ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 2009
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Το μέτωπο στα σύνορα

Εν μέσω λαϊκών διαδηλώσεων ήταν σε εξέλιξη η επιστροφή του διωχθέντος πρόεδρου Μ. Σελάγια

Διαδηλωτές προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία στρατιωτικού οχήματος που κατευθύνεται προς τα σύνορα με τη Νικαράγουα
Διαδηλωτές προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία στρατιωτικού οχήματος που κατευθύνεται προς τα σύνορα με τη Νικαράγουα
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΑΒΑΝΑ - ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Τα μάτια όλων στη Λατινική Αμερική είναι στραμμένα στα σύνορα της Ονδούρας με τη Νικαράγουα, όπου ένα λουτρό αίματος είναι ίσως το βέβαιο σενάριο. Οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν κάνει κατάληψη όλων των περιοχών, έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας και έχουν σφραγίσει το πέρασμα Λας Μάνος, απ' όπου είχε ανακοινώσει ότι θα περάσει ο πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια στην προσπάθεια επιστροφής του, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, δημοσιογράφους, μέλη της οικογένειάς του και άλλους.

Χιλιάδες διαδηλωτές από όλη τη χώρα, που βρίσκεται σε κλοιό διαδηλωτών καθώς οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, όπως και η 48ωρη απεργία και αποκλεισμοί δρόμων, εισρέουν με κάθε τρόπο από την Πέμπτη στην πόλη Ελ Παρέσο, με στόχο να υποδεχτούν τον Σελάγια και το κυριότερο να αποτρέψουν τη σύλληψή του ή ακόμη και τη δολοφονία του από τις Ενοπλες Δυνάμεις... στην περίπτωση αυτή ο Σελάγια δήλωσε, από την πόλη Εστελί της Νικαράγουας κοντά στα σύνορα, ότι την ευθύνη θα φέρει ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Ρομέο Βάσκες Βελάσκες.

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις ηγετικών στελεχών του συνδικαλιστικού κινήματος, του Μπλόκε Ποπουλάρ και του Εθνικού Μετώπου, οι κινητοποιήσεις είναι τεράστιες, έχουν αποκλειστεί όλες σχεδόν οι οδικές αρτηρίες που οδηγούν από την Τεγκουσιγκάλπα προς άλλες πόλεις, οι οδικές αρτηρίες στο βορρά, αλλά και από και προς όλα τα λιμάνια της χώρας. Οι διαδηλώσεις είναι μεγάλες σε πολλές πόλεις, ωστόσο το μεγαλύτερο μέτωπο είναι αυτό στα σύνορα, καθώς χιλιάδες πορεύονταν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας προς τα σύνορα, αρκετοί με τα πόδια - καθώς οι οδηγοί λεωφορείων αρνήθηκαν λόγω του φόβου να τους μεταφέρουν - και άλλοι με λεωφορεία. Παρά την καταστολή, καθώς σύμφωνα με το «Radio Globo» υπάρχουν «θύματα», το «Τελεσούρ» αναφέρει ότι διαδηλωτές κατόρθωσαν να σπάσουν τον κλοιό ασφαλείας και να φτάσουν στις διασυνοριακές περιοχές. Παράλληλα, μονάδες αστυνομικών, ανάμεσα σε αυτές και οι ειδικές μονάδες καταστολής «Cobras», απεργούν με οικονομικά αιτήματα καθώς η πραξικοπηματική κυβέρνηση ήρε τις αποφάσεις για αυξήσεις των αποδοχών τους που είχε προωθήσει ο Σελάγια!

Στο μεταξύ οι ηγέτες των χωρών της «Αγοράς του Νότου» (Mercosur) - Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Παραγουάη, Ουρουγουάη - που συμμετέχουν στη Σύνοδο, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, καταδίκασαν με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο το πραξικόπημα στην Ονδούρα, ζήτησαν την άμεση και άνευ όρων αποκατάσταση του Σελάγια στην προεδρία και στηρίζουν τις ενέργειες του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για την καταδίκη του πραξικοπήματος και όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα.

Τέλος, ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο στους χτεσινούς «Στοχασμούς» του χαρακτήρισε «ιδιοφυή την αμερικανική ιδέα να ορίσουν τον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα Οσκαρ Αρίας ως μεσολαβητή στην πολιτική κρίση στην Ονδούρα ώστε να κερδίσουν χρόνο, να ενισχύσουν το πραξικόπημα και να αποθαρρύνουν τις διεθνείς οργανώσεις που υποστηρίζουν τον ανατραπέντα πρόεδρο της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια. Είναι αυτό ακριβώς που επιθυμούν οι ΗΠΑ με τη συγκεκριμένη ειρηνευτική πρωτοβουλία, να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην Κολομβία», επισήμανε ο Φιντέλ Κάστρο. Και καταλήγει με ειρωνεία: «Πρέπει να είμαστε δίκαιοι και περιμένοντας την τελευταία λέξη από το λαό της Ονδούρας, πρέπει να ζητήσουμε το βραβείο Νόμπελ για την κ. Κλίντον».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Εχθρική» κίνηση η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Κολομβία

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ως «εχθρική» κίνηση χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας την πρόθεση της Κολομβίας να προχωρήσει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, που θα σημάνει την αύξηση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων, τα οποία θα αναπτυχθούν σε τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

«Η παρουσία των στρατευμάτων των γιάνκηδων θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα», δήλωσε ο Πρόεδρος Τσάβες, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης για αναθεώρηση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα. «Θα επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με την Κολομβία και προϊόντα που αγοράζουμε από την Κολομβία θα τα προμηθευτούμε από άλλες χώρες», δήλωσε ο Πρόεδρος Τσάβες, κατονομάζοντας ως πιθανούς εναλλακτικούς προμηθευτές τη Βραζιλία και τον Ισημερινό.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Τσάβες ανακοίνωσε το διπλασιασμό των αρμάτων μάχης του στρατού της Βενεζουέλας στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. «Σχεδιάζουμε να φέρουμε πολλές νέες μονάδες τεθωρακισμένων για να έχουμε μία δύναμη αρμάτων μάχης τουλάχιστον διπλάσια σε μέγεθος από αυτήν που έχουμε τώρα», δήλωσε ο Τσάβες κατά τη διάρκεια τελετής με στελέχη του στρατού, καταλήγοντας: «Δεν με ενδιαφέρει τι θα πουν οι γείτονές μας ή οι γιάνκηδες. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του στρατεύματος, με την αγορά αεροσκαφών και ραντάρ από τη Ρωσία και την Κίνα, αντίστοιχα, έχει αποτελέσει στο πρόσφατο παρελθόν σημείο έντασης, ακόμη και εκτόξευσης απειλών εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ
Εκδήλωση για την 56η επέτειο της Μονκάδα

Εκδήλωση με την ευκαιρία της 56ης επετείου της επίθεσης του Φιντέλ Κάστρο και των συντρόφων του εναντίον των στρατώνων Μονκάδα (26 Ιούλη 1953), διοργανώνει την Τετάρτη 29 Ιούλη, στις 8 μ.μ., ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, με τη συνεργασία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και της Επιτροπής Ειρήνης Ηλιούπολης, στην αίθουσα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης (Ηλιούπολη - διασταύρωση των οδών Μαρίνου Αντύπα - Σοφοκλή Βενιζέλου, πλησίον Κεντρικής Πλατείας). Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Α' Γραμματέας της Πρεσβείας της Κούβας, Χοσέ Κάλα, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Διαμαρτυρίες για νερό, ηλεκτρισμό και στέγαση

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, ηλεκτρισμό και στέγαση, απαιτούν, με διαμαρτυρίες τους, κάτοικοι της Νότιας Αφρικής τις τελευταίες μέρες, ενώ η κυβέρνηση προειδοποιεί πως θα πάρει μέτρα ενάντια σε «όποιον χρησιμοποιεί παράνομα μέσα για να ικανοποιήσουν» τα αιτήματά τους.

Οι διαμαρτυρίες αυτές - που την Τετάρτη «αντιμετωπίστηκαν» από τις αστυνομικές δυνάμεις με πλαστικές σφαίρες και δεκάδες συλλήψεις ιδιαίτερα στην περιοχή του Ντουρμπάν - έχουν πάρει και τη μορφή εισβολής των κατοίκων σε σούπερ μάρκετ για να αποκτήσουν τρόφιμα για να επιβιώσουν.

Αυτές οι εξελίξεις διαδραματίζονται σε μια στιγμή που ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα έχει δώσει υποσχέσεις για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και την καταπολέμηση της φτώχειας, σε μια χώρα που αντιμετωπίζει πολύ έντονα τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

ΗΠΑ
Κύκλωμα διαφθοράς και εμπορίας οργάνων

ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΪ.--

Πολιτικοί, αξιωματούχοι, ακόμη και κληρικοί ήταν μέρος του κυκλώματος διαφθοράς, ξεπλύματος χρήματος και εμπορίας ανθρώπινων οργάνων που εξαρθρώθηκε χθες από το FBI.

Συνολικά, συνελήφθησαν 44 άτομα, η επιχείρηση της σύλληψής τους ήταν συντονισμένη και σε αυτήν έλαβαν μέρος περίπου 300 πράκτορες του FBI, που εισέβαλαν σε δεκάδες τοποθεσίες στο Νιου Τζέρσεϊ και τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με το Reuters, οι έρευνες του FBI διήρκεσαν 10 χρόνια και στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται τρεις δήμαρχοι του Νιου Τζέρσεϊ, άλλοι πολιτικοί και αξιωματούχοι της πολιτείας, καθώς και εξέχοντες ραβίνοι. Σύμφωνα με την Εισαγγελία, σε 29 από τους συλληφθέντες - κυρίως πολιτικούς - απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διαφθορά, σε 15 - μεταξύ των οποίων και οι ραβίνοι - απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Επιπλέον, ένας εκ των συλληφθέντων κατηγορείται για εμπορία ανθρώπινων οργάνων επί μία δεκαετία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δότες από το Ισραήλ παρείχαν νεφρά για παράνομες μεταμοσχεύσεις έναντι 10.000 δολαρίων. Τα όργανα πωλούνταν μέχρι και 160.000 δολάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ