ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραδίδει τη σύνταξη δασικών χαρτών σε ανώνυμη εταιρεία

Την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ - ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ ΑΕ» προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά το αμαρτωλό και δασοκτόνο πρότυπο της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ και της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, όπως αποκάλυψε χτες ο «902 Αριστερά στα FM»

Τη μέρα που η φωτιά ξεκινούσε το καταστροφικό της έργο στη Βορειοανατολική Αττική, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η δασοκτόνος πολιτική της κυβέρνησης έκανε ένα ακόμη καίριο βήμα στην ισχυροποίησή της.

Οπως αποκάλυψε χτες ο «902 Αριστερά στα FM», την Παρασκευή 21 Αυγούστου του 2009, με έγγραφό της, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου, προχωρούσε στη σύσταση άτυπης επιτροπής, αντικείμενο της οποίας ορίστηκε «το έργο της σύνταξης του σχεδίου για τη σύσταση Ανωνύμου Εταιρείας Δασικών Χαρτών - Δασολογίου με ενδεχόμενη επωνυμία ''ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ - ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ ΑΕ''».

Την επιτροπή που θα προετοιμάσει τη σύσταση της εταιρείας θα απαρτίζουν οι Κ. Δημόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Δασικών Πόρων, Ευάγγγελος Γκουντούφας, δασολόγος της Διεύθυνσης Δασικών χαρτών και Μαρία Πάχτα, διοικητικός του Νομικού Τμήματος.

Η εμμονή της κυβέρνησης - κατά τα πρότυπα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - να συγκροτεί ανώνυμες εταιρείες, για να φέρουν σε πέρας έργο το οποίο πρέπει να γίνεται από το Δημόσιο - και το συγκεκριμένο θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες - είναι προκλητική.

Το δασοκτόνο παρελθόν των ΑΕ

Η υπό συγκρότηση εταιρεία «ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ - ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» θα λειτουργεί - σύμφωνα με το έγγραφο - «κατά το πρότυπο εταιρειών που λειτουργούν ήδη, [και] θα υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και τροφίμων - Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας δασών και Φ.Π.». Πράγμα που σημαίνει, όπως εύλογα μπορεί να υποθέσει κανείς, ότι θα λειτουργεί στα πρότυπα της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ και της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ. Το αμαρτωλό παρελθόν - παλαιότερο και πρόσφατο - αυτών των Ανωνύμων Εταιρειών είναι γνωστό, αλλά αξίζει να θυμίσουμε ορισμένες πλευρές.

Αυθαίρετα σπίτια σε καμμένη έκταση

Eurokinissi

Αυθαίρετα σπίτια σε καμμένη έκταση
Η ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ (σ.σ. γνωστή και από το ρόλο της στο σκάνδαλο Βατοπεδίου) συστάθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ το 1998 με το νόμο 2637/1998) «ως εργαλείο παρέμβασης στην αγορά αγροτικής γης με στόχο να συμβάλει στη μεγέθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης στην αποτροπή του πολυτεμαχισμού της και τη συγκέντρωση του πολυτεμαχισμένου κλήρου». Με το νόμο 2945 του 2001, η εταιρεία, «λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, είναι επιχείρηση κοινής ωφέλειας και διέπεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας για τις ανώνυμες εταιρίες. Η εταιρία δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν εφαρμόζονται σε αυτήν οι διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία τους. Η διάρκεια της εταιρίας είναι πενήντα έτη και μπορεί να παραταθεί, με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων». Στην πραγματικότητα, έργο της εταιρείας ήταν και παραμένει η διευκόλυνση των μεγάλων συμφερόντων στην αγροτική οικονομία, η ενίσχυση και η ισχυροποίηση της μεγάλης αγροτικής εκμετάλλευσης, με το ξεκλήρισμα και τον αφανισμό των μικροαγροτών καθώς και εξυπηρέτηση ισχυρών συμφερόντων που επενδύουν στην επαρχία (τουρισμός κ.α.).

Η καταστροφική πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Το Μάη του 2003, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το νόμο 3147 «ρύθμιση θεμάτων αγροτικής γης», με τον οποίο αύξησε το όριο κάλυψης μιας έκτασης από δασοπονικά είδη, για να χαρακτηρίζεται δάσος, από το 15% στο 25%. Η διαφορά του 10%, σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς υπολογίζεται περί τα 7 εκατομμύρια στρέμματα τουλάχιστον, τα οποία βγαίνουν εκτός δασικής νομοθεσίας. Στις παραγράφους 8, 9 και 10 αυτού του νόμου φαίνεται, με αποκαλυπτικό τρόπο, η απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Δημοσίου αφού δίνεται η δυνατότητα να παραχωρούνται στην εταιρεία κατά κυριότητα «κοινόχρηστες και διαθέσιμες εκτάσεις, που διέπονται από την αγροτική νομοθεσία, δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, ακίνητα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών, καθώς και ακίνητα εποπτευόμενων από το υπουργείο Γεωργίας οργανισμών και νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας επιτρέπεται να παραχωρούνται στην εταιρία δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου σε δημόσιες γεωργικές εκτάσεις της χώρας και σε δημόσια κτήματα.

Ο νόμο αυτός - που σήμερα όλοι ομολογούν ότι οπλίζει το χέρι των εμπρηστών - πέρα από το γεγονός ότι παρέδωσε δασικές εκτάσεις στο ιδιωτικό συμφέρον, διεύρυνε και τις εκτάσεις (ανάμεσά τους και δασικές) που πέρασαν στη διαχείριση και αξιοποίησή τους από την ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ.

Η Κτηματολόγιο ΑΕ

Η άλλη ανώνυμη εταιρεία, η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ ιδρύθηκε με την κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ (Απόφαση 81706/6085/6-10-1995/ΦΕΚ 872Β/19-10-1995) και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Επίσης η εταιρεία, δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν εφαρμόζονται σ' αυτήν οι διατάξεις που διέπουν εταιρείες που έμμεσα ή άμεσα ανήκουν στο Δημόσιο.

Η εν λόγω εταιρεία, αν και λειτουργεί εδώ και 14 χρόνια, κάθε άλλο παρά έχει προχωρήσει ουσιαστικά στο έργο που έχει αναλάβει, δηλαδή στη σύνταξη του εθνικού κτηματολογίου, ενώ τα κατά καιρούς σκάνδαλα που την έχουν σημαδέψει, μόνο αξιοπιστία δεν της προσδίδουν.

Η εταιρεία, με απόφαση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που συνέχισε να εφαρμόζει η ΝΔ έχει αναλάβει το έργο «οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων» στο πλαίσιο του εθνικού κτηματολογίου - αρμοδιότητα που αφαιρέθηκε από τη δασική υπηρεσία -, ένα έργο όμως που το κάνει σε βάρος του δασικού πλούτου της χώρας. Σύμφωνα με έγγραφο που είχε αποκαλύψει ο «Ρ» (Σάββατο 10/2/2007) η εταιρεία ακολουθεί μεθοδολογία η οποία οδηγεί σε ευρείς αποχαρακτηρισμούς που κυμαίνονται από 20% έως και 30% του δασικού πλούτου της χώρας, προς όφελος, προφανώς, των διάφορων καταπατητών, εμπρηστών και οικοπεδοφάγων!

Καταστροφή και παράδοση δασών πάνε μαζί

Αν δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλει τον περιορισμό της δασικής έκτασης της χώρας και να δουλέψει για λογαριασμό ιδιωτικών συμφερόντων, χωρίς αμφιβολία δε θα προχωρούσε στη σύσταση της εταιρείας «ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ - ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ ΑΕ» και μάλιστα στο πρότυπο των δύο προαναφερόμενων, προφανώς για να συνεχίσει, περιβαλλόμενη από μεγαλύτερο νομικό κύρος, το δασοκτόνο έργο τους.

Απ' όσα έχουν γίνει στο παρελθόν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ κι απ' όσα επιχείρησε να κάνει η ΝΔ - και με την επιχείρηση αλλαγής του άρθρου 24 του Συντάγματος - στην καλύτερη περίπτωση ο στόχος είναι η νομιμοποίηση των μέχρι τώρα εμπρησμών και των εν συνεχεία καταπατήσεων, σε πλήρη αναίρεση της ρήσης - που έχει καταντήσει στην κυριολεξία μαύρο χιούμορ - «άπαξ δάσος - πάντα δάσος».

Η εμπειρία επίσης δείχνει ότι τέτοιες ανώνυμες εταιρείες σαν τις προαναφερόμενες δεν περιορίζονται στο αρχικό έργο που τους ανατίθεται. Σιγά - σιγά, με νομοθετικές παρεμβάσεις που ακολουθούν το έργο τους διευρύνεται για να καταλήξουν κάποια στιγμή αφεντικά αυτού που αρχικώς έχουν αναλάβει απλώς να διαχειριστούν. Υπό αυτήν την έννοια δεν είναι καθόλου υπερβολή να υποθέσει κάποιος ότι η ίδρυση της «ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ - ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ ΑΕ» είναι και η απαρχή της ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης του δασικού πλούτου της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ