ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
Σωρεία καταγγελιών που μιλούν για οργανωμένο σχέδιο

Σωρεία καταγγελιών ακολούθησε τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε όλη τη Βορειοανατολική Αττική. Οι καταγγελίες δεν αφορούσαν μόνο τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης των πυρκαγιών, αλλά και για την προσπάθεια ορισμένων να αποπροσανατολίσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, να τις διασπάσουν προκειμένου να αναπτυχθούν περισσότερο συγκεκριμένα μέτωπα φωτιάς.

Η πιο σημαντική καταγγελία για εμπρησμό ήρθε από τους ίδιους τους πυροσβέστες, τόσο για το σημείο όσο και για την ώρα της πυρκαγιάς, το βράδυ της Παρασκευής, στο δρόμο Σέσι Γραμματικού. Συγκεκριμένα, έλεγαν στον «Ρ» ότι το κέντρο της Πυροσβεστικής ειδοποιήθηκε από διερχόμενο οδηγό στις 9.40 το βράδυ της Παρασκευής. Το πρώτο πυροσβεστικό όχημα που έφτασε στο σημείο που είχε υποδειχθεί δε βρήκε τη φωτιά και χρειάστηκε περισσότερη ώρα για να την εντοπίσει. Οταν όντως βρέθηκαν μπροστά στην πυρκαγιά, προσπάθησαν να ειδοποιήσουν το κέντρο. Ομως στο σημείο, το σύστημα TETRA, που χρησιμοποιούν τα Σώματα Ασφαλείας, δεν είχε σήμα. Ετσι, χάθηκε ακόμα περισσότερος χρόνος, καθώς το όχημα έπρεπε να μετακινηθεί προκειμένου να βρεθεί εντός εμβέλειας.

Φλόγες σε διάφορα σημεία και εκρήξεις

Το ξημέρωμα του Σαββάτου, τα αεροσκάφη άργησαν να πετάξουν λόγω των δυνατών ανέμων, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων του Γραμματικού και του Βαρνάβα, που απειλήθηκαν και υπέστησαν ζημιές τη συγκεκριμένη μέρα. Παράλληλα, κάτοικοι έβλεπαν νέες φλόγες να ξεπηδούν σε διάφορα σημεία τόσο της Βορειοανατολικής όσο και γενικότερα της Αττικής. Ειδικότερα, φλόγες ξεπήδησαν στον Κουβαρά, αλλά και στη Σταμάτα και τη Δροσιά.

Για την τελευταία φωτιά, περίοικοι κατήγγειλαν πως μηχανές κυκλοφορούσαν στο δάσος της περιοχής και πετούσαν γκαζάκια. Την ώρα που η πυρκαγιά έκαιγε όλη τη Βορειοανατολική Αττική, χιλιόμετρα μακριά, εκδηλώνονταν νέες μικρές εστίες.

Μόνο στο Μαραθώνα προκλήθηκαν τρεις πυρκαγιές σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από τα μεγάλα μέτωπα. Κάτοικος του Γραμματικού, έλεγε στον «Ρ» πως την ώρα που ξεσπούσε η πυρκαγιά στο «Μαύρο Βουνό» ακούγονταν εκρήξεις σε όλη την έκταση του βουνού και πως πυροσβεστικά οχήματα είχαν εντολή να παραμείνουν στο χώρο που κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ για να μην καταστραφούν τα μηχανήματα του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο.

Παράλληλα, σημειώνουν πως σε διάφορα σημεία από όλα τα σημεία της Αττικής που επλήγησαν, είχαν προηγηθεί μικρότερες πυρκαγιές από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιοχές Αύρα, Αγ. Στέφανος, Ν. Μάκρη, Βαρνάβας.

Σε διάφορες περιοχές δεν υπήρχε νερό από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, ενώ σε άλλες οι γνωστές μαύρες δεξαμενές - που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία για να γεμίζουν τα πυροσβεστικά με νερό - ήταν άδειες. Και σαν να μην έφταναν αυτά, κάτοικοι προσπαθούσαν με λάστιχα στα χέρια να σβήσουν την πυρκαγιά, αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να φτάσουν κοντά στις φλόγες λόγω έλλειψης δασικών δρόμων. Εκτός όλων, οι κάτοικοι και οι πυροσβέστες είχαν να αντιμετωπίσουν και τα πολλά σκουπίδια που βρίσκονταν διασκορπισμένα στις δασικές περιοχές, αλλά και τους ακαθάριστους χώρους, γεμάτους με χόρτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ