ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ»
Επέβαλαν τα αιτήματά τους

Οργανωμένοι στο ταξικό συνδικάτο του κλάδου τους απέσπασαν σημαντικές κατακτήσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και υγιεινής και ασφάλειας

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν μαχητικά στο θάνατο του συναδέλφου τους (φωτ. από κινητοποίηση έξω από την εταιρεία) και αγωνιστικά διεκδίκησαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς
Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν μαχητικά στο θάνατο του συναδέλφου τους (φωτ. από κινητοποίηση έξω από την εταιρεία) και αγωνιστικά διεκδίκησαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς
Την επιβολή των αιτημάτων τους για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και καλύτερες συνθήκες εργασίας, πέτυχαν οι εργαζόμενοι - από το Μπαγκλαντές στην πλειοψηφία τους - του εργοστασίου «ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ» στον Ασπρόπυργο, μετά από μια σειρά επίμονων κινητοποιήσεων, όπου συμμετείχαν όλοι μαζικά, τη συσπείρωσή τους στο σωματείο του κλάδου και το συντονισμό της πάλης τους. Πρόκειται για το εργοστάσιο, όπου πρόσφατα έχασε τη ζωή του ο 46χρονος εργάτης από το Μπαγκλαντές, Γκούλαφ Μίαχ. Ερχεται και αυτή η περίπτωση να αποδείξει με τη σειρά της, ότι όταν η εργατική τάξη παλεύει ενωμένα και σε ταξική κατεύθυνση, μπορεί, όχι απλά να μη φορτωθεί την καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά και να σημειώσει κατακτήσεις.

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη βδομάδα μετά από τη συνέλευση του συνόλου των εργαζομένων στη ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, εξελέγη 11μελής Επιτροπή Αγώνα. Η Επιτροπή Αγώνα, έχοντας στο πλευρό της το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και την Ενωση Εργαζομένων Μπαγκλαντές, συναντήθηκε πριν λίγες μέρες με την εργοδοσία, όπου απαίτησαν και απέσπασαν δέσμευση για τα εξής:

  • Εργάσιμος χρόνος 8 ωρών χωρισμένος σε 3 βάρδιες, από 2 βάρδιες 12ωρων που ισχύει μέχρι σήμερα.
  • Εγκατάσταση σε καθημερινή βάση γιατρού Εργασίας, αυτοκίνητο πρώτων βοηθειών.
  • Εμβολιασμός όλων των εργαζομένων, εξετάσεις όλων 2 φορές το χρόνο.
  • Εγκατάσταση μηχανήματος για έλεγχο έναρξης και λήξης ωραρίου εργασίας (κάρτα εισόδου - εξόδου).

Οι δύο πλευρές κατέληξαν ακόμα σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων που θα περιλαμβάνουν:

  • Εγκατάσταση προφυλακτήρων σε όλα τα μηχανήματα.
  • Πριν να στοιβάζονται τα πολτοποιημένα απορρίμματα να γίνεται έλεγχος, ώστε μην είναι κανείς άλλος εργαζόμενος εκεί και να γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία του εργοστασίου.
  • Σύγχρονα Αποδυτήρια που θα περιλαμβάνουν ατομική ντουλάπα για κάθε εργαζόμενο. Τουαλέτες.
  • Μάσκες προστασίας από τη δυσοσμία, γάντια σκληρά, φόρμες εργασίας, μπότες ειδικές για τέτοιου είδους δουλειά.
  • Μηχανήματα με νερό σε όλους τους χώρους του εργοστασίου.
  • Δημιουργία χώρου τραπεζαρίας για διάλειμμα των εργαζομένων σε όλες τις βάρδιες.
  • Σεβασμός από τους υπεύθυνους βάρδιας στην προσωπικότητα και τη χώρα προέλευσης του κάθε εργαζόμενου.
  • Ενσημα βαρέα και ανθυγιεινά που να αντιστοιχούν στις ημέρες εργασίας και όχι όπως γίνεται μέχρι σήμερα να κολλούν 16 - 17 ένσημα όταν οι ημέρες εργασίας είναι 30.
  • Εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης (ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ) και όχι της ΕΓΣΣΕ με τα κατώτατα ημερομίσθια για ανειδίκευτο εργάτη, ειδικότητα σε κάθε εργαζόμενο.
  • Πληρωμή υπερωριών, νυχτερινών, με βάση την κλαδική συλλογική σύμβαση.

Τις επόμενες μέρες θα γίνει νέα συνάντηση με την εργοδοσία για την οριστικοποίηση των αιτημάτων, τα οποία θα εφαρμοστούν από την 1η Σεπτέμβρη.

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργούν μεθαύριο Πέμπτη

Σε ένταση των αγώνων με ταξική κατεύθυνση, καλούν οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο

Η απόκρουση της καλοσχεδιασμένης επίθεσης που εξαπολύουν το κεφάλαιο και οι υπερασπιστές του προϋποθέτει την ταξική συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων
Η απόκρουση της καλοσχεδιασμένης επίθεσης που εξαπολύουν το κεφάλαιο και οι υπερασπιστές του προϋποθέτει την ταξική συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων
Σε απεργία προχωρούν μεθαύριο, Πέμπτη 20 Αυγούστου, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες. Την ίδια μέρα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία έχουν καταθέσει η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και εννέα τράπεζες για να σταματήσουν τη σημερινή διαδικασία μεσολάβησης στον ΟΜΕΔ, στην οποία έχει καταφύγει η ΟΤΟΕ για τη σύναψη νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η προσφυγή των τραπεζιτών στα δικαστήρια εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ που κυρίαρχο χαρακτηριστικό της όποιας αντίδρασής της είναι η προσφυγή της σε θεσμικές και νομικίστικες διαδικασίες, ενώ προβάλλει αιτήματα που στέκονται ενάντια στα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, αρνείται την οργάνωση του αγώνα, με προοπτική την κλιμάκωσή του.

Στην αντίπερα όχθη, το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν ενιαία, με την ένταση των αγώνων τους σε ταξική κατεύθυνση. Να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη σχεδιασμένη προσπάθεια των τραπεζιτών να καταργήσουν την κλαδική ΣΣΕ, να εναντιωθούν στην πολιτική που οδηγεί στην ανατροπή των συμβάσεων για τη μεγαλύτερη κερδοφορία των τραπεζών, που απεργάζεται η ΕΕ και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στην κατεύθυνση αυτή οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια, με επιτροπές στους χώρους δουλειάς, στον κλάδο. Να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις στο χώρο τους, να συσπειρωθούν στο κλαδικό συνδικάτο (Αθήνα, Λάρισα) και να δημιουργήσουν και αλλού. Να ισχυροποιήσουν το ΠΑΜΕ.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Νέος τραυματισμός εργάτη

Δεύτερο εργατικό «ατύχημα», σε διάστημα μόλις μιας βδομάδας, σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή το πρωί στο Δήμο Καλαμάτας, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων» ΟΤΑ Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα, συμβασιούχος εργαζόμενη τραυματίστηκε στο χέρι από τζάμι το οποίο προσπαθούσε μαζί με συνάδελφό της να ρίξει στο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης.

Η σειρά εργατικών «ατυχημάτων», σημειώνει η «Αγωνιστική Κίνηση», που συμβαίνουν στο δήμο αναδεικνύουν τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Η εντατικοποίηση της εργασίας είναι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής (ΝΔ), η οποία έχει φτάσει στο σημείο να βάλει συστήματα παρακολούθησης στα αυτοκίνητα του δήμου, για να ελέγχει τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή θεωρεί περιττά έξοδα την πλήρη προστασία τους από ενδεχόμενους κίνδυνους στους χώρους δουλειάς. Πρώτα θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι συμβασιούχοι.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα, επισημαίνει η «Αγωνιστική Κίνηση», της πολιτικής ιδιωτικοποίησης των δήμων που προωθούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και υλοποιούν οι δήμαρχοι των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ευθύνες για την κατάσταση αυτή φέρουν και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» που καλλιεργούν στους εργαζόμενους του δήμου τη λογική της ταξικής συνεργασίας.

Καταλήγοντας, η «Αγωνιστική Κίνηση» απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, την άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν ένα πλαίσιο αιτημάτων που βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Κουκουλώνουν την εργασιακή βαρβαρότητα

Πρόκληση για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους αποτελούν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανεργία, ιδιαίτερα για τον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων.

Τα μονοψήφια ποσοστά ανεργίας, σημειώνει το Συνδικάτο, κρύβουν την εντεινόμενη εργοδοτική επίθεση, που εκφράζεται με απολύσεις, μη επαναπροσλήψεις, ανασφάλιστη εργασία, απλήρωτη δουλειά.

Οι αντεργατικές πολιτικές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι βούτυρο στο ψωμί της μεγαλοεργοδοσίας, που με ανοδική καπιταλιστική ανάπτυξη, ή με καπιταλιστική κρίση κρατούν σταθερά τα κέρδη τους μέσα από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τις πολιτικές αυτές και «να εντείνουμε τους ταξικούς αγώνες που αποτελούν την πραγματική διέξοδο για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι ανατροπές τέτοιων πολιτικών και η ταυτόχρονη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας αποτελούν τη μόνη προϋπόθεση ανάπτυξης για το λαό και όχι για την πλουτοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ