ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
Δασοκτόνες πολιτικές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με αφορμή την 4η μέσα σ' ένα μήνα πυρκαγιά στις Βολίμες Ζακύνθου, αναδεικνύεται ακόμη μια φορά, ότι οι αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών, είναι οι δασοκτόνες πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ως κυβερνήσεις παραχωρούν δάση στους ιδιώτες, για να κερδοσκοπήσουν πάνω στη γη. Αρκεί να θυμηθούμε τις πυρκαγιές στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη, στον Υμηττό, στην Εύβοια, στο Μοσχοπόδι Θήβας...Με αυτές τις πολιτικές, άλλαξαν τον ορισμό του δάσους και της δασικής έκτασης, αφήνοντας στο έλεος των ιδιωτών εκατομμύρια στρέμματα. Ετσι, σαν μανιτάρια ξεφύτρωσαν και ξεφυτρώνουν μεγάλα ξενοδοχεία, βίλες, εκεί που πρώτα υπήρχε το δάσος!

Οσο λοιπόν η γη, αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, συμφέροντα μεγάλα και μικρά, θα κατακαίνε το δασικό πλούτο της χώρας. Οσο η γη και τα δάση, δεν αποτελούν λαϊκή περιουσία, για να προστατεύονται, τόσο οι κυβερνήσεις θα συνεχίζουν να εγκληματούν σε βάρος του δασικού πλούτου της χώρας και των εργαζομένων.

Μετά τη «μετατόπιση»...

Με προχτεσινές δηλώσεις του ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης, παραδέχεται ότι δεν μπορείς να εξαφανίσεις του μετανάστες, «για ανθρώπους πρόκειται», άλλωστε, όπως λέει. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι συνέβαλε αρκετά στην άγρια εκδίωξη σημαντικού μέρους των μεταναστών από το κέντρο της πόλης, πρωτοστατώντας στην πολιτική προπαγάνδα υπέρ ενός καθαρού ιστορικού κέντρου, συνδράμοντας στο πογκρόμ που εξαπέλυσε και πρόσφατα η Αστυνομία στην περιοχή (σ.σ. όπως και χτες), με τα συνεργεία του δήμου. Θυμίζουμε ότι στα τέλη του Ιούλη, οπότε και η Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο κέντρο, μεταφέροντας βίαια μετανάστες στις κλούβες κι από εκεί άγνωστο πού, τα συνεργεία του δήμου ανέλαβαν να καθαρίσουν ό,τι απέμεινε από το... έργο. Από αυτή την άποψη, θα λέγαμε ότι ο Ν. Κακλαμάνης μπορεί να νιώθει καλά πως έκανε ό,τι μπορούσε για τη «μετατόπιση» των μεταναστών, «κάπου αλλού», όπως λέει.

.. θέλει εξαφάνιση;

Το ιδανικότερο, βέβαια, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, είναι η πραγματική εξαφάνιση αυτών των ανθρώπων, έξω από τη χώρα μας. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητά αυστηρά μέτρα που θα περιορίζουν την παράνομη μετανάστευση, ένταση των επαναπροωθήσεων των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και απόδοση σε αυτούς των απαραίτητων χαρτιών ώστε να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Κι αυτό όχι προφανώς γιατί συντάσσεται με τη βούληση πολλών μεταναστών να ταξιδέψουν από τη χώρα μας άλλου, αλλά για να ξεφορτωθεί από τις πλάτες της η Ελλάδα και ο δήμος το «πρόβλημα». Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Αθηναίων, στις χτεσινές δηλώσεις του, επαναλαμβάνει την πρότασή του να δώσει η κυβέρνηση αυτόματα 10.000 ταξιδιωτικά έγγραφα πολιτικού πρόσφυγα, ώστε να δεχτούν τους μετανάστες οι χώρες της Ευρώπης. Αυτό όμως - το οποίο είναι κάτι που και οι ίδιοι οι μετανάστες το θέλουν - έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν επιτρέπει στους μετανάστες να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να πηγαίνουν όπου θέλουν. Δηλαδή, αυτά που είπε χτες ο δήμαρχος έρχονται σε αντίθεση με αυτά που εκπροσωπεί πολιτικά. Γιατί το κόμμα του, η ΝΔ, είναι που έχει υπογράψει τέτοιες συμφωνίες που κρατούν καθηλωμένους τους μετανάστες. Απόδειξη ότι με όσα λέει θέλει την εκδίωξη μεταναστών και προσφύγων με κάθε τρόπο.

Αντιπαράθεση άνευ ουσίας

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ των παρατάξεων που πρόσκεινται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην Αυτοδιοίκηση. Κόντρα που δεν έχει ουσιαστική βάση καθώς αμφότερες οι παρατάξεις έχουν από κοινού συναινέσει και προωθήσει μια σειρά αντιδραστικών ρυθμίσεων στο χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι όποιες διαμαρτυρίες της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» (ΠΑΣΟΚ) για μείωση των πόρων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού και οι όποιες ικανοποιητικές κορώνες της παράταξης «Αττική Αυτοδιοίκηση» (ΝΔ), έχουν κοινό παρονομαστή από τη μια τη βούλησή τους να συντηρήσουν μια ανούσια κομματική αντιπαράθεση και από την άλλη να διαιωνίσουν την κυρίαρχη πολιτική στο χώρο. Μια πολιτική που θέλει τους δήμους να υποχρηματοδοτούνται και την ίδια ώρα να απομυζούν χρήματα από την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών τους, την εκποίηση της περιουσίας τους, τη συνεργασία με το μεγάλο κεφάλαιο, την επιβάρυνση, εν τέλει, του λαϊκού εισοδήματος. Και σε αυτή την πολιτική συναινούν και οι δύο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντίσταση στην ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων

Με ομοβροντία από μέτρα αντιλαϊκής πολιτικής η ντόπια και ξένη πλουτοκρατία επιχειρεί την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση. Τόσο οι ίδιοι οι καπιταλιστές όσο και πολιτικοί διαχειριστές και άλλοι σφογγοκωλάριοι του εκμεταλλευτικού συστήματος γνωρίζουν πολύ καλά ότι η έξοδος από την καπιταλιστική κρίση δεν μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες. Γι' αυτό ακριβώς τις τελευταίες μέρες κλιμακώνουν την απάνθρωπη πολιτική τους, γι' αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί προκλητικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας - επιχειρηματικότητας. Οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί και τα διάφορα όργανά τους - ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ - όλα τα αντιλαϊκά σφυριά σε συγχορδία επιχειρούν σε βάρος του μόχθου των εργατών, των λαϊκών νοικοκυριών, σε βάρος όλων όσοι παράγουν τον κοινωνικό πλούτο. Μαζί τους είναι και οι όποιοι επίδοξοι μελλοντικοί διαχειριστές της πολιτικής αυτής, ο καθένας από το «πόστο» του, όπως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι οι άλλες δυνάμεις που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο της υποταγής.

Οι κεφαλαιοκράτες ετοιμάζουν τα χειρότερα. Το πόρισμα του ΔΝΤ δείχνει ανάγλυφα τον εφιάλτη που σχεδιάζουν. Αξιώνουν ακόμη και τη κατάργηση δύο συντάξεων το χρόνο - δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα καλοκαιρινής άδειας. Και από κοντά μέτρα για την ενίσχυση της απλήρωτης - ευέλικτης εργασίας, παραπέρα αύξηση σε μια σειρά από ειδικούς φόρους πάνω στην πλατιά λαϊκή κατανάλωση (ΦΠΑ κ.ά.). Στο στόχαστρό τους βάζουν κάθε πτυχή της ζωής και της εργασίας των λαϊκών στρωμάτων. Αξιώνουν τη συνέχιση της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» και τον υπολογισμό των συντάξεων με βάση το σύνολο των χρόνων εργασίας (αντί της τελευταίας 5ετίας), κόψιμο στην «πρόωρη συνταξιοδότηση», μείωση στο κόστος περίθαλψης, περισσότερους φόρους για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ κ.ά. Τα ακόμη χειρότερα τα ετοιμάζουν για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, για τους νεοπρασλαμβανόμενους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Μόνον οργή προκαλεί το γεγονός ότι ενώ, για μια ακόμη φορά επικαλούνται το σαθρό πρόσχημα των ελλειμμάτων, με το άλλο χέρι χαρίζουν δισεκατομμύρια στους κεφαλαιοκράτες αξιώνοντας για λογαριασμό τους νέες προκλητικές κρατικές ενισχύσεις.

Ολοι αυτοί κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Από τη σκοπιά όμως της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη του ταξικού μετώπου και της λαϊκής πάλης έτσι που να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική. Εχει ζωτική σημασία η στράτευση των λαϊκών μαζών στο μέτωπο της ταξικής πάλης, στο μέτωπο που μπορεί να απαντήσει και να αντεπιτεθεί με καλά οργανωμένο σχέδιο, με συγκεκριμένους στόχους και δράση.

Οι τελευταίας «κοπής» αξιώσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να απαντηθούν με λαϊκό συναγερμό. Το ΚΚΕ έγκαιρα έχει απευθυνθεί στα εργατικά και λαϊκά στρώματα, έχοντας προειδοποιήσει για τις ιδιαίτερα επώδυνες εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ