ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Ιούλη 2009
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Νέος κύκλος κορύφωσης του αγώνα

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Στον ασφυκτικό κλοιό των διαδηλωτών και των απεργών για ακόμη ένα 48ωρο βρίσκεται η Ονδούρα. Μοναδικός στόχος η ανατροπή του πραξικοπήματος.

Απεργούν ήδη οι δάσκαλοι και σήμερα όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Το Μέτωπο Αντίστασης Ενάντια στο Πραξικόπημα κατέλαβε το δημαρχείο στο Σαν Πέδρο Σούλα και το Εθνικό Γεωργικό Ινστιτούτο. Η προσπάθεια του λαϊκού κινήματος να περιφρουρήσει την πρεσβεία της Βενεζουέλας - η χούντα θέλει να απελάσει το διπλωματικό της προσωπικό από την Ονδούρα - συνεχίστηκε. Μια ομάδα περίπου δέκα επιχειρηματιών και εταιρικών ομίλων, μεγάλο μέρος της αντιδραστικής πολιτικής ελίτ και ο στρατός, με τη στήριξη μερίδας των μηχανισμών εξουσίας στις ΗΠΑ, είναι οι δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται «πίσω» από το πραξικόπημα της 28ης Ιούνη, δήλωσε χθες από τη Νικαράγουα ο νόμιμος Πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, που εξακολουθεί να βρίσκεται στα σύνορα, όπου κατευθύνονται, με μεγάλες δυσκολίες, χιλιάδες άνθρωποι που εναντιώνονται στη χούντα που έχει επιβληθεί στην κεντροαμερικάνικη χώρα.

Ο Σελάγια αναφέρθηκε στη «γενικευμένη καταστολή» στο εσωτερικό της χώρας από τους πραξικοπηματίες, την οποία η Ουάσιγκτον «αγνοεί» ή επιλέγει να αγνοεί και τόνισε πως άνδρες του στρατού άνοιξαν πυρ εναντίον ξενοδοχείου όπου διέμενε η σύζυγός του και μέλη της οικογένειάς του την Τετάρτη, χωρίς πάντως να τραυματιστεί κανείς. Ζήτησε, ακόμα, να ενταθεί η διεθνής πίεση στην de facto κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, αρκετά μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν μιαν υποτιθέμενη «αλλαγή στάσης» του Μιτσελέτι, που φερόταν χθες να «εξετάζει» την επιστροφή Σελάγια (υπό τους όρους της Ουάσιγκτον και του Προέδρου της Κόστα Ρίκα, Αρίας) και το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο «εξέταζε» το εάν μπορεί να ακυρωθεί η απόφαση με την οποία διέτασσε να συλληφθεί ο νόμιμος πρόεδρος, απόφαση που, ουσιαστικά, οδήγησε στο πραξικόπημα. Τέλος, η Σύνοδος της Τούσλα, με τη συμμετοχή ηγετών της Κεντρικής Αμερικής, της Κολομβίας και της Δομινικανής Δημοκρατίας, καταδίκασε το πραξικόπημα, αλλά και εξέφρασε τη στήριξή της στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του Οσκαρ Αρίας, δηλαδή των ΗΠΑ, που, ουσιαστικά, θέλουν να διατηρήσουν το «στάτους κβο», με τους πραξικοπηματίες ατιμώρητους.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις αμερικανικές βάσεις

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΚΙΤΟ - ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας εγκατάστασης αμερικανικών βάσεων στην Κολομβία που απειλεί και δυναμιτίσει όλη την περιοχή πραγματοποιήθηκαν χθες έξω από την πρεσβεία της Κολομβίας στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας Καράκας, μετά από πρωτοβουλία του ΚΚ Βενεζουέλας και της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Βενεζουέλας, καθώς και άλλων οργανώσεων όπως η Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης, ο Εναλλακτικός Δημοκρατικός Πόλος, το Κίνημα Γυναικών «Κλάρα Τσέτκιν», η οργάνωση των Κολομβιανών στη Βενεζουέλα κλπ.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις είχαν πραγματοποιηθεί στην Κολομβία τη Δευτέρα με πρωτοβουλία του ΚΚ Κολομβίας και μετά τη συνάντηση που είχαν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων για το συντονισμό των κινητοποιήσεών τους στις δύο χώρες.

Την ίδια στιγμή το ζήτημα της εγκατάστασης των αμερικανικών βάσεων και κυρίως η προκλητικά επιθετική τακτική της κυβέρνησης της Κολομβίας εξακολουθεί να αποτελεί το νούμερο ένα κίνδυνο... Οι κατηγορίες της κυβέρνησης της Κολομβίας ότι η Βενεζουέλα προμήθευσε με αντιαρματικούς πυραύλους τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας» καθώς και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Κολομβίας ότι είχε ενημερώσει εδώ και καιρό για «τα ευρήματα» την κυβέρνηση της Βενεζουέλας συνιστούν μία «τερατώδη εκστρατεία» ψευδών και προκλήσεων, δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Υπενθυμίζεται ότι προχτές ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες είχε ανακοινώσει το πάγωμα των διμερών διπλωματικών σχέσεων ανακαλώντας από την Κολομβία τον πρεσβευτή και το διπλωματικό προσωπικό.

Τη Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ το «άλλο μέτωπο» που έχει ανοίξει η κυβέρνηση Ουρίμπε, επισκέπτεται από χτες ο ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, σε μία προσπάθεια, όπως δήλωσε, εκτόνωσης της έντασης. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Σέλσο Αμορίμ, κάλεσε την κυβέρνηση της Κολομβίας να είναι πιο «σαφής και διαφανής» όσον αφορά τη στρατιωτική συμφωνία και να δώσει λεπτομέρειές της στη δημοσιότητα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Την κατάργηση 1.600 θέσεων εργασίας μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2009 ανακοίνωσε ο γερμανικός όμιλος Siemens. H Siemens, που απασχολεί 410.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, είχε ήδη εφαρμόσει το 2007 ένα πρόγραμμα κατάργησης 16.750 θέσεων εργασίας.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Καμπάνια με ενημερωτικά για την ψυχική υγεία φυλλάδια ξεκινά η κυβέρνηση με στόχο την αποτροπή των αυτοκτονιών των ανέργων και αυτών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το ποσοστό ανεργίας στην Ιρλανδία διπλασιάσθηκε μέσα σε ένα χρόνο και έφθασε το 12%, ενώ αναμένεται να φθάσει το 15,5% ως το τέλος του 2010.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.-- Την επικείμενη υποδοχή των κρατουμένων, κατά πληροφορίες Ουζμπέκων στην καταγωγή, ανακοίνωσε ο Ιρλανδός υπουργός Δικαιοσύνης Ντέρμοντ Αχμερν μετά από συνάντησή του με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Δουβλίνο, Νταν Ρούνεϊ. Ο Αφγανός Μοχάμεντ Τζαγουάντ, ο οποίος κρατούνταν στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο θα αφεθεί ελεύθερος, μέσα στον επόμενο μήνα, σύμφωνα με απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΣΕΟΥΛ.-- Σκάφος του λιμενικού της ΛΔ Κορέας ρυμούλκησε χτες νοτιοκορεατικό αλιευτικό, το οποίο κατέπλευσε (εξ αιτίας μηχανικής βλάβης) στα βορειοκορεατικά χωρικά ύδατα της ΛΔΚ. Η Σεούλ απαίτησε την άμεση επιστροφή του αλιευτικού στη Νότια Κορέα και την απελευθέρωση του τετραμελούς πληρώματός του. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση μέχρι στιγμής από την Πιονγκγιάνγκ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ._ Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα χτες την κατά ένα χρόνο παράταση της εντολής για την αποστολή κυανοκράνων ΟΗΕ-Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ του Σουδάν. Επιπλέον, αποφάσισε την κατά ένα εξάμηνο παράταση της αποστολής του οργανισμού στην Ακτή Ελεφαντοστού ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

ΤΟΚΙΟ._ Ενας 23χρονος Νιγηριανός που υπηρετεί στο αμερικανικό ναυτικό καταδικάστηκε χτες σε ισόβια ποινή φυλάκισης για το φονικό μαχαίρωμα ενός 61χρονου οδηγού ταξί κοντά στην αμερικανική βάση της Γιοκοσούκα τον περσινό Μάρτη. Πρόσφατα δικαστήριο της Γιοκοσούκα είχε καταδικάσει σε ισόβια δεσμά Αμερικανό πεζοναύτη για τη ληστεία και το φονικό ξυλοδαρμό μιας 56χρονης γυναίκας.

ΣΟΦΙΑ.-- Στην απόλυση συνολικά 22.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2009, ανακοίνωσαν πως θα προβούν περισσότεροι από 300 εργοδότες, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Βουλγαρίας, Τότιου Μλαντένοφ, ο οποίος αρκέστηκε να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει διάλογο με τα συνδικάτα και την εργοδοσία.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Προς κυβέρνηση συνασπισμού

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.--

Το 45,1% των ψήφων (48 έδρες) συγκεντρώνει το «Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας» (ΚΚΔΜ) στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης, σύμφωνα με το 98,3% των καταμετρημένων ψήφων, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης λαμβάνουν μαζί 53 έδρες, σε μια εκλογική διαδικασία που η συμμετοχή έφθασε το 58,8%. Πιο συγκεκριμένα το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 16,4% (17 έδρες), το Φιλελεύθερο Κόμμα το 14,4% (15), το Δημοκρατικό Κόμμα το 12,6% (13), η Συμμαχία της Μολδαβίας Noastra λαμβάνει το 7,4% (8), ενώ τα υπόλοιπα τρία κόμματα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το απαιτούμενο 5% για να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα κανένα κόμμα δε συγκεντρώνει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και το πιο πιθανό είναι να αναζητηθούν σύμμαχοι για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, είτε αυτό αφορά όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα είτε του ΚΚΔΜ με κάποιο άλλο.

Την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που ζήτησε περισσότερες «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το «Κόμμα Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», μέσα στα 8 χρόνια που βρέθηκε στην εξουσία, έχει διολισθήσει όλο και περισσότερο σε θέσεις σοσιαλδημοκρατικές, με το «μάτι στραμμένο» στα «ευρωπαϊκά στάνταρντ» σε κάθε τομέα της οικονομίας, της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας, προσχωρώντας και στο «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς». Μάλιστα στο τελευταίο συνέδριό του το 2007 αφαίρεσε από το πρόγραμμά του τις έννοιες «μαρξισμός - λενινισμός» και «προλεταριακός διεθνισμός».

ΝΙΓΗΡΙΑ
Σε στενή πολιορκία οι εξτρεμιστές...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Τους εξακόσιους ξεπερνούν πλέον οι νεκροί από τις σφοδρές συγκρούσεις ισλαμιστών υποστηρικτών μουσουλμανικής αίρεσης και των νιγηριανών αρχών ασφαλείας που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Κυριακή στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας.

Στη διάρκεια των χτεσινών πολύωρων επιχειρήσεων του στρατού σε κρησφύγετο της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Μπόκο Χάραμ» στο Μαϊντουγκούρι της πολιτείας Μπόρνο σκοτώθηκε και το υπ' αριθμόν δύο στέλεχος της οργάνωσης, Μπούκαρ Σεκάου. Ο αρχηγός της μουσουλμανικής αίρεσης, Μοχάμεντ Γιουσούφ, όπως έγινε γνωστό συνελλήφθει αργότερα και οι αρχές της Νιγηρίας ανακοίνωσαν την εκτέλεσή του. Νιγηριανοί δημοσιογράφοι είδαν χτες στην ίδια περιοχή του Μαϊντουγκούρι δεκάδες (πάνω από 70!) πτώματα νεαρών ανδρών - μελών της οργάνωσης διασκορπισμένα γύρω από το τζαμί και το κρησφύγετο των εξτρεμιστών. Οι ίδιες πηγές εκτίμησαν πως πλέον ξεπερνούν τις 4.500 οι κάτοικοι της πόλης που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των σφοδρότατων συγκρούσεων των εξτρεμιστών με ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας που έχουν αναπτυχθεί κατά χιλιάδες στην περιοχή...

Εκρηξη με δύο νεκρούς στη Μαγιόρκα

ΠΑΛΜΑ ΝΤΕ ΜΑΓΙΟΡΚΑ.--

Ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε χτες έξω από αστυνομικό τμήμα κοντά στην παραλία Παλμανόβα της Μαγιόρκα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ισπανοί πολιτοφύλακες, ενώ οι Αρχές έκλεισαν όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Μαγιόρκα για να διευκολύνουν το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολυθεί για τον εντοπισμό των δραστών. Το πρακτορείο «Europa Press» μετέδωσε ότι από την έκρηξη υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τα εκρηκτικά ήταν τοποθετημένα κάτω από ένα αυτοκίνητο της Αστυνομίας.

Η Αστυνομία έσπευσε να ρίξει τις ευθύνες στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ, οργάνωση που σήμερα συμπληρώνει 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε το γεγονός «βάρβαρη επίθεση» και έσπευσε να δηλώσει την αλληλεγγύη της στους Ισπανούς πολίτες «στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ