ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούνη 2000
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
«Παραμερίζουμε Ποιητή για να περάσεις»

«Πίσω από τα πράγματα κρύβομαι για να με βρείτε, / αν δε με βρείτε, θα βρείτε τα πράγματα. / Θ' αγγίξετε εκείνα που άγγιξε το χέρι μου. / Θα σμίξουν τα χνάρια των χεριών μας». Και είναι πολλά εκείνα που άγγιξε το χέρι του, ο λόγος του... Οπως μεγάλη είναι και η ανάγκη μας, στους δύσκολους καιρούς μας, να σμίξουμε με τα όσα μας άφησε. Ο ποιητικός, ο αγωνιστικός, ο ανθρώπινος δρόμος του Γιάννη Ρίτσου, του ποιητή που έμελλε να γίνει ο ποιητής του λαού μας - μακρύς, δημιουργικός, δίχως σύνορα. Οπως και «ο κόσμος», που «δεν έχει σύνορα, και από τις πληγές των ανθρώπων ξεκινάνε τα πέλαγα» . Γι' αυτές τις «πληγές» μίλησε, αυτό τον κόσμο ύμνησε μαζί με τις ομορφιές και τις αξίες της ζωής. Στον αλησμόνητο ποιητή είναι αφιερωμένη η μουσικοθεατρική παράσταση «Παραμερίζουμε Ποιητή για να περάσεις», που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή (9.30μμ), στο Θέατρο «Αννα Συνοδινού», στο Βύρωνα. Μια εκδήλωση μνήμης και τιμής, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του Γ. Ρίτσου, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα, σε συνεργασία με το σωματείο «Πολιτιστική Παρέμβαση». Η παράσταση, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη γενέτειρά του τη Μονεμβάσια, αναφέρεται στη ζωή και το έργο του ποιητή, που στη διάρκεια της μακρόχρονης δημιουργικής πορείας του ύμνησε τον άνθρωπο, τους αγώνες και τις κατακτήσεις του. Στήθηκε από νέους ανθρώπους και με σεβασμό στο πλούσιο έργο του Γ. Ρίτσου στέκεται στις αφορμές της έμπνευσής του, στα υπέροχα αποτελέσματά της, καθώς και στις κορυφαίες στιγμές του μελοποιημένου έργου του. Τα κείμενα και η σκηνοθεσία είναι της ηθοποιού του Θεάτρου Τέχνης Λίλιαν Δημητρακοπούλου, ενώ η μουσική επιμέλεια είναι του μουσικοσυνθέτη Στέφανου Ψαραδάκου. Στην παράσταση συμμετέχουν πέντε μουσικοί, δύο τραγουδιστές και δύο ηθοποιοί. Τιμή εισιτηρίου: 3.500 δρχ.


Από την παράσταση στη Μονεμβάσια
Από την παράσταση στη Μονεμβάσια

Στον ιδρυτή της Μάνο Χατζιδάκι αφιερώνει τη συναυλία της η Ορχήστρα των Χρωμάτων (15/6)
Στον ιδρυτή της Μάνο Χατζιδάκι αφιερώνει τη συναυλία της η Ορχήστρα των Χρωμάτων (15/6)
Κυριακή (11/6)

  • Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα, σήμερα (9.30μμ), στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» θα δώσει συναυλία ο Μπάμπης Τσέρτος.
  • Εως τις 16 του Ιούνη, στην αίθουσα Τσίλλερ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), φιλοξενείται έκθεση ψηφιδωτού της «Ομάδας Δέκα» με τίτλο «Ψηφιδωτό: μια διαχρονική πορεία». Εκθέτουν οι: Βικτωρία Δημητρίου, Ελένη Δημητρίου, Κατερίνα Κοντογιώργη, Αιμιλία Ξύστρα, Αλέκα Ρετζέπογλου, Ελενα Σταθοπούλου, Μελίνα Τιόκα, Φιλιώ Τρίμπαλη και Δήμητρα Χρυσικοπούλου. Οι ψηφιδογράφοι χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές και υλικά, όπως πέτρα, μάρμαρο, βότσαλο, υαλόμαζα, με την παραδοσιακή μέθοδο.

«Τρινέμεια 2000» τιτλοφορούνται οι εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Νέας Ερυθραίας. Απόψε, στο χώρο της Βίλας Κώστα (Λουκή Ακρίτα 4, Καστρί) πραγματοποιείται συναυλία των Νότη Μαυρουδή, Ντίνας Λοτσάρη και Παναγιώτη Μάργαρη.

Δευτέρα (12/6)

  • «Μίμης Πλέσσας - 50 χρυσά χρόνια» είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (9μμ), στο Μέγαρο Μουσικής. Ο συνθέτης θα διευθύνει τη Μεγάλη Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζοντας επιλεγμένους σταθμούς της μεγάλης πορείας του. Ερμηνεύουν: Αλέξια, Γρ. Βαλτινός, Γ. Βογιατζής, Π. Γαϊτάνος, Γιοβάννα, Μ. Ευστρατίου, Σπ. Κλείσσας, Σ. Κοσκινά, Ρ. Κουμιώτη, Ζ. Κουρούκλη, Γ. Κούτρας, Λόρνα, Π. Ξενάκη. Συμμετέχουν η Χορωδία «Φίλοι Μοντέρνας Μουσικής» και το «Κουαρτέτο Μίμη Πλέσσα».

Εργο της Χριστίνας Μπελέκου (14/6)
Εργο της Χριστίνας Μπελέκου (14/6)
Τρίτη (13/6)

  • Στη Σκιά των Βράχων, στο Βύρωνα, θα συναντήσει, σήμερα (9.30μμ) τους φίλους των τραγουδιών του ο Μίλτος Πασχαλίδης.
  • Εκθεση έργων ζωγραφικής Γλυφαδιωτών καλλιτεχνών φιλοξενείται από αύριο στην Πινακοθήκη Πιερίδη (Λεωφ. Ποσειδώνος 29, Γλυφάδα). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 του Ιούλη.

Τετάρτη (14/6)

  • «Αναβιώνοντας το χθες» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής της Χριστίνας Μπελέκου, που εγκαινιάζεται σήμερα (8.30μμ) στο χώρο τέχνης «Αιγόκερως» (Αριστοδήμου 4 και Δεινοκράτους). Η ζωγράφος εμπνέεται από τη μεταβυζαντινίζουσα και λαϊκότροπη τέχνη, όπως έχει αποτυπωθεί σε παλιά χαρακτικά, εικόνες, τοιχογραφικά σύνολα των αρχοντικών του 19ου αιώνα και άλλα αντικείμενα, όπως κεραμικά πιάτα, υφαντά και κεντήματα. Οι επιφάνειες που επιλέγει να ζωγραφίσει προέρχονται από ξύλα της θάλασσας, καλύμματα από σεντούκια, πόρτες και ό,τι άλλο μεταφέρει μνήμες ή χρήσεις ζωής περασμένης.
  • Τραγούδια της καρδιάς από τον Ορφέα Περίδη και τη Μελίνα Κανά, σήμερα (9.30μμ), στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα.

Πέμπτη (15/6)

Πρεμιέρα, σήμερα, στο θέατρο «Αθήναιον» της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Νεφέλες», που ανεβαίνει σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη με τον Θύμιο Καρακατσάνη στον διπλό ρόλο του σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή. Τα σκηνικά-κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Γιώργου Τσαγκάρη, οι χορογραφίες του Ισίδωρου Σιδέρη. Εκτός από τον Θύμιο Καρακατσάνη παίζουν: Βασίλης Κολοβός, Γιώργος Μούτσιος, Τάκης Παπαματθαίου, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Λευτέρης Λουκαδής, κ.ά.

  • Στον Μάνο Χατζιδάκι, που έφυγε πριν από 6 χρόνια, είναι αφιερωμένη η σημερινή συναυλία (9μμ) της Ορχήστρας των Χρωμάτων, στο Μέγαρο Μουσικής, με μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το «Αντάτζιο για έγχορδα» και το «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα» του Αμερικανού συνθέτη Σάμιουελ Μπάρμπερ και τη μουσική που έγραψε ο Μ. Χατζιδάκις για την ταινία «Αμέρικα - Αμέρικα» του Ελία Καζάν.
  • Οι «Χαΐνηδες» φιλοξενούνται σήμερα (9.30μμ), στο Φεστιβάλ Βύρωνα.
  • Τελευταία βδομάδα (θα διαρκέσει έως τις 22 του Ιούνη) της έκθεσης έργων της Τίνας Χρυσοφάκη στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7). Πρόκειται για την καινούρια δουλιά της ζωγράφου, λάδια σε καμβά, μεσαίων διαστάσεων. Μια σειρά από γυναικεία γυμνά και νεκρές φύσεις, μέσα από τα οποία η καλλιτέχνις δηλώνει το θαυμασμό της για τη γιαπωνέζικη στάμπα, αλλά και τη ζωγραφική του Ματίς.

Μίλτος Πασχαλίδης (13/6)
Μίλτος Πασχαλίδης (13/6)
Παρασκευή (16/6)

Το Σχολείο Υποκριτικής του Κώστα Καζάκου παρουσιάζει στο κοινό, σήμερα και αύριο, στις 9.15 το βράδυ, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3), τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, διδασκαλία Σοφοκλή Πέππα, μουσική Θανάση Νικόπουλου, κίνηση Ιγκαρ Κούλικ, ενώ τα κοστούμια είναι της ομάδας με την αρωγή του Γιάννη Μετζικώφ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

  • Στο παλιό Μπαρουτάδικο του Δήμου Αιγάλεω θα δώσει συναυλία, σήμερα (9μμ) ο Λάκης Παπαδόπουλος. Μαζί του οι Δημήτρης Πουλικάκος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Μάνος Ξυδούς, Τσοπάνα Rave κ.ά. Είσοδος ελεύθερη.

Σάββατο (17/6)

  • Χορευτική παράσταση θα δώσει η Ομάδα Ελληνικού Λαϊκού Χορού του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Καλλιθέας, σήμερα (9μμ), στην είσοδο του Δημοτικού Σταδίου Καλλιθέας. Είσοδος ελεύθερη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ