ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
Κέρδη και ανεργία, οι δύο όψεις της κρίσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα στοιχεία για την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το δεύτερο τρίμηνο του 2009 δίνουν μια φαινομενικά αντιφατική εικόνα της διεθνούς οικονομίας. Αλλες χώρες - μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εμφανίζουν μια μικρή αύξηση του ΑΕΠ, ενώ άλλες συνεχίζουν τις αρνητικές επιδόσεις. Το βέβαιο είναι ότι δύσκολα μπορεί κανείς να καταλήξει σε συμπέρασμα για το τέλος της ύφεσης, το οποίο ορισμένοι έσπευσαν να προαναγγείλουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δόθηκαν στο Παρίσι την περασμένη Τετάρτη, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Γερμανία παρουσίασαν το δεύτερο τρίμηνο του 2009 άνοδο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Συγκεκριμένα η Ιαπωνία είχε αύξηση 0,9 %, ενώ Γαλλία και Γερμανία είχαν αύξηση από 0,3%.

Τις αρνητικές επιδόσεις συνέχισαν η Ιταλία (-0,5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-0,8%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (0,3%).

Ωστόσο και οι έξι προαναφερόμενες χώρες, οι οποίες μαζί με τον Καναδά συγκροτούν την ομάδα των 7 πλουσιότερων χώρων - μελών του ΟΟΣΑ, συνεχίζουν να βρίσκονται πολύ μακριά από τις οικονομικές τους επιδόσεις την περασμένη χρονιά. Ετσι, το ΑΕΠ της Γαλλίας είναι κατά 2,6% μικρότερο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008, της Γερμανίας κατά 5,9%, της Ιταλίας κατά 6%, της Ιαπωνίας κατά 6,5%, του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 5,6% και των ΗΠΑ κατά 3,9%.

Η παρατεινόμενη καπιταλιστική κρίση, η οποία οφείλεται σε υπερσυσσώρευση κερδών και προϊόντων, αποτέλεσμα της άναρχης καπιταλιστικής παραγωγής, έχει ως συνέπεια την αύξηση της ανεργίας, ενώ χρησιμοποιείται ως φόβητρο για τους εργαζόμενους για να συναινέσουν στην περικοπή ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Ετσι, την ώρα που οι εργαζόμενοι στη Γερμανία, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκβιάζονται για να αποδεχθούν μέτρα όπως η εκ περιτροπής εργασία και η κατάργηση θεμελιωδών ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank ανακοινώνει κέρδη...

Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, Γιόζεφ Ακερμαν, δήλωσε ότι αισθάνεται τυχερός γιατί είχε «την τύχη να ανακοινώνει σε μία δύσκολη εποχή αύξηση των καθαρών της κερδών κατά 67%»!

Ειδικότερα, ο κ. Ακερμαν ανέφερε ότι τα καθαρά της κέρδη την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου ανήλθαν στο 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ εν συγκρίσει με τα 645 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πριν από ένα χρόνο.

Εντούτοις, ο Γιόζεφ Ακερμαν δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι η τράπεζά του είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τη διάχυτη αβεβαιότητα, η οποία επικρατεί συνολικά το 2009 - επίσης, συμπλήρωσε ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις.

Απ' την άλλη, η κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών αναμένει αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 450.000 φέτος - εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 3,7 εκατομμύρια - , ενώ για το 2010 οι άνεργοι αναμένεται να αυξηθούν κατά 900.000, φτάνοντας τα 4,7 εκατομμύρια.


Ο «ελεύθερος ανταγωνισμός»

Πριν ένα χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τελεσίγραφό της στην ελληνική κυβέρνηση απαιτούσε το κλείσιμο, ή το ξεπούλημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας αφού, όπως έλεγαν οι κομισάριοι των Βρυξελλών, η συνέχιση της λειτουργίας της συνιστούσε βάναυση παραβίαση των αρχών του «ελεύθερου ανταγωνισμού».

Δε χρειάζεται να σας θυμίσουμε με πόση προθυμία η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Διευθυντηρίου. Η «Ολυμπιακή» ξεπουλήθηκε και έτσι ο «ελεύθερος ανταγωνισμός» θριάμβευσε!

Προχτές, η Ενωση Ευρωπαϊκών Περιφερειακών Αερομεταφορέων, στην οποία συγκεντρώνονται οι μικρές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, ζήτησε χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Θετική όσον αφορά το αίτημα των εταιρειών εμφανίστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο εκπρόσωπός της άφησε να εννοηθεί ότι η ικανοποίηση του αιτήματος θα γίνει από το κονδύλι των 31 δισ. ευρώ που διατέθηκε από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας για την ενίσχυση των επιχειρήσεων λόγω κρίσης. Και ο «ελεύθερος ανταγωνισμός»;

Προφανώς ο «ανταγωνισμός» για χάρη του οποίου ξεπουλήθηκε η «Ολυμπιακή» δεν ισχύει για τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες μπορούν να ενισχύονται με δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τους φορολογούμενους πολίτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτά, για όσους συνέπραξαν στο έγκλημα εις βάρος της «Ολυμπιακής» και της περιουσίας του ελληνικού λαού, είτε από τη θέση των εκάστοτε διαχειριστών της κυβερνητικής εξουσίας είτε επικυρώνοντας τους θεμελιώδεις νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταξύ των οποίων και ο δήθεν «ελεύθερος ανταγωνισμός».


ΑΤΙΤΛΟ

ΗΠΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ Η Ελβετία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν, την Τετάρτη, συμφωνία που προβλέπει τη δημοσιοποίηση από την ελβετική τράπεζα UBS πληροφοριών για τους λογαριασμούς χιλιάδων Αμερικανών, οι οποίοι είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ. Βάσει της συμφωνίας, η τράπεζα θα δώσει στις αμερικανικές αρχές στοιχεία για 4.450 Αμερικανούς πελάτες της εντός ενός έτους. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τη λήψη οποιωνδήποτε μονομερών μέτρων για την εξασφάλιση πληροφοριών που αφορούν τους πελάτες της ελβετικής τράπεζας.

ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Ενα αρνητικό στοιχείο που αφορά στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας για τη βδομάδα έως τις 15 του Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 15.000 και διαμορφώθηκαν στις 576.000. Η είδηση προκάλεσε εντύπωση, καθώς αναμενόταν μείωση των αιτήσεων, αντί αύξησης. Τα στοιχεία για την ανεργία διαψεύδουν όσους αναλυτές σπεύδουν να αναγγείλουν το τέλος της κρίσης για την αμερικανική οικονομία.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Αρνητικά είναι τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας δύο βαλκανικών χωρών και συγκεκριμένα της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Στη Ρουμανία, σημειώθηκε μείωση του ΑΕΠ κατά 8,8% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 από πτώση 6,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ της Βουλγαρίας μειώθηκε κατά 4,8% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 από πτώση 3,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2009.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ