ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ, 3

Ο πατέρας μου ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, δάσκαλος και μέλος του ΚΚΕ, πιάστηκε το 1936 με τη δικτατορία του Μεταξά, κλείστηκε στην Ακροναυπλία, με την κατοχή μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη και εκτελέστηκε από Γερμανούς το 1942.

Παρόλο που έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που έφυγε απρόσμενα ο αγαπημένος σύζυγός μου ΝΙΚΟΣ ΓΚΕΝΑΣ, ο πόνος από την απουσία του και η θλίψη μένουν βαθιά μέσα στην καρδιά μας.

Στη μνήμη των γονιών μου ΚΩΣΤΑ και ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ, οι οποίοι αφιέρωσαν όλοι τη ζωή τους στον αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο και του συζύγου μου ΝΙΚΟΥ ΓΚΕΝΑ, προσφέρω 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 20.000 δρχ. στην ΚΟ Λάρισας.

Μαρία Γκένα

* * *

Φωτ

Επειτα από πολύχρονη και βασανιστική ταλαιπωρία με την υγεία της, έφυγε για πάντα στις 13 Μάη 2000 η συντρόφισσά μας ΦΟΥΛΑ ΠΗΓΗ. Μπήκε στον αγώνα στα χρόνια της κατοχής σε πολύ νεαρή ηλικία. Από τις γραμμές της ΕΠΟΝ πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Κυνηγημένη μετά τη Βάρκιζα εντάχθηκε στο ΔΣΕ.

Με τη λήξη του εμφύλιου, βρέθηκε στις ανατολικές χώρες. Εκεί παντρεύτηκε τον γνωστό αγωνιστή λογοτέχνη, κομμουνιστή Βασίλη Πηγή και απέκτησαν έναν γιο, τον Αντρέα.

Εζησαν περισσότερα από 30 χρόνια σε αναγκαστική υπερορία και επέστρεψαν στην πατρίδα. Τον Βασίλη τον έχασε ξαφνικά πριν από 5 χρόνια. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν πολύ δύσκολα για τη Φούλα. Η κατάσταση της υγείας της χειροτέρευε και μεγάλωνε τον πόνο και την αίσθηση της απουσίας του συντρόφου της.

Θα τους θυμάμαι πάντα και τους δυο σεμνούς, αγνούς, συνεπείς κομμουνιστές, ζευγάρι πραγματικών κομμουνιστών, αγωνιστών.

Τη Φούλα τη συμπαραστάθηκα όσο μπορούσα όλα αυτά τα χρόνια. Λυπήθηκα πολύ που δε βρέθηκα κοντά της τις τελευταίες δύσκολες μέρες της. Ούτε στην κηδεία της. Θα τη θυμάμαι πάντα ζωντανή στη στάση που αποχαιρετιστήκαμε πριν φύγω για τη Γερμανία.

Στη μνήμη της και αντί για στεφάνι στον τάφο της προσφέρω στο Κόμμα για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου.

Αθηνά Καλούδη

* * *

Φωτ.

Στις 31 του περασμένου Μάη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου συντρόφου μου ΑΧΙΛΛΕΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, φιλόλογου, λογοτέχνη, συγγραφέα και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος πέθανε πιστός στο μαρξισμό - λενινισμό και στη νίκη της μεγάλης πορείας του παγκόσμιου ανθρωπιστικού και εργατικού κινήματος.

Στη μνήμη του προσφέρω 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Ευανθία Αδαμοπούλου

* * *

Η Αφροδίτη, οπαδός του ΚΚΕ από τη Βρυσούλα Ιωαννίνων, πρόσφερε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βουτσαρά στη μνήμη του αγαπημένου πατέρα της ΚΩΣΤΑ.

* * *

Ο Μήτσος Ζώτος από τη Βρυσούλα Ιωαννίνων προσφέρει 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βουτσαρά στη μνήμη του φίλου του ΚΩΣΤΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, που πέθανε τον περασμένο χρόνο.

* * *

Φωτ.

Στις 18 Μάη 2000 πέθανε σε ηλικία 81 χρόνων ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Θεοδ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1919 στο χωριό Λογγίτσι Φθιώτιδας και άφησε την τελευταία του πνοή στο γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Ο K. Παπακωνσταντίνου συμμετείχε στον πόλεμο του '40-'41. Με βαθιά πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, δίνει το «παρών» στο εθνικοαπελευθερωτικό προσκλητήριο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Σε όλη του τη ζωή τίμησε τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ.

Τιμώντας τη μνήμη του η σύζυγός του Αικατερίνη και τα παιδιά του Θεόδωρος, Δέσποινα και Χρήστος προσφέρουν στο ΚΚΕ 20.000 δρχ. και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ. 5

Στη μνήμη των αγωνιστών κομμουνιστών γονιών μας ΣΤΕΦΑΝΟΥ και ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΑΛΜΕΤΙΔΗ, του παππού και γιαγιάς μας ΜΙΧΑΛΗ και ΜΑΡΙΑΣ ΑΛΜΕΤΙΔΗ και του θείου μας ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΛΜΕΤΙΔΗ προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Μεταλλικού 50.000 δρχ. στη ΝΕ Κιλκίς και 50.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» τον οποίον διακινούσε ο πατέρας μας Στέφανος σε πολύ δύσκολους καιρούς.

Ελλη και Ανθούλα Αλμετίδου

* * *

Φωτ. 3

Την 1η Ιούνη έκλεισαν 8 χρόνια από τότε που ο θάνατος της αγαπημένης μας ΠΑΡΘΕΝΑΣ Ηλιάδου -ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ δημιούργησε δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογενειακή ζωή μας.

Στη μνήμη της καθώς και στη μνήμη της αγαπημένης μας ΕΥΓΕΝΙΑΣΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ και του αδελφού μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ, αξιωματικού του ΕΛΑΣ ο οποίος σκοτώθηκε στα Πετρανά Κοζάνης τον Οκτώβρη του 1944 σε μάχη με δυνάμεις της οργάνωσης ΠΑΟ, συνεργατών των Γερμανών, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 5.000 δρχ.

Οικογένεια Γ. Παναγιωτίδη

* * *

Φωτ.

Στις 6 Ιούνη συμπληρώθηκαν 6 μήνες από τον άδικο χαμό του ΚΩΣΤΑ ΣΑΡΙΔΗ από την Κοκκινιά Κιλκίς, μέλους του ΚΚΕ ως το θάνατό του. Πνίγηκε ενώ ψάρευε στα νερά της Ουρανούπολης Χαλκιδικής.

Στη μνήμη του η μάνα του Εμορφίλη, η γυναίκα του Παναγιώτα, τα παιδιά του Φιλιώ και Γιώργος και τα αδέρφια του Στέλιος και Ρούλα προσφέρουν 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

* * *

Φωτ.

Στις 27 Απρίλη 2000 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΡΟΥΜΠΑΣ, μέλος του ΚΚΕ από το Μάρτη του 1943. Γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Αρχάγγελος Πέλλας από γονείς φτωχούς αγρότες. Μεγάλωσε με τις στερήσεις της ελληνικής αγροτικής οικογένειας και από τα 14 χρόνια του δούλευε στα χωράφια των τσιφλικάδων.

Επονίτης στην κατοχή, παίρνει δραστήριο μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού.

Μετά τη Βάρκιζα διώκεται και το 1946 αναγκάζεται να καταφύγει στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες στο Γράμμο και στο Βίτσι. Τραυματίζεται, ονομάζεται ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας από το φθινόπωρο του 1949 στην Τασκένδη, δούλεψε σε διάφορα εργοστάσια και στις οικοδομές, ενώ παράλληλα φοίτησε στο Ινστιτούτο Λαϊκής Οικονομίας και πήρε δίπλωμα οικονομολόγου. Ως στέλεχος του ΚΚΕ πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε υπεύθυνες θέσεις της ΚΟ Τασκένδης και από το 1985 ως το Μάρτη του 1991, που επέστρεψε στην πατρίδα, ήταν πρόεδρος του ΚΣ του Συλλόγου Ελλήνων Πολ. Προσφύγων.

Στην Τασκένδη παντρεύτηκε και απόχτησε δυο παιδιά.

Με τον επαναπατρισμό του εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τον αγώνα του ως μέλος της τοπικής κομματικής οργάνωσης και πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Λαμπρινή, τα παιδιά του Τρύφων και Θεμιστοκλής προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ Εύοσμου 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 25.000 δρχ. στον καθημερινό του σύντροφο, το «Ριζοσπάστη» και 20.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Φωτ. 2

Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης μητέρας μας ΕΡΜΙΟΝΗΣ Ζυγούρη -ΝΙΚΟΛΟΥ. Γεννήθηκε στην Πάργα Ηπείρου το 1926. Επονίτισσα στην κατοχή και μαχήτρια του ΔΣΕ στον εμφύλιο, πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι.

Επίσης συμπληρώθηκαν 7 μήνες από τότε που πέθανε ο αγαπημένος πατέρας μας ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΟΣ (Φλώρος). Γεννήθηκε στη Νιγρίτα το 1922. Μέλος του ΚΚΕ από το 1943, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, ήταν σύνδεσμος στην Κεντρική Μακεδονία και στη Χαλκιδική, στο 19ο Σύνταγμα.

Πολιτικοί πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία, έζησαν στις πόλεις Κρνοφ και Μοστ. Εκεί παντρεύτηκαν.

Επαναπατρίστηκαν με την οικογένειά τους το 1982.

Ως το τέλος της ζωής τους έμειναν πιστοί στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Θωμάς, Ολγα

* * *

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ Δ.ΚΟΥΝΑΔΗΣ, του οποίου η καρδιά έπαψε να χτυπά στις 30 Οκτώβρη 1999, γεννήθηκε το 1926 στην Αθήνα. Στα 17 χρόνια του εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ Αθήνας και πήρε μέρος στα Δεκεμβριανά το 1944, στις μάχες στις φυλακές «Αβέρωφ», στο 1ο Σύνταγμα, στη Σχολή Ευελπίδων, στην Ανδρου. Υπηρέτησε στην Πολιτοφυλακή. Με την υποχώρηση του ΕΛΑΣ βρέθηκε στη Λαμία.

Μετά τη Βάρκιζα, καταζητούμενος, φυγαδεύτηκε στη Σάμο, γενέτειρα της μητέρας του. Εκεί δούλεψε στην Κομ. Οργάνωση. Ηταν από τους πρώτους που εντάχθηκε στα τμήματα του ΔΣ Σάμου μαζί με τους Μαλαγάρη, Ζαφείρη, Σοφούλη και άλλους καταδιωκόμενους και με τον αγαπητό σύντροφό του, τον Ποντικάκη. Πήρε μέρος σε μάχες με Χωροφύλακες και το ΕΤΑΧ Μακρονήσου και τραυματίστηκε βαριά στο κεφάλι. Ηταν από τους τελευταίους μαχητές του ΔΣ Σάμου. Πιάστηκε σε μια σπηλιά, μαζί με τον βαριά τραυματισμένο Ποντικάκη. Τους κατέβασαν στο Καρλόβασι. Ο Ποντικάκης εκτελέστηκε και ο Θόδωρος Κουνάδης μεταφέρθηκε στο Βαθύ. Καταδικάστηκε από Εκτακτο Στρατοδικείο σε ισόβια και σε άλλες ποινές. Μεταφέρθηκε στις φυλακές της Σάμου, της Σύρου, της Μυτιλήνης, στο Ιντζεδίν της Κρήτης, στου «Αβέρωφ» και στις φυλακές της Αίγινας.

Τις παραμονές της δικτατορίας των συνταγματαρχών, έφυγε για το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ζούσε ο αδελφός του και τελικά εγκαταστάθηκε στη Λουσάκα. Εκεί ήρθε σε επαφή με το Απελευθερωτικό Κίνημα της Αφρικής. Το σπίτι του ήταν κέντρο διερχόμενων αγωνιστών από την Ευρώπη και διωκόμενων από το ρατσιστικό Γιοχάνεσμπουργκ.

Επέστρεψε στην πατρίδα με την ανατροπή της χούντας, ασυμβίβαστος και πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Συνδέθηκε με την ΚΟΒ Ανω Γαλατσίου.

Στη μνήμη του προσφέρω 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο, μέσω ΚΟΒ Ανω Γαλατσίου.

Ο αδερφός του Γιώργος Κουνάδης

* * *

Φωτ.

Τον περασμένο Μάη έκλεισαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΩΤΙΑΔΗΣ, από τη Βέροια. Αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΕΛΑΣ στα Πιέρια, στο Βέρμιο και αλλού. Για την αντιστασιακή δράση του διώχτηκε από τις μισαλλόδοξες κυβερνήσεις της εποχής του εμφύλιου, πιάστηκε και εξορίστηκε στο Μακρονήσι και στην Ικαρία, αλλά στάθηκε ακλόνητος και πιστός στις ιδέες του, υποστηρίζοντας πάντα το ΚΚΕ και την πολιτική του ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η συντρόφισσα της ζωής και των αγώνων του Αννα, προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΟΒΑΣ γεννήθηκε στο χωριό Χωρούδα Λαγκαδά το 1930. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια. Το 1952, ενώ υπηρετούσε τη θητεία του στάλθηκε στην Κορέα. Οταν επέστρεψε και ως το θάνατό του, στάθηκε δίπλα στο ΚΚΕ και ήταν τακτικός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του η σύζυγός του Αννα και τα παιδιά του Πασχαλίνα και Αναστάσιος, πρόσφεραν στην ΚΟΒ Βερτίσκου 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στις 7 Απρίλη 2000 έφυγε για πάντα από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΔΑΣ.Γεννήθηκε το 1904 από γονείς αγρότες. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Εφηβος εντάχθηκε στο αριστερό προοδευτικό κίνημα και αργότερα έγινε μέλος του ΚΚΕ. Αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ στην κατοχή, στον εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία, όπου εργάστηκε σε διάφορες δουλιές.

Εμεινε πιστός και αταλάντευτος κομμουνιστής ως την τελευταία πνοή του.

Στη μνήμη του τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ «Στ. Βελδεμίρη» Συκεών Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Ο ΚΩΣΤΑΣ Αλεξ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ο οποίος πέθανε στην Αθήνα στις 30 Απρίλη 2000 και κηδεύτηκε στο χωριό του Κλήμα Δωρίδας, δάσκαλος, ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος της ΟΚΝΕ από το 1930. Στην κατοχή πρωτοστάτησε στη συγκρότηση τοπικής αντιστασιακής οργάνωσης. Τυπώνανε προκηρύξεις και την εφημεριδούλα «Φλόγα του Τσολιά». Με την ίδρυση του ΕΑΜ η οργάνωση με το μηχανισμό της προσχώρησε στο Εθνικοαπελευθερωτικό μέτωπο.

Στη μνήμη του οι σύντροφοι και συναγωνιστές του αδελφοί Θύμιος, Κώστας και Φρόσω Βαρβάκη, αδελφοί Θανάσης, Κώστας και Γιάννης Θεοδοσόπουλοι, Γιώργος Κουτσουμπάκης, Θεόδωρος Ασημακόπουλος και Θανάσης Μπαράκας πρόσφεραν στο «Ριζοσπάστη», τον πιστό σύντροφό του, 90.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ