ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΑΦΥΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Τα σταφύλια μένουν στα κούτσουρα!
  • Σε απόγνωση οι μικρομεσαίοι αγρότες - παραγωγοί
  • Ανακοίνωση - παρέμβαση της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΥ
  • Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στον Τύρναβο

Ούτε τα εργατικά δεν μπορούν να πληρώσουν οι παραγωγοί με τις τιμές που δίνουν οι μεγαλέμποροι για τη σοδειά τους

ICON

Ούτε τα εργατικά δεν μπορούν να πληρώσουν οι παραγωγοί με τις τιμές που δίνουν οι μεγαλέμποροι για τη σοδειά τους
Αμάζευτα κινδυνεύουν να παραμείνουν τα σταφύλια των παραγωγών του Νομού Ηρακλείου, αφού λόγω των εξευτελιστικών τιμών, που δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής, δε συμφέρει στους αγρότες - παραγωγούς να επωμισθούν και τα έξοδα του τρυγητού.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ενώ πέρσι το σταφύλι πουλιόταν 80 λεπτά έως και 1 ευρώ, φέτος στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινά από 25 λεπτά και φτάνει έως 70 λεπτά, σε ελάχιστες περιπτώσεις. Το αποτέλεσμα είναι ένα: Οι αμπελουργοί πουλούν τζάμπα την παραγωγή τους και την ίδια στιγμή οι βιομήχανοι θησαυρίζουν με πανάκριβες τις τιμές των προϊόντων στο ράφι.

Οι κορόνες των αγροτοσυνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ότι για την κατάσταση φταίει η ...«ελεύθερη αγορά», είναι υποκριτικές και χωρίς καμιά ουσία, αφού αυτή η «ελεύθερη αγορά» που γονατίζει τους μικρούς αγρότες και στηρίζει τις πολυεθνικές, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού.

Η Ενωση Ηρακλείου, που πριν ένα μήνα και χωρίς κανένα αντίκρισμα ήταν «αισιόδοξη», τώρα τα «γυρίζει». Χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγες μέρες η τιμή του επιτραπέζιου σταφυλιού από 0,55 ευρώ έφτασε στο 0,40 ευρώ και αναμένονται τιμές της τάξης των 15 λεπτών για το οινοποιήσιμο σουλτανί.

Η Ενωση Πεζών, από την άλλη μεριά, υλοποιεί εκβιαστικές αποφάσεις κατά των συνεταιριστών της, του τύπου «να απορροφηθεί το 40% της παραγωγής στην κανονική τιμή και το 60% στη μισή». Θάβουν, δηλαδή, οι ίδιοι την τιμή του προϊόντος, δίδοντας λευκή επιταγή και εξουσιοδότηση στους ιδιώτες οινοποιούς και εμπόρους να πάρουν τσάμπα τα σταφύλια.

Η ΠΑΣΥ

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ αναφέρει ότι συνυπεύθυνοι, και με βαρύτατες ευθύνες, για την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο μικρός και ο μεσαίος αγρότης είναι τόσο οι ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, όσο και τοπικά η ΟΑΣΝΗ.

«Από κοινού, αυτές οι αγροτοσυνεταιριστικές, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, στήριξαν το ξερίζωμα των αμπελιών στην Ευρωβουλή (εισήγηση στην Ευρωβουλή της Μπατζελή - ΠΑΣΟΚ), συμφώνησαν για την αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή, μετέτρεψαν τις Ενώσεις και τους συνεταιρισμούς σε ΑΕ». Προσθέτοντας ακολούθως ότι τώρα, και για άλλη μια φορά, «επιχειρούν να εξαπατήσουν τους αγρότες με αιτήματα και κινητοποιήσεις που απλά "ξεφουσκώνουν" την οργή. Κινούνται σε ανώδυνη για το σύστημα κατεύθυνση, στη λογική του εφικτού και χωρίς να θίγουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Τέτοιο αίτημα είναι το 0,20 ευρώ/ κιλό που ζητάει η ΟΑΣΝΗ από την πολιτεία ή η απευθείας ενίσχυση από το κράτος στους συνεταιρισμούς και τους ιδιώτες ή το μέτρο της απόσταξης. Είναι όμως η ίδια η ΕΕ που απαγορεύει στο ελληνικό κράτος να δίνει ενισχύσεις στους αγρότες και απειλεί με πρόστιμα. Και είναι εκείνοι που στο όνομά της πίνουν νερό και τη θεωρούν μονόδρομο».

Η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα και να γυρίσουν την πλάτη τους στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να καταδικάσουν τους ξεπουλημένους αγροτοπατέρες που στήριξαν και υλοποίησαν την αντιαγροτική πολιτική. Να οργανώσουν τον αγώνα τους παλεύοντας για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και το κόστος αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Στα πλαίσια αυτά μέλη της ΠΑΣΥ όλες αυτές τις μέρες περιοδεύουν στα χωριά του νομού, ενημερώνοντας τους αγρότες και καλώντας τους σε αγωνιστική επαγρύπνηση και κινητοποίηση.

Στον Τύρναβο

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι σταφυλοπαραγωγοί της επαρχίας Τυρνάβου στη Λάρισα, καθώς:

  • Στα επιτραπέζια σταφύλια οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και κατά 50% χαμηλότερες από πέρσι. Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί πουλούν από 20 έως 22 λεπτά το κιλό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν ούτε καν το κόστος παραγωγής. Βεβαίως, οι καταναλωτές τα αγοράζουν σε τριπλάσιες και τετραπλάσιες τιμές.
  • Στα οινοποιήσιμα σταφύλια υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάθεσης - κοντά στο 80% της παραγωγής βρίσκεται ακόμα στα αμπέλια αμάζευτη - κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι τα οινοποιεία της περιοχής έχουν μεγάλα αποθέματα κρασιού. Ως αιτίες μπορούν, επίσης, να αναφερθούν η αύξηση των εισαγωγών κρασιών, καθώς και η «εμπλοκή» που είχε παρουσιαστεί στο τσίπουρο, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Την περιοχή επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αντώνη Σκυλλάκο, βουλευτή Λάρισας του Κόμματος, που συνοδευόταν από τους Πάρι Λιόλιο, Νίκο Κούβελα και Νίκο Μπαντόγια, μέλη της Αχτιδικής Επιτροπής Τυρνάβου του ΚΚΕ. Το κλιμάκιο είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Τυρνάβου, Χρ. Κιτσίδη, τον διευθυντή του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού, Στέλιο Παπρά και τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού του ΑΣΕΠΟΠ, Δ. Γεραποστόλου και ενημερώθηκε για το τεράστιο πρόβλημα των σταφυλοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής.

Οι εκπρόσωποι των φορέων ζήτησαν μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών και των συνεταιριστικών οινοποιείων, καθώς, επίσης, να επιτραπούν οι αποστάξεις κρίσης, να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές και να αντιμετωπιστεί σωστά το θέμα του τσίπουρου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι πέρα από τα παραπάνω αιτήματα, πρέπει να διεκδικηθούν εγγυημένες τιμές για το σταφύλι, ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, όπως προτείνει το ΚΚΕ. Υποσχέθηκε ότι το θέμα θα το φέρει άμεσα για συζήτηση στη Βουλή, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι χρειάζονται μεγάλες κινητοποιήσεις των σταφυλοπαραγωγών για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Τέλος, υπογράμμισε πως χρειάζεται να βγουν συμπεράσματα για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που την εφαρμόζουν και τη στηρίζουν.


ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ
Μειώνεται η κατανάλωση εκτός σπιτιού

Στασιμότητα διαπιστώνεται στην αγορά αλκοολούχων ποτών την τελευταία διετία σε έρευνα της «Hellastat σχετικά με τον κλάδο, στον οποίο, σημειώνεται, δε συμπεριλαμβάνονται το κρασί και η μπίρα. Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσιάζουν η βότκα, το τσίπουρο και το ρούμι, ενώ, αντίθετα, πτωτικά κινούνται το ουίσκι, το ούζο και οι περισσότερες κατηγορίες των άλλων ποτών. Οπως επισημαίνεται ειδικά για το ούζο, το τσίπουρο και το λικέρ που είναι «ΠΟΠ», η εποχικότητα στην κατανάλωση (ούζο) και η κυριαρχία του χύμα προϊόντος (στο τσίπουρο) κάνουν πιο δύσκολες τις προσπάθειες καθιέρωσης των προϊόντων αυτών στο εξωτερικό, με εξαίρεση το μπράντι «ΜΕΤΑΧΑ», του οποίου περίπου το 60% της παραγωγής εξάγεται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, ότι, όπως διαπιστώνεται, μια σειρά από παράγοντες, όπως ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος, η χαμηλότερη κατανάλωση στις εξόδους διασκέδασης, η στροφή προς το κρασί και τη μπίρα που είναι φθηνότερα και με χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό και η τάση για διασκέδαση στο σπίτι οδηγούν σε αποδυνάμωση της επιτόπιας κατανάλωσης (on-trade αγορά), με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί, από 65% της συνολικής κατανάλωσης το 2000, σε 55%.

Οι εισαγωγές προϊόντων χαμηλής ποιότητας, η παραγωγή προϊόντων χωρίς άδεια, τα κρούσματα νοθείας, το υψηλό κόστος για προβολή και διαφήμιση αποτελούν, μεταξύ άλλων, προβλήματα για τις προοπτικές του κλάδου.

Οσον αφορά στα κέρδη 36 επιχειρήσεων παραγωγής αλκοολούχων ποτών, στη μελέτη της «Hellastat» διαπιστώνεται ότι οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν την περίοδο 07/06 κατά 5,7%, έναντι 7,8% την περίοδο 07/05. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 6,8%. Τέλος, ο τζίρος 147 επιχειρήσεων χονδρικού εμπορίου αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε το 2007 κατά 5,7%, ενώ τα κόστη τους εμφάνισαν ρυθμούς μείωσης 25% και τα κέρδη προ φόρων κατά 28%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ