ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
Καλοκαίρι; Για ποιον;

Ποιος είπε πως όταν πάει για διακοπές το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης δεν υπάρχουν ειδήσεις; Κάτι τέτοιο άντε να αφορά ορισμένα στελέχη των εφημερίδων που η δουλειά τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτό το πολιτικό προσωπικό. Αυτός καθαυτός ο μηχανισμός προπαγάνδας των θέσεων της αστικής τάξης δουλεύει κανονικότατα. Οπως κανονικότατα δουλεύει το αστικό κράτος, όπως κανονικότατα δουλεύει στο σύνολό του ο μηχανισμός εκμετάλλευσης. Το κράτος τους κυνηγά χωρίς διακοπή μετανάστες, έτσι που να παραπέμπει σε συνολικότερη πρόβα καταστολής η όλη επιχείρηση. Το κράτος τους έχει σε πλήρη λειτουργία όλες τις κάμερες, στήνει μπλόκα, καλλιεργεί «αίσθημα ασφάλειας» σε φοβισμένους μικροαστούς, «χτίζει» κοινωνική συμμαχία για την ώρα που θα χρειαστεί όλο το σύστημα να αντιμετωπίσει την πραγματική απειλή.

Στην εντέλεια δουλεύει και η μηχανή που μετατρέπει την απελπισία σε όπλο υπέρ του συστήματος. Πρόσληψη κι άλλων 8.000 ένστολων τάζει η ΝΔ. Θα χρειαστούν 10.000 σε θέσεις πολιτικής ευθύνης αν εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ, η άμεση απάντηση...

Παράλληλα, η λέξη «πάταξη» δίνει και παίρνει. Αυτοί που κάνουνε τα πάντα για να αυγαταίνουν ανεξέλεγκτα τα κέρδη από την εκμετάλλευση στην παραγωγή, ανακοινώνουν ύστερα το ένα μετά το άλλο τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Πολυφορεμένος ο φερετζές. Δεκαετίες στις ΗΠΑ κυνηγάνε τους φοροφυγάδες. Και όλως τυχαίως η ταξική ανισότητα βαθαίνει.

Φιλότιμη και η προσπάθεια να πειστεί το πόπολο ότι πάντα φταίει μόνο η κυβέρνηση, κι αυτή όχι γενικά και αόριστα, αλλά για λάθος χειρισμούς. Στο απυρόβλητο η ΕΕ και προπαντός ο ίδιος ο καπιταλισμός σα σύστημα που ενσωματώνει την κρίση, μέσα από την οποία ένα τμήμα του βγαίνει ισχυρότερο.

Ετσι ελπίζουν ότι θα πειστεί ο κόσμος πως ένας άλλος διαχειριστής θα τα πάει καλύτερα. Τους προδίδουν όμως φράσεις όπως ότι ο διαχειριστής δεν πρέπει να χαϊδεύει αυτιά ψηφοφόρων, η πολιτική του να μην είναι αρεστή αλλά να υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα. Η μετάφραση είναι απλή, ήδη υλοποιείται (δεν της ξέφυγε της Κατσέλη ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν τις ίδιες προτάσεις, ούτε επιμένουν καιρό τώρα τα εκδοτικά συγκροτήματα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παρουσιάσει με λεπτομέρειες την πολιτική του).

Για τα λαϊκά στρώματα κάθε τέτοια ομολογία πρέπει να αυξάνει το συναγερμό. Δεν είναι μόνο ο ένας απολυμένος στη «Γουίντ» που επιβάλει κινητοποίηση, ούτε ο προηγούμενος στα «Τζάμπο», είναι οι εκατοντάδες σακατεμένοι, και οι χιλιάδες της υποαπασχόλησης που δε θα βγουν ποτέ στη σύνταξη, είναι τα παιδιά της εκπαιδευτικής περιπλάνησης που δε βλέπουν πότε και αν θα κάνουν μεροκάματο. Είναι οι αγρότες που ξέρουν πια πως ΚΑΠ σημαίνει ξεκλήρισμα και συγκέντρωση της γης στους λίγους κι ας λέει ο Τσίπρας πως δε φταίει η ΚΑΠ και πως αρκεί να αναθεωρηθεί.

Το παράδειγμα με τα αυτοκίνητα, το πως δηλαδή μια κρατική ρύθμιση στέλνει πελάτες στις εταιρείες και πως παράλληλα η ίδια κυβέρνηση παριστάνει την περιβαλλοντικά ευαίσθητη, δηλαδή ξαναστέλνει πελάτες στις εταιρείες κι όποιος δε συμμορφωθεί πληρώνει ακριβά, είναι χαρακτηριστικό όχι μόνο για την κυβέρνηση, αυτή έρχεται και παρέρχεται, αλλά για το ρόλο του κράτους σ' αυτό το σύστημα.

Μια ακόμα ενίσχυση στο επιχείρημα ότι η εργατική τάξη δεν μπορεί να δει καλό απ' αυτό το κράτος, πρέπει ακριβώς αυτό να ανατρέψει για να επιβάλει και άλλη οικονομική βάση.

Ασχετο: Εκείνος ο Καρτερός που γράφει στην «Αυγή» κουβαλάει τέτοιο ψυχικό τραύμα με τον «Ριζοσπάστη» ώστε να δίνει εξετάσεις καθημερινά για να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει καλύτερος από τον περίφημο «Β. Β.» που επίσης έχει πάρει εργολαβία τον «Ρ»; `Η είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα στο κόμμα του, απ' ό,τι αντανακλάται στα κείμενα στην «Αυγή», ώστε κάπως πρέπει να καλυφθεί το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ το κουβαλάνε μέσα τους;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΗ

«ΝΑ ΜΗ ΧΑΪΔΕΥΟΥΝ ΑΥΤΙΑ»: «H ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα σημαντικό μεταίχμιο. Aπαιτούνται αποφάσεις εδώ και... χθες. Aποφάσεις τολμηρές, οι οποίες θα δίνουν λύσεις, θα στηρίζουν την παραγωγή, θα δημιουργούν απασχόληση και θα τονώνουν τη ζήτηση και δεν θα "χαϊδεύουν" τα αυτιά των ψηφοφόρων. H πολιτική θα πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο και οι πολιτικοί να αναλογιστούν τον ρόλο τους, σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και οξύτατα ανταγωνιστική (...) Η Eλλάδα αποτελεί το "μαύρο πρόβατο" της EE και γι' αυτό δεν φταίνε οι Eυρωπαίοι εταίροι μας. Tην αποκλειστική ευθύνη για αυτό φέρει η κυβέρνηση που ενέταξε την οικονομία σε κοντόφθαλμες πολιτικές σκοπιμότητες. Που απέφυγε την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, προτιμώντας να είναι αρεστή και όχι χρήσιμη» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ: «"Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι". Κάπως έτσι σχολιάζουν συνταξιούχοι και μισθωτοί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα (...) Την ίδια στιγμή που το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωνε προς τους οικονομικά ασθενέστερους ότι θα πρέπει να συμβάλουν και αυτοί για να αντιμετωπίσει η χώρα την οικονομική κρίση, η ίδια κυβέρνηση χάριζε - εμμέσως - ζεστό χρήμα στους εμπόρους αυτοκινήτων, για να "σπρώξουν", λέει, το εμπόρευμά τους στην αγορά (...) Και τώρα, αφού έσπρωξαν οι αυτοκινητάδες το εμπόρευμά τους (...) η κυβέρνηση σκέφτηκε - έχοντας ως άλλοθι την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τον εναρμονισμό με τα ευρωπαϊκά δεδομένα - να βάλει το πράσινο τέλος στα αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 5 ετών και να απαγορεύσει την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας των αυτοκινήτων ηλικίας άνω των 15 ετών. Δηλαδή, να αναγκάσει όσους έχουν παλιά αυτοκίνητα να τα αλλάξουν. Και φυσικά, οι τυπικοί ιδιοκτήτες αυτών των αυτοκινήτων είναι οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτοί με τις παγωμένες αυξήσεις, αυτοί που πληρώνουν πάντα, αυτοί που καλούνται να πληρώσουν και πάλι» (η Δήμητρα Σκούφου στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απάνθρωπες επιχειρήσεις καταστολής κατά των μεταναστών. ΚΚΕ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΒΑΡΒΑΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ από κυβέρνηση και συνολικά την ΕΕ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Κέρδη και ζημιές για τους εργαζόμενους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ντετέκτιβ καλεί η Εφορία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ηλεκτρονικά τιμολόγια για πάταξη φοροδιαφυγής

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΥΝΔΕΣΗ των ταμειακών μηχανών

ΕΘΝΟΣ: ΑΣΦΥΞΙΑ από κάρτες και δάνεια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΔΙΩΞΕ ΤΑ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΚΟΥΠΑ ΑΛΛΑΓΩΝ στο φορολογικό σύστημα

ΤΑ ΝΕΑ: Μεγάλος Αδελφός για τιμολόγια - αποδείξεις

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το τρίγωνο της κάλπης

Η ΑΥΓΗ: «Κρουαζιέρα» ταλαιπωρίας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέα υποχώρηση για εξαγωγές - μεταποίηση

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Θα κερδίζουν λιγότερα;

«Σε ύφεση περνάει κι επίσημα αύριο η ελληνική οικονομία. Τα νέα που φτάνουν στη χώρα μας μέσω διεθνούς πρακτορείου αναφέρουν ότι οι Ελληνες αναλυτές "βλέπουν" την ελληνική οικονομία να συρρικνώνεται έναντι της μικρής ανάπτυξης που είχε πετύχει στο πρώτο τρίμηνο του έτους» (το θέμα στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Είπε το αυτονόητο

«Για τα χάλια της οικονομίας μιλούσε χθες (στον Αθήνα 9,84) η αρμόδια πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη και κάποια στιγμή ανέφερε ότι η κυβέρνηση «θα έπρεπε να υιοθετήσει τουλάχιστον κάποιες από τις πολιτικές που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, οι οποίες στο κάτω κάτω δεν είναι και τόσο ιδεολογικά διαφοροποιημένες"» (η καταγραφή στο ΕΘΝΟΣ).

Αλλαγή φρουράς

«Επεξεργάζονται στο ΠΑΣΟΚ μέτρα που θα εφαρμοστούν αν το κόμμα κερδίσει τις προσεχείς εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση (...) δεν θα είναι αρκετό, ωστόσο, να εξαγγελθεί ένα οικονομικό πρόγραμμα μόνο (...) θα χρειαστούν περίπου 10.000 στελέχη για να καλύψουν τις πολιτικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού» (ο Β. Νέτας στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Προς τι η έκπληξη;

«Το 1997 ο κ. Γρατσίας (μέλος της ΚΕ του ΣΥΝ τότε) αποδέχτηκε τον διορισμό του από τον κ. Σημίτη στη θέση του προέδρου του ΔΣ του ΟΣΕ (...) η Πολιτική Κίνηση του ΣΥΝ στον ΟΣΕ (...) διαλύθηκε αφού δεν μπόρεσε να αντέξει τις πολιτικές συνέπειες της πράξης και την πολεμική που δέχτηκαν τα μέλη του ΣΥΝ τότε (...) θεωρούσαμε δεδομένο ότι ο κ. Γρατσίας δεν είναι μέλος του ΣΥΝ πλέον. Καταλαβαίνετε την έκπληξή μας ...» (ο Π. Τερζόγλου από τον ΣΥΝ στον ΟΣΕ / ΑΥΓΗ).

Ομοϊδεάτες

«Ο πρώην γραμματέας της ΠΚ Χολαργού σ. Γ. Μπασιάκος (...) ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου μελών και φίλων (...) δήλωσε ευθέως ότι δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ (...) Πολλοί από αυτούς δήλωσαν ευθέως και ενώπιων και άλλων μελών της ΠΚ ότι θα ψηφίσουν Οικολόγους Πράσινους» (μέλη του ΣΥΝ στον Χολαργό για άλλα μέλη του ΣΥΝ στον Χολαργό / ΑΥΓΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ