ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Φωτίζει το δρόμο μας στους καθημερινούς αγώνες

Εργαζόμενοι, νεολαίοι και απόμαχοι της δουλειάς τίμησαν χτες την ηρωίδα κομμουνίστρια, στο χώρο όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια

«Τούτη την ώρα στο όνομά σου ορκιζόμαστε: Λευτεριά! Στο όνομά σου ορκιζόμαστε: Εκδίκηση! Στο όνομά σου ορκιζόμαστε: Να σου μοιάσουμε».

«Αν μπορούσαν οι νεκροί να μιλήσουν, η Ηλέκτρα θα μας έλεγε σεμνά και με την απλότητα που τη χαρακτήριζε: Τέτοια έγινα γιατί τέτοια με έκανε το Κόμμα μου».

Οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου για την Ηλέκτρα Αποστόλου και το απόσπασμα από άρθρο της Αύρας Παρτσαλίδου για την ηρωίδα κομμουνίστρια, αποτέλεσαν την έναρξη και τη λήξη, αντίστοιχα, της χτεσινής εκδήλωσης προς τιμήν της Ηλέκτρας και όλων των αγωνιστών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για μια ελεύθερη πατρίδα, για μια πατρίδα σοσιαλιστική. Πλήθος κόσμου, νεολαίοι, εργαζόμενοι και παλαίμαχοι της δουλειάς και του αγώνα έδωσαν δυναμικό «παρών» στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΚΟ του ΚΚΕ, η ΟΒ της ΚΝΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ και ΔΣΕ του Ηρακλείου Αττικής, έξω από το πολιτιστικό πολυκέντρο του δήμου. Εκεί όπου κάποτε ήταν το σπίτι της Ηλέκτρας Αποστόλου και έζησε τα παιδικά της χρόνια.

Ηταν όλοι εκεί, για να τιμήσουν την Ηλέκτρα, η οποία, όπως επισήμανε ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ηρακλείου, «από νωρίς στρατεύτηκε στις γραμμές του κόμματός μας. Και όταν το Κόμμα μας κάλεσε τον ελληνικό λαό για αντίσταση κατά του φασισμού, η Ηλέκτρα πρώτη στο προσκλητήριο της μάχης. Εδωσε τα πάντα στον αγώνα για να ηττηθούν οι φασίστες και οι ντόπιοι συνεργάτες τους. Οταν οι δοσίλογοι τη συνέλαβαν, την υπέβαλαν σε φριχτά βασανιστήρια για να της αποσπάσουν πληροφορίες. Αλλά η κομμουνίστρια Ηλέκτρα χλεύαζε τους βασανιστές της», γι' αυτό και τη δολοφόνησαν. Γι' αυτό και η Ηλέκτρα «είναι από τα παραδείγματα αγωνιστών που δυστυχώς δε βρίσκονται στις σειρές βιβλίων του σημερινού σχολείου, μέσα σε αυτό το σύστημα του καπιταλισμού», γιατί αυτά τα παραδείγματα «δίνουν φως στο δρόμο του αγώνα με ψηλά το κεφάλι», όπως είπε η Δήμητρα, στον χαιρετισμό της εκ μέρους της ΚΝΕ.

Το κοινό καθήκον όλων μας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση. Στο βήμα, ο Γ. Μαυρίκος
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση. Στο βήμα, ο Γ. Μαυρίκος
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε: «Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την Ηλέκτρα Αποστόλου, για να τιμήσουμε όλη αυτή τη στρατιά των ηρώων του κομμουνιστικού κινήματος και του λαού μας, όλους αυτούς που έδωσαν και την ίδια τους τη ζωή στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους στη χώρα μας, όπως κάθε φορά στην ιστορική διαδρομή εκφράζονταν εδώ, είναι πρώτα από όλα να ισχυροποιήσουμε το ΚΚΕ μέσα στους χώρους δουλειάς, να ισχυροποιήσουμε την ΚΝΕ, έτσι που το νέο αίμα καθημερινά να μπαίνει και να συστρατεύεται μαζί με τις στρατιές του ΚΚΕ».

«Το κοινό καθήκον όλων μας - συνέχισε - είναι να ανασκουμπωθούμε, να σηκώσουμε τα μανίκια μας και ο καλύτερος τρόπος για να τιμούμε την Ιστορία του Κόμματος, ο καλύτερος τρόπος να μπολιάζουμε το χτες με το σήμερα, να διαμορφώνουμε συνθήκες ώστε το χτες με το σήμερα να είναι δεμένο και να ανοίγει ορίζοντες για το αύριο είναι να δυναμώνουμε το ΚΚΕ, να ενισχύουμε τη στρατηγική του, να δυναμώνουμε την τακτική του, να το μπολιάζουμε πρώτα απ' όλα με την εργατική τάξη και το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων». Στην εκδήλωση, η οποία έκλεισε με κατάθεση στεφάνων, παραβρέθηκαν πλήθος φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος και αντιστασιακές οργανώσεις, καθώς και η Ηλέκτρα Κανέστρη, εγγονή της Ηλέκτρας Αποστόλου.

ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑ
Υμνοι στην «αντιτρομοκρατική» συνεργασία

Τα διαπιστευτήριά του στον Μπ. Ομπάμα κατέθεσε χτες ο νέος Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον

Τα εύσημα της αμερικανικής κυβέρνησης για τη σταθερή πρόσδεση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο άρμα των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων και επιδιώξεων εξέφρασε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στην τελετή κατά την οποία δέχτηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Ελληνα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Βασίλη Κασκαρέλη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την προσδοκία να συνεχιστεί η «στενή συνεργασία και η ισχυρή και άρρηκτη φιλία των δύο χωρών μας». Χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις «ισχυρές» και περιέγραψε το πλαίσιο το οποίο τις περιβάλλει σήμερα, λέγοντας ότι προσβλέπει «στη συνεχή συνεργασία μας στις μεγάλες διεθνείς προσπάθειες του καιρού μας - την προστασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας, την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Μιλώντας περί μεγάλων προσπαθειών και περί προστασίας της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος προφανώς έχει κατά νου το αμερικανικό σχέδιο για εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής, με το οποίο η Ουάσιγκτον επιχειρεί να «νομιμοποιήσει» την εισβολή της στο Ιράκ και την κατοχή αυτής της χώρας. Η αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» είναι το άλλο πρόσχημα της Ουάσιγκτον για την εισβολή και την κατοχή του Αφγανιστάν καθώς και για την παγκοσμιοποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, η οποία υπονομεύει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τα λοιπά, ο Αμερικανός Πρόεδρος, αφού σημείωσε ότι οι δύο χώρες «έχουν μακρά κοινή ιστορία φιλίας που βασίζεται σε κοινές αξίες, κοινούς στόχους και αμοιβαία προσήλωση στη δημοκρατία και την ελευθερία», υπογράμμισε ότι συνεργάζονται σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ως μέλη της ευρωατλαντικής κοινότητας. Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο της Ελλάδας ως προεδρεύουσας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, λέγοντας: «Οι ΗΠΑ, ως μέλος του ΟΑΣΕ, είμαστε ευγνώμονες προς την Ελλάδα για την ικανότατη ηγεσία που ασκεί ως προεδρεύουσα χώρα του ΟΑΣΕ για το 2009».

Εκδήλωση στη Σάμο

Η ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Μαραθόκαμπου διοργανώνουν εκδήλωση - προσκύνημα τιμής και μνήμης των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, την Κυριακή 26/7, στις 11 π.μ., στο μνημείο του ΔΣΕ στη θέση Ξυνιάς του Κέρκη.

ΣΦΕΑ 1967-'74
Σήμερα η εκδήλωση για την πτώση της χούντας

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-'74 (ΣΦΕΑ 1967-'74) διοργανώνει, σήμερα, Πέμπτη 23 του Ιούλη, στις 8 το βράδυ, εκδήλωση μνήμης για την επέτειο των 35 χρόνων από την κατάρρευση της χούντας, που θα γίνει στο μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας (Βασ. Σοφίας 85, πίσω από το μνημείο του Ελ. Βενιζέλου). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή και χαιρετισμό από τον πρόεδρο του ΣΦΕΑ 1967-'74, Νίκο Τριανταφύλλου. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από τους Λένα Αλκαίου, Σόνια Θεοδωρίδου, Λάμπρο Καρελά, Γιάννη Ματσούκα και το ΤΡΙΦΩΝΟ (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής). Απαγγελίες από τους ηθοποιούς Μπέττυ Βαλάση και Μαρία Καψή. Επιμέλεια -παρουσίαση του προγράμματος από την δημοσιογράφο Σοφία Αδαμίδου. Η εκδήλωση θα κλείσει με μικρή δεξίωση.

ΕΕΔΥΕ
Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην Ακρόπολη

Την Πέμπτη 6 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., για τα 64 χρόνια από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Φιλειρηνική - αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, την Πέμπτη 6 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με αφορμή τη συμπλήρωση 64 χρόνων από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τους Αμερικάνους το 1945. Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης είναι: «64 χρόνια μετά. Ποτέ πια Χιροσίμα. Οχι στα πυρηνικά και τους εξοπλισμούς. Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά από την Ελλάδα». Θα ακολουθήσει πορεία προς την πλατεία Συντάγματος. Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά στην κινητοποίηση «για να τιμήσουμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος. Να καταδικάσουμε τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας. Να καταγγείλουμε τον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας του Αντιφασιστικού Αγώνα και της Νίκης των Λαών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ