ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
Δυναμική απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στην εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων ενάντια στην επέκταση της αμερικανικής βάσης της Σούδας και τιμής στα χιλιάδες θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στη βάση της Σούδας
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στη βάση της Σούδας
«Θέλουμε τη Σούδα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών». Το σύνθημα αυτό των διαδηλωτών, που πήραν μέρος στη συγκέντρωση την οποία οργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, αντήχησε χτες βράδυ σε όλη την παλιά πόλη των Χανίων. Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 64 χρόνων από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και αιχμή της ήταν η αντίθεση στα σχέδια για αναβάθμιση και επέκταση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας, που ετοιμάζουν στα κρυφά η κυβέρνηση και οι υπερατλαντικοί «σύμμαχοί» της.

Μαζική ήταν η συμμετοχή του κόσμου, ντόπιων και παραθεριστών που κατέκλυσαν την προκυμαία στην παλιά πόλη των Χανίων για να παρακολουθήσουν την ομιλία της Βέρας Νικολαΐδου, γενικής γραμματέα της ΕΕΔΥΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, αλλά και το μουσικό πρόγραμμα που ακολούθησε από το συγκρότημα «Νότιος Ανεμος» με τον Μανώλη Μανουσέλη και την Μαριάννα Ζορμπά και το συγκρότημα του Γιώργου Βογιατζή.

Την εκδήλωση «άνοιξε» ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, Γιώργος Φραγκιουδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του χανιώτικου λαού και κάλεσε σε ετοιμότητα για την αποτροπή των σχεδίων επέκτασης και παραπέρα αναβάθμισης της βάσης.

Η Βέρα Νικολαΐδου, που ήταν η κεντρική ομιλήτρια, τόνισε ότι «για να τιμήσουμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος και να καταδικάσουμε τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας, χρειάζεται να εντείνουμε τον αγώνα μας για την απαγόρευση των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων και όλων των μέσων μαζικής καταστροφής των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων». Αναφέρθηκε στο χαρακτήρα της κινητοποίησης στα Χανιά, που είναι μαζί με τα άλλα και «εκδήλωση καταδίκης της σχεδιαζόμενης επέκτασης της βάσης της Σούδας που ετοιμάζουν κυβέρνηση και υπερατλαντικοί σύμμαχοι, μετατρέποντάς την σε υπερ-βάση - ορμητήριο, μπαμπούλα ενάντια στους λαούς της περιοχής».

Συνεχίζοντας επισήμανε: «Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε όλες αυτές τις επικίνδυνες ενέργειες συμμετοχής και βοήθειας που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση με την κάλυψη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υλοποιώντας και νέες αμερικανικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει και οι δύο στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Οι ενέργειες αυτές συνιστούν όχι μόνο παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων μας, έρχονται σε αντίθεση με τα δημοκρατικά φιλειρηνικά, αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού μας, των κατοίκων του νησιού σας που έχει εκφράσει την αντίθεσή του δυναμικά τόσο ενάντια στους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ και στη συνεχιζόμενη κατοχή της Παλαιστίνης, όσο και στους ελλιμενισμούς πλοίων του ΝΑΤΟ και φυσικά σήμερα στα σχεδιαζόμενα για την επέκταση της Σούδας.

Οχι σε λιμάνια - ορμητήρια των ιμπεριαλιστών

Καλούμε τους Χανιώτες, όλο το λαό της Κρήτης να αντισταθεί και πάλι δυναμικά για να τους σταματήσουμε, να τους χαλάσουμε τα σχέδια, για να μη μετατρέψουν τα λιμάνια μας σε φονικά ορμητήρια».

Η Βέρα Νικολαΐδου στη συνέχεια επισήμανε:

«Την ίδια περίοδο και παράλληλα με το ΝΑΤΟ, η ΕΕ προωθεί τη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίησή της και ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητάς της για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Προωθεί ταυτόχρονα το φακέλωμα όλων των Ευρωπαίων πολιτών, την παρακολούθηση και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση ενισχύει την καταστολή ενάντια στους μετανάστες και πρόσφυγες.

Η ΕΕ ενισχύει ταυτόχρονα τον αντικομμουνισμό με τα ψηφίσματά της, όπως και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, που εξισώνουν τον κομμουνισμό με το φασισμό και πλαστογραφούν την ιστορία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, με την απόκρυψη της σημαντικής συμβολής της ΕΣΣΔ στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, μετονομάζοντας την 9η Μάη 1945 σε "Μέρα της Ευρώπης".

Το διεθνές δίκαιο, ο καταστατικός χάρτης και οι αρχές του ΟΗΕ, τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες καταπατιούνται, παραβιάζονται, αντικαθίστανται και προσαρμόζονται στις νεοφασιστικές αρχές των ΗΠΑ και των "προθύμων συμμάχων" τους, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G8.

Η στάση όλων των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, επιλογές και σχεδιασμούς, είναι στάση συμμετοχής και υποβοήθησης. Ιδιαίτερα σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αποδοχή της συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, δηλαδή ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, με τη συμφωνία για τη λειτουργία στη Θεσσαλονίκη του ΝΑΤΟικού Κέντρου που μπορεί να αποθηκεύει και πυρηνικά όπλα, με τη μετατροπή της Σούδας σε υπερ-βάση, με την ενίσχυση των εκστρατευτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν και αλλού (300 εκατ. ευρώ στοιχίζουν σε ετήσια βάση στον ελληνικό λαό αυτές οι συμμετοχές), με τις χτεσινές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που επέβαλε το ΝΑΤΟικό πρωτόκολλο για το συντονισμό της θητείας των αρχηγών των ελληνικών Γενικών Επιτελείων με τη θητεία των αντίστοιχων ομολόγων τους των άλλων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους τη χώρα.

Μας ανησυχούν επίσης οι εξαγγελίες του νέου γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, πρώην Δανού πρωθυπουργού, στην πρώτη συνέντευξή του τη Δευτέρα 3 Αυγούστου και μάλιστα εν μέσω πολεμικής καταιγίδας στο Αφγανιστάν, ότι προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ είναι τα Ελληνοτουρκικά. Σηματοδοτούν νέες εντάσεις σε Αιγαίο και Κύπρο, νέες πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, επιτάχυνση της επιβολής των ΝΑΤΟικών ρυθμίσεων στην περιοχή του Αιγαίου. Ευθύνη δεν έχει μόνο η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ που συμφωνούν στις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ευθύνες έχουν και οι πολιτικές δυνάμεις που σκορπούν αυταπάτες, εξωραΐζουν και αποκρύπτουν τον ιμπεριαλιστικό ρόλο της ΕΕ.

Μέσα σε αυτή τη σκληρή για τους λαούς πραγματικότητα μεγαλώνει η λαϊκή οργή και ενισχύεται η ανάγκη για αντίσταση, ανυπακοή και σύγκρουση. Η μόνη απάντηση στον καπιταλισμό, της φτώχειας, της ανεργίας, των κρίσεων και των πολέμων είναι η εργατική τάξη και οι λαοί να ορθώσουν το ανάστημά τους».


Η λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους της να στηρίξουν τη λαχειοφόρο αγορά που πραγματοποιείται το διάστημα Ιούλης - Σεπτέμβρης 2009 για τη στήριξη της δράσης και των πολύμορφων αντιπολεμικών αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που πραγματοποιούν η ίδια και οι Επιτροπές της στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο «Skoda Fabia» 1.200 κυβικών. Η τιμή του λαχνού είναι 5 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει, παρουσία συμβολαιογράφου, την Τετάρτη 14 Οκτώβρη στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 48, 10681, Αθήνα τηλ.: 210.3844.853, 210.3844.854, Φαξ: 210.3844.879. Οι λαχνοί θα διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα. Επίσης στην Αθήνα από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ και τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 56 (τηλ. 210.3827.303).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ