και Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε μια πόλη γεμάτη ερείπια.

Απ' τη μια η ιταλική κυβέρνηση, όπως είπαν, δεν επιτρέπει τη μεταγραφή των φοιτητών εκεί σε άλλες πόλεις, υποστηρίζοντας ότι εάν γίνουν θα καταδικαστεί οικονομικά η Λ' Ακουιλα. Απ' την άλλη εδώ και τρεις μήνες η ελληνική κυβέρνηση αδιαφορεί για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες φοιτητές χωρίς να έχουν οι ίδιοι καμιά ευθύνη.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι κομμάτων. Το ΚΚΕ, που έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή, εκπροσώπησε η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του Κόμματος. Τόνισε ότι το ΚΚΕ ήταν και θα είναι δίπλα τους, σημειώνοντας πως οι φοιτητές της Λ' Ακουιλα - Ελληνες, Ιταλοί και όποιας άλλης εθνικότητας - όπως και οι φοιτητές στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα και πηγάζει απ' τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Αυτή η πολιτική, πρόσθεσε, τους αντιμετωπίζει σαν πελάτες. Αυτό κάνει η κυβέρνηση της Ιταλίας, ενώ υπάρχουν και αντίστοιχα παραδείγματα στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι ακόμα και τα πιο δραματικά γεγονότα μπορεί να είναι αφορμές για διεκδικήσεις απ' το κίνημα, απ' τους εργαζόμενους, απ' το λαό. Το γεγονός ότι ούτε στην Ελλάδα υπάρχει αντισεισμική θωράκιση είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών και μπορούν και πρέπει να ξεκινήσουν αγώνες στην πολιτική που εφαρμόζεται.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου φοιτητές και γονείς πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή όπου παρέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματα τους στα κόμματα. Συνέχισαν με κατεύθυνση το Μέγαρο Μαξίμου και την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά η οδός Ηρώδου Αττικού ήταν κλειστή με μια κλούβα! Οι αστυνομικοί τους απαγόρεψαν την πρόσβαση. Μετά από αρκετή ώρα ήρθαν οι ...αρμόδιοι υπάλληλοι και παρέλαβαν το ψήφισμά τους.

ΠΚΣ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΟ ΠΟΣΕΙΔΙ
Πολιτιστικές εκδηλώσεις...

...και δράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της κατασκήνωσης

Από την περασμένη Δευτέρα έχει αναλάβει η Πανσπουδαστική Κ.Σ. τη λειτουργία της καντίνας στη φοιτητική κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι της Χαλκιδικής. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η ΠΚΣ στην περίοδο που έχει στην ευθύνη της την κατασκήνωση διοργανώνει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ειδικά φέτος, όμως, που ...πυκνώνουν τα σύννεφα της ιδιωτικοποίησης για διάφορες λειτουργίες της κατασκήνωσης, η ΠΚΣ αναλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης των φοιτητών ενάντια στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια να κλείσει και αυτή η «πόρτα» στο δικαίωμα των φοιτητών σε φτηνές διακοπές. Χτες, διοργανώθηκε συνέλευση των κατασκηνωτών όπου συζητήθηκε το θέμα, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, μέχρι τη Δευτέρα 27 Ιούλη, που θα έχει την ευθύνη του χώρου η ΠΚΣ, διοργανώνονται συναυλίες, νεανικά πάρτι, ομαδικά επιτραπέζια παιχνίδια, προβολές ταινιών, καθώς κι ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο.

Παράλληλα, διοργανώνονται και δυο προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 35ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «οδηγητή». Η μία σήμερα Παρασκευή με θέμα το πρόβλημα των ναρκωτικών και η δεύτερη το Σάββατο 25 Ιούλη με θέμα το Σοσιαλισμό.

35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ταξιδεύει στην Αττική

Εκδηλώσεις του 35ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με θέμα «Σοσιαλισμός: Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», διοργανώνονται το Σάββατο 18 Ιούλη στην Αττική. Συγκεκριμένα:

-- Ραφήνα, κεντρική πλατεία, στις 8.30 μ.μ., με ομιλητή τον Θανάση Τζίμα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Πόρτο Ράφτη, λιμάνι (άγαλμα), στις 8.30 μ.μ., με ομιλήτρια την Σίση Χοροζάνη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ