ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΕΣ

ΜΟΥΤΟΣ ΑΝΤΡΕΑΣ
ΜΟΥΤΟΣ ΑΝΤΡΕΑΣ
(Φωτό)

Στις 7-8-2009 στο Κλουζ της Ρουμανίας έφυγε από τη ζωή η συναγωνίστρια ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΡΑΜΠΟΥΓΑ ΜΑΝΤΖΑΡΗ. Η σ. Αθανασία γεννήθηκε στο χωριό Μάντρα Εβρου. Ηταν αγωνίστρια, μέλος του ΚΚΕ και μαχήτρια του ΔΣΕ. Ως τυπογράφος δούλεψε και στο εκδοτικό «ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ». Στη μνήμη της, προσφέρουμε 50 ευρώ μέσω ΚΟ Περισσού. Η φίλη της Κατσαρού Φωτεινή και τα παιδιά της.

***

Στις 9/7/2009 «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπητός σύντροφος ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΕΡΤΙΚΙΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1931 Βατάνι Κατερίνης. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Από παιδί ακόμα οργανώθηκε στις αντιστασιακές οργανώσεις κουβαλώντας διάφορα σημειώματα, ενώ με την ενηλικίωσή του οργανώθηκε στις γραμμές του Κόμματος. Με τον Εμφύλιο εκτελούσε παράνομες αποστολές λόγω της ηλικίας του. Ζούσε τη σκληρή ζωή των αγροτών, φυτεύοντας καπνά, κάνοντας και άλλες αγροτικές δουλειές. Το 1958 παντρεύτηκε την Θεοδώρα Αβραμίδου. Απόχτησαν δύο παιδιά τον Σίμο και τον Στάθη. Το 1965 πήγε στη Γερμανία μετανάστης όπου δούλεψε σκληρά 10 χρόνια. Και η σύζυγός του έζησε εκεί εφτά χρόνια. Γυρίζοντας για να καλυτερέψουν τη ζωή τους έχτισαν στο Μακρύγιαλο Πιερίας μια πανσιόν και μετακόμισαν οι ίδιοι εκεί. Με την Μεταπολίτευση οργάνωσε μαζί με άλλους συντρόφους την Κομματική Οργάνωση Μακρυγιάλου, στην οποία μέχρι το θάνατό του ήταν πιστό και ενεργό μέλος, λαμβάνοντας μέρος σε όλες τις αγωνιστικές δραστηριότητες. Η απουσία του αφήνει μεγάλο κενό και είναι πολύ αισθητή. Η σύντροφος της ζωής του και τα παιδιά του στην μνήμη του δίνουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ, καθώς και η ΚΟ Μακρυγιάλου αντί για στεφάνι το ποσό των 185 ευρώ.

***

(3 φωτό)

Οι γονείς μας ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΝΙΔΗΣ του Δημητρίου γεννηθείς το 1893 και η ΑΝΝΙΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΝΙΔΟΥ γεννηθείσα το 1905, ήρθαν το 1922 από τον Καύκασο (Τσίζγαρο) στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στο χωριό Εξαπλάτανος Πέλλας. Ηταν αγρότες στο επάγγελμα. Μαζί απέχτησαν 5 παιδιά. Η οικογένειά μας πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στους κατοπινούς αγώνες του λαού μας. Για το λόγο αυτό κυνηγήθηκε από το μεταβαρκιζιανό καθεστώς. Υστερα από ένα ανελέητο τρομοκρατικό κυνηγητό που εξαπέλυσαν ενάντια στις αριστερές δημοκρατικές δυνάμεις, ανάγκασαν πολλούς αγωνιστές ιδιαίτερα νέους, μεταξύ αυτών και τη δραστήρια τότε ΕΠΟΝίτισσα ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΝΙΔΟΥ, μεγαλύτερη κόρη τους, να καταταχτεί στο ΔΣΕ στις αρχές του 1947, στα τμήματα Πάικου - Καϊμακτσαλάν. Για αντίποινα οι μοναρχοφασίστες μάς έκαψαν το σπίτι πετώντας έξω όλη την οικογένεια. Ετσι αναγκαστήκαμε να φύγουμε οικογενειακώς το 1947 στο Μπούλγκες της Γιουγκοσλαβίας και από εκεί στα τέλη του 1949 στη ΛΔ Τσεχοσλοβακίας, όπου εγκατασταθήκαμε και ζούσαμε στην πόλη Σούμπερκ, ώσπου πέθαναν ο πατέρας μας το 1973 και η μάνα μας το 1991. Ο αδελφός μας ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΝΙΔΗΣ γεννηθείς το 1932, σε ηλικία μόλις 16 χρόνων το 1948 ζήτησε και πήγε εθελοντής από το Μπούκλες στο ΔΣΕ και πολεμώντας στις σκληρές τότε μάχες με τους μοναρχοφασίστες στο Γράμμο - Βίτσι έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Στη μνήμη τους προσφέρουμε στο ΚΚΕ 80 ευρώ μέσω της ΚΟ Θερμαϊκού και 20 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

ΤΣΙΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΣΙΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
***

(Φωτό)

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΛΑ ΝΙΑΓΓΟΥΛΗ από το Αμμόβουνο Ορεστιάδας, μαχητή του ΔΣΕ, που έφυγε από τη ζωή στις 10 Αυγούστου, πριν από ένα χρόνο, οι κουνιάδες του προσφέρουν 50 ευρώ μέσω ΚΟ Αγ. Τριάδας. Τερζόγλου Μαρίκα και Ραλίτσα.

***

(Φωτό στο Αρχείο)

Στις 16 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 3 μήνες από τη μέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ. Η οικογένειά του θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους τους συγγενείς, φίλους και συντρόφους που ήταν κοντά μας και μας στήριξαν σε αυτήν τη μεγάλη απώλεια. Στη μνήμη του, η πεθερά του Ανδρομάχη, προσφέρει στον «Ρ» 300 ευρώ και η οικογένειά του 100 ευρώ.

***

(Φωτό)

Στη μνήμη του ΔΙΟΝΥΣΗ ΦΙΛΙΠΠΑΤΟΥ που μέχρι το τέλος της ζωής παρέμεινε πιστός στις ιδέες του, προσφέρουμε στον «Ρ», καθημερινό του σύντροφο στην ενημέρωση, 100 ευρώ. Η ξαδέλφη του Μαίρη Μαρκάτου, ο ανιψιός του Διονύσης Μαρκάτος. Ακόμη, η οικογένεια Δημητρίου Φιλιππάτου, στη μνήμη του Διονύση, που αφιέρωσε τη ζωή του για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και πιστό στα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρει στον «Ρ» 50 ευρώ. Τέλος, στη μνήμη του, η συζυγός του Ασημίνα, ο αδελφός του Γιώργος και τα παιδιά του Δήμητρα και Μαρία, τιμώντας τους αγώνες του Διονύση, για έναν κόσμο Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Πανανθρώπινης Λευτεριάς και Ειρήνης, προσφέρουν μέσω της ΚΟ Ληξουρίου 500 ευρώ.

ΤΣΙΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΤΣΙΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
***

(Φωτό 2, επίσης φωτό της Χρ. Τσίρα στο Αρχείο)

Στη μνήμη των αγωνιστών,

- ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΥΤΟΥ του Στυλιανού, μέλους του ΚΚΕ και μαχητή του ΕΛΑΣ που δολοφονήθηκε από τη συμμορία του Βουρλάκη στις 21/8/1946 στο Ζαχαράκη Ρεντίνας.

- ΙΟΥΛΙΑΣ ΤΣΙΡΗ του Ευάγγελου, μαχήτριας της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που σκοτώθηκε τον Οκτώβρη του 1948 στις μάχες του Κούλα Πλατύ στο Βίτσι.

- ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΤΣΙΡΗ του Αλέξανδρου, μαχήτριας της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ που πέθανε το Σεπτέμβρη του 2005.

- ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΙΡΗ του Λάμπρου, πολιτικού πρόσφυγα από την Τασκένδη, που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα τον Γενάρη του 1983 στο Ρέθυμνο Κρήτης.

- ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΕΞΗ του Στυλιανού, μαχητή του ΔΣΕ που σκοτώθηκε στο Βίτσι, στη θέση Τριανταφυλλιά, το Γενάρη του 1949.

- ΚΩΣΤΑ ΑΛΕΞΗ του Στυλιανού, μαχητή του ΔΣΕ και πολιτικού πρόσφυγα, που πέθανε στη Τασκένδη τον Οκτώβρη του 2007.

Ο Λάμπρος Τσίρης του Ευαγγέλου προσφέρει 150 ευρώ, ο Χρήστος και η Αικατερίνη Αλέξη 50 ευρώ και η Μαρία Μούτου, χήρα του Ανδρέα Μούτου 50 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

Στις αρχές του Ιούλη πέθανε στα Θέρμα Ικαρίας η αγαπημένη μου φίλη και συντρόφισσα ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΕΡΑΚΗ. Στις 40 ημέρες ακριβώς πέθανε η κόρη της ΠΟΠΗ ΓΕΡΑΚΗ - ΣΑΦΟΥ. Στη μνήμη τους και αντί για στεφάνι στους τάφους τους προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ταξιάρχη Κορυδαλλού. Γιαννούλα Παπαγεωργάκη.

Δημήτρης Παπαβασιλόπουλος
Δημήτρης Παπαβασιλόπουλος
****

(Φωτό)

Στη μνήμη των γονιών μου ΜΠΟΥΤΙΝΑ ΗΛΙΑ και ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ. H κόρη του Βασιλική και τα εγγόνια Νίκος, Ηλίας, Σταυρούλα.

***

Στη μνήμη του συντρόφου ΤΖΩΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ που πέθανε στη Δροσιά Αττικής στις 17/8/2009 σε ηλικία 86 ετών, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ οι σύντροφοι και φίλοι του Θύμιος και Γιάννης.


ΝΙΑΓΓΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΝΙΑΓΓΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΑΝΙΔΟΥ ΑΝΝΙΣΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑΝΙΔΟΥ ΑΝΝΙΣΙΑ

ΦΙΛΙΠΠΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΦΙΛΙΠΠΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

ΤΣΕΡΤΙΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΤΣΕΡΤΙΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑΝΙΔΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ
ΤΡΑΠΕΖΑΝΙΔΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

ΚΑΡΑΜΠΟΥΓΑ ΜΑΝΤΖΑΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΚΑΡΑΜΠΟΥΓΑ ΜΑΝΤΖΑΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΤΡΑΠΕΖΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΤΡΑΠΕΖΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΜΠΟΥΤΙΝΑΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΜΠΟΥΤΙΝΑΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ