ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
29 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο αγώνας η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη της

Εκατοντάδες εργάτες και φοιτητές έκλιναν το γόνυ στη μνήμη της, τίμησαν την Κνίτισσα και αγωνίστρια

«Μείνετε ήσυχοι φίλοι, μείνετε ήσυχοι. Φεύγω με σας στην καρδιά μου, με τον αγώνα πάντα στο νου μου»...

Με αυτά τα λόγια του Ναζίμ Χικμέτ, με ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, τραγούδια εμπνευσμένα από τους αγώνες του λαού και πάνω απ' όλα με την υπόσχεση ότι οι ταξικοί αγώνες θα συνεχιστούν μέχρι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να γίνουν κάτοχοι του πλούτου που παράγουν, εκατοντάδες εργάτες και νέοι, συνδικαλιστές, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ τίμησαν χτες έξω από την πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ τη μνήμη της Κνίτισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου. Της φοιτήτριας της Παντείου που δολοφονήθηκε εκεί σαν χτες, πριν από 29 χρόνια, κατά τη διάρκεια εξόρμησης για την πανεργατική απεργία της επόμενης ημέρας.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και φέτος έξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ μπροστά από το λιτό μνημείο που έχει στηθεί στη μνήμη της Σωτηρίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών Αθήνας, της ΟΕΚΙΔΕ και του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου. Κοντοστάθηκαν κρατώντας κόκκινες σημαίες μπροστά από το μνημείο όπου είναι χαραγμένα τα λόγια του ποιητή Γιάννη Ρίτσου: «Αν έχεις λείψει γι' αυτά που πρέπει, θα είσαι για πάντα μέσα σε όλα εκείνα που γι' αυτά έχεις λείψει. Θα 'σε για πάντα μέσα σ' όλο τον κόσμο».

Στον ίδιο δρόμο βαδίζουμε

«Η θυσία της Σωτηρίας, όπως και συνολικά η ιστορία του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, δεν αποτελούν μουσειακό έκθεμα. Για τα ίδια πράγματα που η Σωτηρία πάλευε πριν τρεις δεκαετίες, παλεύουμε και σήμερα, στον ίδιο δρόμο βαδίζουμε. Στέλνουμε μήνυμα στο μεγάλο κεφάλαιο και στους πολιτικούς τους υπηρέτες πως θα μας βρουν μπροστά τους. Οπου ζει και δουλεύει η εργατιά να υψώνουμε τείχη αντίστασης. Στέλνουμε μήνυμα ανυπακοής και απειθαρχίας, μήνυμα αντεπίθεσης» σημείωσε εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου ο Νίκος Τσιμογιάννης.

Εργάτες και φοιτητές τίμησαν και φέτος τη μνήμη της Σωτηρίας
Εργάτες και φοιτητές τίμησαν και φέτος τη μνήμη της Σωτηρίας
«Η αλύγιστη στάση της συντρόφισσάς μας που θυσίασε ακόμη και τη ζωή της, μας εμπνέει και σήμερα» ήταν τα λόγια του Γιάννη Τασιούλα εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο οποίος συμπλήρωσε: «Χιλιάδες αγωνιστές του ΠΑΜΕ όλα αυτά τα χρόνια δίνουμε σκληρές μάχες ανυποχώρητοι απέναντι στις δυνάμεις του κεφαλαίου, για τα δίκια της τάξης μας, χωρίς να υποκλινόμαστε στις δυσκολίες».

Στη συνέχεια τρία νέα κορίτσια παρουσίασαν αφιέρωμα στο χρονικό της δολοφονίας και τα γεγονότα της περιόδου. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από την ΚΕ του ΚΚΕ και την ΚΟΑ, το ΚΣ της ΚΝΕ, την ΕΓ του ΠΑΜΕ, την ΟΕΚΙΔΕ, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Αθήνας, το Σύλλογο Φοιτητών Παντείου, την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, τα Συνδικάτα Αθήνας και Πειραιά και το Δήμο Νίκαιας. Το Συνδικάτο Μετάλλου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» στη μνήμη της πρόσφερε 50 ευρώ στο ΠΑΜΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Δ. Αρβανιτάκη και Κ. Παρασκευά, αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ και ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Επιδημία» από απολύσεις και μείωση μισθών

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις του νομού, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Οι αυθαιρεσίες και η καταπάτηση κεκτημένων δικαιωμάτων «βασιλεύουν» στους εργασιακούς χώρους του Κιλκίς διαπιστώνει η Γραμματεία Κιλκίς του ΠΑΜΕ, που χτες σε συνέντευξη Ττύπου παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία. Στοιχεία που συγκέντρωσε όλο τον τελευταίο χρόνο και που δείχνουν την ακόρεστη δίψα της εργοδοσίας για ακόμα περισσότερα κέρδη καθώς με το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάτω από τις οδηγίες της ΕΕ, πέρασαν τα τετραήμερα, οι μειώσεις του χρόνου εργασίας σε 7ωρα με αντίστοιχη μείωση μισθών και ημερομισθίων, με αναγκαστικές άδειες, με εκ περιτροπής εργασία κλπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας, στην επιχείρηση «Σεργιαννίδης» από το Νοέμβρη του 2008 οι εργαζόμενοι δούλευαν εκ περιτροπής εργασία με την ανοχή του σωματείου, η διοίκηση του οποίου υπάκουσε στις εντολές του εργοδότη. Το αποτέλεσμα είναι οι 40 απολύσεις του περασμένου μήνα.

Στην ΚΛΕΜΑΝ από τον περασμένο Νοέμβρη καθιερώθηκε 7ωρο μέχρι τον Απρίλη αυτού του χρόνου και ακολούθησαν απολύσεις συμβασιούχων.

Στην ΣΤΙΜΠΕΘΕΡΜ έμειναν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι από τον Δεκέμβρη του 2008 μέχρι τον περασμένο Απρίλη παρόλο που δούλευε το εργοστάσιο και είχε παραγωγή. Στη συνέχεια η εργοδοσία τούς κατέβαλε μόνο το 40% από τα οφειλόμενα.

Στη ΦΙΕΡΑΤΕΞ από πέρσι τον Ιούνη γίνονταν απολύσεις με το 2% κάθε μήνα. Μάλιστα επιχειρήθηκε να καθιερωθεί το τετραήμερο παρά το γεγονός ότι το προσωπικό δούλευε υπερωρίες. Το σχέδιο ματαιώθηκε μπροστά στην έντονη αντίδραση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Στην «ΔΟΜΗ ΑΕ» έγιναν περίπου 30 απολύσεις, στην «ΚΑΡΙΝΑ ΑΕ» άλλες 30 απολύσεις, στην «ΑΛΜΑΚΟ» πάνω από 100 απολύσεις και τέλος στην «ΕΛΒΙΑΛ» έγιναν πάνω από 30 απολύσεις παρόλο που οι εργαζόμενοι δούλευαν υπερωριακά τον περισσότερο καιρό.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν κάθησαν με σταυρωμένα χέρια. Πήραν πρωτοβουλίες, έκαναν σειρά παρεμβάσεων, όπως στην ΑΛΟΥΜΙΛ, όταν η εργοδοσία έβαλε να υπογράψουν οι εργαζόμενοι ότι θα δουλεύουν 6,5 ώρες, στην ΑΛΜΑΚΟ όταν έγιναν απολύσεις κλπ.

Στη συνέντευξη που έδωσε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στο Κιλκίς, συμμετείχαν και εκπρόσωποι από το σωματείο της ΣΤΙΜΠΕΘΕΡΜ, οι εργαζόμενοι της οποίας διεκδικούν, να τους καταβάλει η εργοδοσία ολόκληρη τη μισθοδοσία των τελευταίων μηνών.

Τέλος η τοπική Γραμματεία κάλεσε τους εργαζόμενους του νομού Κιλκίς, να επικοινωνούν με τα στελέχη του ΠΑΜΕ για οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν στους εργασιακούς χώρους, στα τηλέφωνα :6974456876 και 6973410876.

ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ
«Συνεχίζουμε στα χνάρια της»

«Στο παράδειγμα της Σωτηρίας εκφράστηκε η σχέση μεταξύ φοιτητικού και εργατικού κινήματος» υπογράμμισε στην κεντρική ομιλία, εκ μέρους του Συνδικάτου Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Αθήνας, η Ελένη Μενεγάκη. «Γιατί, ενώ η Σωτηρία ήταν φοιτήτρια, έπεσε έξω από το εργασιακό κάτεργο της ΕΤΜΑ, σε μια από τις εκατοντάδες εξορμήσεις της σπουδάζουσας νεολαίας, για την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων». Οπως υπογράμμισε, αυτό το παράδειγμα συνεχίζουν μέχρι σήμερα φοιτητές, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, στις απεργιακές φρουρές έξω από τις πύλες των εργοστασίων, των πολυκαταστημάτων, των ξενοδοχείων κλπ.

Και συμπλήρωσε: «Η τότε "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη χαρακτηρίζει το έγκλημα "τροχαίο" και απαλλάσσει τους κατηγορούμενους. Οι βιομήχανοι κλωστοϋφαντουργοί, στηριζόμενοι στην "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη, προσέφυγαν σε αυτήν, προκειμένου να καταργήσουν τη φετινή διαιτητική απόφαση για τη σύμβαση της κλωστοϋφαντουργίας, που προβλέπει αυξήσεις στα ημερομίσθια των εργαζομένων. Η σημερινή "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη χαρακτηρίζει τους αγώνες ενάντια στις απολύσεις στα ΤΖΑΜΠΟ "τελεσθέντα εγκλήματα" και βάζει στη θέση των κατηγορουμένων ταξικά συνδικάτα και συνδικαλιστές».

Σε άλλο σημείο τόνισε: «Οι αγώνες των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις στα ΤΖΑΜΠΟ, στον ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ, στο καζίνο της Πάρνηθας, οι αγώνες για τις συλλογικές συμβάσεις στη Ζώνη του Περάματος, στους οικοδόμους, στα τρόφιμα - ποτά, στο φάρμακο και σε μια σειρά επιχειρήσεις, δείχνουν ότι έχουμε τη δύναμη και μπορούμε, αν είμαστε ενωμένοι και σε ταξική κατεύθυνση, με αλληλεγγύη και αγώνα, να αποκρούσουμε την επίθεση, να παρεμποδίσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα».

«Να δυναμώσουμε τα ταξικά συνδικάτα, να φτιάξουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, να υπερασπιστούμε τους μετανάστες συναδέλφους μας που τους εκμεταλλεύονται διπλά και εξαπολύουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση ενάντιά τους, να δυναμώσουμε το ΠΑΜΕ, τη μεγαλύτερη κατάκτηση του ταξικού εργατικού κινήματος τις τελευταίες δεκαετίες. Με αυτόν τον τρόπο θα τιμήσουμε την Σωτηρία Βασιλακοπούλου και όλους τους ήρωες της τάξης μας», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ