ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 2009
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΥ
Στο συντονισμένο αγώνα η λύση για την αγροτιά

Καλεί τους ροδακινοπαραγωγούς να παλέψουν κατά της αντιαγροτικής πολιτικής

Στα «μπλόκα» παρέμεναν και χτες για ένατη μέρα οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, οι οποίοι απέκλεισαν τους κόμβους στο εργοστάσιο «ΚΟΝΕΞ», στο Γυψοχώρι και στο Μελίσσι, ενώ το βράδυ θα συνεδρίαζαν για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Οι Γραμματείες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) των Νομών Ημαθίας και Πέλλας καλούν τους ροδακινοπαραγωγούς να παλέψουν για την απόκρουση και την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι «η λύση βρίσκεται στο συντονισμό του αγώνα της αγροτιάς με την εργατιά, τους αυτοαπασχολούμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής σε ρήξη με την ΚΑΠ, τον ΠΟΕ και την ΕΕ».

Τους καλούν, επίσης, να απαιτήσουν άμεση εξόφληση της περσινής παραγωγής ροδακίνων από τους κονσερβοποιούς με ευθύνη και έλεγχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κατώτατη εγγυημένη τιμή, για τη συνολική φετινή παραγωγή, που να τους δίνει ένα βιώσιμο εισόδημα.

«Η κυβέρνηση, με την υποτιθέμενη τελική της πρόταση για τους ροδακινοπαραγωγούς, συνεχίζει την πρακτική δημιουργίας εντυπώσεων και τη μεθόδευση του ξεκληρίσματος τους. Με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης, οι ροδακινοπαραγωγοί από τη μία γίνονται δέσμιοι των κερδοσκοπικών επιδιώξεων των κονσερβοποιών και από την άλλη θα παρακαλάνε για καλύτερες εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και το ρουσφετολόι θα πάει σύννεφο...», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο γραμματειών της ΠΑΣΥ.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
Δικαστική εμπλοκή στην εφαρμογή του μέτρου

Στα δικαστήρια μπλέκεται η υπόθεση της καταβολής έκτακτης εισφοράς για τους φορολογούμενους οι οποίοι το 2008 δήλωσαν ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ. Μετά από προσφυγή φορολογούμενου, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά αποφάσισε την αναστολή εκτέλεσης του εκκαθαριστικού σημειώματος με το οποίο του επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας κάνει λόγο για «προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης του συγκεκριμένου εκκαθαριστικού σημειώματος», η οποία «δεν εισέρχεται στην ουσία της προσφυγής του φορολογούμενου και δεν αποτελεί πρόκριμα, ούτε της σχετικής αίτησης αναστολής που θα εκδικαστεί το Σεπτέμβριο, ούτε της προσφυγής, για την οποία δεν έχει οριστεί ακόμα δικάσιμος». Προσθέτει επίσης ότι το ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να ζητήσει άμεσα την ανάκληση της παραπάνω προσωρινής διαταγής, ενώ χαρακτηρίζει το μέτρο της επιβολής έκτακτης εισφοράς σύμφωνο με τις φορολογικές αρχές του Συντάγματος, αλλά και με τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης... Υποκριτικά, υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα δεν έλαβαν αύξηση και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανασφάλειας και ότι στο πλαίσιο αυτό δε νοείται η άρνηση των οικονομικά ευπορότερων πολιτών να συμμετάσχουν και αυτοί, με το μερίδιο που τους αναλογεί, στην αντιμετώπιση μιας έκτακτης και δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα...

Η επιβολή έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα μεγαλύτερα των 60.000 ευρώ, ήταν ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ τον προηγούμενο Ιούνη, με στόχο «την περιστολή του ελλείμματος», τα οποία, κατά κύριο λόγο, πλήττουν τα λαϊκά στρώματα. Υπενθυμίζουμε την αύξηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα και στα κινητά τηλέφωνα, ενώ είχε προηγηθεί το «πάγωμα» των μισθών στο δημόσιο τομέα. Τη βαθιά ταξική και εχθρική για τα λαϊκά στρώματα πολιτική της, η κυβέρνηση επιχείρησε να την πασπαλίσει με ...μέτρα που έθιγαν τα ευπορότερα οικονομικά στρώματα, όπως η επιβολή της έκτακτης εισφοράς και η φορολογία των σκαφών αναψυχής. Οι «έχοντες και κατέχοντες» ευνοούνται τα μέγιστα από την εφαρμοζόμενη πολιτική, όταν όμως θιγεί η τσέπη τους και στο ελάχιστο, επαναστατούν κατά της αδικίας...

ΔΕΗ ΑΕ
Με το ένα «πόδι» στο Μαυροβούνιο

Με αξιώσεις διεκδικεί η ΔΕΗ ένα σημαντικό ποσοστό της κρατικής ηλεκτρικής εταιρείας του Μαυροβουνίου, το οποίο βγαίνει στο σφυρί από την κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να συμμορφωθεί με τις πολιτικές επιταγές της ΕΕ, έτσι όπως έχουν τεθεί και στις εκτός Κοινότητας χώρες, μέσω των διεργασιών για τη δημιουργία ενιαίας εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία της με την «GoldenEnergy One Holdings Ltd» - εταιρεία του Ομίλου Ρέστη - υπέβαλε χτες την καλύτερη οικονομική προσφορά στο διαγωνισμό για την εξαγορά έως και 45% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας «Electroprivreda Crne Gore AD Niksic» (EPCG). Στο διαγωνισμό του Μαυροβουνίου, μετά την αποχώρηση ορισμένων εταιρειών, είχαν απομείνει η κοινοπραξία της ΔΕΗ και η ιταλική εταιρεία Α2Α.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, έχοντας την πλήρη υποστήριξη, αλλά και παρότρυνση της κυβέρνησης, επιδιώκει να επεκταθεί στα Βαλκάνια, με αποκλειστικό γνώμονα την αύξηση των κερδών των μεγαλομετόχων της, καθώς οι επενδύσεις της εκτός Ελλάδας δεν έχουν καμία σχέση με την κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ η διοίκηση της Επιχείρησης με εισήγηση του επικεφαλής της Τ. Αθανασόπουλου, προωθεί την ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου 800 MW στη Μεγαλόπολη, με αιτιολογικό τη μη έγκαιρη κατασκευή του αγωγού τροφοδοσίας του από τη ΔΕΣΦΑ. Η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ κάνει λόγο για «άνευ όρων παράδοση» του τομέα της παραγωγής στα ιδιωτικά συμφέροντα και θεωρεί όσους συναινέσουν στην ακύρωση του διαγωνισμού υπόλογους και στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Παρ' όλα αυτά, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ όχι μόνο δεν αντιπαλεύει την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αλλά ασκεί κριτική και στη βάση της ορθότερης επιχειρηματικής λογικής. Γι' αυτό, αν και υπάρχουν σημαντικά αποθέματα λιγνίτη στην περιοχή, η ΓΕΝΟΠ τάσσεται υπέρ του φυσικού αερίου κι ας «βουρκώνει» για την απαξίωση του λιγνίτη.

ΤΟΜΕΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Κανένα όφελος από την Κομισιόν

Τίποτα προς όφελος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων δεν έρχεται να προσφέρει η έκθεση που δημοσιοποίησε η Κομισιόν για τον τομέα του γάλακτος. Η έκθεση κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ, που επέφερε την κατρακύλα των τιμών στα γάλα και οδήγησε τους παραγωγούς στην απόγνωση. Από την άλλη οι γαλακτοβιομηχανίες όλο και αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών.

Η Κομισιόν κατάργησε και στο γάλα την παρέμβαση, με αποτέλεσμα να κατρακυλήσουν οι τιμές, όπως έγινε σε όλα τα αγροτικά προϊόντα όπου καταργήθηκε η παρέμβαση. Η έκθεση προτείνει κάποια επιμέρους διαχειριστικά μέτρα όπως το να καταβάλλεται το 70% των άμεσων ενισχύσεων από τις 16 Οκτώβρη αντί από την 1 Δεκέμβρη που μπορεί να δοθεί το 100%, πράγμα που ισχύει για όλα τα προϊόντα.

Τα κράτη - μέλη θα μπορούν να δίνουν κάποιες μικροενισχύσεις ή να επιτρέπουν τη χορήγηση δανείων, κάτι που σ' ένα βαθμό έγινε στην Ελλάδα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης μέσα από τις ρυθμίσεις του ελέγχου υγείας μπορούν να γίνουν αναδιανομές ορισμένων άμεσων ενισχύσεων, που σημαίνει να κοπούν επιδοτήσεις από αλλού, εντός του κράτους - μέλους, για να δοθούν για παράδειγμα στον τομέα του γάλακτος, επειδή η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ έχει οξύνει και πολλαπλασιάσει τα προβλήματα του κλάδου.

ΚΑΡΠΟΥΖΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Μαχητική κινητοποίηση

Αγωνιστική συγκέντρωση και πορεία, με τα αγροτικά αυτοκίνητα στα Τρίκαλα, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι παραγωγοί καρπουζιών και πεπονιών του νομού, διεκδικώντας ικανοποιητικές τιμές πώλησης των προϊόντων τους, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος και καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη», έγινε στην καρπουζοαγορά, στο Ριζαριό και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στη Νομαρχία, όπου αντιπροσωπεία τους επέδωσε το ψήφισμα της κινητοποίησης. Να σημειωθεί ότι τα προϊόντα τους πωλούνται στην εξευτελιστική τιμή των 5 λεπτών το κιλό.

Απαίτησαν, μεταξύ των άλλων, τη θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών, τιμή πώλησης 20 λεπτά το κιλό για τα καρπούζια και 40 λεπτά το κιλό για τα πεπόνια και αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Αλ. Νταούλα, εκφράζοντας την συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα των παραγωγών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ