ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Αυγούστου 2009 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΝΙΚΑΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009»
Ουσιαστική πρόταση ψυχαγωγίας

Αξιόλογες μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, αλλά και ενδιαφέροντα θεματικά αφιερώματα θα φιλοξενηθούν στο Κατράκειο Θέατρο και στο Δημοτικό Κηποθέατρο, από 26/8 - 30/9

 Γιάννης Θωμόπουλος
Γιάννης Θωμόπουλος
Με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός συμβάλλει στην αναβάθμιση της ζωής της τοπικής κοινωνίας, ο Δήμος Νίκαιας, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες οικονομικές συνθήκες, καταθέτει και φέτος μια διαφορετική ποιοτική πρόταση ψυχαγωγίας. Ο λόγος για το Φεστιβάλ του Δήμου «Νίκαια - Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2009», που πλουσιότερο και σταθερά προσανατολισμένο στην ποιοτική δημιουργία, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των εκδηλώσεών του, επανέρχεται δριμύτερο με τις εκδηλώσεις του δεύτερου κύκλου (26/8 - 30/9). Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί, η ιδιαίτερη δουλειά που γίνεται καθημερινά τα τελευταία χρόνια στη Νίκαια στον τομέα του πολιτισμού και όχι μόνο την περίοδο του καλοκαιριού, όπως βλέπουμε συχνά πυκνά σε άλλους, και μάλιστα καλοπροικισμένους με δημόσιο χρήμα, δήμους. Διαρκής και ουσιαστική, η πολιτιστική πρόταση του Δήμου Νίκαιας ξεδιπλώνεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, πάντως, παραμένει ένας καταξιωμένος θεσμός και δίνει το δικό του δυναμικό πολιτιστικό στίγμα και αυτό το καλοκαίρι. Αξιόλογες μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, αλλά και ενδιαφέροντα θεματικά αφιερώματα θα φιλοξενηθούν στο Κατράκειο Θέατρο και στο Δημοτικό Κηποθέατρο, προσφέροντας στο λαό της Νίκαιας, αλλά και των γύρω περιοχών, ανάσες πολιτισμού. Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε, ότι οι περισσότερες από τις εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να έρθει ευκολότερα σε επαφή με το θέατρο, τη μουσική, το χορό.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του δεύτερου κύκλου του Φεστιβάλ «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2009», είναι:

26/8 Μουσικοχορευτική παράσταση «Cargo» με τις Πέμυ Ζούνη - Ελένη Πέτα (Δημοτικό Κηποθέατρο, 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη). Μια συνεργασία όπου το πάθος και η θεατρικότητα γίνονται αφορμή για σειρά από απρόσμενους μουσικούς συνειρμούς. Η Π. Ζούνη και η Ελ. Πέτα διεισδύουν στο θεατρικό λόγο των τάνγκος και φάδος, διασχίζουν δρόμους αγαπημένων κινηματογραφικών τραγουδιών, ταξιδεύουν στις χώρες του κόσμου με υπέροχες μελωδίες. Η συναυλία γίνεται σε συνεργασία με τη Νομαρχία Πειραιά.

Πετρολούκας Χαλκιάς

ICON

Πετρολούκας Χαλκιάς
27/8 Ρεσιτάλ πιάνου του Κωνσταντίνου Βαλιανάτου (Δημοτικό Κηποθέατρο, 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη).

31/8 Συναυλία Φίλιππου Πλιάτσικα (Κατράκειο, 9 μ.μ.). Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ.

1/9 «Gala αστέρων του Κρατικού Μπαλέτου της Μόσχας» με διακεκριμένους σολίστες του Κρατικού Μπαλέτου της Μόσχας και της Καμεράτας «ΒΙΟΣ» (Δημοτικό Κηποθέατρο, 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη). Μια μοναδική παράσταση μπαλέτου και κλασικής μουσικής με τη συμμετοχή διακεκριμένων σολίστ, που θα προσθέσει ιδιαίτερη νότα στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι. Αποσπάσματα από την «Λίμνη των κύκνων», «Καρυοθραύστη», «Ραϊμόντα», «Κάρμεν» και άλλα γνωστά μπαλέτα του 19ου - 20ού αιώνα σε κλασική χορογραφία καθώς και έργα των A. Vivaldi, P. Mascagni, P. Tchaikovsky, D. Shostakovich, G. Sviridov, Μ. Θεοδωράκη κ.ά., αναδεικνύουν την υψηλή τέχνη των Ρώσων καλλιτεχνών.

2/9 «Σήμερον - Εγχρωμον» (Δημοτικό Κηποθέατρο, 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη). Χρωματιστές ιστορίες με ασπρόμαυρα πλήκτρα, Κοντραμπάσο, Κλαρινέτο και Φωνή. Με το καράβι της Μουσικής, διασχίζουμε το χρόνο, ταξιδεύουμε σε χώρες μακρινές. Οι μουσικές και τα τραγούδια των Villa Lobos, Joaquin Rodrigo, Cole Porter, Madredeus, Andrew Lloyd Webber, Georges Brassens, David Bowie, Beatles, Kurt Weil, Γιώργου Καλκάνη, Σωκράτη Μάλαμα, Μάνου Χατζιδάκι, Ορφέα Περίδη, Μίκη Θεοδωράκη, Διον. Σαββόπουλου, κ.ά. είναι τα λιμάνια που βρίσκουμε στο ταξίδι μας... Γιώργος Καλκάνης- πιάνο, Μιχάλης Καλκάνης - κοντραμπάσο, Χρήστος Καλκάνης - κλαρινέτο - συνθεσάιζερ, Δάφνη Πανουργιά - τραγούδι, Λουκάς Πανουργιάς - τραγούδι.

4/9 «Μήδεια» του Μποστ (Κατράκειο, 9 μ.μ.). Τιμή εισιτηρίου 22 και 17 ευρώ). Η μοναδικότητα της γραφής του Μποστ, παρουσιάζει την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη, σε μια κωμικοτραγική φιγούρα. Οι ήρωες της γνωστής αρχαίας τραγωδίας, μεταφέρονται στη σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα με έναν περίτεχνο και αριστοφανικό τρόπο γραφής. Αναφορές στα πρόσφατα σκάνδαλα, αλλά και σε άλλα σύγχρονα στοιχεία της εποχής μας, προσαρμόζονται στην κωμωδία του Μποστ και μεταφέρουν τη σάτιρά του στο σήμερα, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του κειμένου του. Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης. Παίζουν: Κάτια Δανδουλάκη, Γιώργος Γαλίτης, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός κ.ά.

Κρατικό Μπαλέτο Μόσχας
Κρατικό Μπαλέτο Μόσχας
5/9 «Δον Καμίλο» του Σωτήρη Πατατζή από τη Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου» (Δημοτικό Κηποθέατρο, 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη). Ο «Δον Καμίλο» του Σωτήρη Πατατζή είναι μια ελεύθερη θεατροποίηση του μεταπολεμικού ευθυμογραφήματος του Ιταλού συγγραφέα Τζοβανίνο Γκουαρέσκι. Και στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, ο λαός έκανε Αντίσταση. Στον αντιφασιστικό αγώνα, συμπαραστάτες και συμμέτοχοι, ήταν και αρκετοί λαϊκοί κληρικοί ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Το όραμα του απελευθερωτικού αγώνα των λαών, βέβαια, δε δικαιώθηκε. Σε αυτήν τη βάση «πατάει» ο «Δον Καμίλο». Η άρχουσα τάξη μηχανορραφεί για να διατηρήσει την εξουσία της. Συμμέτοχη στις μηχανορραφίες και η ιεραρχία της εκκλησίας. Αλλά και ο λαός έχει τρόπους να καταπολεμήσει τα σχέδιά της... Επιμέλεια σκηνοθεσίας: Σήφης Μανταδάκης. Συνέβαλαν ουσιαστικά η Γεωργία Χαραμαρά και η Ασπασία Μηλιαράκη. Παίζουν: Λευτέρης Γιαννακόπουλος, Κώστας Χατζόπουλος, Δήμητρα Ελευθερίου, Ασπασία Μηλιαράκη, Παναγιώτης Σαρέλλας, Αλέξανδρος Γεροκομής, Κυριάκος Κοσμίδης, Γεωργία Χαραμαρά, Γιώργος Ταρουνάς.

7/9 Συναυλία Mιχάλη Τζουγανάκη (Δημοτικό Κηποθέατρο, 9 μ.μ.,γενική είσοδος: 18 ευρώ).

8/9 «Αγαμέμνων» του Αισχύλου - Θέατρο «Περίακτοι» (Κατράκειο, 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη). Τέλος του Τρωικού πολέμου. Ο βασιλιάς των Μυκηνών Αγαμέμνονας επιστρέφει στην πατρίδα του. Φέρνει μαζί του λάφυρο την Κασσάνδρα, κόρη του Πριάμου. Οι γέροντες πολίτες των Μυκηνών υποδέχονται τον νικητή βασιλιά ως θριαμβευτή. Τίποτα δεν προμηνύει το θάνατό του. Η Κασσάνδρα προμαντεύει τα άθλια, όμως κανείς δεν την πιστεύει... Μια τραγωδία τόσο φιλοσοφική όσο και συμβολική, με έντονη δράση. Μετάφραση: Θανάσης Βαλτινός , Σκηνοθεσία: Σπύρος Κολιαβασίλης. Παίζουν: Μαριέττα Λούμπα, Αννίτα Παπαζαχαρίου, Μαρία Μαμούρη, Ιουλία Σιάμου, Νάνσυ Χρυσικοπούλου, Αλέξια Τερεζάκη, κ.ά.

Της Ηπείρου και του κόσμου...

Φίλιππος Πλιάτσικας
Φίλιππος Πλιάτσικας
9, 10, 11/9 Εθνικ Φεστιβάλ - Μουσικές του κόσμου (Δημοτικό Κηποθέατρο, 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη): 9/9 O Τάκης Φάβιος και το μουσικό του σχήμα. 10/9 Κινηματογραφική τζαζ, λάτιν, τάνγκο, έντεχνο τραγούδι και κλασική μουσική από τους «Αnima Corda» (Γιώργος Μπεχλιβάνογλου - Μιχάλης Μπρούζος). 11/9 Βραδιά με afro-reggae-caribbean από το συγκρότημα «De Traces».

12, 13/9 Ηπειρώτικο Πολυθέαμα - Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Κατράκειο, 7 μ.μ., είσοδος ελεύθερη). 12/9: Ερμηνευτές του «έντεχνου» ρεπερτορίου σε ηπειρώτικα παραδοσιακά τραγούδια. Συμμετέχουν: Ελένη Δήμου, Γιώργος Μεράντζας , Δημήτρης Υφαντής, Κώστας Μάντζιος, Κώστας Λεοντίδης. 13/9: Παραδοσιακή βραδιά. Συμμετέχουν: Η χορωδία της ΠΣΕ, το Πολυφωνικό της Αδελφότητας Αετόπετρας Δωδώνης, τα χορευτικά συγκροτήματα της Αδ.Αετόπετρας και Λίθινο Ιωαννίνων, του Συλ. Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, Συλ. Ηπειρωτών Χαϊδαρίου, Πνευματικό κέντρο Δήμου Νίκαιας και Σύνδεσμος Ηπειρωτών Πειραιά. Τραγουδούν: Αντώνης Κυρίτσης, Στέλιος Μπέλλος, Ηλίας Κόντης, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Δημήτρης Τζουμερκιώτης, Κώστας Μήτσης, Βαγγέλης Κώτσου, Δάφνη Νικολάου. Παίζουν οι Μουσικοί: Πέτρος Λούκας Χαλκιάς: κλαρίνο, Μπάμπης Χαλκιάς: κλαρίνο, Πέτρος Χαλκιάς: κλαρίνο, Αχιλλέας Χαλκιάς: βιολί, Αθανάσιος Μαρκόπουλος: λαούτο, Θοδωρής Μπαλντούμας: ντέφι. Θα λειτουργεί ταβέρνα με παραδοσιακούς μεζέδες και στο τέλος κάθε παράστασης ακολουθεί ηπειρωτικό γλέντι με τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά.

14/9 «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη (Κατράκειο, 9 μ.μ., τιμή εισιτηρίων 23 και 15 ευρώ). Η κωμωδία του Αριστοφάνη, που επικεντρώνεται στα ελαττώματα ανδρών και γυναικών - θέμα διαχρονικό και πάντα επίκαιρο - σατιρίζει τα φιλολογικά , ποιητικά, και θεολογικά ήθη της εποχής του Πελοποννησιακού πολέμου. Μετάφραση: Κ. Γεωργουσόπουλος, σκηνοθεσία: Νίκος Χαραλάμπους. Παίζουν: Βασίλης Τσιβιλίκας, Γιώργος Κωνσταντίνου, Σπύρος Σαραφιανός, Γιώργος Ματαράγκας, Αθηνά Μαυρομάτη κ.ά.

«Πέρσες» από το Εθνικό Θέατρο
«Πέρσες» από το Εθνικό Θέατρο
16/9 «Γάμος άνευ Νύμφης» του A. Ρ. Ραγκαβή - «Αμφι-θέατρο» Σπύρου Α. Ευαγγελάτου (Κατράκειο, 9 μ.μ., τιμή εισιτηρίων 10 και 5 ευρώ). Η σπαρταριστή κωμωδία του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή είναι ένα από τα ελάχιστα θεατρικά κείμενα του 19ου αιώνα, που παραμένουν ζωντανά. Προβάλλει χιουμοριστικά τις προσπάθειες «εξευρωπαϊσμού» των λαϊκότερων τάξεων στην Αθήνα, που μόλις είχε γίνει πρωτεύουσα. Στην κωμωδία έχουν προστεθεί τραγούδια, που περιγράφουν το ιστορικό κλίμα, σε στίχους που έγραψε ο σκηνοθέτης, μιμούμενος το γοητευτικό γλωσσικό ύφος του Ραγκαβή. Σκηνοθεσία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Πάτσας. Συμμετέχουν: Μιχάλης Μητρούσης, Νικόλας Παπαγιάννης, Σωτήρης Τσακομίδης κ.ά.

20/9 «Πέρσες» του Αισχύλου - Εθνικό Θέατρο (Κατράκειο, 9 μ.μ., τιμή εισιτηρίων 22 και 14 ευρώ). Ενα από τα κορυφαία έργα του τραγικού λόγου, σε σκηνοθεσία του Ντίμιτερ Γκότσεφ. Η συγκλονιστική περιγραφή της καταστροφής του περσικού στόλου από τον αγγελιοφόρο, η οδύνη των Περσών για την ήττα τους και η επιστροφή του ταπεινωμένου Ξέρξη συνθέτουν ένα από τα σπουδαιότερα αντιπολεμικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας. Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου, σκηνικά - κοστούμια: Μαρκ Λάμμερτ. Παίζουν: Αμαλία Μουτούση, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Καραθάνος, Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Κουρής, Λένα Κιτσοπούλου, Δημήτρης Ημελλος, Εύη Σαουλίδου κ.ά.

«Μήδεια» του Μποστ
«Μήδεια» του Μποστ
21/9 «Ελένη» του Ευριπίδη - Θέατρο «Κνωσσός» (Κατράκειο, 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη). Ο Ευριπίδης στην «Ελένη» αποκαθιστά το όνομα και την φήμη της γυναίκας του Μενέλαου. Παρουσιάζει μια Ελένη, ωραία πάντα αλλά πιστή και κυρίως θύμα των περιστάσεων. Το τέλος του έργου του είναι ευτυχές καθώς η Ελένη μαζί με τον άντρα της ξαναγυρίζουν μονοιασμένοι στη συζυγική τους εστία. Ο Ευριπίδης φαίνεται να κοροϊδεύει και να καταγγέλλει τη μωρία εκείνων που μηχανεύονται εκστρατείες και πολέμους, για οικονομικά οφέλη... Μετάφραση: Τάσος Λέρτας, σκηνοθεσία: Λάμπρος Τσάγκας. Παίζουν: Γωγώ Ατζολετάκη, Λάμπρος Τσάγκας, Νίκος Καραγιώργης, Λαμπρινή Λίβα, Μαρίτα Βλασσοπούλου κ.ά.

23/9 «Σαν να λέμε...Ταρτούφος» του Μολιέρου - Θεατρική παράσταση του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων (Κατράκειο, 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη). Πρόκειται για μια παράσταση με καλλιτεχνική και κοινωνική διάσταση και αξία με στόχο την ψυχαγωγία αλλά και την παρουσίαση στο κοινωνικό σύνολο των δυνατοτήτων και ικανοτήτων των πολιτών με αναπηρία και την ευκολία «συνύπαρξης» μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό. Διασκευή: Αγγέλα Καζακίδου (από τον «Ταρτούφο» του Μολιέρου).

26/9 «Μια Ζωή σε μια Νύχτα» - Πειραματική Χορευτική Ομάδα «ΦΩΣ» (Δημοτικό Κηποθέατρο, 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη). Χωρίς καμία μοιρολατρική διάθεση, η Πειραματική Χορευτική Ομάδα «ΦΩΣ» στοχεύει να προσφέρει στο κοινό ό,τι στερήθηκε, ό,τι ονειρεύτηκε, ό,τι ζήτησε με κραυγές, πριν επιλέξει τη μοναξιά του και να ζήσει «Μια ζωή σε μια νύχτα». Η ομάδα αποτελείται από ανθρώπους ηλικίας 9 έως 60 και είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID-UNESCO. Στην παράσταση συμμετέχει εθελοντικά ο μαέστρος ενορχηστρωτής Νίκος Κούρος. Κείμενα: Καλλιόπη Δράκου. Μουσική επιμέλεια: Νίκος Κούρος. Σκηνοθεσία: Μαριάννα Παπαδοπούλου. Υποκριτική διδασκαλία: Παναγιώτης Μαρίνος. Χορογραφίες: Μαριάννα Παπαδοπούλου - Καλλιόπη Κούρου.

30/9 Συναυλία «Ο Λόγος στη Μουσική διαχρονικά...» - Σύλλογος «Φίλοι Μουσείου Μάνης - Μιχάλη Κάσση» (Δημοτικό Κηποθέατρο, 8 μ.μ., γενική είσοδος 15 ευρώ). Βραδιά αφιερωμένη στη μελοποιημένη ποίηση με ερμηνευτή τον Γιάννη Θωμόπουλο. Στο πιάνο η Νίκη Κουντούμη. Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου.


Ρ.Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ