ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
Οι Αμερικανοί θέλουν «Γκουαντάναμο» στη Μεσόγειο

Από παλιότερη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση έξω από τη βάση της Σούδας
Από παλιότερη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση έξω από τη βάση της Σούδας
Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για την πενταετή «αναβάθμιση» της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας στην Κρήτη, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από στρατιωτικές πηγές. Οι συζητήσεις αυτές είναι στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις, που είχε συνάψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990 και έκτοτε ανανεώνεται «αυτόματα» κάθε έτος, απ' όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ έχει γνώση και το υπουργείο Εξωτερικών που θα έχει και τον τελικό λόγο. Η «συζήτηση» γίνεται πάνω σε συγκεκριμένες απαιτήσεις που θέτουν οι Αμερικάνοι, για να γίνει ακόμα πιο επιχειρησιακή και ετοιμοπόλεμη η βάση της Σούδας, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους και τα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που θέλουν την Κρήτη ορμητήριο και αβύθιστο αεροπλανοφόρο στο επίκεντρο των σχεδίων τους για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπως εξάλλου προϊδεάζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Αφορούν τόσο στην επέκταση και δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, όσο και στο πλαίσιο λειτουργίας τους, υπό ένα καθεστώς «κράτους εν κράτει», κατά τα πρότυπα της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Εκδήλωση καταγγελίας στα Χανιά

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη σχεδιαζόμενη επέκταση της βάσης της Σούδας, που ετοιμάζουν, στα κρυφά, κυβέρνηση και υπερατλαντικοί «σύμμαχοι» και καλεί τους Χανιώτες και όλο το λαό της Κρήτης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που οργανώνει την Παρασκευή 7 Αυγούστου, στις 8.30 το απόγευμα. Θα μιλήσει η Βέρα Νικολαΐδου, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα του «ΝΟΤΙΟΥ ΑΝΕΜΟΥ» και το συγκρότημα των Παντελή Κρασσαδάκη και Γιώργου Βογιατζή.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
«Πρόβες» προεκλογικών κοκορομαχιών

Ατμόσφαιρα προεκλογικής κοκορομαχίας διαμορφώνουν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή με αμείωτη ένταση υλοποιούν από κοινού την αντιδραστική πολιτική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που διαλύει εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Οι ρουσφετολογικοί διορισμοί στο Δημόσιο, ο εκτροχιασμός του ταμειακού ελλείμματος, αποτέλεσαν τα νέα πεδία φραστικής αντιπαράθεσης που ευνοούν τα ψευτοδιλήμματα που θέτουν, αποκρύπτοντας τη σύμπλευσή τους στις νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις, όπως η κατάθεση του νομοσχεδίου για την Οδηγία Μπολκεστάιν, η «σφαγή» των Βαρέων και Ανθυγιεινών, κ.ά.

Η κυβέρνηση, όπως είναι αναμενόμενο, επιμένει ότι δεν είναι στις προθέσεις της οι πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι οι ψηφοθηρικού χαρακτήρα εξαγγελίες που ανακοινώνει τις τελευταίες μέρες εντάσσονται στο κυβερνητικό έργο. Προωθεί, ταυτόχρονα, την πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ δε διστάζει να χρησιμοποιήσει τις συνέπειες της κρίσης που η κυρίαρχη πολιτική προκάλεσε για να δικαιολογήσει την «ανάγκη» λήψης νέων «έκτακτων» αντιλαϊκών μέτρων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε στην οικονομική κρίση την εκτόξευση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στα 17,2 δισ. ευρώ (δηλαδή στο 7,2% του ΑΕΠ) στο πρώτο εξάμηνο, λέγοντας ότι «η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα έχει μείωση εσόδων», αλλά την ίδια στιγμή δεν απέκλεισε τη λήψη νέων «έκτακτων» αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα της αντιμετώπισης του ελλείμματος. «Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες που θα είναι δυσάρεστες, ενδεχομένως και οδυνηρές», είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Αντώναρος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου δημαγώγησε πάνω στα στοιχεία για το έλλειμμα, διαπιστώνοντας ότι «τα δημοσιονομικά είναι απλώς εκτός ελέγχου», επικρίνοντας την κυβέρνηση γιατί «εξακολουθεί να παίρνει μέτρα αδιέξοδα και αναποτελεσματικά».

Επίσημα η κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, αλλά την ίδια στιγμή μια σειρά γαλάζιοι βουλευτές δηλώνουν ανοικτά ότι θεωρούν πιθανό να στηθούν κάλπες το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη.

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΔΕΘ
Ιδια πολιτική με «πράσινο» περιτύλιγμα

Στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής του ΠΑΣΟΚ, όπου, από τη μια, κάνει κριτική στην κυβέρνηση κυρίως σε διαχειριστικά ζητήματα για την πολιτική που ασκεί και, από την άλλη, πλασάρει με άλλο, με «πράσινο», περιτύλιγμα την ίδια αντιλαϊκή και στην ουσία της ταξική πολιτική, κινήθηκε, κατά τη χθεσινή ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου, σε σύσκεψη στελεχών του κόμματός του, που έγινε στη Βουλή για την προετοιμασία της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, το Σεπτέμβρη.

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν προτείνει κάτι διαφορετικό από αυτό που εφάρμοσαν επί τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, από την αρχή κιόλας της ομιλίας του προέτρεψε «να δώσουμε τη βεβαιότητα και σιγουριά ότι το ΠΑΣΟΚ και ξέρει, και μπορεί». Για να αναφέρει ακολούθως ότι κεντρικό μήνυμα θα είναι «ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τη χώρα, ένας οδικός χάρτης των προθέσεών μας ως κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στους οικονομικούς δείκτες, επιχείρησε να εμφανιστεί επικριτικός για την κυβέρνηση, κινούμενος, βέβαια, στη λογική της πιο αποτελεσματικής διαχείρισης της ίδιας πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέχασε και την «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή και νέα προνόμια στο κεφάλαιο στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος που η ίδια η αδηφάγα κερδοφορία του κεφαλαίου καθημερινά υπονομεύει.

ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
Στη φιλομονοπωλιακή πολιτική η αιτία τους

Στα 17,9 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7,2% του ΑΕΠ, εκτινάχθηκε το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης (στενός δημόσιος τομέας) το α' εξάμηνο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη Τρίτη.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί φυσιολογική απόρροια του φιλομονοπωλιακού προσανατολισμού της κυβερνητικής πολιτικής, κατάσταση η οποία, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, οξύνεται περαιτέρω. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε τη φιλομονοπωλιακή πολιτική και στον τομέα των δημόσιων οικονομικών, επιβαρύνοντας με νέους φόρους τα λαϊκά στρώματα, ενώ παράλληλα μείωσε τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων. Αποτέλεσμα, η πραγματική φορολογία των επιχειρήσεων το 2007 (στοιχεία Γιούροστατ) να διαμορφωθεί μόλις στο 15,9% και με τη θέση αυτή, η Ελλάδα διατηρεί μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη των «27» σε ό,τι αφορά το χαμηλό ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης του επιχειρηματικού τομέα. Παράλληλα και στο όνομα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση προχώρησε το 2009 σε μεγάλες παροχές στήριξης διάφορων επιχειρηματικών κλάδων.

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το έλλειμμα, σημειώνεται: «Το έλλειμμα δεν το δημιουργούν οι εργαζόμενοι, κατά συνέπεια δεν έχουν καμιά υποχρέωση να επιβαρυνθούν για την κάλυψή του.

Τα ελλείμματα δημιουργεί η πολιτική των φοροαπαλλαγών, γενικά της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αυτή η πολιτική, που εφαρμόζει τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προηγουμένως, πρέπει να καταδικαστεί με τους λαϊκούς αγώνες και με την ψήφο».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τις μέρες αυτές σε όλη τη χώρα με αντικείμενο τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τις πολιτικές εξελίξεις:

Σήμερα, Πέμπτη 30 Ιούλη

-- Στη Ζάκυνθο, Μουζάκι, στις 9 μ.μ. ο Νίκος Μπελούσης.

-- Στην Αχαΐα, Νοσοκομείο 409, στις 8 π.μ. ο Α. Δεληγιάννης και στο ΙΚΑ Πάτρας ο Δ. Αγγελόπουλος.

-- Στα ΑΕΙ-ΤΕΙ Πάτρας, Πλατεία Τριών Συμμάχων και οδό Αγ. Νικολάου στις 7 μ.μ. ο Γ. Καρασούλος.

-- Στην Ηλεία, Νοσοκομείο Πύργου, στις 11 π.μ. ο Κ. Αλεξίου.

-- Στη Μεσσηνία, Μηχανοστάσιο ΟΣΕ στις 10 π.μ. η Γιώτα Τσιπιανίτη και σε χωριά των Φιλιατρών ο Θ. Μπολέτης.

-- Στη Ζάκυνθο, ΟΤΕ, στις 7 π.μ. ο Σπ. Μπέτσης.

Aύριο, Παρασκευή 31 Ιούλη

-- Στην Ηλεία, Αμπελώνα Πύργου, στις 7.30 μ.μ. ο Χ. Γιάνναρος.

-- Στη Ζάκυνθο, στις Βολίμες στις 9 μ.μ. ο Ν. Μπελούσης.

-- Στην Αχαΐα, σε Επισιτισμό - Τουρισμό, στις 10 π.μ. ο Ν. Καραθανασόπουλος και στο ΙΚΑ Πάτρας στις 7 μ.μ. ο Δ. Αγγελόπουλος.

-- Στην Αχαΐα, ΑΕΙ-ΤΕΙ Πάτρας, στο Θεατράκι - Παραλία στις 7 μ.μ. ο Γ. Καρασούλος.

-- Στη Μεσσηνία, Υπ. Μεταφορών στις 9 π.μ. ο Α. Δαμαλάς και στα Φιλιατρά στις 6 μ.μ. ο Ν. Διασάκος.

-- Στη Ζάκυνθο, στην «Καπαρέλλης» (πολυκατάστημα) στις 7.30 π.μ. ο Τ. Στρούζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ