ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ»
Με εγγενείς τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας

Τις μεγάλες και μόνιμες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας «επικαιροποίησε» το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη «νέα γρίπη»
Τις μεγάλες και μόνιμες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας «επικαιροποίησε» το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη «νέα γρίπη»
Χωρίς τις σχεδιασμένες δράσεις και παρεμβάσεις που θα λειτουργούσαν προληπτικά στην εξάπλωση της «νέας γρίπης», όπως και κάθε τέτοιου φαινομένου ανεξάρτητα από εξάρσεις και υφέσεις, παραδόθηκε χτες στον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας της «νέας γρίπης».

Το Σχέδιο παραδόθηκε στον πρωθυπουργό στη διάρκεια της συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής απ' τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, και ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, με κοινή συνέντευξη Τύπου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, επιχείρησαν να δώσουν έμφαση στις κυβερνητικές επιλογές.

Βέβαια, όπως είναι φυσικό, καθώς το Σχέδιο έχει ως βάση τις σταθερές του όποιου σήμερα ονομάζεται δημόσιο σύστημα Υγείας (τέτοιο πραγματικά δεν υπάρχει), παρουσιάζει τις εγγενείς αδυναμίες των τρομακτικών ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό, τις οποίες η κυβέρνηση προσπάθησε για άλλη μια φορά να προσπεράσει με την επανάληψη αριθμών που αφορούν σε διαγωνισμούς προσλήψεων που ...πάντα βρίσκονται σε εξέλιξη ή με υποσχέσεις για νέες προκηρύξεις.

Ετσι, ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, επανέλαβε τις προκηρύξεις για 5.500 νοσηλευτές - για τους οποίους οι διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη - και 4.500 γιατρούς, για τους οποίους θα προκηρυχτούν μόνο 1.400 θέσεις. Παρ' όλα αυτά ο υπουργός υποσχέθηκε ότι στα μέσα του Οκτώβρη τα νοσοκομεία θα ενισχυθούν με «2.000 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές».

Ακόμα και για το επείγον θέμα των εκατό κλειστών κρεβατιών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) η κυβέρνηση επανέλαβε τους σχεδιασμούς να παρατείνει τις συμβάσεις των 240 εργαζομένων σε αυτές (δεν υπάρχουν μόνιμοι), και μάλιστα με χρήματα απ' τους Ειδικούς Λογαριασμούς των Απογευματινών Ιατρείων (ΕΛΑΠΙ). Δηλαδή, με χαράτσια απ' τους ίδιους τους ασφαλισμένους και γενικά τους εργαζόμενους.

Κάλυψη με φοιτητές

Επειδή υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και επειδή θα δημιουργηθούν και αυξημένες ανάγκες στα νοσοκομεία, το Εθνικό Σχέδιο, αντί για μαζικές προσλήψεις, προβλέπει την κάλυψή τους με φοιτητές ιατρικών σχολών, φοιτητές νοσηλευτικής δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νοσηλευτές, με βάση τα μητρώα των συλλόγων νοσηλευτών και ελευθεροεπαγγελματίες ειδικευμένους γιατρούς, με βάση τα μητρώα των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Επίσης, προβλέπει την κάλυψη από άλλους επαγγελματίες Υγείας, όπως, φαρμακοποιοί, φυσικοθεραπευτές, κλπ. και εθελοντές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε υποστηρικτικές μη ιατρικές υπηρεσίες, όπως το σερβίρισμα, η παρασκευή γευμάτων, κλπ.

Εκ των ενόντων προβλέπεται, από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, και η κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων σε κλίνες: Με αύξηση των κενών κλινών μέσω της μείωσης των τακτικών και μη επειγόντων εισαγωγών. Διάθεση κενών κλινών ιδιωτικών νοσοκομείων σε ασθενείς δημόσιων νοσοκομείων. Μείωση των τακτικών εισαγωγών στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Χρησιμοποίηση των κλινών των στρατιωτικών νοσοκομείων και των μονάδων αποκατάστασης. Μετατροπή ξενοδοχείων σε θεραπευτήρια. Απ' αυτό και μόνο γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό για την ενίσχυση των καπιταλιστών στον τομέα Υγείας.

Τέλος, σημειώνεται ότι «αντίστοιχη πρόβλεψη πρέπει να υπάρξει και για τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Πάντα γυμνή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «έχει καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με τη συμμετοχή όλων των γιατρών και όλων των ιδιωτών γιατρών, οδοντογιατρών και φαρμακοποιών. Ολοι συστρατεύονται για τον κοινό μας στόχο». Πέρα απ' τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες των δημόσιων υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), εκείνο που θα προστεθεί είναι οι αυξημένοι κατάλογοι εφημεριών των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών - όπως γίνεται δηλαδή και σήμερα - που θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο: Απ' τα Ταμεία ή τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Και αυτό, δηλαδή η ένταξη των ιδιωτών, ανοίγει το δρόμο ενίσχυσής τους και στη συνέχεια, αφού η δημόσια ΠΦΥ ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη. Ο,τι υπάρχει απ' αυτήν δεν ενισχύθηκε ούτε και με βάση τις προβλέψεις του ίδιου του Εθνικού Σχεδίου, το οποίο λόγου χάρη προβλέπει ενίσχυση των κινητών μονάδων θεραπείας (ασθενοφόρα) και «δημιουργία ενδιάμεσων δωρεάν κέντρων κατοικίας όπου θα ομαδοποιηθούν οι ασθενείς (ιδιαίτερα οι άστεγοι και άποροι), των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο». «Σ' αυτές τις εγκαταστάσεις, αναφέρεται στο Σχέδιο, θα υπάρχει περιοδική δωρεάν επίσκεψη των ιατρών και στην περίπτωση επιδείνωσης της κλινικής τους κατάστασης θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο». Επίσης, προβλέπει τη δημιουργία διαμερισματικών υγειονομικών και συμβουλευτικών κέντρων και εκπόνηση σχεδίου δράσης για τους μετανάστες.

Ομως, για τίποτε από όλα αυτά δεν υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο ούτε έκανε καμιά αναφορά ο υπουργός Υγείας.

Μονομερώς στον εμβολιασμό

Μετά από αυτόν το σχεδιασμό η κυβέρνηση έρχεται να αντιμετωπίσει την επιδημία μόνο με τον εμβολιασμό.

Οπως είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, η εντολή του πρωθυπουργού είναι να δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού όλου του πληθυσμού - διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Επανέλαβε ότι μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη θα έρθουν τα πρώτα εμβόλια στη χώρα και θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με μια ιεράρχηση, η οποία υπάρχει σε γενικές γραμμές στο Εθνικό Σχέδιο και η οποία θα επικαιροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες απ' τους υπεύθυνους οργανισμούς.

Οι διαβεβαιώσεις για την παραλαβή των πρώτων εμβολίων στα μέσα του Σεπτέμβρη, μπορεί να δημιουργήσουν και παρενέργειες καθώς δεν είναι ακόμα έτοιμα, αλλά και δε θα έχει αποδειχτεί στην πράξη η ασφάλειά τους.

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Υγείας, όπως πάντα, διαβεβαίωσε ότι η «χώρα μας έχει σχέδιο, έχει στρατηγική, έχει συγκεκριμένους στόχους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεκδίκηση άμεσων μέτρων δημόσιας υγείας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τη χτεσινή συνέντευξη του υπουργού Υγείας υπογραμμίζεται:

«Το ΚΚΕ επικρίνει κάθε τακτική εφησυχασμού ή κινδυνολογίας σε σχέση με τα ανθρώπινα θύματα και γενικότερα τις επιπτώσεις στην υγεία του λαού που μπορεί να προκαλέσει η "νέα γρίπη". Θεωρούμε ότι ο λαός πρέπει να έχει επιστημονική ενημέρωση σχετικά με τη "νέα γρίπη", αλλά και να γνωρίζει όλη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα Υγείας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός στη διεκδίκησή του.

Ο υπουργός Υγείας σήμερα διαβεβαίωσε και πάλι τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της "νέας γρίπης" και όλο αυτό το διάστημα κινείται με βάση την "αρχή της προνοητικότητας".

Οι εργαζόμενοι όμως έχουν σημαντική εμπειρία σχετικά με την πολιτική της "προνοητικότητας" των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της Υγείας. "Προνόησαν" έτσι, ώστε να είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι δημόσιες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τώρα, με αφορμή την αντιμετώπιση της "νέας γρίπης", η κυβέρνηση υλοποιεί τα προαποφασισμένα και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ σχέδια για εκχώρηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους ιδιώτες, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για την Υγεία στην Τοπική Διοίκηση και στις ΜΚΟ.

"Προνόησαν" ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να υπολειτουργούν λόγω και των διαχρονικών ελλείψεων προσωπικού, Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, εργαστηριακής υποδομής, κλπ. Ταυτόχρονα λαμβάνονται μέτρα για μετατροπή της λειτουργίας τους σε επιχειρήσεις. Τώρα στο παρά πέντε ανακοινώνουν, για πολλοστή φορά, ότι θα καλύψουν τις χρονίζουσες ελλείψεις και τα κενά.

Ο υπουργός στη συνέντευξή του συνεχάρη υποκριτικά το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της "νέας γρίπης", την ίδια ώρα που δε λαμβάνεται κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας και ασφάλειάς τους, κατάσταση που επικρατεί και σε όλους τους άλλους εργασιακούς χώρους. Από την άλλη μεριά η παραγωγή και εμπορία των φαρμάκων και των εμβολίων είναι παραδομένη στα μονοπώλια. Με την έγκριση παγκόσμιων και ευρωπαϊκών επιστημονικών οργανισμών, που είναι στην υπηρεσία τους, παρακάμπτουν κοινές ερευνητικές και κλινικές πρακτικές και προχωράνε άρον άρον στην παραγωγή του νέου εμβολίου.

Το ΚΚΕ πάντα τόνιζε την ανάγκη, οποιοδήποτε σχέδιο και εξειδικευμένα μέτρα που χρειάζονται να ληφθούν για την αντιμετώπιση κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία, να στηρίζονται στη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου, καθολικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας για όλο το λαό. Να παρέχονται συστηματικά δωρεάν υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και όχι μόνο κάποιοι εμβολιασμοί σε καταστάσεις ανάγκης. Αυτά αποτελούν προϋπόθεση για την ουσιαστική διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να επιτρέψει η "νέα γρίπη" να γίνει αφορμή για την παραπέρα επέλαση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Να επιμείνει στη διεκδίκηση άμεσων μέτρων Δημόσιας Υγείας και επιστημονικής ενημέρωσης.

  • Να ξεκινήσουν πανελλαδικά παρεμβάσεις (ιατρική εξέταση, εντοπισμός ευάλωτων ομάδων, κλπ.) και εμβολιασμός με όσα εμβόλια ήδη υπάρχουν και ενδείκνυνται για τις ευάλωτες ομάδες (εποχική γρίπη, πνευμονιόκοκκος) και με το νέο εμβόλιο, αφού αποδειχθεί η ασφάλειά του για τη "νέα γρίπη". Να πραγματοποιηθούν με κινητές μονάδες του υπουργείου σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και σχολές, στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές, σε ΚΑΠΗ, στο στρατό, στα αεροδρόμια και στα σύνορα της χώρας αλλά και σε χώρους που εργάζονται ή που ζουν μετανάστες, πρόσφυγες άποροι, άστεγοι, Τσιγγάνοι, τοξικοεξαρτημένοι (καταλύματα, σκηνές, πλατείες, κλπ.).

Ιδιαίτερη βοήθεια να δοθεί στους μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς κρατικοί χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. Να τους παρέχονται όλες οι υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης. Ειδική κρατική μέριμνα για μητέρες και παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες.

  • Να εγκατασταθεί μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης - αναφοράς κρουσμάτων σε όλους αυτούς τους χώρους, πανελλαδικά.
  • Δωρεάν παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης για όποιον χρειαστεί νοσηλεία, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κάλυψης.
  • Αμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών θέσεων και όχι μόνο των έκτακτων αναγκών για τις ΜΕΘ. Προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία και όχι με ανανέωση συμβάσεων. Μονιμοποίηση όλων όσοι δουλεύουν με ευέλικτες μορφές εργασίας (συμβασιούχοι, STAGE, επικουρικοί, κλπ.) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ενίσχυση των υποδομών και εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού των νοσοκομείων.
  • Λήψη όλων των μέτρων από το κράτος για την προστασία της υγείας και ασφάλειας όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία.
  • Κρατική χρηματοδότηση ερευνών για συμβολή στην αντιμετώπιση της νόσου (φάρμακα - εμβόλια) μέσα από κρατικούς φορείς».
Αξονες χωρίς το ρόλο του γιατρού Εργασίας

Το Εθνικό σχέδιο ενώ προβλέπει τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις, αγνοεί παντελώς το ρόλο του γιατρού Εργασίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελεί επικαιροποίηση παλιότερων σχεδίων για την αντιμετώπιση επιδημιών γρίπης και των σχεδίων που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Περιλαμβάνει - όπως τους προσδιόρισε ο υπουργός Υγείας:

1. Υπεύθυνη, ανοιχτή και διάφανη ενημέρωση της κοινής γνώμης.

2. Διυπουργικό συντονισμό.

3. Προμήθεια όλου του αναγκαίου φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού.

4. Ανταπόκριση του ΕΣΥ και των υγειονομικών μονάδων της χώρας.

5. Συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση και διεύρυνση της υποδομής των εργαστηρίων αναφοράς.

Τα νέα στοιχεία σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια που θα μπορούσαν να εντοπιστούν από μια πρώτη σύγκριση είναι τα εξής:

-- Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός. -- Η διυπουργική συνεργασία. -- Η δημιουργία Κέντρων Εμβολιασμού Γρίπης. -- Οι σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης στις επιχειρήσεις. -- Ορισμένες οικονομικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της νέας γρίπης.

Οι σχεδιασμοί έγιναν με την πιθανότητα να νοσήσει το 25% του γενικού πληθυσμού - που μπορεί να φτάσει και μέχρι το 50%. Ακόμα και στην περίπτωση που θα υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο κατά του νέου στελέχους, θα απαιτηθούν δύο δόσεις ανά άτομο για να υπάρξει επαρκής ανοσολογική απάντηση, η οποία θα επιτευχθεί σε 6 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση. Το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 70-90%, επομένως ένα ποσοστό εμβολιασθέντων δε θα ανταποκριθεί ανοσολογικά.

Το κεφάλαιο 6 του Σχεδίου αναφέρεται στην αντιμετώπιση της γρίπης από τις επιχειρήσεις. Κι ενώ επισημαίνεται τι πρέπει να προταχθεί στην παραγωγική διαδικασία καθώς και στον ορισμό του υπεύθυνου για τη διαχείριση των κρίσεων, απουσιάζει παντελώς ο ρόλος του γιατρού Εργασίας και του τεχνικού Ασφαλείας που θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Για τη διανομή των εμβολίων και τους ίδιους τους εμβολιασμούς προβλέπεται η ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων σε επίπεδο νομαρχιών. Τους εμβολιασμούς όμως θα τους κάνουν οι οργανισμοί που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας - που επισυνάπτεται στο Εθνικό Σχέδιο - η επιπρόσθετη δαπάνη για το σύστημα Υγείας στο ενδεχόμενο σενάριο μιας πανδημίας γρίπης στο 40% του πληθυσμού εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η απώλεια παραγωγικότητας για την οικονομία περίπου στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο καθολικός εμβολιασμός του συνόλου του Ελληνικού πληθυσμού, που θα μπορούσε να στοιχίσει έως και 150 εκατ. ευρώ, θα είχε ως αποτέλεσμα να αποτρέψει την νοσηρότητα στο 60% με 80% του πληθυσμού, και κατά συνέπεια να αποτρέψει μεγάλο μέρος των παραπάνω δαπανών και της απώλειας παραγωγικότητας.

Συνέχεια στο δικομματικό χαρτοπόλεμο

Σε σχέση με την ανακοίνωση του λεγόμενου Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να δηλώνει ότι απέδωσαν οι πιέσεις που άσκησε. Φυσικά οι εκπρόσωποί του, οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Φλωρίδης, αποσιώπησαν ότι η κατάντια του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι και δικό τους έργο. Κατά τα άλλα το ΠΑΣΟΚ μέσω Ερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του στη Βουλή, ζητούν την κατάθεση εγγράφων από τον υπουργό Υγείας για μια σειρά θέματα. Θέτουν ζητήματα αν είναι επικαιροποιημένο το σχέδιο δράσης για τη νέα γρίπη, επίσης για την κατάσταση των αποθεμάτων αντιικών φαρμάκων, του εμβολίου του πνευμονιόκοκου, για τις ποσότητες εμβολίων που έχουν παραγγελθεί όπως και για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία σε προσωπικό και υλικό. Μάλιστα ισχυρίζονται ότι το 2004 ο νόμος (3172/2003) για τη Δημόσια Υγεία που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δοκιμάστηκε με επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε λύσει τέτοια προβλήματα... Φυσικά η πραγματικότητα και το αμαρτωλό παρελθόν τους είναι η καλύτερη απόδειξη για τα λεγόμενα αυτά.

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντώντας - στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου - σε ερώτηση για τις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «δεν περίμενε αυτή την αντίδραση από την αντιπολίτευση», για να παρουσιάσει στη συνέχεια ως απάντηση στις δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου το Εθνικό Σχέδιο για την πανδημία της γρίπης.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, Δ. Βίτσας, σημείωσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και ενημέρωση και ότι δε χωράνε κομματικές εκμεταλλεύσεις στο θέμα.

Νέο σοβαρό κρούσμα

Ενας 22χρονος νεφροπαθής είναι το τέταρτο σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης στη χώρα μας, καθώς χρειάστηκε νοσηλεία σε θάλαμο απομόνωσης του «Λαϊκού» Νοσοκομείου.

Ο 22χρονος εμφάνισε ήπια συμπτώματα της νόσου, αλλά λόγω του ιατρικού προβλήματος που αντιμετωπίζει οι γιατροί της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού συνέστησαν τη νοσηλεία του για στενή ιατρική παρακολούθηση. Τελικά ο ασθενής χτες «εξήλθε του νοσοκομείου και θα συνεχίσει τη φαρμακευτική του αγωγή κατ' οίκον», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Αρκετά όμως είναι τα κρούσματα που εμφανίστηκαν σε γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της Κω, της Ρόδου και του Ρεθύμνου. Ενας γιατρός και ένας νοσηλευτής του νοσοκομείου της Κω είναι σε κατ' οίκον παρακολούθηση, λόγω της μόλυνσής του από τον ιό της νέας γρίπης, ενώ ύποπτα συμπτώματα για τη νέα γρίπη, εμφάνισαν άλλοι τρεις γιατροί στο νοσοκομείο της Κω. Υποπτα συμπτώματα για τη νέα γρίπη εμφάνισαν ακόμα δύο γιατροί στο νοσοκομείο της Ρόδου και πέντε γιατροί και τρεις νοσηλευτές στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Συνολικά 15 άτομα είναι αυτή τη στιγμή κάτω από φαρμακευτική αγωγή και ιατρική παρακολούθηση καθώς έχουν μολυνθεί από τον ιό της νέας γρίπης και εμφανίζουν κάποιες μικρές επιπλοκές.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξακολουθούν να νοσηλεύονται ο 33χρονος από την Κρήτη, ο 42χρονος Βορειοηπειρώτης και η 16χρονη Βρετανίδα.

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Συστήνουν αντιγριπικά φάρμακα στις εγκύους

ΓΕΝΕΥΗ.--

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά από χτες την άμεση πρόσβαση των εγκύων σε αντιγριπικά φάρμακα θεωρώντας πως είναι πιο ευάλωτες στη «νέα γρίπη», ιδιαίτερα σε χώρες με αυξημένα κρούσματα όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως τα θύματα του ιού Η1Ν1 μόνο στη Λατινική Αμερική ξεπερνούν τα 600, όπου από τις αρχές της βδομάδας ως χτες αναφέρθηκε ο θάνατος αρκετών δεκάδων σε Περού, Κόστα Ρίκα, Κολομβία, Γουατεμάλα, Βολιβία, Αργεντινή, Χιλή και Ονδούρα.

Επιπλέον χτες ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων δύο ατόμων στη Σαουδική Αραβία, όπου οι νεκροί φθάνουν πλέον τους τέσσερις.

Το ίδιο 24ωρο, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 60 μέλη πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου «Ρόγιαλ Καρίμπιαν» πάσχουν από τη «νέα γρίπη» και τέθηκαν σε κατάσταση υγειονομικής απομόνωσης στις καμπίνες τους, ενώ το σκάφος ελλιμενίστηκε σε γαλλικό λιμάνι. Αλλα 70 μέλη του πληρώματος εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα της νόσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ