ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Κινηματογραφική αντικομμουνιστική προπαγάνδα

Να συλληφθεί και να ανακριθεί Ρώσος ιστορικός, επειδή αντέδρασε στην εμετική, αντικομμουνιστική ταινία «Σοβιετική Ιστορία», ζητά από την αστυνομία της χώρας του ο πρώην υπουργός Αμυνας της Λετονίας και νυν μέλος του δεξιού κόμματος «Ενωση πολιτών», Γκιρτς Κρίστοβσκις!

Ο Ρώσος ιστορικός, Αλεξάντρ Ντιούκοφ, επρόκειτο να ταξιδέψει χτες στη Λετονία για να συμμετάσχει σε εκδήλωση, με αφορμή την επέτειο από την υπογραφή του «Συμφώνου Μόλοτοφ - Ριμπεντρόπ» τον Αύγουστο του 1939, το οποίο, σύμφωνα με νέα ντοκουμέντα που δημοσίευσε ο χτεσινός «Ρ», ήταν για την ΕΣΣΔ «το μοναδικό προσιτό μέτρο αυτοάμυνας στις συνθήκες που τότε διαμορφώνονταν».

Η αφορμή για το μένος του αντικομμουνιστή Λετονού πολιτικού είναι η συμμετοχή του Ντιούκοφ στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Λετονίας στη Μόσχα κατά του αντικομμουνιστικού, αντισοβιετικού «ντοκιμαντέρ» «Σοβιετική Ιστορία», το οποίο είναι Λετονικής παραγωγής, με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ταινία αποτελεί την... «επιτομή» της αντισοβιετικής προπαγάνδας των τελευταίων 10ετιών, αφού αναπαράγει απροκάλυπτα όλο το γνωστό αντικομμουνιστικό «οπλοστάσιο, όπως τα περί «λιμού» στην Ουκρανία και την υπόθεση «Κατίν». Στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Ρώσος ιστορικός αποδομεί όλα τα ψεύδη της ταινίας, αποκαλύπτοντας μάλιστα, ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και πλάνα από το ναζιστικό προπαγανδιστικό φιλμ «Η χρονιά του τρόμου»! Ο χοντροκομμένος αντικομμουνισμός της ταινίας φτάνει στο σημείο να μοντάρει τη Μεγάλη Παρέλαση της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία με τη λήξη του πολέμου... με πλάνα από πτώματα του «ολοκληρωτισμού»! Ο ιστορικός εξέδωσε και βιβλίο για την ταινία με τίτλο «"Σοβιετική Ιστορία" - Ο μηχανισμός του ψεύδους».

Να σημειωθεί ότι το φιλμικό αυτό κατασκεύασμα προβλήθηκε ακόμη και σε σχολειά στη Λετονία...

Κινδυνεύουν ... απ' τις ανάσες

Οι πλούσια διακοσμημένοι τάφοι των Φαραώ στη νότια Αίγυπτο φυσικά δεν είχαν κατασκευαστεί για να γίνουν τουριστικό αξιοθέατο. Αυτή η ...αλλαγή χρήσης λοιπόν προκαλεί κινδύνους, οι οποίοι δεν είναι άμεσα ορατοί αλλά προοπτικά μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην εξαφάνιση αυτών των σπουδαίων μνημείων μέσα σε 150 έως 500 χρόνια εάν εξακολουθήσουν να παραμένουν ανοικτοί για το κοινό!

Την προειδοποίηση αυτή έκανε ο επικεφαλής των Αιγυπτιακών αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς, γνωστός και από τον αγώνα του για την επιστροφή της κλεμμένης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας του. Οπως τονίζει ο αρχαιολόγος, η υγρασία και η μούχλα πλήττουν τους τοίχους των βασιλικών τάφων στην απέραντη νεκρόπολη, η οποία εκτείνεται στη δυτική όχθη του Νείλου στο Λούξορ, την οποία καθημερινά επισκέπτονται «στρατιές» τουριστών. Μπορεί η εισροή συναλλάγματος να χαροποιεί την αιγυπτιακή κυβέρνηση, αλλά ο κακός εξαερισμός των χώρων και οι αναπνοές των τουριστών προκαλούν φθορές στις εγχάρακτες αναπαραστάσεις μέσα στους τάφους.

«Οι τάφοι στην Κοιλάδα των Βασιλέων και εκείνης των Βασιλισσών, όχι μακρύτερα από την πρώτη, που είναι προσβάσιμοι στο κοινό, απειλούνται με σοβαρές ζημιές στα χρώματα και στα χαρακτικά τους. Τα επίπεδα υγρασίας και μούχλας αυξάνονται, εξαιτίας της αναπνοής των επισκεπτών, γεγονός που συνηγορεί ότι οι τάφοι μπορεί και να εξαφανισθούν μέσα σε 150 ως 500 χρόνια», τόνισε ο Χαουάς. Οι υπεύθυνες αρχές για τους τάφους έχουν εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα για την προστασία τους, μεταξύ των οποίων είναι η τοποθέτηση νέων συστημάτων εξαερισμού, ο περιορισμός του αριθμού των επισκεπτών και το κλείσιμο κάποιων από τους τάφους. Μεταξύ των τάφων στις Κοιλάδες των Βασιλέων και των Βασιλισσών βρίσκονται και τα διάσημα μνήματα του Φαραώ Τουταγχαμών και της βασίλισσας Νεφερτίτης.

«Αγαμοι Θύται», οι ακαταλληλότεροι

Ανανεωμένοι, ξανα-μονταρισμένοι, επαρκώς οργισμένοι και με μπότοξ αυτοσαρκασμού οι «Αγαμοι Θύται» «ξαναχτυπούν» από το φθινόπωρο. Με επικεφαλής τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, που αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία, ιστορική ηγεσία τους Δημήτρη Σταρόβα, Ρούλα Μανισάνου, Χρήστο Μητρέντζη και συνεργαζόμενους τους Μπέσυ Μάλφα, Ταξιάρχη Χάνο, Κρατερό Κατσούλη και Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, η ανατρεπτική ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, θα κάνει δυναμικό come back στο «Ζυγό» τον προσεχή Οκτώβρη.

Σαρωτικοί και με διαφανείς κουκούλες, ανελέητοι σαν ΣΔΟΕ της σάτιρας και λυρικοί σαν ερωτικό άσμα του Φώτη Αγγουλέ, οι «Αγαμοι Θύται» ξαναβγαίνουν μπροστά για να διεκδικήσουν μερίδιο δημοσιότητας στις δημοσκοπήσεις. Μαζί τους κι εξ αδιαιρέτου οι «Balkan Cabare» σε μια δυναμική και υπερκομματική συνεργασία, με πνευστά και άλλα όπλα μαζικής ηχητικής καταστροφής και με γενικό σύνθημα: Βρωμού τους Δαναούς και λύτρα φέροντας. Κεντρικό θέμα: 'Η σαρκάζουμε ή βουλιάζουμε. Εκκίνηση στο «Ζυγό» στη γειτονιά της Πλάκας και τερματικός σταθμός το «Principal» της Θεσσαλονίκης. «Αγαμοι Θύται», οι ακαταλληλότεροι. Σ' ένα θέαμα κατάλληλο κυρίως για τη σέχτα των ανηλίκων κάτω των 18 ετών και άνω των 19.

«Αλκηστη» στη Σάμο

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την «Αλκηστη» του Ευριπίδη, στη Σάμο (Θέατρο Πυθαγορείου), στις 22/8 (9μμ), στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης». Μετάφραση - σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος, σκηνικά - κοστούμια Ελλη Παπαγεωργακοπούλου, μουσική Κορνήλιος Σελαμσής, χορογραφίες Μάρθα Κλουκίνα, φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Μαρία Σκουλά, Χρήστος Λούλης, Αργύρης Ξάφης, Μαρία Πρωτόπαππα, Κώστας Μπερικόπουλος, Σωκράτης Πατσίκας, Ιωάννα Παππά, Θάνος Τοκάκης, Αννα Καλαϊτζίδου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου κ.ά. Η «Αλκηστη» είναι ένα πολύ ιδιαίτερο έργο. Διδάχτηκε την άνοιξη του 438 π.Χ. και, ως το τελευταίο έργο τετραλογίας, πιθανότατα είχε τη θέση του σατιρικού δράματος. Τα κωμικά της στοιχεία όμως, όπως η λογομαχία του Αδμητου με τον πατέρα του Φέρη ή η παρουσία του μεθυσμένου Ηρακλή, παραπέμπουν περισσότερο σε τραγική κωμωδία παρά σε καθαρά σατιρικό δράμα.

34χρονα «Αισχύλεια»

Μανώλης Μητσιάς
Μανώλης Μητσιάς
Ανοίγει το Σάββατο η αυλαία των «Αισχυλείων» που διανύουν την 34η χρονιά και θα διαρκέσουν μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη.

Στο πρόγραμμα των φετινών «Αισχυλείων» περιλαμβάνονται 10 θεατρικές παραστάσεις («Πέρσες» από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Ντίμιτερ Γκότσεφ, «Τρωάδες» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, «Δον Κιχώτης» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, «Υμνος προς τη Δήμητρα» από την Εταιρεία Θεάτρου Ηώς σε σκηνοθεσία Μίρκας Γεμεντζάκη, «ΟΔC...afterhomer - performance» σε σκηνοθεσία Ελλης Παπακωνσταντίνου, «Χοηφόρες» από το Θεσσαλικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, «Ευριπίδου Σπαράγματα ή απλά μαθήματα μιας άγνωστης μυθολογίας» από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ από τη Θεατρική Σκηνή του ΠΟΔΕ, «Η Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου από το Θέατρο Εποχή, «Το Ασχημόπαπο» από το Θέατρο Νέων), 5 συναυλίες (Μανώλης Μητσιάς, Φοίβος Δεληβοριάς, Μόνικα, Νίκος Ξυδάκης - Νανά Μπινοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου - Μάρθα Φριντζήλα), μια Επιστημονική Ημερίδα σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑΕΔ «ΔΕΣΜΟΙ» με θέμα «Η Υποκριτική στο αρχαίο ελληνικό δράμα», καθώς και ένα τριήμερο οικολογικών Ντοκιμαντέρ (Γιώργος Αυγερόπουλος «Το αίμα του κουάν - κουάν», SOS liveearth/ecocinema, Gambit, Εκτός Ισορροπίας) με τη συμμετοχή οικολογικών οργανώσεων και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παράλληλα, στα πλαίσια μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2004 για προβολή και αξιοποίηση των ανενεργών βιομηχανικών κτιρίων της Ελευσίνας μέσω εικαστικών παρεμβάσεων - εγκαταστάσεων, τα φετινά «Αισχύλεια» θα φιλοξενήσουν την Λήδα Παπακωνσταντίνου.

Επίσης, ο χώρος του Παλαιού Ελαιουργείου εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ArtLocus» του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού, όπου θα παρουσιαστούν με μια σειρά παραστάσεων από θεατρικές ομάδες και ομάδες χορού, 22 και 23 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο.

ΑΧΤΙΔΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνάντηση με αρχαιολόγους κι εργαζόμενους

Αντιπροσωπεία της Αχτιδικής Επιτροπής Βορείου Εβρου του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, τον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας. Σκοπός της επίσκεψης είναι να ενημερωθούν οι αρχαιολόγοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στο χώρο για την Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ σχετικά με την καθυστέρηση της ανέγερσης του μουσείου στο οποίο θα στεγαστούν τα εξαίρετα αρχαιολογικά ευρήματα.

Θυμίζουμε ότι η ανασκαφή στον Τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας ολοκληρώθηκε το 2004 φέρνοντας στο φως εξαιρετικά αρχαιολογικά ευρήματα (καύσεις νεκρών, άμαξες, σκελετούς αλόγων κ.τ.λ.) της εποχής του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Τραϊνού (53 μ.Χ). Το ΚΚΕ έχει ζητήσει την άμεση κρατική χρηματοδότηση, ώστε να ανεγερθεί μουσείο και να στεγαστεί αυτή η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και περιουσία του λαού.

Στο Θέατρο του Αττικού Αλσους (9 μ.μ.) φιλοξενείται, σήμερα, η θεατρική παράσταση «Ο Φιλάργυρος» του Μολιέρου με τον Γιώργο Μεσσάλα. Είσοδος ελεύθερη.

  • Στη Νίσυρο δίνουν, σήμερα, συναυλία ο Παντελής Αμπαζής και ο Γιάννης Ντουνιάς, συνοδευόμενοι από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Ανωτάτη Ζαμπετική».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ