ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Αυγούστου 2009 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Ευχολόγια και επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης

Αντί της αναγκαίας ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, φορτώνουν το βάρος της προστασίας και αντιμετώπισης των περιστατικών στους δήμους και τις νομαρχίες, δίνοντας ταυτόχρονα ενισχυμένο ρόλο στους ιδιώτες γιατρούς, που αναλαμβάνουν το κομμάτι της διάγνωσης, της θεραπείας των περιστατικών που δεν χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης και των εμβολιασμών του πληθυσμο

ICON

Αντί της αναγκαίας ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, φορτώνουν το βάρος της προστασίας και αντιμετώπισης των περιστατικών στους δήμους και τις νομαρχίες, δίνοντας ταυτόχρονα ενισχυμένο ρόλο στους ιδιώτες γιατρούς, που αναλαμβάνουν το κομμάτι της διάγνωσης, της θεραπείας των περιστατικών που δεν χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης και των εμβολιασμών του πληθυσμο
Με ευχολόγια και κούφιες διαβεβαιώσεις προς τον ελληνικό λαό, με την εμβάθυνση της παράδοσης της υγείας στην επιχειρηματική δραστηριότητα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) επιχειρεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί την πανδημία της «νέας γρίπης», την ώρα που αυξάνουν διαρκώς τα διαγνωσμένα κρούσματα στη χώρα.

Σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Εκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της «νέας γρίπης» έφτασαν έως τις 12 Αυγούστου τα 1.424. Στην ίδια Εκθεση το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι «η εξάπλωση του ιού γίνεται με ταχύ ρυθμό και η σύσταση που ισχύει στην παρούσα φάση της "προστασίας των ασθενών" είναι να λαμβάνεται φαρυγγικό δείγμα από επιλεγμένα περιστατικά».

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Γρίπη, που ουσιαστικά επικαιροποίησε τις διαχρονικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο με τεράστια κενά σε δομές, προσωπικό και εξοπλισμό θα κληθεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη έξαρση της γρίπης το επόμενο διάστημα και κυρίως με τον ερχομό του φθινοπώρου. Αντί της αναγκαίας ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, φορτώνουν το βάρος της προστασίας και αντιμετώπισης των περιστατικών στους δήμους και τις νομαρχίες, δίνοντας ταυτόχρονα ενισχυμένο ρόλο στους ιδιώτες γιατρούς, που αναλαμβάνουν το κομμάτι της διάγνωσης, της θεραπείας των περιστατικών που δε χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης και των εμβολιασμών του πληθυσμού. Αξιοποιώντας την αγωνία για τη «νέα γρίπη», η κυβέρνηση προχωράει την προαποφασισμένη εκχώρηση της ΠΦΥ στους ιδιώτες, διατηρώντας τα μεγάλα κενά και τις ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος Υγείας, που δεν ενισχύεται ούτε καν με προσλήψεις προσωπικού.

Μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών της Υγείας

Στα μέσα της βδομάδας, ο υπουργός Υγείας, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό παρουσίασε το «πλέγμα» των δράσεων κατά της «νέας γρίπης» που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της χώρας. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα της χορήγησης αντιικών φαρμάκων από ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι για την ανάπτυξη αντοχής στον ιό, της διάγνωσης της «νέας γρίπης» από ιδιωτικά εργαστήρια, της μεταφοράς της ευθύνης λειτουργίας των κέντρων εμβολιασμού στους Δήμους, με τη συνδρομή ιδιωτών γιατρών.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά τα πρότυπα της Θεσσαλονίκης, προχωράει στην επέκταση του Δικτύου ΠΦΥ για τη νέα γρίπη, δημιουργώντας δίκτυο ιδιωτών γιατρών που θα εφημερεύουν για τα περιστατικά της νέας γρίπης. Οι πολίτες που θα καταφεύγουν στους ιδιώτες γιατρούς θα καλούνται να πληρώσουν την επίσκεψη στο γιατρό και στη συνέχεια να διεκδικήσουν το ποσό που δικαιούνται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Στο ίδιο πνεύμα τη δημιουργία και λειτουργία των Κέντρων Εμβολιασμού για τη Γρίπη, που θα στελεχωθούν από γιατρούς διαμέσου των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, αναλαμβάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών της ιδιωτικής Υγείας, το υπουργείο Υγείας μελετά τη δυνατότητα πραγματοποίησης των εξετάσεων για τον ιό της νέας γρίπης και από πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια, όπου πάλι το κόστος θα βαρύνει τους εξεταζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακόμα και για τις κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) η κυβέρνηση προσβλέπει στον ιδιωτικό τομέα, αφού όπως είπε ο υπουργός, «αν χρειαστεί θα τεθούν στη διάθεση της πολιτείας οι κλίνες του ιδιωτικού τομέα». Διατηρώντας τα διαχρονικά κενά που κρατούν κλειστά 150 αναγκαία και πλήρως εξοπλισμένα δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ ο υπουργός Υγείας υποσχέθηκε ότι με κατεπείγουσες διαδικασίες θα προσληφθεί προσωπικό για να λειτουργήσουν 50 - 60 δημόσιες κλίνες ΜΕΘ.

Στο έλεος της μοίρας τους ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού

Πολλαπλάσιοι είναι οι κίνδυνοι που προκύπτουν για τους μετανάστες, τους άπορους, τους ανασφάλιστους και άλλα ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού, η πρόσβαση των οποίων είναι απαγορευμένη απ' τις υπηρεσίες Υγείας και ενώ μαστίζονται από ασθένειες και ζουν στην πλειοψηφία τους σε άθλιες συνθήκες. Και σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους δημάρχους που, όπως είπε, ο υπουργός Υγείας είναι πιο κοντά στον πολίτη και τους χώρους που συναθροίζονται οι μετανάστες και πρέπει να βοηθήσουν το υπουργείο να τους προσεγγίσει για να εμβολιαστούν και να ενημερωθούν για την προστασία τους από τη «νέα γρίπη»! Και η προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με δεδομένη την απουσία γιατρών Εργασίας, επαφίεται βάσει και του Εθνικού Σχεδίου, στη διακριτική ευχέρεια και την ...προνοητικότητα των εργοδοτών.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα να επαγρυπνεί

Και οι συγκεκριμένες εξελίξεις κάνουν επίκαιρη τη θέση του ΚΚΕ που πάντα τόνιζε την ανάγκη οποιοδήποτε σχέδιο και εξειδικευμένα μέτρα που χρειάζονται να ληφθούν για την αντιμετώπιση κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία, να στηρίζονται στη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου, καθολικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας για όλο το λαό. Να παρέχονται συστηματικά δωρεάν υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και όχι μόνο κάποιοι εμβολιασμοί σε καταστάσεις ανάγκης.

Εγκαιρα το ΚΚΕ κάλεσε το εργατικό και λαϊκό κίνημα να μην επιτρέψει η «νέα γρίπη» να γίνει αφορμή για την παραπέρα επέλαση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, να επιμείνει στη διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας και επιστημονικής ενημέρωσης. Να διεκδικήσει:

  • Να ξεκινήσουν πανελλαδικά παρεμβάσεις (ιατρική εξέταση, εντοπισμός ευάλωτων ομάδων κλπ.) και εμβολιασμός με όσα εμβόλια ήδη υπάρχουν και ενδείκνυνται για τις ευάλωτες ομάδες (εποχική γρίπη, πνευμονιόκοκκος) και με το νέο εμβόλιο, αφού αποδειχθεί η ασφάλειά του για τη «νέα γρίπη». Να πραγματοποιηθούν με κινητές μονάδες του υπουργείου σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και σχολές, στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές, σε ΚΑΠΗ, στο στρατό, στα αεροδρόμια και στα σύνορα της χώρας αλλά και σε χώρους που εργάζονται ή που ζουν μετανάστες, πρόσφυγες άποροι, άστεγοι, τσιγγάνοι, τοξικοεξαρτημένοι (καταλύματα, σκηνές, πλατείες κλπ).

Ιδιαίτερη βοήθεια να δοθεί στους μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς κρατικοί χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. Να τους παρέχονται όλες οι υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης. Ειδική κρατική μέριμνα για μητέρες και παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες.

  • Να εγκατασταθεί μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης - αναφοράς κρουσμάτων σε όλους αυτούς τους χώρους, πανελλαδικά.
  • Δωρεάν παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης για όποιον χρειαστεί νοσηλεία, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κάλυψης.
  • Αμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών θέσεων και όχι μόνο των έκτακτων αναγκών για τις ΜΕΘ. Προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία και όχι με ανανέωση συμβάσεων. Μονιμοποίηση όλων όσοι δουλεύουν με ευέλικτες μορφές εργασίας (συμβασιούχοι, STAGE, επικουρικοί κλπ.) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ενίσχυση των υποδομών και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των νοσοκομείων.
  • Λήψη όλων των μέτρων από το κράτος για την προστασία της υγείας και ασφάλειας όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία.
  • Κρατική χρηματοδότηση ερευνών για συμβολή στην αντιμετώπιση της νόσου (φάρμακα - εμβόλια) μέσα από κρατικούς φορείς.

Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ