ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Να τερματιστούν τα τετελεσμένα της κατοχής

Εκδηλώσεις μνήμης στις ελεύθερες περιοχές για τη συμπλήρωση χτες 35 χρόνων από την εισβολή

Αιχμάλωτοι Κύπριοι κατά την εισβολή
Αιχμάλωτοι Κύπριοι κατά την εισβολή
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την 35η επέτειο της τουρκικής εισβολής τίμησαν χτες στην Κυπριακή Δημοκρατία, με εκδηλώσεις μνήμης στους πεσόντες και τους αγνοούμενους, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, καθώς επίσης και αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, στην οποία συμμετείχε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

Ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι «η ημέρα επιτάσσει οι θύμησες να μείνουν ζωντανές, αλλά και την ίδια ώρα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας να τερματιστούν τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, τα οποία δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου, πολλαπλασιάζονται και γίνονται ολοένα και χειρότερα. Τιμώντας τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, μπαίνοντας προδομένοι μπροστά στα τανκς με τα πολυβόλα του Αττίλα, θέλω να πω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η θυσία αυτών των ανθρώπων να δικαιωθεί, να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε μία λύση η οποία θα μας δίνει ένα λειτουργικό κράτος, θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού, χωρίς ξένοι να έχουν το δικαίωμα να επεμβαίνουν στα εσωτερικά μας».

Ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε πως «το μήνυμα είναι ότι ποτέ πια φασισμός και ποτέ πια υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα θέματα της δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει μέλλον.

Στους εορτασμούς του ψευδοκράτους ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Τσεμίλ Τσιτσέκ μιλούσε για «λύση συνεταιρισμού δύο συνιστώντων κρατιδίων», με την «ντε φάκτο εγγύηση της Τουρκίας» και ισχυριζόμενος ότι στο νησί «υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί και δυο διαφορετικές δημοκρατίες και η ειρήνη μπορεί μόνο να επιτευχθεί με βάση αυτό». Θέσεις τις οποίες υιοθέτησε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Δ. Χριστόφιας απάντησε τονίζοντας ότι οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας απορρίπτουν τα παραπάνω, καθώς «είναι γεγονός, είναι διαπίστωση ότι έχουμε σε αυτά τα ζητήματα διαμετρικά αντίθετες απόψεις».

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του σημειώνει «35 χρόνια είναι πάρα πολλά. Η λύση δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο. Η δοκιμασία της Κύπρου πρέπει να τερματιστεί. Τα βάσανα και οι θυσίες του λαού μας πρέπει να δικαιωθούν. Και θα δικαιωθούν όταν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση που θα καθιστά την πατρίδα μας μια πραγματικά ανεξάρτητη, ειρηνική, δημοκρατική και ευημερούσα χώρα. Μια χώρα που να διασφαλίζει ένα σίγουρο και ασφαλές μέλλον για όλους τους πολίτες της Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Δρομολογημένη η εμπλοκή στο Μεταναστευτικό

Στην ημερήσια διάταξη έχει μπει το ζήτημα της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των μεταναστών. Παρόλο που διαψεύδονται από το ΓΕΕΘΑ δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επιστράτευση ακόμα και πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού στα πλαίσια επιχείρησης - «σκούπα» μεταναστών στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, η πραγματικότητα παραμένει. Πρόσφατες είναι οι κυβερνητικές αποφάσεις, μέσω του ΚΥΣΕΑ, περί εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στο μεταναστευτικό ζήτημα, όπου πλέον οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως «εν δυνάμει απειλή» για την ασφάλεια της χώρας και στο πλαίσιο αυτό δικαιολογεί τη χρήση στρατιωτικών και αστυνομικών μέσων.

Εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Β. Μεϊμαράκης, είχε προηγουμένως δηλώσει ότι «το κύμα των λαθρομεταναστών συνιστά εν δυνάμει απειλή για τις περισσότερο ανεπτυγμένες κοινωνίες της Δύσης, με συνέπειες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές». Στην ανάμειξη των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, σπρώχνει η ΕΕ, αλλά και το ΝΑΤΟικής έμπνευσης νέο στρατιωτικό δόγμα που υιοθέτησε η Ελλάδα, όπου οι μετανάστες συμπεριλαμβάνονται, μαζί με τις «ασύμμετρες απειλές» και την «τρομοκρατία», στις «νέες απειλές» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ
Στα 44 χρόνια από τη δολοφονία του

Ο Σωτήρης Πέτρουλας
Ο Σωτήρης Πέτρουλας
Συμπληρώνονται σήμερα 44 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, το βράδυ της 21ης Ιούλη 1965. Ηταν τότε που λαός και νεολαία, μετά το παλατιανό πραξικόπημα της 15ης Ιούλη, διαδήλωναν καθημερινά στους δρόμους της πρωτεύουσας, διεκδικώντας στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες. Στις 21 Ιούλη, γίνεται μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, κυρίως από φοιτητές και οικοδόμους. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια και έστριψαν στη Σταδίου. Στο ύψος της οδού Χρ. Λαδά, βρίσκουν τις «αύρες» των Σωμάτων Ασφαλείας και στημένα οδοφράγματα από σίδερο και καταιγισμό από καπνογόνα. Η αστυνομία χτυπάει αδίστακτα. Ο απολογισμός είναι αμέτρητοι τραυματίες και ανάμεσά τους ένας νεκρός. Ο 23χρονος φοιτητής της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής και στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, Σωτήρης Πέτρουλας. Η κηδεία του μετατράπηκε σε συλλαλητήριο για τα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Ο Σωτήρης Πέτρουλας γεννήθηκε στο Οίτυλο της Μάνης το 1942. Η οικογένειά του το 1946 υποχρεώθηκε να καταφύγει στην Αθήνα για να γλιτώσει από το μαχαίρι των συμμοριών της Λευκής τρομοκρατίας.

ΣΦΕΑ 1967-74
Εκδήλωση για την πτώση της χούντας

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74 (ΣΦΕΑ 1967-74) διοργανώνει, μεθαύριο Πέμπτη 23.7.2009, στις 8 το βράδυ, εκδήλωση μνήμης για την επέτειο των 35 χρόνων από την κατάρρευση της χούντας. Η εκδήλωση θα γίνει στον μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας (Βασ. Σοφίας 85, πίσω από το μνημείο του Ελ. Βενιζέλου). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή και χαιρετισμό από τον πρόεδρο του ΣΦΕΑ 1967-74 Νίκο Τριανταφύλλου. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από τους: Λένα Αλκαίου, Σόνια Θεοδωρίδου, Λάμπρο Καρέλα, Γιάννη Ματσούκα και το ΤΡΙΦΩΝΟ (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής). Απαγγελίες από τους ηθοποιούς Μπέτυ Βαλάση και Μαρία Καψή. Η επιμέλεια - παρουσίαση του προγράμματος από την δημοσιογράφο Σοφία Αδαμίδου. Η εκδήλωση θα κλείσει με μικρή δεξίωση.

ΕΔΥΕΘ
Συγκέντρωση σήμερα για την Κύπρο

Στις 8 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό και αλληλεγγύης στην πάλη του διοργανώνει η ΕΔΥΕΘ σήμερα στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, με τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. «Το συντριπτικό "ΟΧΙ" του κυπριακού λαού στο "σχέδιο Ανάν" αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι ο ιμπεριαλισμός είναι δυνατός, δεν είναι όμως ανίκητος, όταν οι λαοί αγωνίζονται και δεν αποδέχονται λογικές υποταγής. Παράλληλα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη συνέχεια της πάλης του κυπριακού λαού, καθώς και όλων των λαών της περιοχής και παντού στον κόσμο, ενάντια στην επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων των ιμπεριαλιστών για έναν κόσμο ειρήνης, φιλίας και δικαιοσύνης», τονίζεται στο κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ.

ΚΚΕ
Δίκαιη και βιώσιμη λύση

Σε ανακοίνωσή του για τα 35 χρόνια από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Τριάντα πέντε χρόνια μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού και την κατοχή του 37% του εδάφους της Κύπρου, αποτελεί ζητούμενο η δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής, πολιτικά ανεξάρτητης Ομοσπονδίας, χωρίς στρατεύματα κατοχής και ξένες βάσεις, με ενιαία πολιτική παρουσία, με ενιαία διεθνή προσωπικότητα. Το ΚΚΕ παραμένει στη δίκαιη και βιώσιμη λύση της διζωνικής Ομοσπονδίας, για την οποία αγωνίζεται ο κυπριακός λαός, το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ