ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ-ΒΑΣΕΙΣ ΗΠΑ
Αμερικανικές «νάρκες» στη Νότια Αμερική

Από κινητοποίηση του ΚΚ Κολομβίας ενάντια στις αμερικανικές βάσεις
Από κινητοποίηση του ΚΚ Κολομβίας ενάντια στις αμερικανικές βάσεις
ΚΑΡΑΚΑΣ-ΛΑ ΠΑΣ-ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Eντάσεις εξακολουθεί να πυροδοτεί η εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στην Κολομβία. Το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της έκτακτης Συνόδου της Ενωσης Αμερικανικών Κρατών-UNASUR την Παρασκευή στο Μπαριλότσε της Αργεντινής, ενώ η κυβέρνηση της Κολομβίας παρά τις πρόσφατες δηλώσεις για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ, συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες.

Οι χώρες της Νότιας Αμερικής είναι ανήσυχες εξαιτίας των «απειλών για μία ξένη επέμβαση και τη χρήση των εδαφών μας για την ανάπτυξη στρατιωτικών σχεδίων που έχουν ως στόχο να γενικεύσουν την αποσταθεροποίηση» αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της η μόνιμη αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών-OAS προσθέτοντας ότι οι προθέσεις αυτών των επεκτακτικών σχεδίων είναι προφανείς: «να εξυπηρετήσουν, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τα ιμπεριαλιστικά στρατηγικά συμφέροντα». Η ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Βενεζουέλας αποτελεί απάντηση στην επίσημη ανακοίνωση της Κολομβίας ότι «θα αποκρούσει οποιοδήποτε μπολιβαριανό μήνυμα στη χώρα της», και απειλώντας εμμέσως για μία «προληπτική επίθεση» όπως αυτή που πραγματοποίησε την 1η Μάρτη 2008 στο Εκουαδόρ που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία 26 ανθρώπων, μεταξύ αυτών του στελέχους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-FARC, Ραούλ Ρέγιες, τριών Μεξικανών φοιτητών και τη διακοπή από τότε των διμερών διπλωματικών σχέσεων.

Ορος για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων είναι «η οριστική και αμετάκλητη εγκατάλειψη του δόγματος προληπτικού πολέμου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ Φάντερ Φαλκόνι κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Μπραζίλια με το Βραζιλιάνο ομόλογό του Σέλσο Αμορίμ.

Τέλος, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, δήλωσε για άλλη μία φορά ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων, γιατί θα οδηγήσει στην «πολιτική παρουσία» των ΗΠΑ και στις «συνωμοσίες» ενάντια σε άλλες κυβερνήσεις, όπως συνέβη ακριβώς και στην περίπτωση της Ονδούρας.

ΣΟΜΑΛΙΑ - ΣΟΥΔΑΝ - ΚΕΝΥΑ
Εκκλήσεις για βοήθεια σε εκατομμύρια πεινασμένους

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Δραματικές εκκλήσεις για την αντιμετώπιση της πείνας σε Σομαλία, νότιο Σουδάν και Κένυα απηύθυναν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι και στις δύο χώρες θα λιμοκτονήσουν εάν δεν σταλεί σύντομα στις περιοχές τους άμεση βοήθεια σε τρόφιμα.

Οσον αφορά στη Σομαλία, αξιωματούχοι του ΟΗΕ υπογράμμισαν ότι χρειάζεται βοήθεια σε τρόφιμα τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της χώρας (δηλαδή περίπου 3.760.000 άνθρωποι). Ως αιτίες ανέφεραν τις πολύχρονες συγκρούσεις, την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας αλλά και την ακρίβεια σε βασικά είδη τροφίμων. Απ' τις αρχές του χρόνου ως σήμερα, οι πρόσφυγες αυξήθηκαν κατά 40% ενώ κατά 30% αυξήθηκε ο αριθμός πεινασμένων εκ των οποίων περίπου 285.000 είναι παιδάκια έως πέντε ετών.

Σοβαρότατες ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό παρατηρούνται ήδη και στο νότιο Σουδάν. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έκαναν έκκληση για τη συγκέντρωση 44 εκατ. δολαρίων για την αποστολή τροφίμων και πόσιμου νερού σε πάνω από 1.300.000 ανθρώπους της περιοχής. Αιματηρές διαφυλετικές συγκρούσεις (κυρίως για τον έλεγχο βοσκότοπων και νερού) έχουν προκαλέσει απ' τις αρχές του χρόνου το θάνατο πολλών εκατοντάδων αμάχων και τον εκτοπισμό τουλάχιστον 250.000 άλλων απ' τις εστίες τους.

Μεγάλες περιοχές της Κένυας μαστίζονται επίσης από παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας με αποτέλεσμα να έχουν άμεση ανάγκη σε τρόφιμα περίπου 3.800.000 Κενυάτες. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων ζήτησε εκτάκτως τη συγκέντρωση 230 εκατ. δολαρίων για τη σίτιση των υποσιτισμένων.

Στην Κένυα, οι φετινές βροχές ήταν ελάχιστες με αποτέλεσμα η ξηρασία να προκαλέσει την καταστροφή του 65% της παραγωγής αραβοσίτου και τη σημαντική μείωση της παραγόμενης ενέργειας απ' τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον έντεκα ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν και τρεις αγνοούνται από έκρηξη που σημειώθηκε στο φρέαρ του ορυχείου που ανήκει στην εταιρεία «Σίνγκουανγκ» στην πόλη Τζινχόνγκ του Σανξί, της βόρειας Κίνας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Τους 376 έφτασαν οι νεκροί και τους 254 οι αγνοούμενοι από το πέρασμα του τυφώνα «Μορακότ» στην Ταϊβάν στις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ενώ ο Πρόεδρος Μαν Γινκ-ζέου δήλωσε πως ο τελικός αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους πεντακόσιους.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Τουλάχιστον 42 άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από ανοιχτό εστιατόριο στο κέντρο της Ναρατιουάτ, στον αποκαλούμενο βαθύ νότο της Ταϊλάνδης, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Στην προώθηση του διμερούς εμπορίου και στη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας στον επιστημονικό και ακαδημαϊκό τομέα κατέληξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην πρωτεύουσα της Χιλής, η Πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ και ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Μαουρίσιο Φούνες.

ΓΚΡΟΣΝΙ.-- Νέα επίθεση αυτοκτονίας αυτονομιστών στην περιοχή Σάλι της Τσετσενίας είχε συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων αστυνομικών και τον τραυματισμό ενός άλλου.

ΣΕΟΥΛ.-- Την πρώτη εκτόξευση πυραύλου στο διάστημα πραγματοποίησαν χτες οι Νοτιοκορεάτες, η οποία όμως ήταν εν μέρει επιτυχημένη καθώς ο πύραυλος δεν τέθηκε στην αρχικά προγραμματισμένη τροχιά... Το ίδιο 24ωρο, Νοτιοκορεάτες και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες συνομιλίες για την επανένωση οικογενειών που χωρίστηκαν στη διάρκεια του Κορεατικού Πολέμου (1950-1953).

ΠΑΡΙΣΙ.- Ακαρπη απέβη η συνάντηση εκπροσώπων της αμερικανικής εταιρείας «Molinex» με τον υπουργό Βιομηχανίας που είχε ως στόχο την διευθέτηση των αποζημιώσεων των 300 εργαζομένων της επιχείρησης που διακόπτει τη δραστηριότητά της στη Γαλλία. Την ίδια ώρα, οι περίπου 60 εργαζόμενοι στην εταιρεία «SERTA» παγίδευσαν με εκρηκτικά τρία φορτηγά της εταιρείας με αέριο επιμένοντας στην καταβολή 15.000 ευρώ ως αποζημίωση, στον καθένα τους, καθώς βρίσκονται στο δρόμο μετά τη διαδικασία χρεοκοπίας στην οποία βρίσκεται η εταιρεία.

ΗΠΑ
Σε ελεύθερη πτώση η κυβέρνηση Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ειδικό εισαγγελέα διόρισε το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να ερευνήσει τις «βίαιες μεθόδους» που χρησιμοποίησε η CIA για να αποσπάσει ομολογίες, στα πλαίσια των αντιτρομοκρατικών της ανακρίσεων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ.

«Πρόκειται για μία απλή προκαταρκτική έρευνα» ξεκαθάρισε ο Ερικ Χόλντερ και ότι η απόφασή του βασίζεται στα πορίσματα της έκθεσης που συνέταξε το 2004 ο γενικός επιθεωρητής της CIA. Επίσης, ο Χόλντερ ανακοίνωσε ότι επικεφαλής των ερευνών θα είναι ο εισαγγελέας Τζον Ντέρχαμ, σημαίνον στέλεχος του υπουργείου και αποστολή του να ερευνήσει εάν νυν, ή πρώην, πράκτορες της CIA και ιδιωτικές υπεργολαβικές εταιρείες παρέβησαν τη νομοθεσία κατά το χειρισμό υπόπτων για τρομοκρατία, οι οποίοι κρατούνταν σε άλλα κράτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, που δόθηκε αργότερα στη δημοσιότητα, οι «μέθοδοι ανάκρισης» περιλάμβαναν μεταξύ άλλων απειλές για τη ζωή των παιδιών των κρατουμένων, ηλεκτρικά τρυπάνια και υπαινιγμούς για βιασμούς συγγενών τους. Πάντως, πάρα πολλές πτυχές των μεθόδων εξακολουθούν να παραμένουν «άγνωστες» καθώς πολλές από τις σελίδες της έκθεσης ήταν «σβησμένες» καθώς έχουν κριθεί άκρως εμπιστευτικές.

Οι κινήσεις αυτές «εξαγνισμού» από το σκοτεινό παρελθόν δεν βοήθησαν ωστόσο τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου η δημοτικότητα είναι σε ελεύθερη πτώση. Κύριες αιτίες η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία και δυσπραγία των εργαζομένων, η κρίση, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει λόγω της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης στο σύστημα Υγείας. Οσον αφορά το Αφγανιστάν, το 54% των Αμερικανών διαφωνούν με τον πόλεμο ενώ το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύει πως ο Πρόεδρος λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις στον τομέα της Υγείας έχει μειωθεί στο 46%, έναντι 57% που ήταν τον περασμένο Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ