Εκτενή αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έδωσε χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
-- Η πρόταση Τσάτσου πώς σας βρίσκει εσάς στο ΚΚΕ, κ. Παπαρήγα;
-- Καταρχήν πρέπει να σας πω ότι αυτό που έχουμε μετά τις ευρωεκλογές είναι απανωτά νομοσχέδια τα οποία υλοποιούν ένα στόχο που δεν είχε επιτευχθεί πριν, την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, για μια πολιτική η οποία θα φέρει νέα καταιγίδα και βαρβαρότητα για τους εργαζόμενους. Υπάρχουν όλες αυτές οι σκέψεις που γίνονται για το διαχωρισμό του τομέα της Υγείας και της Ασφάλισης, διαχωρισμός που δεν υπηρετεί την Υγεία, αντίθετα θα ρίξει και το επίπεδο της Κοινωνικής Ασφάλισης και το επίπεδο της Υγείας. Πρόκειται για μέτρα άγρια, τα χειρότερα που έχουν παρθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Βέβαια οικοδομούνται πάνω σε μέτρα που έχουν προηγηθεί και από τις δύο κυβερνήσεις. Αυτό για εμάς είναι το κυριότερο.
Για το θέμα που έβαλε ο κ. Τσάτσος, εμείς είπαμε το εξής: Εχει βάση αυτό που λέει ο κ. Τσάτσος. Η βάση ποια είναι; Το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται. Μπορεί συνταγματικά να είναι νόμιμο στην πρώτη ψηφοφορία να μην ψηφίσεις έναν πρόεδρο, στη δεύτερη να τον ψηφίσεις. Αλλά εδώ όλη αυτή η ιστορία είναι ένα πολιτικό παιχνίδι αποπροσανατολισμού, όπου στο επίκεντρο έρχεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ στο επίκεντρο είναι αντικειμενικά η αλλαγή πολιτικής. Βεβαίως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν έχει άλλη πολιτική από τη ΝΔ, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη ΝΔ σε αυτό το πεδίο και την αντιμετωπίζει στο πεδίο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ημερομηνία των εκλογών κλπ.
-- Εσείς δε θέλετε πρόωρες εκλογές; Δε νομίζετε ότι υπάρχει ανάγκη να αλλάξουν οι πολιτικές;
-- Κοιτάξτε, ανάγκη να αλλάξει η πολιτική υπάρχει. Δεν πρόκειται οι εκλογές να οδηγήσουν, με τα σημερινά δεδομένα, σε αλλαγή πολιτικής. Σε εναλλαγή κυβέρνησης, ναι. Αυτό όμως δε σημαίνει αλλαγή πολιτικής. Αυτό δε σημαίνει ότι μας είναι αδιάφορο αν θα γίνουν εκλογές ή όχι. Θεωρούμε ότι ήδη είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο και ακριβώς ενδιαφερόμαστε σε αυτή την προεκλογική περίοδο να αναπτυχθούν οι αγώνες, να μη σταματήσουν οι αγώνες, γιατί οι εκλογές δε θα λύσουν το ζήτημα, αλλά οι εκλογείς να μας συναντήσουν με αγώνες, γιατί και την άλλη μέρα από τις εκλογές, όποιος και αν έρθει πρώτος, έχει δεν έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα αρχίσουν τα διλήμματα και επομένως μας ενδιαφέρει σε τι θέση θα είναι το κίνημα. Και εμείς προτιμούμε οι εκλογές να βγάλουν μια κυβέρνηση αδύναμη. Μια κυβέρνηση δυνατή και σταθερή σημαίνει ακόμα πιο στιβαρή στην αντιλαϊκή πολιτική.
-- Ηθικό ή πολιτικό είναι το ζήτημα σε ό,τι αφορά την επιμονή του ΠΑΣΟΚ να πατήσει πάνω στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να προκαλέσει πρόωρες εκλογές;
-- Είναι πολιτικό ζήτημα, που όμως περιέχει την ανηθικότητα μιας αντιπαράθεσης και αυτή υπάρχει και στις δύο πλευρές. Είναι αντιπαράθεση δύο ανταγωνιστών στο ίδιο γήπεδο και με αυτή την έννοια υπάρχει και η ηθική πλευρά.
-- Πάντως εσείς δεν έχετε σκοπό να ψηφίσετε τον κ. Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
-- Οχι, δεν τον ψηφίσαμε ούτε την προηγούμενη φορά και ήταν άσχετο από το θέμα των εκλογών, διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράφει όλα τα αντιλαϊκά, αντεργατικά νομοθετήματα που χρειάζεται. Και επομένως δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε την όποια εκτίμηση έχει κανείς σε ένα πρόσωπο από την υπογραφή του.
-- Αρα θεωρητικά έχετε ενδιαφέρον αν θα μεσολαβήσουν ή αν θα ακολουθήσουν οι εκλογές, απλώς τοποθετήστε θεωρητικά απέναντι στην πρόταση Τσάτσου;
-- Δεν μπορούμε να ουδετεροποιηθούμε από το ζήτημα ότι σήμερα υπάρχει ο εξής αποπροσανατολισμός: Να φύγει η ΝΔ, να έρθει το ΠΑΣΟΚ. Να φύγει η ΝΔ δέκα χιλιάδες φορές, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, αλλά το ζήτημα είναι τι θα έρθει. Οποιος και να έρθει, αφού δυστυχώς με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορείς να έχεις μια φιλολαϊκή κυβέρνηση, αυτό που έχει σημασία είναι να βγει μια αδύναμη κυβέρνηση, που σημαίνει ότι πρέπει να τιμωρηθούν και τα δυο κόμματα. Αυτοί, παραδείγματος χάρη, που έκαναν αποχή, θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας στα δύο κόμματα, να τα καταψηφίσουν, γιατί η αποχή δεν προσφέρει τίποτα.
-- Μάλιστα είναι ένα θέμα που νομίζω έχει απασχολήσει όχι μόνο τα δύο κόμματα εξουσίας, αλλά και εσάς και τα υπόλοιπα κόμματα, διότι είναι μια συνειδητή επιλογή, δεν ήταν μια τυχαία επιλογή.
-- Βεβαίως, έχουμε δημοσιοποιήσει και τις θέσεις μας γι' αυτά. Ενα σημαντικό μέρος, για πρώτη φορά σε τέτοια ποσοστά, είχε πολιτικό υπόβαθρο σε αυτή την επιλογή, όμως αυτό το πολιτικό υπόβαθρο δεν επηρέασε καθόλου μετεκλογικά. Η ΝΔ επηρεάστηκε, που μάλιστα έχασε κιόλας και έκανε πίσω; Οχι, φέρνει αυτούς τους αντιλαϊκούς νόμους. Μήπως το ΠΑΣΟΚ άλλαξε το πρόγραμμά του, προβληματίστηκε από το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος ψηφοφόρων του είχε κληθεί σε δημοψήφισμα να του δώσει τον αέρα δεν του τον έδωσε; Επομένως, δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε και για το πότε θα γίνει εκλογική μάχη και τι ετοιμότητα θα έχει ο λαός σε αυτή την εκλογική μάχη.
-- Επειδή βλέπω και πρωτοσέλιδο σήμερα στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» για τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου με αφορμή και τις εξελίξεις που έχουμε στα ελληνοτουρκικά. Αλλο ένα θερμό καλοκαίρι από ό,τι φαίνεται;
-- Είναι πολύ σοβαρό αυτό το ζήτημα. Οι παραβιάσεις που κάνει η Τουρκία έχουν περάσει στην επικαιρότητα, αλλά αυτό δεν οφείλεται στο ότι υπήρχε μια ουσιαστική αντίδραση από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Στην επικαιρότητα βρίσκεται ακριβώς διότι πάει να επισημοποιηθεί η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου που σημαίνει και νομιμοποίηση της στάσης της Αγκυρας.
-- Λέτε ότι η δική μας εξωτερική πολιτική θα έπρεπε να είναι πολύ πιο σθεναρή;
-- Ναι, όταν θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα, δεν μπορείς να το δέχεσαι. Δεύτερον, όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται να παρεμβάλλουμε εμπόδια στην Τουρκία μέσω της ενταξιακής διαδικασίας, λέμε το εξής: Η ΕΕ αν θα κάνει ή δε θα κάνει μέλος της την Τουρκία εξαρτάται από διάφορα συμφέροντα, γεωστρατηγικά, και όχι από τις παραβιάσεις. Είναι το αλατοπίπερο οι παραβιάσεις. Η ΕΕ δε νοιάζεται καθόλου γι' αυτό, επομένως η πίεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν είναι πραγματική πίεση. Και να σας πω και ένα άλλο; Η ίδια η Τουρκία, μιλάω τώρα για τις ηγετικές της δυνάμεις δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κόβονται να μπουν στην ΕΕ ή ότι θεωρούν ότι χάθηκε η Τουρκία αν δεν μπει στην ΕΕ.
-- Το χρησιμοποιούν ως χαρτί διαπραγματευτικό για τα υπόλοιπα σχέδια τα οποία έτσι και αλλιώς έχουν για την ευρύτερη περιοχή.
-- Αμα μπουν, θα αποκτήσουν πλεονεκτήματα, άμα δεν μπουν πιθανόν να κερδίσουν άλλα.
-- Η κρίση που ταλανίζει τον Συνασπισμό υποθέτω ότι σας απασχολεί και εσάς, διότι αφορά ένα κομμάτι της αριστεράς με το οποίο είσαστε γείτονες. Νομίζετε ότι η κρίση αυτή θα εξελιχθεί με τρόπο θετικό υπέρ των θέσεων και της πολιτικής δράσης του ΚΚΕ;
-- Λοιπόν, πρέπει να θυμίσω ότι δεν είμαστε γείτονες, ούτε είμαστε αδελφά κόμματα. Γειτονεύουν με το ΠΑΣΟΚ, όχι με εμάς. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αποδεικνύεται ότι αυτός ο χώρος, ο οποίος υποτίθεται ότι αυτοανανεώνεται 50 χρόνια τώρα και κάθε χρόνο επίσης αυτοανανεώνεται αυτός ο χώρος ο οποίος λέει για τα απολυταρχικά κόμματα, για εκείνο, για το άλλο, για την ενότητα στη διαφορετικότητα, αποδείχθηκε ότι η ίδια η στρατηγική του είναι αδιέξοδη, δεν είναι οργανωτικό το ζήτημα. Είναι αδιέξοδη διότι ενδύει μια πολιτική συναινετική με μια αριστερή φρασεολογία. Αυτή είναι η ουσία. Τώρα κοιτάτε να δείτε, εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το εξής πράγμα και θα σας το πω πολύ καθαρά: Υπάρχει ένα τμήμα εργατοϋπαλλήλων, αγροτιάς, μικρομεσαίων οι οποίοι είναι σε πορεία ριζοσπαστικοποίησης και αυτή η ριζοσπαστικοποίηση παρεμποδίζεται με σύγχυση και αποπροσανατολισμό και κινδυνολογία και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά επίσης νοθεύεται και από το ρόλο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό λοιπόν που μας ενδιαφέρει είναι η ριζοσπαστικοποίηση να γίνει ουσιαστική, μας ενδιαφέρει η ανάταση και ανάκαμψη του κινήματος. Με όρους κινήματος διαμορφώνεται η πολιτική συνείδηση και όχι με όρους μιας απλής δυσαρέσκειας ή και αντίθεσης με ένα κόμμα ή την ηγεσία του.
-- Να το πω λίγο έτσι πιο ωμά. Θα ήταν χρήσιμο για την αριστερά και για τον τόπο η διάλυση του Συνασπισμού;
-- Οπως είναι χρήσιμη πάρα πολύ η όσο γίνεται μεγαλύτερη αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επίσης θα είναι χρήσιμη για τον τόπο η αποδυνάμωση της επιρροής του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, της όποιας επιρροής έχει.