ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ «WIND»
Υπόθεση όλων των εργαζομένων η ανάκλησή τους

Ξεπερνά τα σύνορα της επιχείρησης, αλλά και της χώρας, η έκφραση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της πολυεθνικής

Εργαζόμενοι και συνδικάτα εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την αλληλεγγύη τους στον αγώνα για την ανάκληση των τρομοκρατικών απολύσεων
Εργαζόμενοι και συνδικάτα εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την αλληλεγγύη τους στον αγώνα για την ανάκληση των τρομοκρατικών απολύσεων
Σε υπόθεση των εργαζομένων όλων των κλάδων εξελίσσεται, όσο περνούν οι μέρες, η τρομοκρατία που ασκεί η πολυεθνική «WIND», η οποία προχώρησε στις απολύσεις των δύο συνδικαλιστριών. Η αλληλεγγύη και η στήριξη συνδικάτων και εργαζομένων εκφράζεται καθημερινά, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν πείρα από τον αυταρχισμό στους τόπους δουλειάς, ιδιαίτερα στις πολυεθνικές.

«Οι τρομοκρατικές απολύσεις των συνδικαλιστριών του κλαδικού Σωματείου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής και του επιχειρησιακού σωματείου της πολυεθνικής WIND, Κατερίνας Τζίμα και Ολγας Κολιούση, αποτελούν συνέχεια της συντονισμένης προσπάθειας εργοδοσίας και κυβέρνησης να πλήξουν ταξικά Συνδικάτα και συνδικαλιστές που δίνουν τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, σε μια εποχή που το κεφάλαιο τα θέλει ΟΛΑ και τα θέλει ΤΩΡΑ», σημειώνει το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων σε ανακοίνωσή του.

«Με γνωστή τη στάση και θέση των ηγεσιών των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, και της παράταξης του ΣΥΝ στο συνδικαλιστικό κίνημα, που ρίχνουν νερό στο μύλο της κάθε μεγαλοεργοδοσίας, ο μόνος αντίπαλος της πολυεθνικής είναι το ΠΑΜΕ, η αταλάντευτη στάση του, το διεκδικητικό του πλαίσιο και η επιρροή του στην εργατική τάξη. Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις του Συνδικάτου των Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική και δίνει όπως πάντα έμπρακτη την αλληλεγγύη του και σ' αυτόν τον αγώνα που μας αφορά όλους. Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να σταθούν στο πλάι των συναδέλφων που διώκονται, δίνοντας απάντηση στην πολυεθνική και τα κόμματα που τη στηρίζουν», τονίζεται.

Και καταλήγει: «Μαζικά, ταξικά, αποφασιστικά θα λυγίσουμε και αυτή την επίθεση».

Μηνύματα από Σουηδία και Λίβανο

Μηνύματα αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της WIND και του κλάδου των τηλεπικοινωνιών φθάνουν καθημερινά από συνδικαλιστικές οργανώσεις από διάφορες γωνιές του κόσμου.

Η οργάνωση SEKOKlubb119 από τη Σουηδία σημειώνει σε επιστολή της:

«Η SEKOKlubb119, σωματείο το οποίο οργανώνει όλους τους οδηγούς του Μετρό, τραμ και των τοπικών τρένων στη Στοκχόλμη, εκφράζει την αλληλεγγύη του στο ΠΑΜΕ, στο Σωματείο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής και στις συναδέλφισσες Κατερίνα Τζίμα και Ολγα Κολιούση, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου ΠΑΣΕΤΙΜ, οι οποίες απολύθηκαν από τη δουλειά τους. Η SEKOKlubb119 στηρίζει τον αγώνα του σωματείου για:

Την άμεση ανάκληση των απολύσεων των συνδικαλιστριών. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Οχι στην ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων.

Η SEKOKlubb119 έχει αποκτήσει τη δική της εμπειρία, όταν τον Οκτώβρη του 2005 η πολυεθνική εταιρεία Connex (τώρα ονομάζεται VEOLIA) απέλυσε τον πρόεδρο του σωματείου. Αγωνιζόμασταν για καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.

Το σωματείο και τα μέλη μας στηρίζουν το δίκαιο αγώνα ενάντια στις επιθέσεις του κεφαλαίου».

Η οργάνωση FENASOL από το Λίβανο σε επιστολή της τονίζει: «Εκ μέρους της FENASOL (μέλος της ΠΣΟ), στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων της εταιρείας WIND και σ' όλους τους αγώνες που οργανώνετε για όφελος των εργαζομένων».

Νέα αποκόλληση στο «ΣΟΥΠΕΡ ΤΖΕΤ»

Προ των ευθυνών του φέρνει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας η χτεσινή, δεύτερη μέσα σε είκοσι ημέρες, αποκόλληση μέρους του πρωραίου τμήματος του πλοίου (που εμποδίζει τα νερά να πλησιάσουν στο μηχανοστάσιο) «ΣΟΥΠΕΡ ΤΖΕΤ» που σημειώθηκε καθώς έπλεε μεσοπέλαγα με 307 επιβάτες. Το πλοίο είχε ξεκινήσει από τον Πειραιά με προορισμό τη Φολέγανδρο, τη Θήρα, την Αμοργό και τα Κουφονήσια. Μετά την αποκόλληση όμως αναγκάστηκε να καταπλεύσει στο λιμάνι της Σίφνου όπου αποβίβασε τους επιβάτες, οι οποίοι, μετά από πολύωρη ταλαιπωρία, θα επιβιβάζονταν αργά το απόγευμα σε άλλα πλοία για να φτάσουν στους προορισμούς τους.

Το πλοίο είχε παρουσιάσει την ίδια πάλι βλάβη μόλις στις 27 του περασμένου Ιούλη. Τότε πραγματοποιώντας προγραμματισμένο δρομολόγιο με 382 επιβάτες, από Πειραιά για Μήλο, Φολέγανδρο, Θήρα, Αμοργό και Κουφονήσια, λόγω του ισχυρού κυματισμού, όπως είχε ανακοινώσει τότε το ΥΕΝ, είχε αποκοπεί μέρος του δεξιού παραπέτου, πάνω από το κύριο κατάστρωμα του πλοίου, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να δέσει στο λιμάνι του Αδάμαντα στη Μήλο.

Το γεγονός αυτό γεννά ερωτηματικά για το κατά πόσο αποκαταστάθηκε πλήρως η βλάβη ή αν έπρεπε τελικά οι αρμόδιες υπηρεσίες που το επιθεώρησαν, να επιτρέψουν τη δρομολόγησή του. Ποιος ευθύνεται τελικά για το νέο χτεσινό περιστατικό και ποιος θα ευθύνεται αν, με αυτά τα συμπτώματα, υπάρξει ατύχημα με χειρότερες συνέπειες;

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Καθολική η συμμετοχή στη στάση εργασίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τρίωρη στάση εργασίας του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ & ΥΙΟΣ ΑΕΒΕ», χτες 17 Αυγούστου. Συμμετέχοντας μαζικά στην κινητοποίηση οι εργαζόμενοι ζήτησαν από την εργοδοσία να σταματήσει να αποφεύγει συνάντηση με το Σωματείο για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ του 2009 και να αναλάβει τις ευθύνες της για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Στο δελτίο τύπου του Σωματείου σημειώνεται ότι η τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή 100%. Ενώ σε επίσκεψη που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας Σίνδου αφού συναντήθηκε με τη διοίκηση του Σωματείου κι ενημερώθηκε για τα προβλήματα της αρμοδιότητάς της, πραγματοποίησε έλεγχο. Η Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ζήτησε από τη διεύθυνση της εταιρείας να μην παρακάμπτει νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους του Σωματείου και τους κάλεσε σε άμεση συνάντηση στα γραφεία της ώστε να διευθετηθούν τα προβλήματα που διαπίστωσε.

«Η διοίκηση του Σωματείου επιφυλάσσεται να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε περίπτωση που από την προγραμματισμένη συνάντηση δεν προκύψουν αποτελέσματα που θα ικανοποιούν τα δίκαια αιτήματά τους» τονίζεται στο δελτίο Τύπου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ακυρη η απόλυση της συνδικαλίστριας

Ακυρη κρίθηκε από το Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης η απόλυση της συνδικαλίστριας (αναπληρώτριας προέδρου) του Σωματείου εργολαβικών καθαριστριών και φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας, Αναστασίας Παρασκευοπούλου, που εργαζόταν στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο και είχε απολυθεί από την εργολαβική εταιρεία «ISSFACILITYSERVICES» γιατί πρωτοστάτησε στην ίδρυση του παραπάνω σωματείου.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τη νίκη των καθαριστριών «που ήταν το πρώτο αποτέλεσμα στην πολύμηνη ηρωική ανυποχώρητη πάλη τους και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στέκεται στο πλάι τους και για τις επόμενες νίκες, μέχρι να φύγουν όλοι οι εργολάβοι, να μονιμοποιηθούν όλες οι καθαρίστριες στους οργανισμούς που εργάζονται σήμερα, με πλήρη δικαιώματα».

«Επανειλημμένα το Π.Α.ΜΕ., τονίζεται, έχει τονίσει ότι το σύστημα δικαιοσύνης είναι ένας ταξικός μηχανισμός που επικυρώνει τη ταξική εκμετάλλευση, την οξύνει, την διαιωνίζει. Επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει αντεργατικές δικαστικές αποφάσεις και πρακτικές, διατεταγμένες στην υπηρεσία της εργοδοσίας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ωστόσο, κάτω από την πίεση των εργατικών αγώνων υπάρχουν και επιμέρους νίκες που μπορούν να αναζωπυρώσουν την εργατική ελπίδα για αγώνες με αποτέλεσμα. Μια τέτοια περίπτωση είναι η παραπάνω δικαστική απόφαση», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Να μην κοπούν επιδόματα και δώρα

Με την επισήμανση ότι «το δίκιο κρίνεται στους δρόμους του αγώνα κι εκεί θα μας βλέπετε συχνά και σε όλη τη χώρα» δηλώνει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, Κολωνού και πέριξ την πρόθεσή του να αντισταθεί στη νέα επίθεση του κεφαλαίου κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει πως «μετά το πάγωμα των Κύριων και Επικουρικών Συντάξεων στα επίπεδα του 2008, έρχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προτείνει - και οι κυβερνήσεις να επιβάλλουν - το περαιτέρω πάγωμα των συντάξεων, την κατάργηση των Δώρων και του Επιδόματος στους απόμαχους της δουλειάς».

Οι συνταξιούχοι δε θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια «όποιες αναλύσεις και αιτιολογίες βρει η κυβέρνηση», σημειώνουν, αφού «οι συντάξεις δεν χωρούν την αφαίρεση ούτε ενός λεπτού». Τα δώρα και τα επιδόματα είναι λεφτά προπληρωμένα των συνταξιούχων, υπογραμμίζουν.

Περιοδεία σήμερα στον Πειραιά

Μαζική εξόρμηση - περιοδεία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ., από την ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ, στα υποκαταστήματα της WIND στον Πειραιά. Επικεφαλής της περιοδείας θα είναι η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ