ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
«Οχημα» για βάθεμα της εμπορευματοποίησης

Ιδιώτες γιατροί και διαγνωστικά κέντρα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές και τις ΜΚΟ αναλαμβάνουν το κομμάτι των εμβολιασμών, της διάγνωσης, ακόμα και της θεραπείας των ήπιων περιστατικών της γρίπης

Με την ...«αποκέντρωση» και διάχυση αρμοδιοτήτων για τη «θωράκιση» από τη «νέα γρίπη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, στους εθελοντές και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) επιχειρεί η κυβέρνηση να εμφανίσει ετοιμότητα, την ώρα που είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι δημόσιες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και για τη «νέα γρίπη» καταδεικνύουν την απουσία των αναγκαίων δημόσιων δομών για την προστασία της δημόσιας υγείας, που αφήνουν απροστάτευτους τους κατοίκους της χώρας, ενώ καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη της προστασίας απ' τη γρίπη οι δήμοι και ...η κοινωνία των πολιτών. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αξιοποιεί την αγωνία για τη «νέα γρίπη» προκειμένου να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά η προαποφασισμένη εκχώρηση της ΠΦΥ στους ιδιώτες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις ΜΚΟ, αλλά και για την υλοποίηση της ενιαίας αγοράς Υγείας, με εξασφαλισμένη την κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης του προβλήματος, ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για την πορεία της «νέας γρίπης» και το εθνικό σχέδιο δράσης. Ακολούθησε συνέντευξη του Δ. Αβραμόπουλου και του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Ε. Αντώναρου, όπου ο πρώτος διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία από τη «νέα γρίπη» και η κοινωνία δεν πρέπει να διολισθήσει στον πανικό.

Παρουσιάζοντας το «πλέγμα» των δράσεων κατά της «νέας γρίπης» αναφέρθηκε στην επικίνδυνη απελευθέρωση της χορήγησης των αντιιικών φαρμάκων από τα φαρμακεία της χώρας, όπως είπε, με ελεγχόμενη ιατρική συνταγή και κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις. «Εχουμε υποχρέωση να διευκολύνουμε τη φαρμακευτική αγωγή των πολιτών, που αιτιολογημένα χρειάζονται τα αντιιικά φάρμακα», είπε ο υπουργός, ενώ λίγο αργότερα παραδέχτηκε ότι η αλόγιστη χρήση των αντιιικών φαρμάκων δημιουργεί αντοχή του ιού. Μίλησε ακόμα για την επέκταση του δικτύου ΠΦΥ για τη «νέα γρίπη», με στόχο, όπως είπε, την άμεση παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, δημιουργείται δίκτυο ιδιωτών γιατρών, που θα εφημερεύουν για τα περιστατικά της «νέας γρίπης», κατά τα πρότυπα της Θεσσαλονίκης. Οι πολίτες που θα καταφεύγουν στους ιδιώτες γιατρούς θα καλούνται να πληρώσουν την επίσκεψη στο γιατρό και στη συνέχεια να διεκδικήσουν το ποσό που δικαιούνται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Αυτοδιοίκηση και ιδιώτες στους εμβολιασμούς

Οι ιδιώτες γιατροί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνουν και το κομμάτι των εμβολιασμών του πληθυσμού για τη «νέα γρίπη». Οπως είπε, «η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα οργανώσουν τα Κέντρα Εμβολιασμού που θα στελεχωθούν κατά προτεραιότητα από γιατρούς διά μέσου των ιατρικών συλλόγων της χώρας», ενώ συμπλήρωσε ότι «μεγάλος αριθμός γιατρών θα στηρίξουν τόσο τους εμβολιασμούς, όσο και την πρωτοβάθμια περίθαλψη όσων νοσούν». Συγκεκριμένα, μελετάται η δημιουργία 140 Κέντρων Εμβολιασμού Γρίπης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κυρίως σε σχολεία, όπου οι εμβολιασμοί θα γίνονται τα απογεύματα της Παρασκευής και τα Σαββατοκύριακα. Τους εμβολιασμούς θα κάνει ομάδα 2 - 3 νοσηλευτών και επισκεπτών Υγείας, που θα προσληφθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και με την παρουσία ενός ιδιώτη γιατρού. Οι γιατροί εξετάζεται να πληρωθούν κατά το μοντέλο των δικαστικών αντιπροσώπων.

Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς θα έχουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από άποψη υγείας και άτομα που υπηρετούν σε κρίσιμες δομές για τη λειτουργία του κράτους, όπως οι επαγγελματίες Υγείας, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του δικαστικού χώρου, των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ, των ΔΕΚΟ και των μεγάλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

«Μπαλάκι» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους δημάρχους κάνουν η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το ζήτημα της προστασίας των μεταναστών, των απόρων, ανασφάλιστων, κλπ., από τη «νέα γρίπη», που ζουν σε πολλές περιπτώσεις σε άθλιες συνθήκες και είναι κυριολεκτικά αποκλεισμένοι από τις υπηρεσίες Υγείας. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πιο κοντά στον πολίτη. Είναι πιο κοντά στους χώρους όπου συναθροίζονται όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας και έχουν αναλάβει οι δήμαρχοι να μας βοηθήσουν στο να τους προσεγγίσουμε», απάντησε εμφανώς αμήχανος στις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο υπουργός Υγείας, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος φόβου και ανησυχίας στη σχέση τους με την ελληνική πολιτεία».

Στο ίδιο πνεύμα και η προστασία των εργαζομένων - βάσει του εθνικού σχεδίου - επαφίεται στους εργοδότες. Οταν μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ρωτήθηκε για την απουσία γιατρών εργασίας στους χώρους δουλειάς εμφανίστηκε εκτός τόπου και χρόνου: «Από το νόμο δεν υπάρχει περίπτωση επιχείρηση οποιασδήποτε μορφής να μην έχει γιατρό εργασίας. Δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν είναι θέμα να το επιβάλει το υπουργείο. Δεν παίρνει άδεια να λειτουργήσει. Αρα, όλες οι εταιρείες έχουν γιατρό εργασίας»!

Διαγνωστικές εξετάσεις από ιδιώτες

Ταυτόχρονα, υποκλινόμενοι στις σχετικές απαιτήσεις των επιχειρηματιών της ιδιωτικής Υγείας, το υπουργείο Υγείας και το αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) εξετάζουν, όπως είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, τη δυνατότητα πραγματοποίησης της εξέτασης για τον ιό της «νέας γρίπης» (επίχρισμα και εξέταση πραγματικού χρόνου PCR) και από πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια, όπου πάλι το κόστος θα βαρύνει τους εξεταζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας σε περίπτωση έξαρσης της γρίπης και αυτά ενώ τα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν εξαιτίας των διαχρονικών ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές και είναι καθημερινό φαινόμενο η αναζήτηση κλίνης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υπό κανονικές συνθήκες. Διαχρονικά παραμένουν κλειστές 150 πλήρως εξοπλισμένες δημόσιες κλίνες ΜΕΘ και η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 2.000 κλίνες, αλλά χτες ο υπουργός υποσχέθηκε ότι με συνοπτικές διαδικασίες θα προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να λειτουργήσουν 50 έως 60 κλίνες εντατικής θεραπείας. Ακόμα, ότι αν χρειαστεί θα τεθούν στη διάθεση της πολιτείας και όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δ. Αβραμόπουλος, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 1.002 κρούσματα, εκ των οποίων το 95% έχουν ιαθεί πλήρως και βρίσκονται υγιέστατοι στα σπίτια τους. Και τα τέσσερα σοβαρά κρούσματα της νόσου στη χώρα έχουν αποσωληνωθεί και η υγεία τους βελτιώνεται. Δύο απ' τους τέσσερις ασθενείς που νόσησαν σοβαρά, βρίσκονται στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης και είναι πλέον σε πορεία ανάρρωσης.

  • Σήμερα το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά, προερχόμενο από το λιμάνι της Μεσίνα Ιταλίας, το κρουαζιερόπλοιο «NAVIGATOROFSEAS» σημαίας Μπαχαμών, στο οποίο αναφέρθηκαν έξι πιθανά κρούσματα της γρίπης τύπου Α', αλλοδαπών επιβατών. Ηδη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και η Υγειονομική Υπηρεσία της Νομαρχίας Πειραιά, οι οποίες διαχειρίζονται το περιστατικό.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέτρα που εγκυμονούν κινδύνους

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνέντευξη του υπουργού Υγείας, σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της «νέας γρίπης», τονίζεται:

«

Η κυβέρνηση, αντί να πάρει άμεσα μέτρα για την κάλυψη των μεγάλων κενών που έχει το δημόσιο σύστημα Υγείας σε προσωπικό και σε υποδομές για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, λαμβάνει μέτρα που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του λαού. Εκχωρεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ιδιώτες, μεταφέρει αρμοδιότητες του συστήματος Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα της χορήγησης αντιικών φαρμάκων από ιδιώτες, της διάγνωσης της "νέας γρίπης" από ιδιωτικά εργαστήρια και της μεταφοράς της ευθύνης λειτουργίας των κέντρων εμβολιασμού στους Δήμους.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να ανησυχήσει. Η πολιτική που αποδέχεται και στηρίζει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, η έλλειψη ενός ενιαίου καθολικού αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας όχι μόνο κοστίζουν στο λαό πανάκριβα, αλλά τον αφήνουν και απροστάτευτο. Η παροχή όλων των υπηρεσιών Υγείας για την αντιμετώπιση της "νέας γρίπης" πρέπει να γίνεται με ευθύνη του κράτους και δωρεάν για όλους, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη και επαρκή κάλυψη όλων των χώρων. Να λειτουργήσουν άμεσα κινητές μονάδες για την κάλυψη των σχολείων, των εργασιακών χώρων και των κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη».

Σημάδια κάμψης στο νότιο ημισφαίριο

ΓΕΝΕΥΗ.--

Το νεότερο απολογισμό θυμάτων της «νέας» γρίπης δημοσιοποίησαν χτες εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Απ' τον περασμένο Απρίλη, έχασαν τη ζωή τους 1.462 άνθρωποι σε σύνολο 177.557 κρούσματα σε 170 χώρες του κόσμου.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ παρατήρησαν πως ο ιός βρίσκεται σε ύφεση σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Αργεντινή. Αντίθετα, άνοδο σημειώνουν κρούσματα της νόσου σε χώρες της Ασίας όπως η Ταϋλάνδη, η Ινδία και το Βιετνάμ. Μάλιστα, στη Νότια Αφρική, o υπoυργός Υγείας της χώρας προέβλεψε πως οι επιπτώσεις θα είναι άσχημες απ' την πορεία της νόσου στην Αφρική λόγω των αδύναμων ή και ανύπαρκτων (σε αρκετές χώρες) συστημάτων Υγείας, μολονότι η «νέα» γρίπη καθυστέρησε να φθάσει στην υποσαχάρεια Αφρική...

Τέλος, ανακοινώθηκε χτες πως περίπου 12 εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένα νέο αντιγριπικό φάρμακο της αυστραλιανής εταιρείας Biota, ονόματι Λανιναμιβίρ, το οποίο φέρεται πως αντιμετωπίζει εξίσου αποτελεσματικά με τα χάπια Ταμιφλού τον ιό Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων αλλά και εκείνον της γρίπης των πτηνών...Αξίζει να επισημανθεί ότι εξαιτίας του πανικού που έχουν σπείρει διεθνώς ΜΜΕ και συμφέροντα πολυεθνικών στο χώρο του φαρμάκου, η ΒΙΟΤΑ διπλασίασε σε ένα χρόνο τα κέρδη της, που αυτό τον Ιούνη έφτασαν τα 45 εκ. δολάρια Αυστραλίας (26,5 εκ. ευρώ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ