ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαράδεκτο το καθεστώς κράτησης των ανηλίκων

Το ΚΚΕ φέρνει στη Βουλή την τραγική περίπτωση νεαρής κρατούμενης (φυλακισμένης από την εποχή της εφηβίας) και απαιτεί μέτρα στήριξης

Ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την τραγική περίπτωση της νεαρής κρατούμενης Χριστίνας Κυριμοπούλου - ένα από τα πολλά θύματα του άδικου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και του απάνθρωπου και ανάλγητου σωφρονιστικού συστήματος, ειδικά στην αντιμετώπιση των ανηλίκων - έθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής, Αντώνης Σκυλλάκος, Γιάννης Πρωτούλης.

Συγκεκριμένα στην Ερώτηση σημειώνουν: «Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου και τις δηλώσεις της συνηγόρου της που ορίστηκε πρόσφατα από το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, η νεαρή Τσιγγάνα κρατούμενη φυλακίστηκε στα 14 της χρόνια σε πολύχρονη φυλάκιση (8 χρόνια) για αδικήματα για τα οποία, αν δεν ήταν τόσο σκληρά ταξική και δαπανηρή η Δικαιοσύνη, συνήθως επιβάλλονται μικρότερες ποινές. Οι ιατρικές γνωματεύσεις και τα αιτήματα των επιμελητών ανηλίκων για μεταφορά της ανήλικης τότε κρατούμενης σε περιβάλλον που θα της προσέφερε ιατρική, ψυχιατρική και ψυχολογική φροντίδα και στήριξη, δεν εισακούστηκαν.

Ολα αυτά τα χρόνια η νεαρή Χριστίνα κρατούνταν στις γυναικείες φυλακές μαζί με ενήλικες κρατούμενες και της χορηγούνταν ηρεμιστικά που επιδείνωσαν την τοξικοεξάρτησή της. Δεν ελήφθη κανένα μέτρο για να αντιμετωπισθούν τα οξύτατα ψυχολογικά της προβλήματα, με αποτέλεσμα τους συνεχείς εκ μέρους της αυτοτραυματισμούς και τις απόπειρες αυτοκτονίας. Οι αυτοτραυματισμοί και οι λεκτικές επιθέσεις κατά των σωφρονιστικών υπαλλήλων αντί να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη λήψη ειδικών θεραπευτικών μέτρων, αντιμετωπίζονταν από τους υπεύθυνους της φυλακής με πειθαρχικές ποινές που προστίθονταν στην αρχική ποινή της και επιδείνωναν την εύθραυστη ψυχολογική της κατάσταση, με δεδομένη μάλιστα την ανυπαρξία οποιασδήποτε οικογενειακής στήριξης και την παντελή έλλειψη χρημάτων.

Το ποτήρι της απελπισίας ξεχείλισε όταν τις παραμονές της υφ' όρον απόλυσής της ανακαλύφθηκε μια ξεχασμένη ποινή φυλάκισης 4 ακόμη μηνών, που της είχε επιβληθεί ερήμην το 2007 και που παρέτεινε τον εγκλεισμό της».

Και ερωτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας: Ποια συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα θα πάρουν για την αποφυλάκιση της Χριστίνας Κυριμοπούλου και την παροχή των επιτακτικά αναγκαίων θεραπευτικών (ιατρικών - ψυχιατρικών - ψυχολογικών) και προνοιακών μέτρων, ειδικότερα δε μέτρων απεξάρτησης και επανένταξης;

Ποια μέτρα θα πάρουν για τη ριζική αναμόρφωση υπέρ των ανηλίκων του όλου συστήματος αντιμετώπισης του παραβατικού ανήλικου και τη γενικότερη στήριξή του ;

Ποια μέτρα θα πάρουν για τη δημιουργία δημόσιων προγραμμάτων και δομών απεξάρτησης και επανένταξης για τους/τις χιλιάδες εξαρτημένους φυλακισμένους;

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ: Με πληθώρα σοβαρών προβλημάτων βρίσκονται αντιμέτωπα τα ερευνητικά ιδρύματα και οι εργαζόμενοι σε αυτά. Οπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων - Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι), υπάρχει συνεχής υποχρηματοδότηση για την Ερευνα, πάγωμα προσλήψεων ερευνητικού και τεχνικού προσωπικού, μισθολο­γι­κή υποβάθμιση των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα. Σε ορισμένα Ερευνητικά Ιδρύματα, όπως στο ΕΙΕ (Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών), επα­νέρ­χεται συνεχώς πρόβλημα μισθοδοσίας. Ενα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων στα Ερευνητικά Ιδρύματα εργάζεται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (συμβάσεις έργου, δελτία παροχής υπηρεσιών). Η κατάσταση αυτή υποβαθμίζει την ερευνητική δραστηριότητα και ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίησή της, στην παράδοσή της στο κεφάλαιο, μετατρέποντας την από κοινωνικό αγαθό που πρέπει να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα σε μέσο εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Ζιώγας, Διαμάντω Μανωλάκου και Κώστας Καζάκος ερωτούν τον υποουργό Ανάπτυξης τι μέτρα είναι διατεθειμένος να πάρει ώστε να σταματήσει αυτός ο απροκάλυπτος κατήφορος, που υποβαθμίζει την έρευνα και τους εργαζόμενους σε αυτή.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΟ «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»: Στις 26 Ιούνη ανακοινώθηκε η απόλυση της ψυχολόγου και παιδαγωγού Κατερίνας Βεζύρη, υπεύθυνη για τη μελέτη των μαθητών που διαμένουν στο σπίτι φιλοξενίας του «Χαμόγελου του παιδιού» στα Μελίσσια. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη είναι άκρως απαραίτητη για τη λειτουργία του σπιτιού. Καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες που θα αυξηθούν με τη νέα σχολική χρονιά, και είχε δοκιμαστεί επαρκώς, αφού δούλευε για 8 μήνες και ήδη της είχε ανανεωθεί η σύμβαση για μία φορά. Η συγκεκριμένη απόλυση είναι τρομοκρατική και εκδικητική γιατί η εργαζόμενη με βάση την επιστημονική της συγκρότηση και την ευθύνη της απέναντι στα παιδιά αντέδρα­σε πριν λίγους μήνες στην τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στους χώρους εστία­σης, ψυχαγωγίας και μελέτης των παιδιών. Κάμερες που τοποθετήθηκαν χωρίς καμία γνωμοδότηση των επιστημόνων του κέντρου γιατί επιστημονικό όργανο συγκροτημένο δεν υπάρχει. Η εργαζόμενη με πλήρως επιστημονικά επιχειρήματα είχε εξηγήσει στη διοίκηση του κέντρου το γιατί ειδικά σε ένα χώρο φιλοξενίας παιδιών κακοποιημένων και εγκαταλελειμ­μένων, που ήδη έχουν υποστεί την κακοποίηση, είναι πέρα για πέρα αντιπαιδαγωγικό και επικίνδυνο η τοποθέτηση των καμερών που είχαν ενοχλήσει και τα ίδια τα παιδιά. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ευα Μελά, Γιάννης Γκιοκας, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη και Γιώργος Μαυρίκος ερωτούν τους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Δικαιοσύνης, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για την άμεση ανάκληση της απόλυσης της εργαζόμενης Κατερίνας Βεζύρη. Για να αφαιρεθούν οι κάμερες παρακολούθησης από τα σπίτια φιλοξενίας του χαμόγελου του παιδιού. Για την προστασία του κακοποιημένου παιδιού, του εγκαταλελειμμένου παιδιού, του παιδιού χωρίς οικογένεια.

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Με έκπληξη και αγανάκτηση διαπίστωσαν οι κάτοικοι του Δήμου Καλαμαριάς ότι άρχισε η ανέγερση οικοδομής στην ιστορική παραλιακή ζώνη του δήμου, απέναντι από το νοσοκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ» και παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται στη ζώνη των διατηρητέων κέντρων της περιοχής, η οποία επεκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής ως ζώνη πρασίνου που την χαρακτηρίζει το πλούσιο πευκοδάσος, μοναδικό αισθητικό περιβάλλον της τοπογραφίας της Θεσσαλονίκης, το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι «η περιοχή δεν μπορεί να ενταχθεί σε πολεοδομικό σχέδιο, αλλά πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικού προστατευτικού καθεστώτος». Η έκδοση της εν λόγω οικοδομικής άδειας, δημιουργεί «προηγούμενο» και για άλλα οικόπεδα, αλλά δημιουργεί και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφίας Καλαντίδου ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό γιατί «έμεινε στο συρτάρι» και δεν αξιοποιήθηκε μέχρι σήμερα η εισηγητική έκθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την παραλιακή ζώνη, και με ποιο σκεπτικό εγκρίθηκαν για το συγκεκριμένο οικόπεδο όροι δόμησης για τη μελέτη ανέγερσης της οικοδομής τη στιγμή που γειτνιάζει με διατηρητέα όμορα κτίρια.

-- Η πορεία ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Λάρισας «καρκινοβατεί». Αυτό οφείλεται στη λειψή χρηματοδότηση του έργου, που χρειάζεται ακόμη περίπου 10.000.000 ευρώ. Με τους ρυθμούς που προωθείται το έργο (έχουμε συχνά και διακοπές των εργασιών) απ' ό,τι φαίνεται θα χρειαστούν αρκετά ακόμη χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αυτό προκύπτει και από τα χρήματα που προβλέπονται «στα χαρτιά» για το επόμενο χρονικό διάστημα (400.000 ευρώ υπόλοιπο από πέρυσι + 100.000 ευρώ) που σημαίνει συνέχιση των εργασιών για 2 - 2,5 μήνες ακόμη, εάν και εφόσον δοθούν. Ταυτόχρονα υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα των 28 εργαζομένων στο έργο που για μεγάλα χρονικά διαστήματα παραμένουν άνεργοι (την τελευταία φορά 1,5 χρόνο άνεργοι), που ζουν σε ανασφάλεια και δε γνωρίζουν τίποτα για το εργασιακό τους μέλλον. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει για την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου, πιο το χρονικό διάγραμμα υλοποίησής του, και ποια χρηματοδότηση θα υπάρξει. Εάν θα μονιμοποιήσει το προσωπικό ή θα διατηρήσει το ίδιο απαράδεκτο καθεστώς σε βάρος τους.

-- Στα πρόθυρα απόλυσης βρίσκονται 380 συμβασιούχοι, οι οποίοι εργάζονται σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31-05-2009. Ηδη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) ανακοινώθηκαν 15 απολύσεις εργαζομένων στη βιβλιοθήκη και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 16. Πρόκειται για εργαζόμενους υψηλής εκπαίδευσης και εργασιακής εξειδίκευσης, που καλύπτουν διαρκείς ανάγκες των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών. Η απόλυση τους σημάνει ταυτόχρονα και την υποβάθμιση του έργου των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Το ΚΚΕ επαναφέρει το ζήτημα στο Κοινοβούλιο, σε συνέχεια των προηγούμε­νων σχετικών ερωτήσεων που έχει καταθέσει (22287/16-05-2008 και 8317/24-10-2008). Οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, Γιάννης Ζιώγας, Κώστας Καζάκος, Εύα Μελά και Γιάννης Πρωτούλης ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα είναι επιτέλους διατεθειμένη να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος ώστε να μη γίνει καμία απόλυση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ