ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
«Θα μας βρίσκουν μπροστά τους»

Σε χτεσινή συνέντευξη οι συνταξιούχοι διεμήνυσαν πως θα αγωνιστούν ώστε να μην περάσουν οι ...υποδείξεις του ΔΝΤ για κατάργηση των επιδομάτων των συνταξιούχων και των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα

Από κινητοποίηση των συνταξιούχων τον περασμένο Απρίλη
Από κινητοποίηση των συνταξιούχων τον περασμένο Απρίλη
«Θα μας βρουν μπροστά τους». Αυτό διεμήνυσαν χτες συνταξιούχοι και συνταξιουχικές οργανώσεις, αντιδρώντας στις απαράδεκτες υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που ζητά την κατάργηση των επιδομάτων των συνταξιούχων και των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, με πρόσχημα την κρίση. Με χτεσινή συνέντευξή τους, εκπρόσωποι συνταξιουχικών οργανώσεων, έκαναν σαφές τόσο στην κυβέρνηση της ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, πως είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, προκειμένου να μην περάσουν αυτά τα μέτρα, που στρέφονται ενάντια στην ίδια τους την επιβίωση.

Η επιχειρούμενη περικοπή των επιδομάτων, είναι μια ακόμη πράξη στην ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει - εν ονόματι της κρίσης - διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ευθύνες φέρει το ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις του, υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων. Μάλιστα οι υποδείξεις του ΔΝΤ, έρχονται μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις για πάγωμα των επικουρικών συντάξεων, αφού η κυβέρνηση, πριν από λίγους μήνες αποφάσισε να μη λάβουν ούτε ένα ευρώ αύξηση, ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι! Επιπλέον στις κύριες συντάξεις, αντί για ποσοστιαίες αυξήσεις, η κυβέρνηση έδωσε ένα εφάπαξ επίδομα που και αυτό είναι ψίχουλα μπροστά στις ολοένα αυξανόμενες πραγματικές ανάγκες. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης οι συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη μέχρι 800 ευρώ θα λάβουν εφάπαξ επίδομα 500 ευρώ και οι συνταξιούχοι από 800 έως 1.100 ευρώ θα λάβουν 300 ευρώ. Από τα 1.100 ευρώ και πάνω, δε θα πάρουν τίποτα.

Ζοφερή η κατάσταση των συνταξιούχων

Ο Μ. Ραλλάκης, γραμματέας της Ομοσπονδίας των συνταξιούχων του ΙΚΑ, εξέφρασε την ανησυχία «για το μέλλον των συντάξεών μας, με τα τεράστια ελλείμματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο, καθώς το Δημόσιο χρωστά 9 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ κι όμως αντί να δώσει αυτά τα χρήματα, προτίμησε να χαρίσει 28 δισ. στις τράπεζες».

Στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στο Δημόσιο και τι ακριβώς σημαίνουν οι προτάσεις του ΔΝΤ αναφέρθηκε ο Π. Βαβουριός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου. Ετσι, ενώ σύμφωνα με την πάγια συνταξιοδοτική νομοθεσία το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού από τη σύνταξη πρέπει να ανέρχεται στο 80% του μισθού, στην πραγματικότητα φτάνει μόλις στο 50 - 60% κι αυτό γιατί οι συντάξεις υπολογίζονται στο 80% των καθαρών αποδοχών (δηλ. του βασικού μισθού) του υπαλλήλου και όχι με βάση το 80% των μηνιαίων αποδοχών, δηλαδή, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων. «Τώρα, με την πρόταση του ΔΝΤ ζητείται περαιτέρω μείωση του ποσοστού», τόνισε.

«Αυτά τα χρήματα είναι δικά μας, δε μας τα χάρισαν. Εάν τολμήσουν να μας τα πάρουν θα μας βρουν μπροστά τους», τόνισε ο Στ. Κωνσταντάς, γενικός γραμματέας των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Η πραγματικότητα που βιώνουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ είναι ζοφερή, αφού σήμερα κάτω από 500 ευρώ παίρνουν το 85% των συνταξιούχων του ΤΣΑ, το 42% του ΤΕΒΕ και το 39% του ΤΑΕ.

Από την πλευρά του ο Γ. Κοντονάσιος, μέλος του ΔΣ των συνταξιούχων των ΕΛΤΑ, τόνισε πως «την κρίση δεν τη δημιούργησαν οι συνταξιούχοι», ενώ κάλεσε τους συνταξιούχους «να τιμωρήσουν τα δύο κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» που κυβέρνησαν τη χώρα .

ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
Δεν πληρώνει 3 χρόνια 29 συμβασιούχους

Τεράστιες οι ευθύνες των διοικήσεων του δήμου (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ)

Εδώ και τρία χρόνια, 29 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Δήμου Αχαρνών, δεν έχουν πάρει τα δεδουλευμένα τους με ευθύνη των δημοτικών αρχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η προηγούμενη δημοτική αρχή (ΝΔ) είχε προσλάβει, ανάμεσα σε άλλους, 122 εργαζόμενους, το 2006, μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου «να καλύψει κενά». Ομως, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, από το Σεπτέμβρη του '06, άρχισαν να μην τους καταβάλλονται τα δεδουλευμένα. Με τη λήξη, δε, της σύμβασής τους, το Φλεβάρη του 2007, η νέα δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ), ισχυρίστηκε πως δεν τους χρειάζεται και τους πέταξε στο δρόμο, στην κυριολεξία, δίχως καν να τους πληρώσει τα δεδουλευμένα.

Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τότε τους ειπώθηκε πως αν δεν πάρουν απόφαση δικαστηρίου, δεν μπορούν να πληρωθούν. Μετά, λοιπόν, από τρία χρόνια δικαστηρίων, οι εργαζόμενοι πήραν την πολυπόθητη απόφαση, για να πάρουν έστω και αυτά τα δεδουλευμένα. Το Μάη του 2009, προσκόμισαν στον δήμο την απόφαση του δικαστηρίου. Ομως, έκτοτε και μέχρι και σήμερα, οι εργαζόμενοι ακόμη δεν έχουν, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της διοίκησης πάρει ούτε ένα ευρώ.

Ατέλειωτη κοροϊδία

Ο Ιωάννης Καβαλίδης, είναι ένας απ' τους 29 εργαζόμενους, που παραμένει απλήρωτος απ' το Σεπτέμβρη του 2006. Ο ίδιος δούλευε ως εργάτης καθαριότητας στο δήμο. «Μόλις άλλαξε η διοίκηση του δήμου, μας είπαν ότι δε μας χρειάζονται και πως δε μπορούν να μας πληρώσουν αν δεν υπάρχει απόφαση δικαστηρίου. Μας υποσχέθηκαν ότι μόλις έρθει η απόφαση του δικαστηρίου, θα μας ξοφλήσει μέσα σε μια βδομάδα. Στις 14 Μάη του '09, τους δώσαμε την απόφαση. Από τότε μας λέει ότι θα μας ξοφλήσει πότε αύριο, πότε μεθαύριο, πότε την άλλη βδομάδα. Πρόκειται για κοροϊδία. Και τώρα, το ίδιο μας είπε: Θα μας ξοφλήσει τη Δευτέρα ή την Τρίτη».

Μόνιμη και σταθερή εργασία

Ο Βασίλης Τοπαλιανίδης, επικεφαλής της Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μενιδίου, με δήλωσή του στο «Ρ», επισήμανε: «Θεωρούμε απαράδεκτη την καθυστέρηση των πληρωμών και μάλιστα μετά από τόσο καιρό και μάλιστα αφού έχει προηγηθεί και απόφαση του δικαστηρίου. Το ζήτημα είναι ότι το καθεστώς πρόσληψης εργαζομένων στους δήμους με συμβάσεις έργου, με stage, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με μερική απασχόληση κλπ., έχει να κάνει με την ομηρία που θέλουν να έχουν τους εργαζόμενους οι δήμαρχοι και τα κόμματά τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και αυτοί που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο, όπως ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. Εμείς αγωνιζόμαστε για σταθερή και μόνιμη εργασία, που πιστεύουμε ότι δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Κυριακή, στις 9 το πρωί μπροστά από το ξενοδοχείο «Mediterranean Beach Resort» στο Λαγανά, καλούν η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σερβιτόρων και εργατών ξενοδοχείων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Σύνδεσμος Οικοδόμων του νησιού. Το κάλεσμα απευθύνεται στα Σωματεία και όλους τους εργαζόμενους του νησιού, προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στις δύο καμαριέρες, που η εργοδοσία του ξενοδοχείου αρνείται να επαναπροσλάβει, με την έναρξη της νέας «σεζόν» και να απαιτήσουν την επαναπρόσληψή τους.


To ΠΑΜΕ ενημερώνει ότι το Νομικό Τμήμα του δε θα λειτουργεί τον Αύγουστο, λόγω διακοπών των συναδέλφων δικηγόρων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΜΑΣΑ»
Κινητοποίηση στο υπουργείο

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου κατεψυγμένων «ΑΜΑΣΑ» με την καταδικαστική για την εργοδοσία απόφαση του δικαστηρίου στα χέρια τους κι έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, δίνουν νέο αγωνιστικό ραντεβού, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, στις 12.30 μ.μ., μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για να συναντηθούν με τον υπουργό, απαιτώντας: Να πιέσει η κυβέρνηση (και έχει πολλά όπλα γι' αυτό) την επιχείρηση να εξοφλήσει άμεσα τους εργάτες και να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, ως εργαζόμενοι και φορολογούμενοι, απαιτούν να επιστραφούν στο κράτος τα εκατομμύρια των επιδοτήσεων, που δόθηκαν απλόχερα στους ιδιοκτήτες της επιχείρησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ