ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
«Φούντωσε» ακόμα και η επίσημη ανεργία
  • Στο 8,5% κινήθηκε το φετινό Μάη έναντι 6,6% πέρσι
  • Στο -0,2% το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν

Αντιμέτωποι με τη βαρβαρότητα της ανεργίας και τις ολέθριες συνέπειες που αυτή προκαλεί στα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης του κεφαλαίου και την πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης που επιχειρούν να αξιοποιήσουν την κρίση για την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Το πρόβλημα της ανεργίας έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που δεν μπορούν να το κρύψουν ούτε τα «μαγειρεμένα» στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Ετσι ακόμα και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν την καταγραφόμενη επίσημη ανεργία να σηκώνει κεφάλι, σε μια περίοδο που τόσο η ΕΕ όσο και οι κυβερνήσεις προχωρούν σε προκλητικές κρατικές ενισχύσεις σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, η συνεχής πτώση της λαϊκής κατανάλωσης δημιουργεί συνθήκες υποχώρησης του παραγόμενου ΑΕΠ, εξέλιξη που οι κυβερνήσεις και τα κέντρα της πλουτοκρατίας αξιοποιούν στην κατεύθυνση της παραπέρα περικοπής εργατικών δικαιωμάτων. Είναι φανερό πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, στο πλαίσιο του «ευρωμονόδρομου» της υποταγής, εγκυμονεί νέα διευρυμένα μέτωπα αντιλαϊκής επίθεσης, όπως και νέες ρυθμίσεις σε όφελος της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) εμφανίζουν τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας, για το μήνα Μάη του 2009, στο 8,5%, σχεδόν δύο μονάδες πάνω από την καταγραφή του Μάη 2008 (6,6%).

Να σημειωθεί πως οι στατιστικές υπηρεσίες της ΕΕ δε θεωρούν ανέργους όσους εργάστηκαν έστω και μία μόλις ώρα τη βδομάδα, στα πλαίσια των διαφόρων «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, με αποτέλεσμα τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία να είναι εντελώς αναξιόπιστα.

Στο μακρύ κατάλογο της επίσημης λίστας προστέθηκαν το μήνα Μάη περίπου 96.000 εργαζόμενοι με το συνολικό αριθμό των ανέργων να ξεπερνά τους 420 χιλιάδες (ποσοστό 8,5% επί των θεωρούμενων απασχολούμενων).

Τα σχετικά στοιχεία καταδεικνύουν την οξυμένη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Στις τουριστικές περιοχές της χώρας τα ποσοστά της ανεργίας εμφανίζουν ακόμη και υπερδιπλασιασμό. Στο Νότιο Αιγαίο το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 6,6% από 3,2% πέρσι, στο Β. Αιγαίο στο 7,8% από 4,3%, κ.ά.

Τα εργατικά στρώματα έχουν να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα και στις άλλες περιοχές της χώρας, με ποσοστά ανεργίας:

  • Αττική: 8,1% από 5,3%
  • Κ. Μακεδονία: 10% από 7,8%
  • Στερεά Ελλάδα: 11,7% από 7,2%, κ.ά.

Ακόμη περισσότερο μαστίζει η ανεργία τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, αφού στις ηλικίες μέχρι 24 ετών το ποσοστό φτάνει στο 25% από 18,4%, ενώ στις γυναίκες στο 11,5%, από 10%.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη συμβαίνει ταυτόχρονα με το ξεδίπλωμα των κρατικών ενισχύσεων σε όλες τις μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου (τραπεζίτες, βιομηχάνους, μεγαλοξενοδόχους, κ.ά.), στους οποίους με πρόσχημα την «απασχόληση» εξαντλήθηκε το ...«δίχτυ κοινωνικής προστασίας» και τα μέτρα που εφαρμόζονται από κυβέρνηση και ΕΕ. Υπόλογος απέναντι στα λαϊκά στρώματα είναι και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική που εφάρμοσαν χτες από τους κυβερνητικούς θώκους και σήμερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει στην ενίσχυση του κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητας και έρχεται να διασφαλίσει τα επιχειρηματικά κέρδη είτε σε περιόδους καπιταλιστικής ανθοφορίας είτε σε συνθήκες κρίσης, όπως σήμερα.

Σε υποχώρηση το ΑΕΠ

Τα προβλήματα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις οικονομίες των κρατών της ΕΕ είναι, σε τελευταία ανάλυση, αποτέλεσμα της πτώσης στο επίπεδο της λαϊκής κατανάλωσης που με τη σειρά του συμπιέζει τους ρυθμούς του παραγόμενου ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, το ΑΕΠ για το β' τρίμηνο του 2009 σημείωσε υποχώρηση 0,2% (έναντι ισχνής αύξησης 0,3% στο α' τρίμηνο του 2009). Σε πτωτικούς ρυθμούς εξελίσσεται το ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1993 και μετά. Τα δεδομένα προοιωνίζονται για το 12μηνο ρυθμούς πολύ κάτω ακόμη και από το δυσμενέστερο σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που υπέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ στην Κομισιόν (από +0,5% μέχρι και +1,1%). Είναι απόλυτα φανερό ότι μια τέτοια «αστοχία» θα οδηγήσει και σε νέο (λογιστικό) εκτροχιασμό τον προϋπολογισμό και τα εμφανιζόμενα «ελλείμματα», κάτι που είναι «βούτυρο στο ψωμί» για τους κάθε είδους αντιδραστικούς που το αξιοποιούν στην κατεύθυνση σκλήρυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής και λήψης νέων «μέτρων». Η ΕΕ εκτιμά το ρυθμό του ελληνικού ΑΕΠ να υποχωρεί στο 12μηνο 0,9% ενώ κατά το ΔΝΤ η πτώση θα φτάσει σε 1,7%. Να σημειωθεί ότι τα τελικά στοιχεία της ΕΣΥΕ για το ΑΕΠ του α' τριμήνου ενδέχεται να δείξουν υποχώρηση οριακά υψηλότερη από το 0,2% της αρχικής εκτίμησης.

  • Σε ραγδαία επιδείνωση συνέχισε και στο μήνα Ιούνη του 2009 η παραγωγή της βιομηχανίας τόσο στο σκληρό πυρήνα των 16 κρατών της Ευρωζώνης, όπου και εμφάνισε βύθιση σε ποσοστό 17%, όσο και στο σύνολο της ΕΕ των 27 κρατών (-15,6%). Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ - Γιουροστάτ - η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών σε επίπεδο Ευρωζώνης εμφάνισε μείωση 21,8%. Η ταξινομούμενη συνολική βιομηχανική παραγωγή εμφανίζει ρυθμούς υποχώρησης: Γερμανία: -19,3%, Γαλλία: -12,5%, Ιταλία: -21,9%, κ.ά. Στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε -11,8%.
ΠΑΜΕ
Να ενταθούν οι αγώνες της εργατικής τάξης

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την ανεργία η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Τα στοιχεία για την άνοδο της ανεργίας που η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα από τον μήνα Μάη μέχρι σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και είναι υποβαθμισμένα. Η αύξηση της ανεργίας γι' αυτό το διάστημα αναπτύσσεται με ρυθμούς γεωμετρικούς από τις απολύσεις, το κλείσιμο εργοστασίων και επιχειρήσεων, αλλά και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων όπως αύξηση της μερικής απασχόλησης, απλήρωτης δουλειάς κ.λπ., που οι εργοδότες εφαρμόζουν για να κρατήσουν σταθερά τα κέρδη τους και να φορτώσουν την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος στις πλάτες των εργαζομένων.

Η κατάσταση αυτή σίγουρα θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα. Το ΠΑΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα καλούν τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ που έχουν κάνει τα μέγιστα όλο αυτό το διάστημα σε όφελος των κερδών του κεφαλαίου.

Η καταδίκη τους περνάει μέσα από την ένταση των αγώνων της εργατικής τάξης από κοινού με τα λαϊκά στρώματα για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη δουλειά καθώς και των άλλων δικαιωμάτων τους σύμφωνα με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Με την ένταση της πάλης για ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Με την πάλη για να απαλλαγεί η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της από την κυριαρχία και την εξουσία των μονοπωλίων. Να γίνει η εργατική τάξη κυρίαρχη δύναμη της εξουσίας και των μέσων παραγωγής.

Πάλη για ανάπτυξη που θα έχει ως σκοπό και σχέδιο την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών και όχι των κερδών».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεκδικούμε σταθερή εργασία για όλους

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων για τις εξελίξεις σε οικονομία - ανεργία, σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται:

«Οι εξελίξεις στην οικονομία στην Ελλάδα και γενικότερα στην ΕΕ, αποδεικνύουν ότι η στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία, αντίθετα την τροφοδοτεί και την αξιοποιεί για να χτυπήσει τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να την απορρίψουν και να την αντιπαλέψουν χωρίς καθυστέρηση, διεκδικώντας πραγματική στήριξη των ανέργων και σταμάτημα των προκλητικών επιδοτήσεων στους μεγαλοβιομήχανους. Να διεκδικήσουν σταθερή εργασία για όλους με σύγχρονα δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ