ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Αυγούστου 2009 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΓΡΙΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ
Οι «σκούπες» του αστικού κράτους

Η υλοποίηση του κυβερνητικού στόχου για τη «βελτίωση» της εικόνας των νησιών, των τουριστικών περιοχών και του κέντρου της Αθήνας συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση. «Βελτίωση» που συνεπάγεται την άγρια καταστολή και το κυνηγητό σε βάρος μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Από τα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησαν οι καραβιές που μεταφέρουν στο εσωτερικό της χώρας και στα ελληνοτουρκικά σύνορα τους μετανάστες που είναι στη χώρα μας χωρίς χαρτιά.

Στόχος της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης (όπως χαρακτηρίζεται από τις αρχές το αναγκαστικό φευγιό χιλιάδων ανθρώπων από τις πατρίδες τους), είναι η «αύξηση των απελάσεων» και η αντιμετώπιση των εξαθλιωμένων με τέτοιο τρόπο ώστε να τους δοθεί το μήνυμα πως «θα έχουν μεγαλύτερο χρόνο κράτησης», ώστε να μην επιλέγουν ως τόπο προορισμού την Ελλάδα. Γι' αυτό θα ναυλωθεί και πλοίο επιφορτισμένο με τέτοιου τύπου μεταγωγές για να αποφευχθούν «τριβές» όπως αυτές που συνέβησαν στα λιμάνια της Χίου και της Σάμου.

Στη Χίο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε κατοίκους του νησιού οι οποίοι συμμετείχαν σε κινητοποίηση ταξικών σωματείων για να εμποδίσουν τη μεταφορά των μεταναστών. Το ίδιο συνέβη και στη Σάμο, όπου εμποδίστηκε η μεταφορά τους σε κέντρα κράτησης. Ακολούθησε η μεταφορά 160 αλλοδαπών από Χίο, Λέσβο, Λέρο και Σύμη. Αξίζει να σημειωθεί, σε αυτές τις μεταγωγές μεγάλος αριθμός ανηλίκων χωρίζεται από την οικογένειά του. Αφού τους αποβίβασαν στο λιμάνι του Πειραιά μεγάλος αριθμός οδηγήθηκε στον Κυπρίνο της Ορεστιάδας για «επαναπροώθηση» στην Τουρκία, ενώ άλλοι οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και στο κέντρο κράτησης στον Ασπρόπυργο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η υλοποίηση της σύμβασης για την κατασκευή και λειτουργία του στρατοπέδου κράτησης στη Ριτσώνα. Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να λειτουργήσουν σχετικές εγκαταστάσεις σε Ασπρόπυργο και Πέπλο Εβρου. Τα τρία κέντρα θα χωρούν 2.500 άτομα.

Παράλληλα στο κέντρο της Αθήνας εκκενώθηκε το κτίριο του παλιού Εφετείου, το οποίο αποκλειόταν τακτικά το τελευταίο χρονικό διάστημα από αστυνομικές δυνάμεις. Αρχισαν δε, με την αρωγή του Δήμου Αθηναίων, επιχειρήσεις «καθαρισμού» κτιρίων όπου ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι οποίοι πληρώνουν 5-7 ευρώ τη μέρα ο καθένας στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Σε πολυκατοικία της οδού Βερανζέρου, όπου ζουν δεκάδες πρόσφυγες από τη Σομαλία, οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο κτίριο σπάζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, σπρώχνοντας και χτυπώντας. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί συντονισμένες «παρεμβάσεις» σε 50 κτίρια. Πάνω από 3.000 άνθρωποι από τις αρχές του Ιούνη προσήχθησαν για απέλαση στις αστυνομικές υπηρεσίες. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις έχουν γεμίσει τα κρατητήρια των αστυνομικών καταστημάτων της Αττικής, χωρητικότητας 2.000 ατόμων. Τα κέντρα κράτησης των νησιών είναι υπερπλήρη. Στη Σάμο κρατούνται 600 αλλοδαποί, ενώ το κέντρο χωρά 285. Στη Λέσβο κρατούνται 760 αντί για 350.

Η πολιτική αυτή οδήγησε την περασμένη βδομάδα σε αποχή από το συσσίτιο 580 μετανάστες που κρατούνταν στο κέντρο κράτησης της Σάμου. Τραγικά της αποτελέσματα ήταν και η αυτοκτονία νεαρής Αλβανής που κρατούνταν για απέλαση σε κρατητήριο αστυνομικού τμήματος στην Κρήτη και ο θάνατος 18χρονου μετανάστη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που πήδηξε από φορτηγό το οποίο ήταν εν κινήσει.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Πώς «ξεδιπλώθηκε» η αντιμεταναστευτική πολιτική

Χιλιάδες ξεριζωμένες οικογένειες που φτάνουν στη χώρα μας, χωρίζονται και η τύχη ακόμα και ανήλικων παιδιών παραμένει άγνωστη

ICON

Χιλιάδες ξεριζωμένες οικογένειες που φτάνουν στη χώρα μας, χωρίζονται και η τύχη ακόμα και ανήλικων παιδιών παραμένει άγνωστη
Ηταν 22 του Οκτώβρη 2008, όταν σε σχετική συνεδρίασή της η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, δίνοντας το πράσινο φως για την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων αντιμεταναστευτικών μέτρων που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το σύμφωνο αυτό ενισχύει τους στρατιωτικούς και αστυνομικούς μηχανισμούς φύλαξης των συνόρων, σε μια κατεύθυνση να εισέρχονται στις χώρες της ΕΕ μόνο όσοι εξυπηρετούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου σε φτηνό εργατικό δυναμικό ή τις ανάγκες σε απασχόληση μεταναστών «υψηλής ειδίκευσης». Προβλέπονταν δε για τους μετανάστες που χαρακτηρίζονται ως παράνομοι να κρατούνται έως και 18 μήνες. Επιπλέον, θα τους απαγορεύεται η νόμιμη επάνοδος στο κράτος - μέλος της ΕΕ που τους έδιωξε για πέντε χρόνια τουλάχιστον. Ενιαιοποιούνταν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, χωρίς παρεκκλίσεις. Συστήνονταν μηχανισμός «συνεργασίας» των αλλοδαπών με τις αρχές μήπως και αποφύγουν την απέλασή τους.

Τον περσινό Δεκέμβρη εγκρίθηκαν για την Ελλάδα 148 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των συνοριακών κατασταλτικών μηχανισμών από το ταμείο εξωτερικών συνόρων, ο προϋπολογισμός του οποίου για την περίοδο 2007 - 2013 φτάνει τα 1,82 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια, τον Απρίλη του 2009 υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Εξωτερικών, την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι «δράσεις» για την αντιμετώπιση της λεγόμενης λαθρομετανάστευσης. Στο μεταξύ, η ενίσχυση από το ταμείο εξωτερικών συνόρων έφτασε τα 197 εκατομμύρια ευρώ.

Κάτω από άθλιες συνθήκες κρατούνται μετανάστες σε όλη τη χώρα (φωτό από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών)

Icon

Κάτω από άθλιες συνθήκες κρατούνται μετανάστες σε όλη τη χώρα (φωτό από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών)
Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την ίδια χρονιά (2008) ενέκρινε σχετική πρόταση, αναφορικά με την «μπλε κάρτα», η οποία και θέτει όρους εισόδου εργαζομένων «υψηλής ειδίκευσης» σε ευρωπαϊκό έδαφος, με προαπαιτούμενο συμβόλαιο και αποδοχές κατά πολύ χαμηλότερες από τους ντόπιους εργαζόμενους. Παράλληλα, υπήρξε απόφαση και για τους εργαζόμενους μη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που επίσης, οφείλουν να έχουν εξασφαλίσει συμβόλαιο πριν την είσοδό τους στην ΕΕ. Αλλωστε σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία όποιος μετανάστης συλλαμβάνεται χωρίς άδεια παραμονής θα διώχνεται. Τον Φλεβάρη της φετινής χρονιάς εγκρίθηκε σχετική οδηγία η οποία ποινικοποιεί την απασχόληση των μεταναστών χωρίς χαρτιά, εφαρμόζοντας μέτρα γενικής απαγόρευσης της εργασίας γι' αυτούς.

Οι επιχειρήσεις - «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας

Οσον αφορά στο κέντρο της Αθήνας από τον Νοέμβρη του 2008 έχει αρχίσει η υλοποίηση σχετικού σχεδίου για την εκδίωξή τους και τη μεταφορά τους σε κέντρα κράτησης ή στα σύνορα για «επαναπροώθηση». Αλλωστε, μετά από σχετική συνεργασία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο, ο τελευταίος είχε δηλώσει πως «δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε αυτό το φαινόμενο». Παράλληλα, αποφασίστηκε η εντεινόμενη κατασταλτική παρουσία και δράση των κρατικών μηχανισμών με πρόσχημα την «εγκληματικότητα» και την «υποβάθμιση» του κέντρου της Αθήνας.

Δεν έφτανε το ότι έδιωξαν με τη βία τους πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Πάτρας, στη συνέχεια έβαλαν και φωτιά για να μην μπορούν να γυρίσουν

Icon

Δεν έφτανε το ότι έδιωξαν με τη βία τους πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Πάτρας, στη συνέχεια έβαλαν και φωτιά για να μην μπορούν να γυρίσουν
Ενας από τους πολιορκητικούς κριούς της σχετικής δράσης ήταν και η νομαρχία της Αθήνας, κλιμάκια της οποίας με επικεφαλής τον νομάρχη Γ. Σγουρό πραγματοποιούσαν ελέγχους σε κατοικίες αλλοδαπών με πρόσχημα υγειονομικές παραβάσεις, σαν να φταίνε αυτοί για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους. Ο νομάρχης τόνιζε ότι «χρειάζεται ταχύτητα και αποφασιστικότητα από την πλευρά της πολιτείας, ώστε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΕΕ να οργανώσουν την προσωρινή στέγαση των χιλιάδων μεταναστών σε κατάλληλες περιοχές έξω από το κέντρο της Αθήνας». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη αστυνομοκρατία και το «σκούπισμα» των αλλοδαπών σε άλλες περιοχές για να μη φαίνονται.

Το επόμενο χρονικό διάστημα εντάθηκαν οι αστυνομικοί έλεγχοι στο κέντρο της Αθήνας. Τον περασμένο Γενάρη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Μαρκογιαννάκης επισκέφτηκε την περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, όπου υποσχέθηκε σε «επιτροπή» κατοίκων «καλύτερη, εντονότερη αστυνόμευση». Από τότε εντάθηκαν οι επιχειρήσεις - «σκούπα» της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή. Μάλιστα, ομάδες τραμπούκων άρχισαν να δραστηριοποιούνται στην περιοχή γύρω από την πλατεία, χτυπώντας και προπηλακίζοντας μετανάστες που κινούνταν στην περιοχή. Τον Μάη, άτομο οπλισμένο με μαχαίρι γρονθοκόπησε μέλος του ΚΚΕ όταν το τελευταίο τον παρατήρησε γιατί απείλησε με το μαχαίρι του έναν μετανάστη. Το συμβάν έγινε μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απλώς εθεώντο. Με την άτυπη αυτή συνεργασία εμπεδώνονταν το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων. Τον ίδιο μήνα, μέλη ακροδεξιών και φασιστικών οργανώσεων, μετά από συγκέντρωσή τους στην Ομόνοια, επιτέθηκαν στο κτίριο του παλιού Εφετείου όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες αλλοδαποί χωρίς χαρτιά. Οπλισμένα με ρόπαλα, ξύλα, πέτρες και άλλα «υλικά» τραυμάτισαν πέντε μετανάστες υπό το βλέμμα των αστυνομικών των ΜΑΤ. Τον Απρίλη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με θέμα την «αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τα προβλήματα που απορρέουν από αυτήν εν όψει του καλοκαιριού». Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωνε την ανάγκη να «ενταθούν οι δραστηριότητες της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης (FRONTEX)».

Ενταση της καταστολής μετά τις ευρωεκλογές

Εικόνα από την επιχείριση - σκούπα στη Βερανζέρου

Eurokinissi

Εικόνα από την επιχείριση - σκούπα στη Βερανζέρου
Μετά τις ευρωεκλογές, η κατάσταση άρχισε να «αγριεύει» περισσότερο. Στην Πάτρα, τον Ιούλη πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείριση κατεδάφισης του πρόχειρου καταυλισμού που είχαν στήσει μετανάστες και πρόσφυγες. Εγινε βίαιη εκκένωση του χώρου με αρκετές συλλήψεις, ενώ «μυστηριωδώς» ξέσπασε φωτιά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία κατέστρεψε τον καταυλισμό. Πριν την επιχείριση αυτή, τον Ιούνη, στην κυβερνητική επιτροπή αποφασίστηκε η υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής, όπως έχει «βαφτιστεί» ο βίαιος διωγμός των μεταναστών και των προσφύγων, η ενίσχυση του FRONTEX και η αύξηση του ανώτατου χρόνου κράτησης των αλλοδαπών χωρίς χαρτιά από 3 σε 12 μήνες. Σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή επέβαλε τη ρύθμιση της απέλασης μεταναστών, ακόμη κι αν κατηγορηθούν για αδίκημα που επιφέρει ποινή μεγαλύτερη των τριών μηνών φυλάκισης.

Τον επόμενο μήνα, ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής, αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης, ασφάλειας και ελευθερίας, Ζ. Μπαρό, συναντήθηκε με τον Π. Παυλόπουλο όπου συζητήθηκε η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και η πρόοδος της Ελλάδας σε αυτήν. Τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης του «FRONTEX» που αποτελεί το κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων, αλλά και η μετεξέλιξή του, όπως η «Europol», δηλαδή, την αναβάθμισή του σε ρόλο κεντρικού μηχανισμού της ΕΕ.

Στη συνάντηση αυτή ανακοινώθηκε και το ΠΔ αλλαγής της χορήγησης πολιτικού ασύλου, που περιορίζει στο ελάχιστο την έκδοσή του, καταργεί το δεύτερο βαθμό διοικητικής εξέτασης των σχετικών αιτημάτων και αναθέτει στους αστυνομικούς διευθυντές την αρμοδιότητητα λήψης των σχετικών αποφάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι ελάχιστες χορηγήσεις πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα εγκρίνονται σε δεύτερο βαθμό. Από το 1997 έως το 2005, στην πρωτοβάθμια διαδικασία δε χορηγήθηκε σε κανέναν ούτε το προσφυγικό ούτε το ανθρωπιστικό καθεστώς. Από το 2006 έως το 2008 το προσφυγικό καθεστώς χορηγήθηκε σε πέντε άτομα το 2006 σε πρώτο βαθμό και σε 59 άτομα σε δεύτερο βαθμό. Το 2007 σε 8 άτομα σε πρώτο βαθμό και 132 σε δεύτερο βαθμό. Το 2008 σε 14 άτομα σε πρώτο βαθμό και σε 344 σε δεύτερο βαθμό. Τον ίδιο μήνα συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ με θέμα το συντονισμό των δυνάμεων καταστολής σε βάρος των μεταναστών. Η κυβέρνηση δηλώνει ευθέως, πλέον, ότι αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως «εν δυνάμει απειλή» για την ασφάλεια της χώρας και υλοποιεί τη σχετική θέση του ΠΑΣΟΚ περί μηδενικής ανοχής στους μετανάστες.


Κείμενα: Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ με αφορμή την ένταση της καταστολής και τις απάνθρωπες επιχειρήσεις σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, πραγματοποίησε μια σειρά παρεμβάσεις. Βρέθηκε δίπλα στους μετανάστες που έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά από νησιά του Αιγαίου αλυσοδεμένοι, ενώ έγινε τηλεφωνικό διάβημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Προχτές, κατατέθηκε σχετική Ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητά να σταματήσουν αυτές οι επιχειρήσεις.

Το ΚΚΕ έχει επεξεργαστεί και διατυπώσει θέσεις και προτάσεις στην κατεύθυνση της επίλυσης των άμεσων προβλημάτων των μεταναστών, με γνώμονα το συμφέρον όλων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την ανάγκη για ανυπακοή και απειθαρχία στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

Θέσεις του ΚΚΕ είναι:

1. Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις και οι φυλακίσεις μεταναστών γιατί δεν έχουν χαρτιά. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας μέχρι να τακτοποιηθούν και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή για τη διατύπωση των αιτημάτων τους.

2. Νομιμοποίηση όσων ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, κατάργηση του καθεστώτος των συνεχών ανανεώσεων των αδειών διαμονής, των παραβόλων και προστίμων. Διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης κόντρα στη σχετική οδηγία.

3. Ασυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων, κόντρα στις σχετικές οδηγίες.

4. Ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ. ΟΧΙ στο φακέλωμα της Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

5. Κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες. Να γίνει επιτέλους το τζαμί στην Αθήνα και το νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους στο Σχιστό.

6. Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. ΟΧΙ στη φυλάκισή τους και στην επαναπροώθηση.

7. Εγγραφή στα δημοτολόγια των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Νομιμοποίηση χωρίς όρους και περιορισμούς όσων παιδιών ενηλικιώνονται. Ιθαγένεια με την ενηλικίωση και μόνο εφόσον το επιθυμούν.

8. ΟΧΙ στα μέτρα παραπέρα στρατιωτικοποίησης των συνόρων και φρούρησής τους από την FRONTEX και το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των συνόρων.

KKE
Διάβημα στον υπουργό εσωτερικών

Σε τηλεφωνικό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης 13/8 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, για τους 23 Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες που κρατούνται στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Μερσινιδίου Χίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ζήτησε να μην επαναπροωθηθούν με κανένα τρόπο στην Τουρκία οι 23 Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, να τους δοθεί η δυνατότητα κατάθεσης αιτημάτων χορήγησης πολιτικού ασύλου χωρίς προσκόμματα και κωλυσιεργίες και να επιτραπεί η είσοδος δικηγόρου στο Κέντρο Κράτησης, που θα βοηθήσει στη συμπλήρωση των αιτήσεων ασύλου.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι δε θα μετακινηθεί κανένας Κούρδος πρόσφυγας από τη Χίο και ότι θα επιτραπεί η είσοδος δικηγόρου και η επικοινωνία με τους Κούρδους κρατούμενους στο Κέντρο Κράτησης.

Το ΚΚΕ θα βρίσκεται σε επιφυλακή και καλεί τον ελληνικό λαό να εκδηλώσει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του απέναντι στους Κούρδους πρόσφυγες, αλλά και σε όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που βιώνουν με τον πιο βάρβαρο και απάνθρωπο τρόπο τις διώξεις και τους εξευτελισμούς των καθημερινών αστυνομικών επιχειρήσεων σε βάρος τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ