ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Δικομματικός καυγάς για τη γρίπη

Προσπάθεια να πείσει ότι η κυβέρνηση διαθέτει ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης των συνεπειών της «νέας γρίπης» κατέβαλε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την οποία ενημέρωσε για το θέμα, ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα από τις 14 Σεπτέμβρη θα αρχίσει να παραλαμβάνει τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου που έχει παραγγείλει στην πολυεθνική «Glaxo».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναπτύχθηκε και ο γνωστός δικομματικός καυγάς ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σχετικά με το εάν είναι έτοιμη η χώρα μας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της «νέας γρίπης», παραγνωρίζοντας οι εκπρόσωποι του δικομματισμού ότι τα κόμματά τους είναι εξίσου υπεύθυνα για τη σημερινή κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τις τεράστιες ελλείψεις του.

Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης» απαιτείται «εθνική συναίνεση» και «αρραγές επιστημονικό και πολιτικό μέτωπο» και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι χρησιμοποιεί ανύπαρκτα στοιχεία και επιχειρεί να σπείρει τον πανικό και την αβεβαιότητα. Δήλωσε ότι υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και είπε ότι σήμερα θα παραλάβει από την αρμόδια επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο στη συνέχεια θα παραδώσει στον πρωθυπουργό. Ανακοίνωσε δε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 520 αλλά στην πραγματικότητα είναι πολλαπλάσια. Ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η εξάπλωση της γρίπης είναι χαμηλή στη χώρα μας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα παραμείνει χαμηλή. Τις επόμενες μέρες, είπε, θα έχει συνεργασία με τους εκπροσώπους των δημάρχων και των νομαρχών της χώρας, όπου θα δοθούν οδηγίες για την εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της γρίπης και θα αρχίσουν οι εφημερίες ιδιωτών γιατρών και οδοντιάτρων. Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι υπάρχει πρόγραμμα εμβολιασμού που θα είναι δωρεάν και θα αφορά όλους όσοι βρίσκονται στη χώρα μας.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για απουσία ενιαίου κέντρου ενημέρωσης και έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στους κυβερνητικούς παράγοντες.

ΚΚΕ: Ευθύνονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατάντια του συστήματος Υγείας

Το δικομματικό καυγά κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους, τονίζοντας ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ευθύνες που, όπως είπε, δεν μπορούν να κρυφτούν λόγω της κατάστασης με τη «νέα γρίπη». Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τη γρίπη, οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν τα 700 άτομα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του. Εχουμε, είπε, ένα σύστημα Υγείας που αγκομαχά από τις ελλείψεις και κατήγγειλε ότι καθημερινά 13 περίπου άτομα είναι σε λίστα αναμονής για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Απαιτείται, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η ανάπτυξη μιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα είναι δημόσια και δωρεάν και θα φροντίζει σε σταθερή βάση τον πληθυσμό με συνδυασμό μέτρων ανά χώρο κατοικίας και εργασίας. Χρειάζεται, είπε, με ευθύνη του κράτους να γίνονται συστηματικές ιατρικές εξετάσεις σε μόνιμη βάση και όχι μόνο για τη «νέα γρίπη».

Ο Χ. Χαραλάμπους είπε ότι πρέπει να αποδειχθεί ασφαλές το εμβόλιο της γρίπης και να μην παρακαμφθούν οι κλινικές του δοκιμές και σχολιάζοντας την εξαγγελία του Δ. Αβραμόπουλου ότι οι πρώτες παρτίδες θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τις 14 Σεπτέμβρη αναρωτήθηκε εάν η χώρα μας θα παραλάβει το εμβόλιο πιο γρήγορα και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Καταλήγοντας είπε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση και η θεραπεία σε όλους και αυτή να είναι δωρεάν και να παρέχεται από κρατικούς φορείς.

730 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Με μάσκες στο «Σισμανόγλειο», που υποδέχεται ασθενείς με τη «νέα γρίπη»

EUROKINISSI

Με μάσκες στο «Σισμανόγλειο», που υποδέχεται ασθενείς με τη «νέα γρίπη»
Αλλα 210 περιστατικά της «νέας γρίπης» καταγράφτηκαν την τελευταία βδομάδα για να ανεβάσουν τα «εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα κρούσματα» στην Ελλάδα σε 730, σύμφωνα με τη χτεσινή έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Τα εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα κρούσματα «δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ασθενών, με δεδομένο ότι οι εκδηλώσεις της "νέας γρίπης" είναι ήπιες στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, η εξάπλωση του ιού γίνεται με ταχύ ρυθμό και η σύσταση που ισχύει στην παρούσα φάση της "προστασίας των ασθενών" είναι να λαμβάνεται φαρυγγικό δείγμα από επιλεγμένα περιστατικά», όπως σημειώνει και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το βασικό χαρακτηριστικό της νέας ενημέρωσης είναι ότι - σε σχέση με πριν από μια βδομάδα - τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα με άγνωστο τρόπο μόλυνσης. Ετσι έφτασαν σε 181 απο 66 που ήταν πριν μια βδομάδα.

Επείγουν παρεμβάσεις σε ΠΦΥ και ΜΕΘ

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι επισημάνσεις για ενίσχυση του Δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ώστε να καταλήγουν στα νοσοκομεία εκείνα τα περιστατικά, που έχουν ανάγκη αυτής της αντιμετώπισης. Μια τέτοια πλευρά υπογράμμισαν χτες οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), σε συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ως ενίσχυση της ΠΦΥ, πρότειναν την ενεργοποίηση - πιθανώς και σε 24ωρη βάση - των υγειονομικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών οργανισμών, και πρωτίστως του ΙΚΑ, καθώς και τη συμμετοχή των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. Επίσης οι νοσοκομειακοί γιατροί ζήτησαν την ξεχωριστή νοσηλεία των βαριών περιστατικών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ώστε να περιοριστεί η διασπορά.

Πάντως, το ενδεχόμενο για τη μετατροπή παθολογικών κλινών σε κλίνες για Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) - ώστε να αποτελέσουν και το φίλτρο προς τις ΜΕΘ - μελετά και το υπουργείο Υγείας.

Κρίσιμη κατάσταση

Σοβαρή, αλλά ελεγχόμενη παραμένει η κατάσταση της 16χρονης Βρετανίδας, η οποία νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Παίδων Πεντέλης με βαριά αναπνευστική δυσχέρεια. Κρίσιμη, αλλά σταθερή είναι η κατάσταση του 42χρονου, ο οποίος μπήκε προχθές στη ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης με πνευμονία, εξαιτίας της καθυστέρησης να επιβεβαιωθεί εάν είναι περιστατικό «νέας γρίπης».

Κρίσιμη, τέλος, παραμένει και η κατάσταση του 33χρονου άντρα που νοσηλεύεται από τις αρχές της περασμένης βδομάδας στη ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης. Οι θεράποντες γιατροί του περιμένουν ακόμη ο ασθενής να ξεπεράσει τη νεφρική ανεπάρκεια, που τον ταλαιπωρεί για μέρες.

Και δύο στρατιώτες

Ανάμεσα στα εργαστηριακώς βεβαιωμένα κρούσματα είναι και δύο στρατιώτες.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΓΕΣ, ο πρώτος νοσηλεύεται από 23 Ιούλη, αρχικά στο αναρρωτήριο της μονάδας του και στη συνέχεια στο ΓΚΝ ΚΩ και μετά στο αναρρωτήριο. Ο δεύτερος νοσηλεύεται από 25 Ιούλη στο ΓΝΚ Κω και χθες εξήλθε για νοσηλεία στο αναρρωτήριο. Οι στρατιώτες νοσηλεύονται απομονωμένοι από τις υπόλοιπους οπλίτες. Και τα δύο κρούσματα, σύμφωνα με το ΓΕΣ, είναι ήπιας μορφής και δεν εμπνέουν ανησυχία, ενώ λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με οδηγίες ΔΥΓ και ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα παραπάνω κρούσματα είναι τα πρώτα μέχρι τώρα γνωστά, που αφορούν στρατιώτες. Εχουν επίσης καταγραφεί τρία ακόμα κρούσματα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων που αφορούν μόνιμο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού. Συνολικά, δηλαδή, έχουν καταγραφεί στις Ενοπλες Δυνάμεις πέντε κρούσματα.

Προτεραιότητα στους εργαζόμενους των αστικών συγκοινωνιών

Να ενταχθούν στις πρώτες ομάδες εμβολιασμού οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και οι υπάλληλοι που συμμετέχουν στις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών, ζητά, με επιστολή του προς τον Δημ. Αβραμόπουλο, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, όπως και αριθμός υπαλλήλων του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, λόγω της φύσης εργασίας τους, έρχονται καθημερινά σε πολύωρη επαφή με εκατοντάδες πολίτες, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος της αλληλομετάδοσης των ιών να είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Απερρίφθη από το Διοικητικό Δικαστήριο της Βρετανίας προσφυγή των αερογραμμών του ψευδοκράτους των Κατεχομένων ενάντια στην απόφαση του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών για μη έγκριση έκδοσης άδειας διεξαγωγής απευθείας πτήσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κατεχομένων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου ως ιδιαίτερης σημασίας σημειώνοντας ότι «ξεκάθαρα τοποθετείται στο θέμα της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποφαίνεται ότι αυτή απολαμβάνει αποκλειστική κυριαρχία επί ολόκληρου του εδάφους και των χωρικών της υδάτων, ανεξάρτητα του κατά πόσον ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο επί τούτων. Το ίδιο ισχύει και για τον εναέριο χώρο πάνω από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι το «Δικαστήριο στα συμπεράσματά του κάνει τη σημαντική επισήμανση ότι οι Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές, μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα διεθνή αεροδρόμια που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Από τα Κατεχόμενα ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου σχολίασε ιδιαίτερα αρνητικά τη δικαστική απόφαση.

Το ΑΚΕΛ δήλωσε ικανοποίηση για τη βρετανική απόφαση, σημειώνοντας ότι «παρόμοιας φύσης αποφάσεις διεθνών, περιφερειακών ή άλλων κρατικών δικαστηρίων, ενισχύουν τη θέση μας για μια δίκαιη λύση και δικαίωση των αγώνων του λαού μας για λύση και επανένωση της πατρίδας μας».

Επικίνδυνος συμβιβασμός

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίζεται η Λευκωσία σχετικά με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αποδέχθηκε το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ανδρομάχης Αλεξάνδρου και της Τουρκίας αναφορικά με περιουσία της στα Κατεχόμενα, με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να σημειώνει ότι δε συνιστά αναγνώριση της νομιμότητας ή της αποτελεσματικότητας της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι καμιά λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων» και κανένας εξωδικαστικός συμβιβασμός εναγόντων ενάντια στην Τουρκία, μπορούν αποτελεσματικά να αποκαταστήσουν το δικαίωμα στην περιουσία, ένα δικαίωμα το οποίο παραβιάζει η Τουρκία στην Κύπρο από το 1974 με την παράνομη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπορεί να αποκατασταθεί μόνο μέσω της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.

Την ίδια στιγμή και ενώ στην Κερύνεια έχουν καταπλεύσει μεγάλα τουρκικά πλοία τα οποία πιστεύεται ότι πραγματοποιούν έρευνες για πετρέλαιο, ο λεγόμενος «υπουργός συγκοινωνιών και έργων» του ψευδοκράτους, Χασάν Τατσόι, ισχυρίστηκε ότι δυο πλοία από την Τουρκία κατέπλευσαν στα Κατεχόμενα για να «καθαρίσουν τα λιμάνια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ