ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΗ - ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΥ
Εγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και του πολιτισμού

Μόνο το ΚΚΕ κατηγορηματικά αντίθετο

Ολα δείχνουν ότι η υπόθεση ξεπουλήματος του Φαληρικού Δέλτα στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», από την κυβέρνηση της ΝΔ, με συναυτουργούς όλα τα άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΡΙΖΑ) εκτός του ΚΚΕ, έχει «κλείσει» και το μόνο που μένει είναι το τυπικό μέρος. Την ερχόμενη Πέμπτη, η σύμβαση παράδοσης στο κεφάλαιο ενός «φιλέτου» της Αττικής (που αποτελεί έγκλημα σε βάρος του πολιτισμού και του περιβάλλοντος) συζητείται και ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής... καλοκαιριάτικα, όπως συμβαίνει συνήθως με αντιλαϊκά νομοθετήματα.

Δεν του εκχωρείται μόνο μια τεράστια έκταση (238 στρέμματα για εκμετάλλευση 100 χρόνων), που με νόμο έχει χαρακτηριστεί αστικό πράσινο και ελεύθερος χώρος και θα μπορούσε να είναι πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής. Ουσιαστικά του εκχωρούνται και δύο μεγάλοι κρατικοί οργανισμοί, η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή, που θα σφραγισθούν, πλέον, με τη βούλα του «ευεργέτη»... Αν το Ιδρυμα ήθελε να ενισχύσει τον πολιτισμό μας, θα μπορούσε να το κάνει χωρίς να απαιτεί αυτές τις εκχωρήσεις, που προϊδεάζουν για ενδεχόμενη αλλαγή ακόμη και του χαρακτήρα των δύο κρατικών οργανισμών. Δωρεά με ξένα κόλλυβα κάνει το ίδρυμα, με νεκροθάφτη την κυβέρνηση. Εκείνο που ενταφιάζεται είναι το «σώμα» του πολιτισμού μας προς όφελος του κεφαλαίου, το οποίο εφευρίσκει τρόπους για μεγαλύτερα κέρδη και παρέμβαση.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι πρόκειται για ανιδιοτελή προσφορά του ιδρύματος είναι παραπλανητικοί. Η δημιουργία σύγχρονης στέγης τόσο για τη Λυρική Σκηνή, όσο και για την Εθνική Βιβλιοθήκη, ο εκσυγχρονισμός τους, η διαμόρφωση νέων υποδομών έπρεπε να υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, να είναι υπόθεση του κράτους. Σ' αυτή την υπόθεση δεν πρέπει να έχουν καμία ανάμειξη κανενός είδους επιχειρηματικοί όμιλοι! Η πολιτιστική πορεία του τόπου μας δεν μπορεί να τελεί υπό την κηδεμονία κανενός «ευεργέτη» βιομήχανου ή εφοπλιστή ούτε να υπηρετεί τους στόχους και το προφίλ του.

Στη συζήτηση της περασμένης Πέμπτης, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, τα τέσσερα κόμματα τάχθηκαν θετικά απέναντι στη σύμβαση εκθειάζοντας την ...«εθνική ευεργεσία». Κατηγορηματικά αντίθετο ήταν το ΚΚΕ, με την βουλευτή του Εύα Μελά να καταγγέλλει την εκποίηση της εθνικής περιουσίας, που παρουσιάζεται ψευδεπίγραφα ως «ευεργεσία»!!!

Εικαστικο-μουσική «συνομιλία»

Με την ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής - αφιέρωμα στη μνήμη του «καλλιτέχνη της φυγής και της αναζήτησης», του μεγάλου ζωγράφου Πάρι Πρέκα (1926-1999), ξεκινούν (1/8, 9μ.μ.) οι εκδηλώσεις του «Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2009» στα Φηρά Σαντορίνης. Δέκα χρόνια μετά το αναπάντεχο «φευγιό» του, ο ζωγράφος των «Τάνκερ», των «Αλόγων», του «Νικητή» και «Ηττημένου», του «Ικάρου», τοπίων της Ελλάδας και τόσων άλλων έργων που φιλοτέχνησε στην πολύχρονη εικαστική του περιπλάνηση, ξαναβρίσκεται κοντά μας με την έκθεση «Οι λιθογραφίες στο ταξίδι του Πάρι Πρέκα». Μία ξεχωριστή εικαστική παρουσίαση, με καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια του Γιάννη Παπακωνσταντίνου, αλλά και τη φροντίδα της ομότεχνης συντρόφισσάς του, Μερόπης Πρέκα. Στο Πνευματικό Κέντρο έως τις 23/8 θα εκτεθούν 25 μεγάλες λιθογραφίες του καλλιτέχνη, πολλές είναι δοκίμια από το προσωπικό του αρχείο, με θέμα τα άλογα, τα τάνκερ και τοπία της Ελλάδας, με τη Σαντορίνη (γενέτειρα του πατέρα του) να δεσπόζει. Εικόνες και τοπία «βυθισμένα» στη σιωπή, καταστάλαγμα γλυκό από όσα συγκίνησαν και άγγιξαν το σημαντικό δημιουργό. Για το έργο του Πάρι Πρέκα θα μιλήσει (στα εγκαίνια) ο Μανόλης Βλάχος (καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών). Στα πλαίσια της έκθεσης εκδόθηκε κατάλογος των παρουσιαζόμενων έργων και κείμενα για τον Π. Πρέκα.

Από τις μουσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, σημειώνουμε: «TrioArte» (4/8), με τους: Δημήτρη Γούζιο (βιολοντσέλο), Απόλλωνα Γραμματικόπουλο (βιολί) και Γιάννη Μιχαηλίδη (πιάνο). Στις 7/8 η μουσική παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε ... οκτάβες» με τις Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή. 10-11/8 ο καραγκιοζοπαίχτης Αθως Δανέλλης. 13/8, συναυλία της Φωτεινής Δάρρα, με τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου (την συνοδεύει στο πιάνο) και άλλα ελληνικά και ξένα. 17/8, λάτιν, τάνγκο, τζαζ με τους Ζωή Τηγανούρια και Γιώργο Ψυχογιό. 20/8, συναυλία με το κουιντέτο «Gagabunga» του συνθέτη - πιανίστα Γιάννη Αρζιμάνογλου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στις 23/8 με τον Κωστή Μαραβέγια και την μπάντα του, «MaraveyasIlegal».

Ταξίδια «Ηλέκτρας αυτουργού»

H «Ηλέκτρα Αυτουργός», η βραβευμένη παράσταση της Σοφίας Σπυράτου και του χοροθεάτρου «Ροές» (Α΄ Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ «Βοσπορικοί Αγώνες», 2008), συνεχίζει την περιοδεία της σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Θα ταξιδέψει στην Κύπρο (σήμερα στην Πάφο, αύριο στο Κούριο και την Πέμπτη στη Λευκωσία), ενώ στις 28/7 θα βρίσκεται στην ΠΓΔΜ στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ «Stobi». Το έργο, που έκανε την πρεμιέρα του στο Μουσείο Μπενάκη (Απρίλιος 2008) και έχει παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ (Κριμαία, Σεούλ), βασίζεται στο συγκλονιστικό μύθο της Ηλέκτρας, κατά την εκδοχή του Ευριπίδη. Σύλληψη ιδέας - χορογραφία: Σοφία Σπυράτου. Μουσική: Michael Nyman. Ποίηση: Στρατής Πασχάλης. Σκηνικά - κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης. Διανομή: Εύη Χατζάκη (Ηλέκτρα). Ορέστης: Ντανίλο Ζέκα, Πυλάδης: Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Κλυταιμνήστρα: Λία Τσολάκη, Αίγισθος: Δημήτρης Φέρας. Χορός: Ξένια Θεμελή, Ιωάννα Κανελλοπούλου, Αλεξία Μπεζίκη, Τζορτζίνα Παλαιοθοδώρου, Ιουλία Πύρρου, Κατερίνα Τούμπα.

Δημιουργική συστράτευση...

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα πραγματοποιήσει, αύριο, στο θέατρο «Ρεματιά», συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ που διοργανώνει το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου.

Η ορχήστρα θα ερμηνεύσει τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη «Ρωμιοσύνη» και «Επιτάφιος». Τραγουδούν: Λάκης Χαλκιάς, Σόνια Θεοδωρίδου. Ο Μ. Θεοδωράκης αναφέρει για την ιστορική συνεργασία του με τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο: «Ο Ρίτσος με συγκινεί ιδιαίτερα γιατί είναι ένας αγαπημένος Ποιητής, ένας στοχαστής που θαύμαζα και ένας πολίτης που μοιράστηκα μαζί του ιδέες, φιλία, αγώνες και δοκιμασίες. Στα δύο κορυφαία μου έργα στον τομέα της έντεχνης λαϊκής μουσικής, τον "Επιτάφιο" και τη "Ρωμιοσύνη", είχα την αίσθηση ότι η μελωδία ξεπήδησε σαν αρτεσιανό νερό μέσα από τους στίχους. Τι να συνέβαινε άραγε; Νομίζω ότι η ταύτισή μου με τον ποιητή, που ξεπερνούσε τα σύνορα της ποίησης κι απλωνόταν σε όλο το χώρο της ζωής, της εργατικότητας, της δημιουργικότητας, της ιδεολογίας, της στάσης ζωής, της κοινής πίστης σε μια κοινή κλίμακα αξιών, στην ταυτόσημη αντιμετώπιση του χρέους, τέλος στην κοινή μας στράτευση στο στρατόπεδο της αριστεράς, της εθνικής αντίστασης, της ελευθερίας και της αφοσίωσης στο ιδεώδες της εθνικής αναγέννησης, όλα αυτά δημιούργησαν μία ταυτότητα θα έλεγα, στις δύο ευαισθησίες μας. Γίναμε συγκοινωνούντα δοχεία, απ' όπου ποίηση και μουσική περνούσε η μία στην άλλη, ώσπου να πάρουν μία τρίτη διάσταση: το τραγούδι».

Ματαιώνονται οι παραστάσεις

Ματαιώθηκαν, τελικά και οι δύο, προγραμματισμένες για τις 24 και 25 Ιουλίου, παραστάσεις στο θέατρο της Επιδαύρου, του Αμος Γκιτάι, με το έργο «Ο πόλεμος των υιών του φωτός», «λόγω ασθένειας της πρωταγωνίστριας, Ζαν Μορώ». Η ασθένεια της Ζαν Μορώ οδήγησε καταρχήν στη ματαίωση των παραστάσεων του έργου, στις 17 και 18 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Βαρκελώνης. Για τον ίδιο λόγο ματαιώνονται και οι παραστάσεις στην Επίδαυρο.

Οπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Φεστιβάλ (ήταν συμπαραγωγός της παράστασης), όσοι έχουν αγοράσει εισιτήρια μπορούν να απευθυνθούν στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ, Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου), ή στο τηλέφωνο 210-3222720.

Κτίριο - μνημείο

Το Εθνικό Θέατρο ανακοίνωσε, ότι, με αφορμή την αποκατάσταση του μνημειακού κτιρίου Τσίλλερ, (οδός Αγίου Κωνσταντίνου), θα εκδώσει την επόμενη θεατρική περίοδο ένα επετειακό λεύκωμα. Στόχος της έκδοσης είναι να αποτυπωθεί η ιστορική διαδρομή του σημαντικού αυτού οικοδομήματος σε ένα λεύκωμα όσο το δυνατόν πιο πλήρες. Γι' αυτό το Εθνικό Θέατρο παρακαλεί, όσοι οργανισμοί, ιδρύματα, αλλά και ιδιώτες έχουν στην κατοχή τους φωτογραφικό ή άλλο υλικό που σχετίζεται με το κτίριο Τσίλλερ, να επικοινωνήσουν - το συντομότερο δυνατό - με τη Βιβλιοθήκη του Εθνικού Θεάτρου, στα τηλέφωνα 210- 3820525 ή στο emaildramadept@n-t.gr.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ