ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
Στην πρώτη γραμμή οι κομμουνιστές

Επιστολή στον Πρ. Παυλόπουλο και το Συντονιστικό όργανο αντιμετώπισης των πυρκαγιών έστειλε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την πυρκαγιά στην Κάρυστο

Eurokinissi

Στην πρώτη γραμμή στη μάχη της κατάσβεσης των μεγάλων πυρκαγιών βρέθηκαν και χτες οι κομμουνιστές στα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε την Βορειοανατολική Αττική και άλλα μέρη της χώρας. Οι κομμουνιστές συμμετείχαν, από την πρώτη στιγμή, με αυταπάρνηση στη μάχη της πυρόσβεσης στις περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας και της Βοιωτίας, ενώ χτες τη νύχτα βρίσκονταν σε επαγρύπνηση και περιφρούρηση δασικών εκτάσεων και μεγάλων πάρκων, συμβάλλοντας στην πυροπροστασία.

Από το πρωί, χτες, ομάδα μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Συμεωνίδη, μέλος της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ, συμμετείχε στην πυρόσβεση στην περιοχή του Διονύσου και του Πικερμίου και στη συνέχεια στο Πανόραμα Παλλήνης. Το μεσημέρι, ομάδα μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Ξιπόλυτο, Γραμματέα της Αχτιδικής Επιτροπής Μεσογείων του ΚΚΕ, βοήθησε στην κατάσβεση στο πύρινο μέτωπο στη Ν. Μάκρη. Ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του Κόμματος, βρισκόταν από χτες το πρωί μαζί με άλλα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ στις περιοχές του Μαραθώνα, του Κάτω Σουλίου και της Αύρας κυρίως σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπύρωση της πυρκαγιάς. Επίσης, όλο το βράδυ της Κυριακής, μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ από τις Οργανώσεις της Αττικής βρίσκονταν σε επιφυλακή στη Ραφήνα, ενώ συμμετείχαν και σε περιπολίες στην Ανατολή, στο Νταού Πεντέλης κ.α. προκειμένου να συμβάλουν στην πρόληψη της αναζωπύρωσης των πύρινων μετώπων ή τυχόν νέων εμπρησμών. Και χτες, μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας και της ΚΝΕ βρίσκονταν σε επαγρύπνηση και επιφυλακή, για να συμμετέχουν και να συμβάλλουν σε οποιαδήποτε περιοχή χρειαζόταν.

Πολύ μεγάλες οι ευθύνες για την Κάρυστο


Eurokinissi

Καθοριστική ήταν η συμβολή των στελεχών του ΚΚΕ, που, από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν δίπλα στους πυρόπληκτους και στα προβλήματά τους. Με την ασφυκτική πίεση που άσκησαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, σε κυβερνητικά κλιμάκια και υπηρεσίες (κρατικές, νομαρχιακές κ.λπ.) και με τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν επιτόπου απαίτησαν την αποστολή, έγκαιρα, ενισχύσεων για την κατάσβεση των δύο πυρκαγιών σε Κάρυστο - Σκύρο.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης του Κόμματος, ο Γ. Μαρίνος απέστειλε χτες επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, και το Συντονιστικό όργανο αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Στην επιστολή του, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος επισημαίνει:

«Η πυρκαγιά στην περιοχή της Καρύστου έχει κάψει μεγάλη έκταση και συνεχίζει να καίει απειλώντας και σήμερα κατοικημένες περιοχές. Η φωτιά καίει πάνω από την τοποθεσία "Αετός", είναι κοντά στους "Μύλους", δίπλα στην πόλη της Καρύστου και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επεκταθεί. Η πυρκαγιά δεν αντιμετωπίστηκε εξ αρχής λόγω των ελλείψεων σε πυροσβεστικά μέσα, με πρωταρχικό την καθυστέρηση διάθεσης εναέριων δυνάμεων.

Σήμερα, παρά το γεγονός ότι η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς απαιτεί την άμεση επέμβαση εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, επιδεικνύεται χαρακτηριστική καθυστέρηση στην αποστολή αεροπλάνων ή ελικοπτέρων με αποτέλεσμα το πρόβλημα να οξύνεται και να δημιουργούνται μεγάλοι κίνδυνοι για κατοικημένες περιοχές, για ανθρώπινες ζωές, σπίτια και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Οι ευθύνες είναι μεγάλες. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις το πρόβλημα παραμένει.

Δεν υπάρχει περιθώριο άλλης καθυστέρησης. Αν δεν αποσταλούν άμεσα εναέρια μέσα, η πυρκαγιά στην Κάρυστο θα κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά».

Σε Βοιωτία και Σκύρο

Ο Γ. Μαυρίκος, βρέθηκε και χτες στη Σκύρο και επανέλαβε την απαίτηση για ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης και από αέρα. Χτες το απόγευμα και αφού είχαν τεθεί υπό μερικό έλεγχο οι πυρκαγιές στη Σκύρο, ο Γ. Μαυρίκος αναχώρησε από το νησί και την Πέμπτη 26 Αυγούστου θα συμμετέχει στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο μαζί με τους φορείς της Σκύρου, η οποία κλείστηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΚΚΕ.

Κλιμάκιο της ΚΟ Θήβας του ΚΚΕ επισκέφτηκε και χτες τις πυρόπληκτες περιοχές, συζήτησε με τους κατοίκους και τις επόμενες μέρες θα πάρει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της άμεσης καταγραφής και της άμεσης και ολικής αποζημίωσης των πληγέντων.

Από την αρχή της εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς, η ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της την οποία μοίρασε στους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής παρενέβη και ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της κυρίαρχης πολιτικής που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου είναι να μετατρέψει την περιοχή σε κρανίου τόπο για να επεκταθούν και να κερδοφορήσουν τα μονοπώλια. Η Οργάνωση τόνισε τα τοπικά προβλήματα, τα μέτρα που και στην περιοχή αυτή δεν είχαν παρθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και απαιτούσε την καταβολή αποζημιώσεων στο λαό. Στελέχη και μέλη του ΚΚΕ βρίσκονταν συνεχώς στα πύρινα μέτωπα, στο Καπαρέλι, στον Αγιο Βασίλη, στο Καλαμάκι κ.α. συμμετέχοντας στη μάχη της κατάσβεσης και βοηθώντας με όποιο τρόπο μπορούσαν.


Αναπνευστικά προβλήματα

Δεκατρία περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα και τρία περιστατικά ανθρώπων που είχαν υποστεί εγκαύματα, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής έως χτες το μεσημέρι από το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ενώ έγιναν και εκκενώσεις νοσοκομείων, κλινικών και κατασκηνώσεων.

Το ΕΚΑΒ δέχτηκε απ' τις πληγείσες περιοχές περισσότερες από 80 κλήσεις για βοήθεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα δέχτηκαν βοήθεια απ' το προσωπικό του ΕΚΑΒ και παρέμειναν στα σπίτια τους.

Το βράδυ του Σαββάτου, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας του πυκνού καπνού που είχε ζώσει την περιοχή, εκκενώθηκε το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Δεκατρία παιδάκια μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και ένα ακόμα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Το πρωί της Κυριακής εκκενώθηκε και το Αναρρωτήριο Πεντέλης (παλιό ΠΙΚΠΑ) στο οποίο φιλοξενούνταν 28 παιδιά. Εκκενώθηκαν ακόμα η ιδιωτική ψυχιατρική κλινική «Αγιος Γεώργιος» στο Διόνυσο - οι ψυχικά πάσχοντες μεταφέρθηκαν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής - και το Γηροκομείο Πεντέλης.

Προληπτικά εκκενώθηκε και κατασκήνωση στην Πεντέλη που φιλοξενούσε 80 άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της περιοχής. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Πεντέλη, οι ασθενείς του οποίου μεταφέρθηκαν στο 401 Γενικό Νοσοκομείο της Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ