ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν υπογράφουμε δήλωση μετανοίας

Συζήτηση για τον αντικομμουνισμό, στο κάμπινγκ της ΚΝΕ στο Αχλάδι, με ομιλήτρια την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα

«Εννιά δεκαετίες αγώνα και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». Με το σύνθημα αυτό, εκατοντάδες μέλη της ΚΝΕ υποδέχτηκαν χτες το απόγευμα την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην εκδήλωση που έγινε στο κάμπινγκ της Οργάνωσης στο Αχλάδι, με θέμα «αντικομμουνισμός και η επίθεση στο ΚΚΕ». Το πανό που δέσποζε στο χώρο έδινε το στίγμα: Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

«Ο αντικομμουνισμός, δηλαδή η επίθεση στο Κόμμα, που ξεκινά με διαστρέβλωση των θέσεων και φτάνει μέχρι την κρατική βία - τις δολοφονίες, που ξεκινά από το ψέμα και φτάνει στο ανώτατο επίπεδο, γεννήθηκε από τότε που άρχισε ο διαχωρισμός της εργατικής τάξης από τις άλλες τάξεις», σημείωσε εξαρχής η ομιλήτρια τονίζοντας ότι «92 χρόνια τον ζούμε», ενώ υπογράμμισε ότι «όταν το Κόμμα επεξεργαζόταν τη στρατηγική του και την τακτική του και σε δύσκολες στιγμές, έπαιρνε δύσκολες και σωστές αποφάσεις, τότε ο αντικομμουνισμός θέριευε. Οταν όμως γινόταν το αντίθετο, τότε μας "χάιδευε"».

Η Αλέκα Παπαρήγα στάθηκε ιδιαίτερα στην επίθεση που γίνεται αυτή την περίοδο στο Κόμμα για τα οικονομικά του. Οπως τόνισε, η επίθεση αυτή γίνεται και για το λόγο ότι μια σειρά από αντικομμουνιστικά επιχειρήματα, που κατά καιρούς χρησιμοποιούσε η άρχουσα τάξη, τα εξάντλησε η ίδια η ζωή. Και επισήμανε με αυτή την επίθεση θέλουν να πλήξουν το κύρος του Κόμματος στα μάτια του κόσμου.

Από τη χτεσινή συζήτηση στο κάμπινγκ της ΚΝΕ στο Αχλάδι
Από τη χτεσινή συζήτηση στο κάμπινγκ της ΚΝΕ στο Αχλάδι
«Από τα πρώτα του βήματα, ένα πράγμα είχε στο νου του το Κόμμα: Οτι πρέπει να αναπτύξει δραστηριότητες, ώστε να έχει οικονομικά βγαλμένα από το λαό, να έχει αυτοτέλεια και αυτοδυναμία από την πλουτοκρατία», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι τα οικονομικά του Κόμματος έχουν πλήρη διαφάνεια, αλλά δε θα δώσουμε λόγο ποια κομματικά μέλη ή ποιοι φίλοι ενισχύουν το Κόμμα. «Λογοδοτούμε στα μέλη μας, στα Σώματά μας, στο λαό. Ενα Κόμμα που συναλλάσσεται με την εξουσία δε μπορεί να κρυφτεί, θα φανεί στις αποφάσεις του», υπογράμμισε και είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε υποχρεωμένοι και ως Κόμμα και ως άτομα να διαφυλάξουμε την επαναστατικότητα και την επιστημονικότητα της θεωρίας μας, τη διάθεση για θυσία και αυτοθυσία, και κυρίως την ανιδιοτέλειά μας». Και κατέληξε: «Θα βρουν τον μπελά τους. Αν νομίζουν ότι μας πιέζουν είναι γελασμένοι» για να συμπληρώσει μέσα σε χειροκροτήματα: «δεν υπογράφουμε δήλωση μετανοίας»!

Η συζήτηση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.

  • Οι δραστηριότητες στο κάμπινγκ της ΚΝΕ στο Αχλάδι της Εύβοιας συνεχίζονται μέχρι και το Σάββατο. Στο χώρο υπάρχει πλήρης υποδομή, ταβέρνα και μπαρ, και η συμβολική τιμή είναι 5 ευρώ. Σήμερα, Πέμπτη περιλαμβάνεται προβολή της ταινίας «ΤΣΕ». Αύριο, Παρασκευή, γλέντι με λαϊκή - ρεμπέτικη μουσική. Το Σάββατο 8 Αυγούστου, Βουτιές και αναχώρηση...

35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ταξιδεύει σε όλη τη χώρα

«Σοσιαλισμός, η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Το 35ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ταξιδεύει ήδη σ' ολόκληρη την Ελλάδα και αποτελεί μοναδικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός. Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες είναι:

  • Σήμερα, Πέμπτη, στις 8 το βράδυ, στο Μαρτίνο, το ΝΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με ομιλητή τον Λ. Ψωρογιάννη, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.
  • Αύριο, Παρασκευή, στη Σητεία, θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ με θέμα «Σοσιαλισμός και νέοι εργαζόμενοι», στις 8.30 το βράδυ στην κεντρική πλατεία, με ομιλητή τον Θανάση Γκώγκο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Αύριο, Παρασκευή, στη Σκάλα Ποταμιάς στη Θάσο, με αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι του 20ού αιώνα, από το Μουσικό Εργαστήρι, και ομιλία από την Ελ. Αποστολίδου, μέλος της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο 8 Αυγούστου, στο λιμάνι Μύρινας (μπροστά στο δημαρχείο) στη Λήμνο θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση προοδευτικού και πολιτικού βιβλίου και μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συναυλία από νεανικό ροκ συγκρότημα.
  • Tο Σάββατο 8 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί προφεστιβαλική εκδήλωση στα Πλατάνια - Παραλία Ηγουμενίτσας. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ. με ελληνική ροκ μουσική, θα ακολουθήσει αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο, ομιλία από την Φωτεινή Τσώλου, μέλος του ΓΠ της ΕΠ Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα θα τελειώσει με ξένο ροκ και έντεχνο ελληνικό τραγούδι από τοπικά συγκροτήματα.
  • Την Κυριακή 9 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί προφεστιβαλική εκδήλωση στη Ναύπακτο, στην Παραλία Ψανής. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ. και περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο, ομιλία από την Μαρία Ανδρεάδου, μέλος του ΓΠ του ΣΠ Β/Δ Ελλάδας της ΚΝΕ, και θα κλείσει με ρεμπέτικη μουσική.
  • Την Κυριακή 9 του Αυγούστου, στη Ζαχάρω, στην κεντρική πλατεία, στις 9.30 μ.μ. με θέμα: «Σοσιαλισμός και Περιβάλλον. Δράση τώρα για την προστασία του περιβάλλοντος από την καπιταλιστική ανάπτυξη». Θα μιλήσει ο Χρ. Γιαννόπουλος, μέλος της Επ. Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα και θα υπάρχει προβολή DVD, έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου.
  • Την Kυριακή 9 του Αυγούστου, στη Ζάκυνθο, στην πλατεία Σολωμού, στις 8.30 μ.μ. στο κεντρικό Φεστιβάλ του νομού θα μιλήσει ο Χρ. Λουκάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα, προβολή DVD για τον Γιάννη Ρίτσο, θεατρική παράσταση, έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ «18 ΑΝΩ» ΚΑΙ ΨΝΑ
Αντιστέκονται στη μεθόδευση της υποκατάστασης

Χτες απέκλεισαν την πύλη του Ψυχιατρείου ενώ αύριο θα κάνουν νέα κινητοποίηση, στις 10 το πρωί

Συμβολικό αποκλεισμό της πύλης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοί του, μαζί με συναδέλφους τους της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» που 25 χρόνια εφαρμόζει εκεί «στεγνό» πρόγραμμα, μαζί με γονείς νοσηλευομένων και δημότες. Η αιτία για την κινητοποίηση είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει στο ΨΝΑ πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), από την Αθήνα (οδός Καποδιστρίου) όπου σήμερα λειτουργεί. Κίνηση αντιεπιστημονική και προς «εκκαθάριση» του κέντρου από «ανεπιθύμητα στοιχεία».

Ειδικότερα, στα μουλωχτά η κυβέρνηση ξεκίνησε από το ΨΝΑ τη μεταφορά των προγραμμάτων υποκατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία. Χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, την Τρίτη εμφανίστηκαν εκεί εργολάβοι, προκειμένου να εγκαταστήσουν προκάτ οικίσκους για τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ. Η κινητοποίηση των εργαζομένων απέτρεψε τις εργασίες.

Το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο ΨΝΑ εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας ουσιαστική στήριξη των «στεγνών» προγραμμάτων και του «18 ΑΝΩ» και άμεση απόσυρση των εγκαταστάσεων του ΟΚΑΝΑ. Γενικότερα τονίζει ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι κοινωνικό, όχι βιολογικό ή ψυχιατρικό. Η ανατροπή των αιτιών του συνδέεται άμεσα με την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Καταγγέλλει ακόμα τις κυβερνήσεις ΝΔ/ΠΑΣΟΚ ότι συγκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες της εξάρτησης, όπως και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για τον επιχειρούμενο διαχωρισμό «σκληρών» - «μαλακών» ναρκωτικών.

Οπως δηλώνει στο «Ρ» ο Σταύρος Καλαρίτης, επικεφαλής του ΠΑΜΕ ΨΝΑ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, δεν υφίσταται αντιπαλότητα με τους χρήστες του ΟΚΑΝΑ. Ωστόσο υπάρχει κάθετη διαφωνία με τη χορήγηση μεθαδόνης την οποία περίπου 800 άτομα θα επισκέπτονται το ΨΝΑ για να την προμηθεύονται. Μιλά επίσης για «σκούπα» στο κέντρο ώστε να το «καθαρίσουν» από «ανεπιθύμητους».

Ο Μιχάλης Σελέκος, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της «Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης» Χαϊδαρίου, χαρακτηρίζει αδύνατο να συμβιώσουν το «στεγνό» πρόγραμμα του «18 ΑΝΩ» με ένα πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων, καθότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να ακυρωθεί στην πράξη το πρώτο. Ακόμα τόνισε ότι η συμβίωση στον ίδιο χώρο ψυχικά ασθενών (ευάλωτων στις ανθρώπινες σχέσεις), με χρήστες, και σε συνδυασμό με τα χορηγούμενα σε αυτούς ψυχοφάρμακα, μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις. Αποδίδει τεράστιες ευθύνες σε κυβέρνηση και δημοτικές αρχές, εφόσον δεν υλοποιούν προγράμματα πρόληψης. Επιμένει ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και λειτουργία των θεραπευτικών κοινοτήτων, ενταγμένων σε συνολικό σχεδιασμό με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Τέλος, η εργαζόμενη στο «18 ΑΝΩ» Δήμητρα Βέργη προϊδεάζει για σοβαρό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί αν άνθρωποι που παλεύουν να απεξαρτηθούν, βρεθούν ξαφνικά με ανθρώπους που προσέρχονται στο ΨΝΑ για να πάρουν τη δόση μεθαδόνης.

Νέα κινητοποίηση προγραμματίζεται αύριο Παρασκευή στις 10 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ