ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ
Απαράδεκτη συμπεριφορά του δημάρχου

Τη στάση του δημάρχου Τροιζηνίας κατά το φετινό γιορτασμό της ιστορικής επετείου της εκτέλεσης πατριωτών της περιοχής Καρατζά, του Δήμου Τροιζηνίας, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούνιο του 1944, καταγγέλλει η τοπική Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της στην οποία αναφέρεται:

Οπως κάθε χρόνο, το ΚΚΕ καλείται από τη Δημοτική Αρχή να πάρει μέρος στις εν λόγω εκδηλώσεις, που συνδιοργανώνει ο Δήμος με το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ. Πάγια δε τακτική του εκπροσώπου του ΚΚΕ είναι να καταθέτει στεφάνι και να απευθύνει χαιρετισμό. Ομως φέτος ο δήμαρχος, απαγόρευσε την κατάθεση στεφανιού, ισχυριζόμενος ότι τα κόμματα δεν καταθέτουν στεφάνι!

Στην παράλογη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του δημάρχου, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, τον προειδοποίησαν ότι θα τον καταγγείλουν, θεωρώντας ότι εξευτελίζει το νόημα της εκδήλωσης και υποβαθμίζει την αξία της θυσίας των αγωνιστών. Οπότε και ο δήμαρχος τους απάντησε: «Κάντε ό,τι θέλετε, δε θα μου χαλάσετε εσείς τη γιορτή».

«Την τακτική αυτή του δημάρχου είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε, θεωρώντας ότι τον οδηγεί σε αντιδημοκρατικά ολισθήματα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές διακρίσεων και αποκλεισμών. Επίσης, θέλουμε να επισημάνουμε την προχειρότητα με την οποία οργανώθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση, όπου αγνοήθηκε τελείως και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ που ήταν και συνδιοργανωτής». «Τέλος, υπογραμμίζει η ανακοίνωση της ΚΟΒ Τροιζηνίας του ΚΚΕ, εμείς οι κομμουνιστές δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραιτηθούμε από το δικαίωμα και καθήκον μας να τιμούμε τις πατριωτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις που στόχο έχουν την αφύπνιση και εγρήγορση του λαού».

Να μπει η Ιστορία της Αντίστασης στα σχολεία

Επιστολή - έκκληση της Κίνησης Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών

Η μάχη της σοδειάς που έδωσαν οι αντάρτες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για τη σωτηρία του λαού, είναι μια ακόμα πλευρά της προσφοράς της Εθνικής Αντίστασης στο λαό μας.
Η μάχη της σοδειάς που έδωσαν οι αντάρτες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για τη σωτηρία του λαού, είναι μια ακόμα πλευρά της προσφοράς της Εθνικής Αντίστασης στο λαό μας.
Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ), για το θέμα της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία, απευθύνεται προς όλους όσοι έχουν αρμοδιότητα και τους καλεί να συμβάλουν στην επίλυση και ορθή τοποθέτηση του προβλήματος. Σε σχετική επιστολή της, τονίζει:

«Οι Αντιστασιακοί Εκπαιδευτικοί μαζί με όλους τους Αντιστασιακούς της χώρας μας, έγραψαν την ένδοξη ιστορία μας της περιόδου 1941-1945 με αιματηρές θυσίες και σκληρούς αγώνες κατά των Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων κατακτητών,

Οσοι επιβιώσαμε, πιστεύουμε ότι η περίοδος αυτή της ιστορίας μας αποτελεί χρυσή κληρονομιά για τις επερχόμενες γενιές της πατρίδας μας. Πέρασαν από τότε 60 χρόνια και το επίσημο κράτος εξακολουθεί να την κρατεί μακριά από τη νέα γενιά ή δεν τη διδάσκει αντικειμενικά.

Ο Κώστας Καλοκαιρινός, μέλος της Κίνησής μας, στο τριακοντασέλιδο τεύχος του που δημοσίευσε το 1993, επισημαίνει τις σοβαρές παραλείψεις, τις διαστρεβλώσεις και τις ανακρίβειες που έχουν οι λίγες σελίδες της ιστορίας αυτής της περιόδου στα σχολικά βιβλία του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Οι επανειλημμένες ενέργειές μας προς τον υπουργό Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, δεν τελεσφόρησαν. Στις 17.8.1998, οργανώθηκε, χωρίς τη συμμετοχή μας, από αντιστασιακές οργανώσεις, δημόσια εκδήλωση για το πρόβλημα αυτό. Σ' αυτή συμμετείχε επίσημα και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ανθόπουλος, ο οποίος έδωσε μερικές υποσχέσεις που όμως έμειναν ανεκτέλεστες.

Γνωρίζουμε ότι στα νέα εγχειρίδια της Ιστορίας που ετοιμάζουν οι αρμόδιοι για τα σχολεία, η ιστορική περίοδος 1941-45 συρρικνώνεται σε ελάχιστες σελίδες και δεν προβάλλεται ο βασικός ρόλος που διαδραμάτισε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην Εθνική μας Αντίσταση. Είμαστε βέβαιοι ότι το θέμα διδασκαλίας της ιστορίας της Αντίστασης στο σχολείο, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο και αναγκαίο και είναι Πανελλήνιο.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, σε όλα τα πνευματικά ιδρύματα της χώρας, σε όλους τους πνευματικούς και ευαίσθητους ανθρώπους, στον Τύπο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους καλούμε να συμβάλουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους για την επίλυση του προβλήματος, του τόσο σημαντικού για την πατρίδα και τον πολιτισμό μας.

Σας παρακαλούμε να επεμβείτε στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή οπουδήποτε αλλού, έτσι ώστε οι επόμενες γενιές να διδαχθούν σωστά και να αποκτήσουν συνείδηση των αγώνων που απάλλαξαν τη χώρα μας από το χιτλεροφασιστικό ζυγό.

Ζητούμε τη συμπαράστασή σας και σας ευχαριστούμε».

Ο Πρόεδρος: Κοσμάς Φουντουκίδης

Ο Γ. Γραμματέας: Γιώργος Ωραιόπουλος

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Αλλαγή πλεύσης

Γ.Α. Χάλαρης, ΚΟΒ Αχαρνών. Η δήλωση που γίνεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην απαίτηση του αντιστασιακού κόσμου και όλων των πολιτών που θίχτηκαν κατά τη γερμανική κατοχή, για καταβολή από το γερμανικό κράτος των οφειλόμενων πολεμικών αποζημιώσεων είναι: «Προέχουν οι καλές σχέσεις με τους Γερμανούς εταίρους μας».

Ομως η θέση του ΠΑΣΟΚ, πάνω στο ίδιο θέμα το 1992 ήταν: «Η Ελλάς ουδέποτε έχει παραιτηθεί από τις απαιτήσεις αυτές έναντι της Γερμανίας». Θέση που υιοθετούσε και η ΝΔ. Γιατί λοιπόν η σημερινή κυβέρνηση Σημίτη, άλλαξε θέση και έκανε στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών, πάνω στο ίδιο θέμα; Πιθανόν να έπαιξε σπουδαίο ρόλο, ο «εκσυγχρονιστικός» της χαρακτήρας, η «ευρωπαϊκή» θέση της Ελλάδας η οποία λόγω ακριβώς αυτής της θέσης της απέβαλλε το χαρακτήρα της «Ψωροκώσταινας», με τα ενοχλητικά της αιτήματα, όπως αυτό των γερμανικών αποζημιώσεων!!! Και μη χειρότερα.

«Διυλίζουν τον κώνωπα...»

Δημήτρης Πανταζώνας, αντιστασιακός, Καλλιθέα. Το ζήτημα με τις ταυτότητες, ήταν ό,τι έπρεπε για την κυβέρνηση ώστε να αποπροσανατολιστεί ο λαός, από τα σοβαρότατα προβλήματα που έρχονται, με το ηλεκτρονικό φακέλωμα της ΣΕΝΓΚΕΝ.

Κυβέρνηση και Εκκλησία κοροϊδεύουν το λαό - η μεν πρώτη όταν διατυμπανίζει ότι βλάπτει η αναγραφή του θρησκεύματος στην ταυτότητα, ενώ αντίθετα δεν πειράζει σε τίποτα το ηλεκτρονικό φακέλωμα, η δε δεύτερη ότι χάνεται η πίστη και θρησκευτικότητα του λαού - ενώ ταυτόχρονα στρώνουν το χαλί για τη Συμφωνία Σένγκεν. Ομως ο Ελληνικός λαός και γνώση και πείρα έχει, ώστε να μην παρασυρθεί από τη δήθεν φαγωμάρα Εκκλησίας - κυβέρνησης, που «διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο». Ο διαχωρισμός Εκκλησίας - κράτους είναι η μόνη λύση και θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Μας εμπαίζουν

Νίκος Ηλιόπουλος, συνταξιούχος, Γαλάτσι. Ανήκω και εγώ στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, όπως πολλές άλλες χιλιάδες συμπολιτών μου. Είμαι δηλαδή ένας από τους πολλούς «τυχερούς» που είχαμε χαρακτηριστεί από τον τότε πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου σαν «περήφανα γηρατειά», όρος που άφησε εποχή, όχι τόσο για αυτήν καθεαυτή τη σημασία του, αλλά για τον εμπαιγμό που υποστήκαμε με την τελείως διαφορετική μεταχείρισή μας, από το κράτος.

Ο σημερινός πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προεκλογικά μας «έταξε» ένα δεκαχίλιαρο αύξηση. Και αυτό κάτω από την πίεση των υποσχέσεων της ΝΔ για αύξηση του ορίου της κατώτερης σύνταξης. Ομως μέχρι σήμερα δεν είδαμε αυτό το 10άρι πάνω στη σύνταξή μας, γιατί; Τόσο λοιπόν μας υποτιμούν εμάς τους απόμαχους της δουλειάς και μας κοροϊδεύουν; Εμείς που έχουμε προσφέρει όλη μας τη ζωή, δουλεύοντας, δεν ανεχόμαστε αυτή τη ματαχείριση.

«Κλειδί» η καθημερινή δουλιά των κομμουνιστών

Τις εκτιμήσεις και απόψεις του πάνω στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές της 9ης Απρίλη καταθέτει ο Δ. Τσαόπουλος, από την Κατερίνη, σε γράμμα του. Ανάμεσα στα άλλα σημειώνει σε επιστολή του:

«... Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην καθημερινή δουλία των κομμουνιστών και οπαδών του Κόμματος και όχι μόνο κατά την περίοδο των εκλογών. Φυσικά, αρνητικό ρόλο παίζει στην άνοδο των ποσοστών του Κόμματος, το παρόν εκλογικό σύστημα και η εξαγορά συνειδήσεων από μέρους του κεφαλαίου, που με νύχια και με δόντια υποστηρίζει τα δυο μεγάλα αστικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Εχοντας λοιπόν υπόψη μας αυτούς τους παράγοντες, πρέπει να προσαρμόσουμε την πολιτική μας, αντίστοιχα. Να εκφράσουμε, δηλαδή σωστά αυτό που νιώθει ο λαός, να παραδεχτούμε τις προσωπικές μας ευθύνες, να καλυτερεύσουμε την οργάνωση της δουλιάς και να αναδείξουμε δραστήριους και τολμηρούς συντρόφους. Ετσι θα τους δώσουμε την ευκαιρία να δείξουν τις οργανωτικές τους ικανότητες.

Είναι καθήκον μας να εφαρμόσουμε την αρχή της αποδοτικότητας στη δουλιά του κάθε κομμουνιστή. Και αυτό θα επιτευχθεί, όταν το κάθε μέλος του Κόμματος καταλάβει, ότι σαν λαϊκός αγωνιστής, πρέπει να αφιερώσει όλη του τη σκέψη, τη δράση, τις σωματικές και ψυχικές του δυνάμεις στην πάλη για το σοσιαλισμό.

Η στάση ενός πολιτικού κόμματος μπροστά στα λάθη του, είναι ένα από τα σπουδαιότερα και ασφαλέστερα κριτήρια για τη σοβαρότητά του και την εκπλήρωση στην πράξη των υποχρεώσεών του απέναντι στην τάξη που εκπροσωπεί και στις εργαζόμενες μάζες. Να αναγνωρίζει ακόμα, ανοιχτά τα λάθη του, να βρίσκει τις αιτίες τους, να αναλύει την κατάσταση που τα γέννησε και να προσπαθεί να διορθώσει. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά ενός σοβαρού κόμματος και αυτό θα πει διαπαιδαγώγηση της τάξης του και έπειτα της μάζας(Λένιν). Και πάνω σ' αυτό ο Στάλιν προσθέτει: "Αυτό θα πει, ότι το καθήκον των κομμουνιστών δεν είναι να κρύβουν τα λάθη τους, να αποφεύγουν τη συζήτηση, όπως γίνεται συχνά σε μας, αλλά να αναγνωρίζουν τίμια και ανοιχτά τα λάθη τους, ώστε να είναι σε θέση να τα διορθώνουν". Αλλωστε είναι γνωστή και η θέση του Λένιν: "Εμείς οι κομμουνιστές διδασκόμαστε από τα λάθη μας". Με λίγα λόγια, να κάνουμε το μέλος του Κόμματος να νιώθει, να καταλαβαίνει την κομματική γραμμή και δημιουργικά να δουλεύει πάνω σ' αυτή. Το μέλος του ΚΚΕ, όπου δουλεύει, ζει και κινείται, πρέπει να κάνει τη γραμμή του Κόμματος, δράση και αγώνα για το λαό.

Καθοδηγητής και στέλεχος του Κόμματος, δεν μπορεί να σταθεί, όταν δεν μπορεί να δημιουργεί γύρω του μέλη με αυτά τα γνωρίσματα. Παράλληλα, δεν μπορεί να είναι κανείς μέλος του Κόμματος όταν δε νιώθει έτσι όπως σκιαγραφήσαμε την αποστολή του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ